به گزارش راهبرد معاصر ارزش دارایی سهام عدالت ارزش امروز سهام عدالت به صورت روزانه تعیین می شود و ارزش سهام عدالت با وضعیت بورس رابطه مستقیم دارد. ارزش امروز سهام عدالت یکشنبه 10 اسفند 99 در چهارمین روز معاملاتی اسفند ماه در سامانه استعلام سهام عدالت اعلام شد. ارزش روز سهام عدالت یک میلیونی و قیمت سهام عدالت 532 هزارتومانی امروز نسبت به روز گذشته 1 درصد کاهش پیدا کرد.
آزادسازی سهام عدالت از اردیبهشت ماه سال 99 انجام شد و سهامداران عدالت به دو روش مستقیم و غیرمستقیم توانستند مدیریت سهام عدالت خود را در دست بگیرند. تاکنون فقط 60 درصد از سهام عدالت قابل فروش می باشد و آزادسازی کامل سهام عدالت که بنا بود در دهه فجر اجرایی شود، منتفی شد. فروش سهام عدالت تنها از طریق بانک ها و برخی کارگزاری ها امکان پذیر است و متقاضیان فروش باید برای فروش 60 درصد از سهام عدالت خود به بانک ها مراجعه کنند.
بورس روز گذشته توانست بعد از ۱۲ روز مثبت شود و تا محدوده ۵ هزار واحد نیز رشد کرد، اما این مثبت بودن دیری نپایید و در نتیجه بورس امروز چهارشنبه ۱۳ اسفند ماه ۹۹ در آخرین روز معاملاتی هفته جاری مانند روزهای گذشته شاهد افزایش صفهای فروش بودیم و در پایان معاملات منفی شد. شاخص کل بورس امروز در پایان معاملات با افت ۸ هزار و ۳۰۰ واحدی به عدد یک میلیون و ۱۷۷ هزار واحد و شاخص هم وزن نیز با افت ۳۷۹ واحدی به عدد ۴۳۱ هزار واحد رسید ضمن اینکه نمادهای فملی، فارس، شستا، فولاد و شپنا بیشترین تاثیر را در روند منفی شاخص داشتند و نمادهای برکت، شستا، بوعلی و ثامید از پر تراکنشهای بازار بودند.
در پایان معاملات امروز بازار سهام، ارزش سهام عدالت به ۷ میلیون و ۷۶۹ هزار و ۱۵ تومان رسید که نسبت به دیروز ۱ درصد معادل ۸۶ هزار و ۱۱۱ تومان کاهش داشت.
با احتساب این موضوع، ارزش ۶۰ درصد قابل فروش سبد ۵۳۲ هزار تومانی سهام عدالت به ۴ میلیون و ۶۶۱ هزار و ۴۰۹ تومان رسیده است.
علی عسگری به میزان دارایی شرکتهای استانی سهام عدالت اشاره کرد و افزود: این شرکتها با دارایی بسیار زیادی همراه هستند و براساس محاسبات انجام شده، مجموع این دارایی به بیش از ۳۸۶ هزار میلیارد تومان میرسد.
وی خاطرنشان کرد: تاکنون این شرکتها هیچ سودی را از این سرمایه و دارایی کسب نکردهاند به جز رشدی که سهام این شرکتها در بورس به دست آورده است.
عسگری به وضعیت نامطلوب مدیریت و نحوه سوددهی به سهامداران اشاره کرد و اظهار داشت: به طور معمول شرکتهای استانی، سهامدار شرکتهای بزرگی مانند پتروشیمی، پالایشی، فولادی، بانکی معدنی و دارویی هستند. همه این شرکتها به عنوان شرکتهای معتبری محسوب میشوند که همیشه با سوددهی معقولی همراه بوده اند. همچنین در میان این شرکتها، شرکتهای غیربورسی و زیانده هم وجود دارد.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت اقتصاد و دارایی ادامه داد: در مجموع این شرکتها همیشه با سود همراه بودند و سود سهامداران از مجموعه فعالیت شرکتها از طریق سازمان خصوصیسازی پرداخت شده است.
