به گزارش راهبرد معاصر جاماندگان سهام عدالت چند سالی است که پیگیر ثبت نام سهام عدالت هستند و با وجود وعده های دولت و مجلس تاکنون این مهم محقق نشده است. طی سالیان بسیاری از مردم شرایط دریافت سهام عدالت را دارند اما نتوانستند ثبت نام کنند.
رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس چندی پیش به جاماندگان سهام عدالت وعده داد اما از سال 89 تاکنون دیگر ثبت نام سهام عدالت صورت نگرفت. دلیل عدم ثبت نام متقاضیان سهام عدالت محدودیت منابع موجود است از 85 میلیون ایرانی حدود ۵۰ میلیون ایرانی سهام عدالت دارند و مابقی از این سرمایه محرومند.
برای تامین سرمایه باید بعضی شرکت های دولتی اضافه شوند اما چون دولت نمیخواد تعهد تازه ای برای خود ایجاد کند از این کار اجتناب می کند. برای ثبت نام جاماندگان سهام عدالت نیاز است تا سهامداران عدالت که درخواست فروش سهام عدالت خود را دارند ، بتوانند سهام خود را بفروشند. مجلس پیگیر ثبت نام سهام عدالت برای جاماندگان است. برای دریافت آخرین اخبار ثبت نام سهام عدالت برای جاماندگان به این صفحه مراجعه کنید.
تجارت نیوز خبر داد که از جمعیت بیش از ۸۵ میلیون نفری ایران حدود ۵۰ میلیون نفر سهام عدالت دارند و مابقی از داشتن این سهام محروماند اما مستحق دریافت آن هستند.
جاماندگان سهام عدالت طی این سالها و به خصوص از سال گذشته که آزادسازی این سهام آغاز شد صدای خود را به گوش مسئولان رساندند که شرایط دریافت سهام عدالت را دارند. اگر چه ارزش این سهام با افت بورس از سال گذشته نصف شده اما اکنون برگه سهام ۵۳۲ هزار تومانی حدود ۱۰ میلیون تومان ارزش دارد، بنابراین درخواست سهام عدالت از سوی جاماندگان به حق است.
قرار بود در سال گذشته سهامی برای جاماندگان در نظر گرفته شود اما محقق نشد و نهایتا در بودجه امسال مصوب شد که به تعدادی از مردم سهام عدالت داده شود.
در خصوص آخرین جزئیات این موضوع، یک نماینده مجلس به تازگی گفته که در بودجه ۱۵۰ هزار میلیارد تومان سهام شرکتهای دولتی برای ثبت نام از جاماندگان در نظر گرفته شده است.
اما آنطور که مجلسیها پیش از این نیز گفته بودند احتمالا جامعه هدف سهام عدالت جدید مددجویان کمیته امداد، سازمان بهزیستی، بازنشستگان و… است که حدود هفت میلیون نفر را شامل میشود.
در حال حاضر فضای انتخاباتی بر کشور حاکم شده و از سوی دیگر نیز فرایند واگذاری و شناسایی مشمولان زمانبر است. بنابراین احتمال این که واگذاری سهام عدالت در نیمه اول سال انجام کمی بعید به نظر میرسد.
محمدعلی دهقان دهنوی با اشاره به مصوبات جلسه شورای عالی بورس گفت: موضوع اصلی بحث شب گذشته، سهام عدالت و برگزاری مجامع و انتخاب هیات مدیره شرکت های سرمایه گذاری استانی سهام عدالت بود.
سخنگوی شورای عالی بورس تصریح کرد: قرار بود اسفندماه این انتخابات برگزار شود، اما از آنجا که در برخی از استانها، تعداد افراد کافی برای عضویت هیات مدیره ثبت نام نکرده بودند و همچنین در برخی موارد فرایند تایید صلاحیت ثبت نام کنندگان مشمول مرور زمان شده بود، این نگرانی وجود داشت که انتخابات مناسب و پرشوری را شاهد نباشیم.
رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار ادامه داد: از همین رو شورای عالی بورس مصوب کرد تا سازمان بورس برنامه ریزی مجددی برای این موضوع داشته باشد و مجامع این شرکت ها در تاریخ دیگری برگزار شود.
وی با بیان اینکه روز گذشته برنامه سازمان بورس به شورا ارایه شد، گفت: خوشبختانه با اندک تغییراتی برنامه پیشنهادی به تصویب رسید و مقرر شد از اواخر اردیبهشت و در چندمرحله مجامع این شرکت ها برگزار شود. بر این اساس تا تاریخ ۲۸ فروردین ماه افرادی که تمایل دارند به عضویت هیات مدیره شرکت های سرمایه گذاری استانی انتخاب شوند، فرصت دارند تا در سامانه ستان سازمان بورس و اوراق بهادار ثبت نام کنند.
رییس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: سپس صلاحیت ها بررسی شده و زمان برگزاری انتخابات برای هر استان اعلام می شود. در این مورد هم اطلاع رسانی گسترده ای صورت خواهد گرفت، زیرا تعداد قابل توجهی از مردم کشور، سهامدار شرکت های سرمایه گذاری استانی هستند و باید افرادی را به عنوان هیات مدیره انتخاب کنند که مورد اعتماد و ذیصلاح آنها باشند.
دهقان با تاکید بر اینکه شرکت های سرمایه گذاری استانی مدیر سرمایه های سهامداران هستند، خاطرنشان کرد: این شرکت ها به عنوان اهرم توسعه استان ها فعالیت خواهند کرد.
