به گزارش راهبرد معاصر؛ حیدر محمدی، مدیر کل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو افزود: واکسن اسپوتنیک ۵ که امروز اولین محموله آن وارد کشور شد به تدریج و ظرف هفتههای آینده به میزان ۲ میلیون دُز برای تزریق به یک میلیون نفر امکان پذیر میشود اولویتهای تزریقی هم طبق اعلام وزارت بهداشت، ابتدا کادر درمان و سپس سالمندان و بیماران خاص و صعب العلاج تخصیص خواهد یافت.
او ادامه داد: در خصوص واکسن اسپوتنیک ۵ حدود یک ماه قبل مجموعه گامالیا حدود یک ماه قبل مستندات مجموعه واکسن سازی گامالیا در خصوص واکسن اسپوتنیک ۵ به وزارت خارجه شد این مستندات در چندین فاز مورد مطالعه قرار گرفت پس از انجام مطالعات پیش بالینی در فاز سوم بررسی ها، این واکسن بر روی ۱۲ هزار و هشتصد نفر انجام شد که نتایج ارائه شده مجموعه گامالیا از مثبت بودن این آزمایشها حکایت دارد و در نهایت پس از تائید نهایی این واکسن در کمیسیون مربوط، مجوز مصرف اضطراری این محصول صادر گردید.
تزریق واکسن به ۱.۵ درصد جمعیت جهان
معاون کل وزارت بهداشت گفت: تا کنون فقط ۱.۵ درصد از جمعیت جهان واکسن کرونا تزریق کرده اند.
ایرج حریرچی افزود: طبق گفته های دکتر نمکی وزیر بهداشت، اجازه نداده ایم که در کشورمان مردم در فاز دوم و سوم مورد آزمایش دیگر کشورها قرار بگیرند. و در حقیقت این موضوع خط قرمز ما محسوب می شد.
او ادامه داد: تا این لحظه حدود ۱.۵ درصد از جمعیت کل دنیا موفق به تزریق واکسن شده اند که البته در این روند یک شکست اخلاقی و انحطاط فرهنگی نمایش گذاشته شد طوریکه طبق پیش بینی ها، در حال حاضر گروه های آسیب پذیر مانند افراد مسن و دارای بیماری زمینه ای و کادر درمان کشور، در بیشتر کشورهای دنیا تا ۱ ماه آینده تحت واکسیناسیون کامل قرار خواهند گرفت و مابقی هم حدود تا اردیبهشت ماه سال آینده واکسینه خواهد شد این درحالیست که مردم کشورهای با در آمد متوسط در انتهای سال ۲۰۲۱ و اواسط ۲۰۲۲ و کشورهای فقیر هم در انتها ۲۰۲۲ واکسینه خواهند شد.
او از ممنوعیت خروج واکسن کرونا از اروپا خبر داد و افزود: با اینکه ادعای بسیاری درخصوص فعالیت های حقوق بشرانه از اروپا به گوش می رسد اما ممنوعیت های جدی برای خروج واکسن کرونا گذاشته اند این درحالیست که کشورهایی همچون آلمان، فرانسه، آمریکا، کانادا و استرالیا به ازاء هر یک نفر حدوداً ۴ الی ۱۱ واکسن خریداری کرده اند و در حال احتکار آن هستند.
حریرچی تصریح کرد: درحال حاضر هیچ کس نمی داند که واکسن های موجود ۶ ماه ایمنی ایجاد می کند یا کمتر و یا بیشتر پس به این خاطر اقدام به احتکار واکسن می کنند تا در پاییز و زمستان آینده مصرف نمایند و در صورتی هم که نیاز به واکسن نداشتند با قیمت آزاد وارد بازار خواهند کرد ضمن اینکه هنوز خود کشورهای اروپایی و آمریکایی در زنجیره توزیع واکسن کرونا با مشکل مواجه هستند با اقدامی که به ظلم دو جانبه شبیه تر است در فکر ایجاد بازار آزاد در کشورهای آفریقایی و فقیرند.
معاون کل وزیر بهداشت گفت: همه شهرهای نارنجی کشور نسبت به قبل افزایش یافته، الان اولین هفته بعد از آذر ماه است که روند نزولی ابتلا به کرونا متوقف شده است.
