به گزارش راهبرد معاصر یک مقام آمریکایی میگوید «دولت جو بایدن» به پکن گفته به اجرای تحریمهای دوران «دونالد ترامپ» علیه نفت ایران ادامه خواهد داد.
روزنامه «فایننشالتایمز» به نقل از این مقام ارشد دولت آمریکا نوشته صادرات نفت ایران به چین «مدتی است» که افزایش یافته است.
این مقام که اشارهای به نام او نشده گفت: «به چینیها گفتهایم که اجرای تحریمهایمان را ادامه میدهیم. هیچ چراغ سبز تلویحی وجود نخواهد داشت.»
دولت دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۹ یک شرکت دولتی چین و چند نفتکش این کشور را به دلیل تسهیل مبادلات نفتی با ایران و نقض تحریمهای آمریکا تحت تحریم قرار داد.
اظهارات این مقام آمریکایی در حالی مطرح شده که «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا و «جیک سالیوان»، مشاور امنیت ملی کاخ سفید قرار اسن پنجشنبه برای اولین بار از زمان روی کار آمدن دولت جدید آمریکا در آلاسکا با همتایان چینی خود دیدار کنند.
فایننشالتایمز مدعی شده چین در ماه فوریه به طور متوسط ۴۷۸ هزار بشکه نفت در روز از ایران وارد کرده است و انتظار میرود این رقم در ماه مارس به یک میلیون بشکه در روز برسد.
آنتونی بلینکن چهارشنبه هفته گذشته در نخستین جلسه استماع خود مقابل کنگره در این مقام گفت که واشنگتن حاضر نیست پیش از پایبند شدن ایران به تعهداتش در برجام تحریمها علیه این کشور را رفع کند. وزیر خارجه آمریکا همچنین تأیید کرد که پیشبینی دولت بایدن این است که ایران قبل از اقدام آمریکا در رفع تحریمها به برجام پایبند خواهد شد.
مقام ارشد آمریکایی گفت دولت آمریکا در صورت رسیدن به تفاهم با ایران «خواه به عنوان بخشی از گامهای دوجانبه یا به عنوان بخشی از بازگشت کامل به برجام» این تحریمها را رفع خواهد کرد.
این مقام آمریکایی گفت: «در نهایت، هدف ما این است که این تحریمها را اجرا نکنیم و به نقطهای برسیم که تحریمها را در ازای عقبگرد ایران از گامهای هستهای رفع کنیم.»
آنتونی بلینکن در جلسه هفته گذشته در کنگره گفته بود که تا زمانی که ایران گامهای هستهای خودش را به عقب برنگرداند پولهای مسدودشده ایران در کره جنوبی آزاد نخواهد شد.
چندی پیش، اتاق بازرگانی ایران رقم این پول که در دو بانک کره جنوبی نگهداری میشوند را ۸ میلیارد و ۵۰۰ هزار دلار اعلام کرده بود. مقامهای ایران پیشتر گفتهاند سئول علاوه بر خودداری از آزادسازی این منابع مالی بابت نگهداری آنها پول هم مطالبه کرده است.
مقام ارشد آمریکایی در مصاحبه با روزنامه فایننشالتایمز تصریح کرده آزادسازی پولهای ایران در کره جنوبی باید بخشی از مذاکرات برجام باشد.
او گفت: «مسئله داراییهای مسدودشده ایران دقیقاً از آن مسائلی است که معتقدیم باید در چارچوب بازگشت دوجانبه به توافق درباره آن رایزنی کنیم.»
این مقام آمریکایی در پایان مصاحبه خود گفت واشنگتن ترجیح میدهد به جای آنکه بر اجرای تحریمها متمرکز شود ایران گامهای هستهای خودش را به عقب برگرداند.
او گفت: «به جای آنکه ما روی اجرای تحریمها متمرکز شویم و چین روی دور زدن تحریمها، ترجیح ما این است که وارد مسیر سازندهتری شویم که عبارت است از اینکه آمریکا تحریمها را رفع کند و ایران گامهای هستهای خودش را به عقب برگرداند.»
آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ با نقض تعهداتش از این توافق مورد تأیید شورای امنیت سازمان ملل متحد خارج شد.
ایران تا یک سال بعد از خروج آمریکا به طور کامل تعهداتش در توافق هستهای را اجرا کرد و به کشورهای اروپایی که وعده جبران آثار این خروج را میدادند برای عمل به تعهداتشان فرصت داد.
یکسال بعد که دولتهای اروپایی نتوانستند به وعدههایشان عمل کنند تهران اعلام کرد طبق مفاد مندرج در توافق هستهای طی چند گام تعهداتش در توافق هستهای را کاهش خواهد داد.
ایران از آن زمان اعلام کرده الزامی برای رعایت محدودیتهای مندرج در برجام در زمینه غنیسازی، میزان ذخائر اورانیوم و تحقیق بر روی سانتریفیوژهای پیشرفته ندارد. تهران علاوه بر این کار بر روی یک خط مونتاژ جهت ساخت اورانیوم فلزی را هم از سر گرفته است.
ایران اخیراً از روز پنج اسفندماه اعلام کرد اجرای داوطلبانه پروتکل الحاقی را متوقف میکند. این اقدام در راستای اجرای قانون مصوب مجلس شورای اسلامی ایران است که شریکان ایران در برجام را به لغو تحریمها و صیانت از منافع ملت ایران، در راستای حقوق مصرح جمهوری اسلامی ایران تحت بندهای ۲۶ و ۳۶ برجام ملزم میکند.
جمهوری اسلامی ایران گفته همه این گامها بازگشتپذیر هستند و چنانچه واشنگتن به برجام برگردد ایران نیز این اقدامات را به عقب برخواهد گرداند.
فارس