به گزارش راهبرد معاصر ستاد ملی کرونا طرح پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن را سال گذشته به تصویب رساند. این مصوبه به دلیل افزایش قیمت مسکن طی سال های اخیر به ویژه در سال 99 بود که اوضاع کرونا ان را وخیم تر کرد. براساس قانون بودجه امسال وام ودیعه مسکن 1400 نیز باید پرداخت شود. این وام در سال 99 در تهران 50 میلیون تومان، شهرهای بزرگ 30 میلیون تومان و سایر شهرها 15 میلیون تومان بود. اما چندی پیش محمود محمودزاده معاون وزیر راه و شهرسازی از احتمال افزایش ارقام سال گذشته خبر داد. دیروزهم محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی از تصویب کلیات افزایش و تداوم وام ودیعه مسکن در ستاد ملی کرونا خبر داد. مصوبه دیگر ستاد ملی کرونا در سال گذشته تمدید اجباری قراردادهای اجاره بود که امسال نیز این مصوبه به قوت خود باقی است و تا سه ماه بعد از اعلام رسمی اتمام پایان کرونا قابل اجرا خواهد بود.
اعطای تسهیلات ودیعه مسکن برای نخستینبار خرداد ماه سال گذشته در ستاد ملی مقابله با کرونا به تصویب رسید. بر اساس این مصوبه، قرار شد به خانوارهای مستأجر و فاقد مسکن تهرانی تا ۵۰، کلانشهرها تا ۳۰ و سایر شهرها تا ۱۵ میلیون تومان تسهیلات ودیعه مسکن با نرخ سود ۱۳ درصد اختصاص یابد.تصویب و پرداخت این وام پس از آن در دستور کار قرار گرفت که رشد لجام گسیخته قیمت مسکن به ویژه در شهرهای بزرگ از جمله در تهران، منجر به رشد بیسابقه نرخ اجارهبها در این شهرها شد و فشار مضاعفی را در شرایط کرونایی به خانوارها تحمیل کرد.محمد اسلامی وزیر راه و شهرسازی اخیراً از تصویب مجدد اعطای تسهیلات ودیعه مسکن در ستاد ملی مقابله با کرونا در خرداد یا تیرماه امسال خبر داده است.
همه وامهای ودیعه مسکن امسال شامل موارد زیر است:
۱- مصوبه شورای پول و اعتبار مبنی بر موافقت با پرداخت وام ودیعه مسکن به اعضای فاقد مسکن هیات علمی دانشگاه تا سقف ۲۰۰ میلیون تومان با بازپرداخت ۵ ساله با نرخ ۱۸ درصد
۲- اعطای وام قرضالحسنه ودیعه مسکن به خانوارهای فاقد مسکن در صورت تولد فرزندِ سوم به بعد در سالهای ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰ تا سقف ۱۵۰ میلیون تومان و بازپرداخت ۲۰ ساله (قانون بودجه ۱۴۰۰)
۳- وام قرضالحسنه ودیعه مسکن تا سقف ۲۰۰ میلیون تومان (هر یک از زوجین ۱۰۰ میلیون تومان) به خانوادههای دارای ۲ فرزند و فاقد مسکن با بازپرداخت ۱۰ ساله (طبق قانون بودجه ۱۴۰۰)
۴- وام قرضالحسنه ودیعه مسکن به خانوارهای دارای یک فرزند و فاقد مسکن تا سقف ۱۶۰ میلیون تومان (هر یک از زوجین ۸۰ میلیون تومان) با بازپرداخت ۱۰ ساله (طبق قانون بودجه ۱۴۰۰)
۵- وام قرضالحسنه ودیعه مسکن ۱۰۰ میلیون تومانی به هر یک از خانوادههای بدون فرزند (هر یک از زوجین ۵۰ میلیون تومان) با بازپرداخت ۱۰ ساله (مصوبه قانون بودجه سال جاری)
۶- وام قرضالحسنه ودیعه مسکن ۱۰۰ میلیون تومانی به کارکنان و بازنشستگان نیروهای مسلح (ناجا، ارتش، سپاه و ودجا) با بازپرداخت ۱۰ ساله (قانون بودجه ۱۴۰۰)
۷- وام ودیعه مسکن به خانوارهای فاقد مسکن که در اثر شرایط کرونایی، امکان جابهجایی ندارند (مصوبه ستاد ملی مقابله با کرونا)
طرح پرداخت تسهیلات ودیعه مسکن به عنوان یکی از برنامههای ستاد ملی کرونا در سال ۱۳۹۹ به اجرا رسید که از ۹۲۰ هزار ثبت نام ۳۳۲ هزار نفر مدارک خود را تکمیل و به نظام بانکی معرفی شدند. از این تعداد تا اواسط فروردین ماه امسال ۲۲۳ هزار نفر تسهیلات خود را دریافت کردند.