وی با بیان اینکه رهبر معظم انقلاب در اردیبهشت ماه دستور آزادسازی سهام عدالت را ابلاغ کردند تا از این طریق شاهد ایجاد ساماندهی جدید در این سهام باشیم، گفت: این تصمیم انجام شد تا مردم در اداره شرکتها مشارکت داشته باشند.
عسگری با اشاره به اینکه از همان ابتدا قرار بر این شد تا این موضوع از طریق وزارت اقتصاد، سازمان بورس و شورای عالی بورس مورد پیگیری قرار گیرد، خاطرنشان کرد: به دنبال این تصمیم، شرکتها به صورت استانی تفکیک و شکل جدیدی را به خود گرفتند. از آن زمان تعاونی های شهرستانی جمع آوری شدند.
معاون وزیر اقتصاد با تاکید بر اینکه در هر استان، شرکتی تشکیل و مراحل پذیرش آنها در بورس آغاز شد تا به عنوان یک شرکت بورسی فعالیت کنند، گفت: به منظور آغاز این فعالیت قرار بر تعیین اعضای هیات مدیره جدید شد و براساس تصمیمات اتخاذ شده، انتخاب اعضای هیات مدیره به مردم و سهامداران واگذار شد.
وی ادامه داد: با ورود شرکتها به بورس، سهامداران اختیار دارند تا سهام خود را از طریق این شرکتها در بورس عرضه و برای معامله سهام خود تصمیم گیری کنند.
عسگری افزود: همچنین به سهامداران این اختیار داده میشود تا به صورت مستقیم در زمینه افزایش سرمایه و تصمیم گیری برای سرنوشت آن شرکت، مشارکت داشته باشند.
وی خاطرنشان کرد: با توجه به ارزنده بودن این سهم ها، انتظار میرفت تا بخشی از سرمایههای به دست آمده در تولید و فعالیت اقتصادی به کار گرفته میشد تا از این طریق، این سرمایهها تا امروز تا چند برابر افزایش پیدا کنند.
عسگری با اشاره به اینکه شرکتها میتوانستند به پشتوانه این سهام اقدام به راهاندازی خطوط تولید با سوددهی بالا کنند، گفت: متاسفانه شرکتداری به معنای واقعی انجام نشد، وگرنه امروز با افزایش چند برابری سهام عدالت همراه بودیم.
معاون وزیر اقتصاد با بیان اینکه در ۱۰ سال گذشته بسیاری از این شرکتها حتی یک مجمع هم برگزار نکردند و صورت مالی حسابرسی شده را ارائه ندادهاند، گفت: اکنون سازمان خصوصیسازی براساس آخرین گزارش حسابرسی، این دارایی را یک بار حساب کرده و ارزش سهام شرکتها را به سازمان بورس اعلام کرده است.
عسگری با بیان اینکه عدم انجام این اقدامات از سوی افراد هیات مدیره سابق، از لحاظ شرکتداری تخلف محسوب میشود، اظهار داشت: از این پس و با بورسی شدن همه این شرکتها باید هر سال مجمع برگزار شود و هر گزارش مالی را سه ماه یک بار به بورس ارائه دهند.
معاون وزیر اقتصاد تاکید کرد: همچنین وضعیت شرکت در تابلوی بورس همواره در معرض دید همه افراد قرار میگیرد و عملکرد هیات مدیره قابل ارزشیابی خواهد بود.
عسگری با بیان اینکه اکنون سود یکسان به همه سهامداران عدالت پرداخت میشود، اما از این پس دیگر این سود یکسان نخواهد بود و بر اساس عملکرد شرکتها سود سهامداران مشخص میشود، گفت: اکنون ارزش سهام شرکتهای استانی متفاوت است که این موضوع وابسته به عملکرد این شرکتها است.
معاون وزیر اقتصاد اظهار داشت: افرادی که در راس این شرکتها حضور دارند و آشنا به مسائل سهامدارای هستند، میتوانند بازدهی بهتری برای شرکت رقم بزنند.
