به گزارش راهبرد معاصر؛ اگرچه سال ۹۹ سال بسیار عجیبی برای بازار سرمایه بود و بورس دو روی سکه را با هم دید اما به عقیده بسیاری از کارشناسان اتفاقات سال ۹۹ دیگر تکرار نخواهد شد و سال ۹۹ فرصتی بود که فعالان بازار سهام و دولت قدرش را ندانستند.
حسن شیبانی، کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با تجارتنیوز در رابطه با بورس ۱۴۰۰ گفت: نباید انتظار داشته باشیم در سال ۱۴۰۰ شاخص کل مانند سال ۹۹ رشد دو یا سه برابری داشته باشد. از طرفی هم ریزش زیاد هم دیگر محتمل نیست زیرا ریزش بورس زاییده رشد خطرناک بازار سرمایه بود.
شیبانی در رابطه با روند بازارها در سال ۱۴۰۰ گفت: متغییرهای اقتصادی از منظر تورم انتظاری و نسبت تحریمی کشور بیشتر از سالهای قبل است. از طرفی واردات در کشور تقریبا تعطیل بوده و طرف تقاضا هیچ تحریکی نداشته است. به همین دلیل اگر درهای کشور باز شود و روابط با دیگر کشورها بهبود پیدا کند بازار سرمایه پتانسیل حرکت مثبت را بیش از سایر بازارها دارد. از طرفی مسئولین و رئیس بانکمرکزی در رابطه با کاهش نرخ ارز در سال ۱۴۰۰ حرف میزنند و این در حالیست که در اردیبهشت ماه آقای همتی برای نرخ تورم هدف ۲۲ درصدی پیشبینی کردند اما حالا تورم حدود ۴۰ درصد است. در رابطه با نرخ دلار نیز با توجه به حجم پول، رشد نقدینگی و تورم انتظاری بازار ارز روندی نزولی در سال ۱۴۰۰ نخواهد داشت. سناریوی کاهش قیمت ارز در ۶ ماه اول سال محتمل نیست.
این کارشناس در رابطه با احتمال مذاکرات در سال ۱۴۰۰ گفت: این احتمال وجود دارد که وضعیت اقتصادی برای ایران تسهیل شود اما این موضوع نیز به سیاستهای خود ما بستگی دارد. مذاکرات رابطه مستقیمی با انتخابات و دولت بعدی در ایران دارد. دولت آمریکا هرگز با دولتی که ۳ ماه بیشتر از دوره چهار سالهاش نمانده است مذاکره نمیکند و مذاکره به دولت بعدی واگذار خواهد شد. هنوز کاندیدهای اصلی انتخابات ۱۴۰۰ مشخص نشدند اما با مشخص شدن کاندیدها میتوانیم سیاست خارجه و احتمال مذاکره را تحلیل کنیم. اگر گروهی که پتانسیل تعامل بیشتری دارند روی کار بیایند پالس مثبت بیشتری به بازار سهام مخابره میشود. اما در طرف مقابل اگر گروهی سرکار بیاید که به بسته بودن درهای کشور و عدم مذاکره اعتقاد داشته باشد بازار سهام دیرتر به تعادل خواهد رسید. هرچند در هر دو صورت من حرکت بازار سهام را رو به تعادل میدانم.
این کارشناس در ادامه گفت: تا زمان انتخابات ریاست جمهوری هیچ پالس مثبتی برای بازار سهام وجود ندارد و به نظر میرسد بازار سهام نیز تا آن زمان روندی متعادل خواهد داشت. اما برای روند بازار سهام در سال ۱۴۰۰ باید گزینههای اصلی ریاست جمهوری را براندازی کنیم و ببینیم واکنش غربیها به رئیس جمهور جدید چیست.
وضعیت بازار سهام در سال ۱۴۰۰ به مراتب از ۶ ماه دوم سال ۹۹ بهتر است چون تورم انتظاری و خوشبینی به مذاکرات میتواند بر شرایط بورس اثرگذار باشد. همچنین بازار سهام در مقایسه با سایر بازارها ریسک کمتر اما سود بیتر را به دنبال خواهد داشت./تجارت نیوز