دولت همچنین پرداخت وام ودیعه مسکن را به منظور کمک به اقشار اجارهنشین به تصویب رساند که در تهران ۵۰ میلیون تومان، در شهرهای بزرگ ۳۰ میلیون تومان و در سایر شهرها ۱۵ میلیون تومان بود. امسال نیز آنطور که روز گذشته محمد اسلامی ـ وزیر راه و شهرسازی ـ خبر داده کلیات افزایش و تداوم وام ودیعه مسکن در ستاد ملی کرونا مصوب شده است. با توجه به این صحبت اسلامی، امکان افزایش سقف این تسهیلات وجود دارد که احتمالا پس از بررسی جزئیات آن اعلام خواهد شد.
مصوبه دیگر ستاد ملی کرونا در سال گذشته تمدید اجباری قراردادهای اجاره بود که امسال نیز این مصوبه به قوت خود باقی است و تا سه ماه بعد از اعلام رسمی اتمام پایان کرونا قابل اجرا خواهد بود. هر فردی که اجارهاش تمام شده باشد با درصدی که اعلام خواهد شد مجددا اجارهنامه خود را تمدید خواهد کرد و نیازی به اسبابکشی وجود ندارد. در واقع مالکان نمیتوانند مستاجران را جواب کنند. هنوز درصد افزایش نرخ امسال مشخص نشده، ولی سال گذشته سقف مجاز در تهران ۲۵ درصد، در سایر کلانشهرها ۲۰ درصد و دیگر نقاط شهری ۱۵ درصد بود.
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه در ایام همهگیری کرونا بسیاری از موجران و مالکان، اجاره بها را افزایش ندادند، گفت: در بخشهایی مشکلاتی بین موجران و مستاجران وجود داشت که شوراهای حل اختلاف به آنها رسیدگی کرد. در عین حال، شوراهای حل اختلاف خلاف مصوبه ستاد ملی کرونا، حکم به تخلیه را صادر نکرده است.
اسلامی تاکید کرد: انتظار است تا با این مصوبه مردم مراعات حال یکدیگر را در این ایام همهگیری کرونا داشته باشند تا همه با هم از این بحران عبور کنیم.
تسهیلات مرابحه خرید کالا و خدمات یا همان وام کمک ودیعه اجاره به میزان ۵۰، ۳۰ و ۱۵ میلیون تومان، از اوایل مردادماه ۱۳۹۹ در ستاد ملی مقابله با کرونا تصویب شد و مهلت پرداخت آن تا پایان اسفندماه به اتمام رسید. سود این تسهیلات ۱۳ درصد است. نحوه بازپرداخت آن بدین صورت است که در روش اول، گیرندگان وام (مستأجران) میتوانند تسهیلات را یکساله دریافت کنند و صرفا سود آن را ماهانه بپردازند و در پایان سال، اصل آن را پرداخت کنند. در روش دوم، متقاضیان میتوانند وام را سه ساله دریافت کنند و در مدت ۳۶ ماه اصل و فرع آن را به بانک بپردازند. مستاجران در تهران ماهانه ۵۴۰ هزار تومان، کلانشهرها ۳۲۰ هزار تومان و سایر شهرها ۱۶۰ هزار تومان پرداخت خواهند کرد.