به گزارش راهبرد معاصر، نشست وین و نشستهای بعد از آن حول محور لغو تحریمهای برجامی و تحریمهایی که رئیسجمهور پیشین آمریکا بعد از خروج از برجام به ملت ایران تحمیل کرد، از جمله مسائل سیاسی و بینالمللی روز است؛ موضوعی که به نظر تحلیلگران زمانبر خواهد بود. در این میان اما تیم مذاکرهکننده ایرانی خوشبین به ادامه نشست است تا شاید آمریکاییها در این گیرودار تحریمهای برجامی را لغو کنند. آنچه از سوی دولت آمریکا تا کنون منتشر شده بر لغو کلیه تحریمها دلالت ندارد، لذا مشخص نیست در مسیر پیشرو با چه خواستههایی از سوی طرف آمریکایی مواجه شویم.
«محمدعلی بصیری»، کارشناس سیاست خارجی در گفتگو با راهبرد معاصر درخصوص صحبتهای اخیر عباس عراقچی، عضو ارشد تیم مذاکرهکننده ایرانی نسبت به خوشبینی برای بازگشت آمریکا به برجام و لغو تحریمها گفت: قطعا نمیتوان به این موضوع خوشبین بود که به واسطه انجام و برپایی مذاکرات جدید آمریکا به برجام باز میگردد؛ از اینرو خوشبینی آقای عراقچی محل شک و تردید دارد.
این مدرس دانشگاه ادامه داد: گرچه با برگزاری نشستهایی به نظر میرسد طرف اروپا برای بازگشت ایران و آمریکا به برجام به دنبال واسطهگری است، اما نباید فراموش کنیم که اصولا رئیسجمهور آمریکا حتی اگر وعدهای مبنی بر بازگشت به برجام داده باشد، چون تصمیمگیری نهایی برای برداشتن تحریمها با موانع متعددی رو به رو خواهد بود، کار برای او سخت است.
وی خاطرنشان کرد: خود بایدن و تیم وی نمیتوانند حرف اصلی را درآمریکا بزنند، چرا که جمهوریخواهان درکنگره علیه مواضع او سنگاندازی میکنند، ضمن اینکه لابیهای صهیونیستی و سعودی نیز با دلارهای خود بر سیاستمداران آمریکایی نفوذ دارند و دائما تلاش میکنند تا مانع هر گونه توافقی بین ایران و آمریکا شوند.
بصیری با اشاره به اهداف لابیهای صهیونیستی و سعودی در این خصوص تاکید کرد: اصولا صهیونیستها خواهان بستهای هستند که ایران آن را به یک جا بگیرد، یعنی در کنار مسائل هستهای، موضوع کنار رفتن ایران از مسائل منطقهای و نابودی تسلیحات موشکی ما را خواستار هستند، لذا این موارد را به برجام جدید یا به زعم خود به فرابرجام منتقل کرده و از آمریکا در مقابل لغو هر تحریمی تحقق این خواستهها را طلب میکنند، در غیر این صورت هیچگاه زیر بار این موضوع نخواهند رفت.
این کارشناس مسائل بینالمللی افزود: حتی اگر با نگاه آقای عراقچی به این موضوع خوشبینانه بنگریم و معتقد باشیم که دولت کنونی آمریکا به دنبال لغوتحریمهاست، اما موضوع را از این زاویه هم باید نگاه کنیم که بایدن در دایرهای از خواستههای مختلف اسیر شده است. در واقع دولت بایدن به تنهایی قادر به تصمیمگیری نیست.
بصیری درباره روند مذاکرات اظهار داشت: به هر حال تمام مذاکراتی که در دنیا وجود دارد با امید به پیش میرود، ما نیز میتوانیم منتظر تحولانی در روابط ایران با مجموعه 1+5 باشیم، چرا که اصل لازم در دیپلماسی بده، بستان و انعطاف داشتن است.
وی درباره حل اختلافات میان ایران و آمریکا و تاثیر این موضوع بر لغو تحریمها نیز گفت: مساله تقابل بین ایران و آمریکا تنها مربوط به مساله هستهای نیست، بلکه این تقابل از دهههای گذشته بر سر مسائل مختلفی پدید آمده چرا که بحث اصلی تقابل، زیادهخواهی طرف آمریکایی است. آمریکا قریب به دو هزار تحریم را طی چهار دهه گذشته به ما تحمیل کرده که تنها بخشی از آنها مربوط به مسائل هستهای است.
این کارشناس مسائل بینالملل همچنین درباره نیت واقعی آمریکا از ادامه مسیر فعلی نیز تاکید کرد: اصولا آمریکاییها تلاش میکنند تا ایران را در بلندمدت ساقط یا کنترل کنند، لذا این تصور که بایدن میتواند برای ایران با لغو تحریمها گشایشی ایجاد کند، یک تصور اشتباه است. آمریکاییها در این موعد زمانی به این نتیجه رسیدهاند که اتمی شدن ایران خطرناک است لذا حاضرند در ازای لغو چندین تحریم، مانعی در برابر این روند ایجاد کننداما اینکه گمان کنیم در موضوعات دیگر به همین راحتی کنار میآیند، اشتباه محض است.