بایدن باید به حمایت آمریکا در جنگ یمن پایان دهد-راهبرد معاصر
ترجمه گزارش «اندیشکده کوئینسی»

بایدن باید به حمایت آمریکا در جنگ یمن پایان دهد

دولت بایدن باید بر این تاکید کند که عربستان سعودی و امارات متحده عربی کاملا از یمن خارج شوند و به حمایت خود از گروه های درگیر پایان دهند. حمایت خارجی باعث تطویل جنگ های داخلی می شود و با توجه به منابع خارجی حمایت کننده از طرف های مخالف در یمن، جنگ به این زودی ها به پایان نمی رسد.
آنل شلین؛ کارشناس ارشد اندیشکده کوئینسی
تاریخ انتشار: دوشنبه ۲۷ بهمن ۱۳۹۹ - 15 February 2021

بایدن باید به حمایت آمریکا در جنگ یمن پایان دهد

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ هفته گذشته دولت جو بایدن اعلام کرد که به حمایت و پشتیبانی ایالات متحده آمریکا از اقدام نظامی عربستان سعودی علیه یمن خاتمه می دهد. جو بایدن همچنین «تیموتی لندرکینگ» را به عنوان نماینده ویژه در یمن منصوب می کند که قبل از این معاون دستیار وزیر خارجه در خاورمیانه بود. این اعلامیه تا حدی دستورالعمل سال ها تلاش فعالان و همچنین فشار کنگره می باشد که در گذشته با مقاومت دونالد ترامپ رو به رو شده بود. با این حال همچنان مشخص نیست که راهبرد جدید دولت بایدن در قبال یمن چیست و چه اهدافی دارد؟


ایالات متحده آمریکا نه تنها در حمایت و پشتیبانی از حملات هوایی عربستان سعودی شریک است بلکه همچنین محاصره ای را که میلیون ها یمنی را در معرض خطر گرسنگی قرار داده مسئول می باشد. تیم بایدن ممکن است عقب نشینی از حمایت و پشتیبانی آمریکا از اقدامات نظامی تهاجمی را به عنوان تعهد اعلام شده تلقی کند. با این حال این اقدام برای رسیدگی به همدستی و شراکت آمریکا در بدبختی یمن کافی نیست.


دولت بایدن باید بر این تأکید کند که عربستان سعودی و امارات متحده عربی کاملا از یمن خارج شوند و به حمایت خود از گروه های درگیر پایان دهند. حمایت خارجی باعث تطویل جنگ های داخلی می شود و با توجه به منابع خارجی حمایت کننده از طرف های مخالف در یمن، جنگ به این زودی ها به پایان نمی رسد. تا زمانی که ایالات متحده آمریکا به عنوان نیروی برجسته نظامی در منطقه و تامین کننده اصلی تسلیحات خود باقی بماند، آمریکا مقصر تخریب و نابودی یمن است. یمنی ها از این مسئله آگاه هستند حتی اگر بسیاری از آمریکایی ها آگاه نباشند. این جنگ به جنگ سعودی – آمریکایی در یمن معروف است. از محاصره بنادر تحت کنترل حوثی ها به عنوان محاصره آمریکا یاد می شود. از اواسط دسامبر 2020 یک کمپین آنلاین در توئیتر به زبان عربی با هشتگ « بله تا پایان محاصره یمن توسط آمریکا » منتشر شد.


جنگ های داخلی تنها زمانی به پایان می رسند که طرف های درگیر رقابتی برای تصرف منابع نداشته باشند یا یک طرف قاطعانه طرف دیگر را شکست می دهد. هیچ یک از این نتایج بدون اقدام قاطعانه ایالات متحده آمریکا در یمن اتفاق نمی افتد. عربستان سعودی از دولت ضعیف رئیس جمهور منصور هادی حمایت و پشتیبانی می کند. اگرچه در سال 2015م امارات متحده عربی در حمایت از دولت هادی به ائتلاف تحت رهبری عربستان سعودی پیوست اما آن ها سرانجام به حمایت و پشتیبانی از شورای انتقالی جنوب اقدام کردند.


شورای انتقالی جنوب یک ائتلافی از نیروهای جدایی طلب است که برای استقلال جنوب یمن تلاش می کنند. دولت هادی به دنبال کنترل تمام یمن است. هدفی که با نیت شورای انتقالی جنوب سازگار نیست. این مسئله به این معنا است که عربستان سعودی و امارات متحده عربی اکنون با وجود تعهد آن ها برای همکاری با یکدیگر تحت توافق نامه ناکارامد ریاض 2019 از طرف های مخالف حمایت می کنند. ایران از حوثی ها جنبشی مستقر در شمال یمن حمایت می کنند که اکنون با افزایش همکاری با ایران، قدرت و نفوذ بیشتری پیدا کرده اند