حریرچی با نمایش اسلایدهای آماری تصریح کرد: در حال حاضر روند نزولی ابتلا به کرونا در کشور به خطی صاف رسیده که البته این اتفاق خطرناک است در شرایط فعلی وقتی ما و دولتی ها صحبت می کنیم ممکن است بگوییم که مردم مقصر توقف سیر نزولی ابتلاها هستند و مردم هم دولت را مقصر می دانند اما حالا وقت همیاری و همکاریست. باید ببینیم که سهم هر فرد در مقابه با کرونا چیست دوم اینکه وقتی قصد اصلاح می کنیم باید فرآیندهای کنترل خود را اصلاح کنیم، دولتی ها باید دولتی ها را اصلاح کنند و مردم باید تجمعات و دورهمی های خود را اصلاح نمایند.
او ادامه داد: نباید فراموش کرد اگر امروز ۶۰ و خرده ای و دیروز ۷۰ و خرده ای کشته داده ایم این تقریباً ۷% کشته های شرایط معمولی ما است. و این ۷۰ نفر را اگر در ۱۰۰ روز ضرب کنیم ۷۰۰۰ نفر می شود پس رقم کم و کوچکی نیست. ضمن اینکه هنوز بستری های ۵۰۰، ۶۰۰، ۷۰۰ نفر داریم این یعنی ویروس در حال گردش در جامعه است.
حریرچی گفت: باید توجه کنیم تا این لحظه، ۴۰۰۰ ویروس جدید کووید در دنیا شناسایی شده و وجود دارد نگرانی فعلی ما اینست که جهش این ویروسها به حدی برسد که این ویروس ها در مقابل واکسن ها مقاوم باشند. درست است که تعداد ابتلاها در کل دنیا حدود ۳۰درصد کاهش یافته ولی همه دنیا و بخصوص ما می ترسیم (با توجه به ایام پیش رو و مصادف شدن آنها با ایام باقیمانده از فصل سرما) که شرایط تشدید شود.
او از علت و چرایی بازگشایی سینماها تالارها و کنسرت ها در سراسر کشور گفت: در مورد کیش و قشم باید گفت: این دو جزیره بدلیل کثرت مسافرت و عدم رعایت دستورالعمل ها متاسفانه در ۲ هفته اخیر از وضع آبی به وضع نارنجی تبدیل و به جمع ۳۶ شهرنارنجی ما پیوسته اند.
حریرچی از ۲ برابر شدن تعداد شهرهای نارنجی کشور در ۲ هفته اخیر خبر داد و افزود: در ۷ بهمن ماه ۱۸ شهر پرخطر داشتیم در حال حاضر ۳۶ شهر پرخطر در کشور داریم ۱۳۰ شهر زرد رنگ ما به ۱۷۸ شهر افزایش یافته در مقابل این آمار، شهرهای کم خطر که ۳۰۰ عدد بوده به ۲۳۴ شهر آبی کاهش یافته در حال حاضر از شهرهای با وضع سفید هم خبری نیست. الان وضعیت نارنجی که مختص شهرهای استان گیلان و مازندران بودند به دیگر شهرها هم تعمیم یافته و شهرهای عجب شیر، اردستان، اسفراین، بافق، گرمسار، بندرگز و کردکوی آستانه اشرفیه، بندر انزلی، رشت و رودبار، رودسر، صومه سرا، آمل و بابل و بابلسر، بهشهر و تنکابن، جویبار و رامسر و ساری و سوادکوه و قائمشهر محمودآباد، نکا، نور و نوشهر پاوه، بهار، هرمز و کیش، قشم، هرمز، بندرلنگه و بستک، رزن و ابرکوه از جمله شهرهای نارنجی کشورمان هستند این اتفاق نشان از یک هشدار دارد.
او شیراز، قم، کرمانشاه، یزد، ایلام و زاهدان را تنها شهرهای آبی کشورمان نام برد و ادامه داد: این افزایش در رنگ نارنجی نشان از افزایش بیماران سرپایی و بستری در استان ها دارد گرچه از پیک آبان و ماه های پرخطر امسال هنوز فاصله داریم اما وضعیت صعودی ما افزایش دارد و علت اصلی این اتفاق، کاهش رعایت دستورالعمل هاست، در حال حاضر رعایت پروتکل های بهداشتی در کشور، رقم ۸۱% را نشان می دهد یعنی ۱۹% جمعیت کشور رعایت پروتکل ها را بجا نمی آورند.
حریرچی گفت: کل کاهش تردد اجتماعی که با حرکت موبایل ها به ثبت رسیده فقط ۴درصد از شرایط قبل از کرونا کمتر شده این در حالیست که در ماه پایانی سال به سبب خریدهای پایان سال این ترددها افزایش خواهد داشت.