وی با بیان اینکه هیچ یک از کاندیداها نمیتوانند تضمیمن پرداختی سود با یک رقم مشخصی را بدهند، افزود: فعالیت شرکتداری وابسته به عوامل بسیار متعددی از جمله هیات حاکمه آن شرکت، شرایط بازار، شرایط روابط بین الملل، مسایل سیاستهای اقتصادی داخل کشور است. اما این انتخابات میتواند باعث روی کارآمدن هیات حاکمه آشنا به مسائل سهامداری و افرادی که تخصص بیشتری را برای حفظ منافع سهامداران دارند، شود.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت اقتصاد با بیان اینکه برای حضور در انتخابات الکترونیکی همه سهامداران غیرمستقیم سهام عدالت باید سجامی شده باشند، تاکید کرد: از ۳۰ میلیون سهامداری که روش غیرمستقیم را انتخاب کردهاند، بیش از ۵۳ درصد یعنی حدود ۱۶ میلیون نفر تاکنون سجامی شدهاند.
وی ادامه داد: برای اینکه از طریق پیامک به این افراد درباره این انتخابات اطلاعرسانی شود، به بانکها مراجعه کردیم تا از طریق شماره حساب این افراد به شماره تلفن آنها دسترسی پیدا کنیم، اما بسیاری از آنها یا شماره همراه در بانکها نداشتند یا آن را تغییر داده بودند.
عسگری افزود: به همین دلیل از طریق مخابرات پیگیری کردیم تا به ازای هر کد ملی سهامداران عدالت، به شماره تلفن آنها دسترسی پیدا کنیم. اما برای هر کد ملی تا ۶ شماره همراه ثبت شده بود که اطلاعی نداشتیم که کدام یک از این سیمکارتها در دست سهامداران است. از این رو مجبور شدیم برای دسترسی منصفانهتر و انتخابات درستتر روش اینترنتی و ثبت نام در سامانه سجام را دنبال کنیم.
معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت اقتصاد تاکید کرد: از سوی دیگر امکان برگزاری مجامع به صورت حضوری میسر نیست و نمیتوان در این شرایط کرونا برای ۳۰ میلیون سهامدار مجمع حضوری در استانها برگزار کرد.
وی با بیان اینکه با توجه به شرایط حاکم انتخابات الکترونیکی تنها روش برگزاری انتخابات منصفانه و عادلانه است، گفت: اکنون ۷۰ تا ۸۰ درصد سهامداران دسترسی به اینترنت دارند، اگر در اولین جلسه برگزاری مجمع جمعیت به حد نصاب نرسید دومین جلسه را با هر جمعیتی برگزار می شود و رسمی خواهد بود.
وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا امکان جابجایی سهامداران بین انتخاب دو روش مستقیم و غیرمستقیم برای مدیریت سهام خودشان وجود دارد یا خیر، افزود: اوایل امسال امکان انتخاب بین دو روش مستقیم و غیرمستقیم به مردم داده شد، اما دیگر این امکان وجود ندارد و نمیتوانند انتخاب خود را تغییر دهند.
سعید توتونچی با اشاره به فرآیند آزادسازی سهام عدالت در اردیبهشت ماه سال جاری اظهار کرد: مطابق با ابلاغیه مقام معظم رهبری در نهم اردیبهشت ماه سال جاری و متعاقب درخواست رئیسجمهور، آزادسازی سهام عدالت صورت گرفت و دولت این فرآیند را به وزارت اقتصاد واگذار کرد.
وی با بیان اینکه تعداد مشمولان سهام عدالت ۴۹ میلیون نفر است، گفت: در زمان آزادسازی انتخاب نحوه مدیریت سهام به مردم واگذار شد و مردم میتوانستند یکی از دو روش مستقیم یا غیرمستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کنند.