اگر چه در ابتدا تهدیدات به مناطق نزدیک به مرز محدود می شد، اما اکنون انصارالله موشک هایی را به عمق عربستان سعودی پرتاب می کنند. حتی ریاض که بیش از 600 مایل با مرز یمن فاصله دارد در معرض تهدیدات انصارالله قرار دارد. عربستان سعودی به منظور تضعیف روایت انصارالله در میان فقرا سرمایه گذاری های گسترده ای انجام داده است. در سال 2018م هزینه جنگ 100 میلیارد دلار تخمین زده شده است و در حال حاضر این هزینه ممکن است دوبرابر شود. اما عربستان سعودی باید از انگیزه معمول خود مبنی بر استفاده از سرمایه گذاری خارجی به عنوان وسیله ای برای گسترش وهابیت دست بکشند. مقاومت در برابر تلاش های سعودی برای گسترش وهابیت در سرزمین خود یکی از نخستین اقدامات انصارلله برای کنشگری بود زیرا بسیاری از اعضای جنبش از شیعیان زیدیه هستند. محمد بن سلمان در جنگ یمن غرور ملی را در بوق و کرنا کرد و اکنون از این هراس دارد که خاتمه بخشی به جنگ علیه یمن باعث تضعیف جایگاه ولیعهدی وی شود.


محمد بن زاید عملاً حاکم ابوظبی ، یک استراتژی کاملاً هوشمندانه را در یمن دنبال کرده است. پس از آن که مطبوعات منفی مرتبط با حضور نظامی امارات در این کشور، چهره عمومی امارات را خدشه دار کردند، محمد بن زاید بیشتر نیروهای خود را در اواخر سال 2019 خارج کرد. با این حال امارات متحده عربی همچنان از اشغال بندر بالهاز در استان جنوبی شبوه جلوگیری و از بازگشایی تنها نیروگاه گاز طبیعی مایع یمن جلوگیری می کند. امارات متحده عربی همچنین کنترل فرودگاه الریان در حضرموت را حفظ کرده و از آن به عنوان زندان و شکنجه استفاده می کند.در همین حال امارات متحده عربی از شورای انتقالی جنوب حمایت می کند. یمن جنوبی مستقل که کاملا نگاهشان به امارات متحده عربی است با برنامه محمد بن زاید مطابقت دارد. امارات متحده عربی با تلاش برای عبور از قلمرو محدود خود در خلیج فارس ، حضور و نفوذ نظامی منطقه ای خود را گسترش داده و پایگاه هایی در اریتره و لیبی و همچنین جزیره سقطرا یمن ایجاد کرده است. بایدن نیاز دارد که به محمد بن سلمان و محمد بن زاید بفهماند که آن ها یا به جنگ یمن ادامه دهند یا روابط خود را با آمریکا حفظ کنند و آن ها نمی توانند هر دو را داشته باشند.


این واقعیت که هنوز هیچ قدرت خارجی یمن را به زور مقهور خود نکرده به دلیل کمبود تلاش نیست بلکه بیشتر به دلیل کوهستانی بودن شمال یمن می باشد.یمن مانند افغانستان قبلاً به عنوان گورستان رویاهای پادشاهی شهرت داشت. عربستان سعودی نتوانست انصارالله را با قدرت آتش و بودجه برتر غرق کند. پیروزی قطعی نظامی برای هر طرف غیرممکن به نظر می رسد. خاتمه بخشی کامل حمایت آمریکا از حملات هوایی عربستان علیه یمن اولین قدم مهم برای دولت بایدن است. با این وجود این اقدام کافی نخواهد بود. اگر بایدن با پایان دادن به درگیری ایالات متحده سعی می کند دست های خود را از مسئله یمن بشوید، اما خون صدها هزار یمنی را که قبلاً کشته و در حال مرگ هستند، از بین نخواهد رفت. در مقابل، بایدن باید سعودی ها و اماراتی ها را ملزم کند تا کاملاً از یمن خارج شوند و حمایت خود را از جناح ها پایان دهند. دولت بایدن نیز باید بدون تحمیل شروط اضافی به برجام بپیوندد تا در اسرع وقت به سمت یک رابطه پراگماتیک با ایران حرکت کند. دیگر هیچ وقتی برای تلف کردن وجود ندارد.

 

 

ارسال نظر
پربیننده ترین اخبار
حسن بهشتی‌پور، کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌وگو با «راهبرد معاصر» پاسخ داد: / ۲ روز پیش

چرا تروئیکای اروپایی علیه ایران قطعنامه صادر کرد؟

یادداشت علی ظافر، تحلیلگر یمنی؛ / ۲ روز پیش

فرار ناو آمریکایی با قدرت نمایی مقاومت یمن

یادداشت اختصاصی بشیر اسماعیلی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی؛ / ۲ روز پیش

«روز خوب» دیوان کیفری بین‌المللی