وی با اشاره به اینکه تعداد سهامداران این شرکت ها قابل توجه است، تاکید کرد: به همین دلیل امکان برگزاری مجامع به صورت فیزیکی در شرایط کرونایی وجود ندارد.
سخنگوی شورای عالی بورس در ادامه افزود: به دلیل تعداد زیاد افراد، مجامع به صورت الکترونیکی برگزار خواهد شد و احراز هویتها هم به صورت الکترونیکی خواهد بود. ثبت نام مردم در سجام برای احراز هویت الکترونیکی است و وقتی مجامع به صورت الکترونیکی برگزار می شود باید این اطمینان حاصل شود که همان سهامدار ثبت نام کننده، رای خود را در سامانه به ثبت می رساند. به این ترتیب، خواهش ما از مردم این است که این اقدام را انجام دهند به این دلیل که شرط ورود به مجمع، فقط ثبت نام سجامی است.
رئیس سازمان بورس با بیان اینکه هم اکنون متوسط ثبت نام افراد در سامانه سجام به ۶۵ درصد رسیده است، افزود: یعنی ۶۵ درصد افراد ثبت نام سجام را به سرانجام رساندند و مشکلی برای انتخابات ندارند. در بعضی از استان ها این عدد به ۸۰ درصد هم رسیده است و قاعدتا تا فرصت باقی مانده، افراد بیشتری می توانند در این سامانه ثبت نام کنند. استان هایی، اولویت برگزاری مجامع را دارند که بیشترین تعداد ثبت نام را داشته باشند.
رییس سازمان بورس گفت: شرایط شرکت و عضویت در هیات مدیره شرکت ها مطابق مقررات سازمان بورس و اوراق بهادار که برای همه شرکت های پذیرفته شده جاری است، خواهد بود و ارتباطی به سابقه نخواهد داشت. افراد باید شرایط لازم را داشته و تایید صلاحیت شوند.
دهقان دهنوی در خصوص جاماندگان سهام عدالت متذکر شد: تخصیص سهام عدالت سال ها پیش انجام شده است و افرادی که واجد شرایط بوده اند سهام عدالت خود را در اختیار گرفتند. دیگر سهامی برای تخصیص وجود ندارد و تصمیم در خصوص مباحثی که جدیدا در خصوص اعطای سهام عدالت به افراد جدید در برخی محافل منتشر شده است، مربوط به دولت خواهد بود و تصمیم گیری آن بر عهده سازمان بورس نیست.
نماینده مردم خلخال در مجلس با اشاره به اجرای طرح ثبت نام از جاماندگان سهام عدالت گفت: یکی از اهدافی که کمیسیون اقتصادی از ابتدای تشکیل مجلس یازدهم در راستای تحقق عدالت، آن را پیگیری می کند، موضوع ثبت نام خانوادههایی است که بنا به دلایل گوناگون موفق به دریافت سهام عدالت نشدهاند. منابع مورد نظر این طرح در بودجه ۱۴۰۰ دیده شده و عزم نمایندگان برای اجرای این طرح، جزم است. برای این منظور در بودجه، ۱۵۰هزار میلیارد تومان سهام شرکت های دولتی برای ثبت نام از جاماندگان در نظر گرفته شده است.
نظری در ادامه به گستره خانوادههای فاقد سهام عدالت اشاره کرد و افزود: در حال حاضر بیش از ۲۱ میلیون نفر از ایرانیان فاقد سهام عدالت هستند. در میان این جمعیت، مددجویان کمیته امداد، سازمان بهزیستی، بازنشستگان و... نیز به چشم میخورند. از سوی دیگر برخی خانوادههای برخوردار نیز سهام دریافت کرده اند که مستحق دریافت نبوده اند. بر اساس طرح کمیسیون اقتصادی در سال ۱۴۰۰ حداقل ۷میلیون ایرانی سهام عدالت دریافت خواهند کرد. نمایندگان معتقدند چنانچه دولت شرکتهای سودآور ذیل قانون را به طور کامل واگذار کند، جاماندگان سهام عدالت نیز میتوانند سهمی از این طرح عمومی داشته باشند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس همچنین با اشاره به سقوط بیش از ۵۰درصدی ارزش سهام عدالت، گفت: مسئولان تصمیمساز اقتصادی باید توجه داشته باشند که سهام عدالت در واقع پشتوانه اقتصادی دهکهای پایینی جامعه است. مدیران و مسئولانی که وظیفه صیانت و حفاظت از ارزش کلی سهام را به عهده دارند، باید بدانند این امر از مسائل مرتبط با حقوق عمومی است و نباید به گونهای تصمیمگیری شود که ارزش این سهام در یک حرکت مستمر در دالان نزولی قرار بگیرد.
او افزود: متاسفانه تا به امروز مدیریت مناسبی در بازار سرمایه و به تبع آن سهام عدالت صورت نگرفته است و ارزش داراییهای عمومی مردم در حال کاهش مستمر است. از زمان آزادسازی سهام عدالت تا به امروز، ارزش این سهام بیش از ۵۰درصد کاهش پیدا کرده که این امر نشان دهنده عملکرد نامناسب مسئولان اقتصادی است. این در حالی است که اغلب شرکتهایی که ذیل سهام عدالت واگذار شدهاند از جمله شرکتهای سودده و خوشنام بودهاند و چنانچه مدیریت مناسبی صورت میگرفت، این اندازه با کاهش ارزش مواجه نمیشدند.