مدیرکل دفتر امور استانهای وزارت اقتصاد ادامه داد: بر این اساس ۱۹ میلیون نفر روش مستقیم و ۳۰ میلیون نفر روش غیرمستقیم را برای مدیریت خود انتخاب کردند و بر این اساس این ۳۰ میلیون نفر سهامدار شرکتهای سرمایهگذاری استانی شدند. تعداد این شرکتها با توجه به تفکیک تهران و البرز از یکدیگر، ۳۱ شرکت است.
توتونچی با تاکید بر اینکه نخستین گام شرکتهای مذکور ثبت افزایش سرمایه و طی کردن فرآیند پنجگانه برای ورود به بازار سرمایه بود، اظهار کرد: تا کنون بورسی شدن ۲۸ شرکت نهایی شده و امور مربوط به شرکتهای باقیمانده نیز در حال نهایی شدن است.
لزوم سجامی شدن سهام عدالتی ها
وی در ادامه با تاکید بر لزوم ثبتنام مشمولان سهام عدالت در سامانه سجام گفت: تاکنون از ۳۰ میلیون نفر مشمول سهام عدالت که روش غیرمستقیم را برای مدیریت سهام خود انتخاب کردند، ۵۶ درصد در سامانه سجام ثبت نام کردهاند.
مدیرکل دفتر امور استانهای وزارت اقتصاد در مورد چرایی اهمیت سجامی شدن سهام عدالتیها توضیح داد: مشمولان با ثبتنام در سامانه سجام، شناسنامه دار میشوند و میتوانند با شرکتهای سرمایهگذاری استانی ارتباطی دو طرفه برقرار کنند. همچنین از طریق سامانه سجام میتوانند اعمال رای کنند و سود خود را دریافت کنند.
وضعیت سود سالانه سهام عدالت
توتونچی در ادامه در مورد وضعیت سود سالانه سهام عدالت نیز توضیح داد: از آنجایی که مدیریت سهام عدالت در روش غیرمستقیم در اختیار شرکتهای استانی قرار میگیرد، میزان سود سالانه مشمولان متناسب با عملکرد اعضای هیات مدیره خواهد بود. به همین دلیل انتخاب اعضای هیات مدیره بسیار مهم است.
چرا مبلغ سهام عدالت روی کاغذ با سامانه متفاوت است؟
برخی از سهامداران معترض هستند که چرا مبلغ روی برگههای سهام عدالت با مبلغ درج شده در سامانه متفاوت است.
طبق گفته رئیس سازمان خصوصیسازی، فقط به افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی با ۵۰ درصد تخفیف سهام یک میلیون تومانی داده شد و مابقی سهامداران باید ۵۰ درصد دیگر سهام را طی سالهای اخیر خریداری میکردند.
بنابراین کسانی که هیچ گونه پولی برای خرید سهام عدالت ندادهاند سهام کمتری دارند.
چرا برخی سهام عدالت ندارند؟
سهام عدالت با الویت قرار دادن افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) و سازمان بهزیستی آغاز شد اما در نهایت گروههای زیادی از اقشار جامعه مشمول دریافت آن شدند.
براساس آمارها در سال ۱۳۸۵ که طرح سهام عدالت کلید خورد جمعیت کشور حدود ۷۰ میلیون نفر بود که از این تعداد ۴۹ میلیون نفر سهامدار سهام عدالت شناخته شدند.بنابراین در حال حاضر با توجه به جمعیت بیش از ۸۰ میلیون نفری کشور، بیش از ۳۰ میلیون نفر سهام عدالت ندارند.
آیا امکان ثبت نام مجدد وجود دارد؟
طبق اظهارنظر رئیس و معاون سازمان خصوصیسازی پرونده سهام عدالت بسته شده و امکان ثبت نام مجدد وجود ندارد. همچنین دولت دیگر سهمی در سهام عدالت ندارد که آن را بین مردم تقسیم کند. حسن علائی، معاون سازمان خصوصیسازی در این خصوص گفت: برای دادن فرصت ثبت نام مجدد، ابتدا باید قانونی برای آن تصویب شود.