به گزارش راهبرد معاصر, «آنتونی بلینکن»، وزیر امور خارجه آمریکا جمعه در یک گفتوگوی تلفنی با وزیر خارجه مغرب به او گفته دولت فعلی کشورش سیاست دولت پیشین آمریکا مبنی بر به رسمیت شناختن حاکمیت مغرب بر صحرای غربی را تغییر نخواهد داد.
پایگاه آکسیوس این خبر را به نقل از دو منبع آگاه از گفتوگوی تلفنی بلینکن با «ناصر بوریتا»، وزیر امور خارجه مغرب گزارش داده است.
رئیس اتحادیه آفریقا چند ماه پیش با «غیرقانونی» خواندن تصمیم «دونالد ترامپ»، رئیسجمهور پیشین آمریکا درباره صحرای غربی، از «جو بایدن» رئیسجمهور جدید آمریکا خواست که به رسمیت شناختن حاکمیت مغرب بر صحرای را لغو کند.
در چند ماهی که از روی کار آمدن دولت بایدن میگذرد تقریباً هیچ تماسی میان واشنگتن و دولت مغرب برقرار نشده بود.
در بیانیه وزارت خارجه آمریکا از گفتوگوی تلفنی بلینکن با وزیر خارجه مغرب اشارهای به مسئله صحرای غربی نشده اما دو منبع آگاه به آکسیوس گفتهاند که دو طرف در این باره رایزنی کردهاند و بلینکن گفته دولت بایدن قصد تغییر سیاست دولت پیشین آمریکا را ندارد.
صحرای غربی، منطقهای مورد مناقشه میان دولت مغرب و جبهه «پولیساریو» است. پولیساریو یک سازمان سیاسی نظامی در صحرای غربی است که در سال ۱۹۷۳ به عنوان یک گروه مقاومت علیه تسلط استعمار اسپانیا بر صحرای غربی و با هدف استقلال این منطقه ایجاد شد.
پولیساریو پس از خروج اسپانیا در سال ۱۹۷۶، جمهوری دموکراتیک عربی صحرا را در مستعمره پیشین اسپانیا ایجاد کرد و به مخالفت با اقدام اسپانیا در تقسیم صحرای غربی میان مغرب و موریتانی پرداخت.
موریتانی و پولیساریو در سال ۱۹۷۹ با یکدیگر صلح کردند و بدین ترتیب بخش جنوبی جمهوری صحرا (به نام وادی الذهب) به این جمهوری بازگشت اما پادشاهی مغرب تمام منطقه شمالی صحرای غربی را که «الساقیة الحمراء» نامیده میشود، در اشغال خود نگاه داشت و ضمیمه خاک خود کرد. از آن پس جبهه پولیساریو بر روی مقاومت علیه مغرب متمرکز شده است.
مغرب خواهان حکومت خودگردان وابسته به خود در صحرای غربی و وجود دولت و پارلمان محلی تحت حاکمیت خود در این منطقه است و میگوید اگر قرار به برگزاری همهپرسی باشد باید در خصوص خودمختاری این منطقه و نه برای جدایی از مغرب باشد. اما جبهه پولیساریو مخالف این طرح است و خواهان برگزاری همهپرسی تعیین سرنوشت برای صحرای غربی است./ فارس