او با نمایش اسلایدهای آماری گفت: روند نزولی آذربایجان شرقی، اصفهان، البرز، تهران و خراسان های رضوی، شمالی و جنوبی، خوزستان، زنجان، فارس، کرمان، گلستان، گیلان، مازندران، هرمزگان و همدان متوقف و بعضاً به شرایط صعودی میل کرده اند.
معاون وزیر بهداشت گفت: با توجه به تعطیلات پایان هفته پیش رو ستاد ملی مقابله با کرونا تصمیمات جدیدی اتخاذ کرده که طبق آن، در استان های مازندران، گلستان و گیلان منع تردد برای خودروهای غیر بومی اتخاذ شده برای شهرها و شهرستان های زرد رنگ و مورد هدف توریستها قرار دارند مانند قشم و کیش، اصفهان و بوشهر و شیراز و مشهد و چند شهر دیگر با اعلام رنگ زرد، از ممنوعیت تردد خودروهای غیر بومی برخوردار خواهند بود در این راستا پلیس راهور و پلیس های محلی اعمال محدودیت می کنند و خودروها غیر بومی را باز پس خواهند کرد و چنانچه خودرویی در مسیرهای ممنوعه تردد نماید مشمول جریمه های سنگین خواهد شد.
حریرچی در مورد بازگشایی برخی اماکن مانند تالارها و سینماها گفت: یک کنترل هوشمند وجود دارد که طبق نتایج حاصل از آن درست است که اجازه بازگشایی سالن های داده شده و اما از مردم می خواهیم که خودشان رعایت کنند.
او از افزایش تعداد ازدواجها در سال جاری نسبت به سال قبل خبرداد و افزود: این اتفاق بدلیل وجود کرونا کاهش هزینه های ازدواج است ایکاش کاهش هزینه های عروسی و عزا و حاشیه های مراسم های مربوط و حتی خیرات هدفمند شود به سمت مردم وبخش های نیازمند جامعه سرازیر گردد.
رئیس انستیتو پاستور ایران آقای علیرضا بیگلری در ارتباط تلفنی با این برنامه از روند مراحل ساخت واکسن کرونا مشترک ایران و کوبا گفت: همکاری های ایران و کوبا در حوزه ساخت واکسن درحال ورود به فاز بالینی است فاز ۳ همان فاز نهایی را در چند هفته آینده و تا قبل از سال نو شمسی در هر دو کشور انجام خواهیم داد این واکسن طبق نظر کارشناسان یکی از بهترین واکسن ها است.
دانشمندان ایرانی همانند مرزبانان عزیز درحال تلاشند از مردم می خواهم که مشوق این افراد باشند. حریرچی معاون وزیر بهداشت در استودیو با اشاره به موانع و مشکلات مسافرتها همچون کرونا درسال جاری و سیل در سال قبل، گفت: اگر مردم مدت ۱ ماه و نیم پیش رو را با ما همکاری کنند و از تردد و سفرهای نوروزی خودداری نمایند. حماسه ای همانند ۲۲ آذر ماه را دوباره تکرار خواهندکرد زیرا از ۲۰ دی ماه روند تغییر رنگ زرد به آبی آغاز شد تا جایی که ۷ بهمن ماه برتری شهرهای آبی نسبت به شهرهای زرد رنگ کاملاً مشهود بود.
او ادامه داد: عید نوروز امسال در هر شرایطی استقرار چادر مسافرتی ممنوع است و اگر تورهای مسافرتی مجاز هستند بدلیل اینست که تورها به مناطق و محل های کنترل شده می روند و هتل ها هم کاملا تحت نظارت و کنترل هستند حتی استاندارها، استفاده اماکن و منازلی که بطور شخصی مورد اجاره مسافرین قرار می گرفت را پلمپ و یا ممنوع اعلام کرده اند.
حریرچی درخصوص نحوه عرضه واکسن کرونا در کشور گفت: عرضه واکسن کرونا از هر نوعی، رایگان خواهد بود و مشخصاً فقط ازطریق شبکه بهداشت توزیع می گردد از آنجا که نگهداری واکسن کرونا، شرایط خاص و در دمایی زیر ۲۰ درجه ممکن خواهد بود تزریق آن فقط در محل شبکه های بهداشتی انجام می شود. این در حالیست که فقط ۳۲% پرسنل کادر درمانی آمریکا فقط اقدام به تزریق واکسن کرده و باقی مقاومت کرده اند.