به گزارش راهبرد معاصر ، این بیست و سومین هفته متوالی است که جلیقهزردها به خیابانها میریزند. پلیس فرانسه بالغ بر ۸۰ تن از این معترضان در شهر پاریس را بازداشت کرده است. «پالکو کاراز»، در گزارش ۲۰ آوریل برای نیویورکتایمز نوشت که در پایان هفتهای که کلیسای نوتردام در پاریس آتش گرفت و موجی از همراهی و همدردی را در سراسر این کشور برانگیخت اما جلیقهزردها باز به خیابان آمدند و از مکرون خواستند تا نطق خود در مورد بیعدالتی در کشور را بیان کند. اگرچه تعداد این معترضان در بیست و سومین هفته نسبت به هفتههای قبلتر کاهش داشت اما باز حدود ۱۰ هزار نفر به خیابانها آمدند از جمله ۷ هزار نفر در پاریس تجمع کردند. گزارشها حاکی است که عمده معترضان بازداشت شده بهدلیل حمل اشیای ممنوعه دستگیر شدند. در این دور از تظاهرات، هزاران نفر از معترضان در نزدیکی ساختمان وزارت اقتصاد و دارایی فرانسه در پاریس تظاهرات کردند.
بازگشت معترضان به خیابانها
این معترضان حامل بنرهایی حاوی شعارهای ضد دولت فرانسه و همچنین برخی پرچمهای منطقهای و پرچم ملی کشور فرانسه بودند. روز جمعه، کریستوف کاستانر، وزیر کشور فرانسه گفت که پلیس این کشور بالغ بر ۶۰ هزار مامور خود را به منظور تامین امنیت تظاهرات امروز در سراسر فرانسه بهکار میگیرد. موج تظاهرات جلیقهزردهای فرانسه اواسط نوامبر سال گذشته میلادی به راه افتاد و انگیزه اولیه آن اعتراض به افزایش قیمتها و مالیات سوخت در این کشور بود اما در ادامه این اعتراضات تبدیل به فرصتی برای مخالفت با سیاستهای دولت فرانسه شد. اعتراضات روز شنبه اولین اعتراضات جلیقهزردها بعد از حادثه آتشسوزی در بنای مهم کلیسای نوتردام پاریس محسوب میشود. این گزارشگر میافزاید: معترضان این بار هم سطل زبالهها، اسکوترها و ماشینها را به آتش کشیدند و در بسیاری از نقاط پاریس دود ناشی از این آتشسوزیها دیده میشد. پلیس ضدشورش هم مبادرت به پرتاب گاز اشکآور کرد. بسیاری از معترضان از این خشمگین هستند که مقامها مبلغ حدود یک میلیارد دلار را برای بازسازی کلیسا وعده دادهاند اما خواستههای آنان همچنان برآورده نشده است. شماری از فعالان «جلیقهزردها» میگویند امانوئل مکرون به آتشسوزی کلیسا طی کمتر از ۲۴ ساعت واکنش نشان داد، اما در برابر اعتراضات «سه هفته» صبر کرد و هنوز کاری از پیش نبرده است. در ماه مارس مقامهای فرانسوی اعلام کردند که ممنوعیتهایی بر تردد جلیقهزردها در برخی مناطق مهم پاریس اعمال کردند از جمله شانزهلیزه. دلیل آن هم مجموعه تخریبهایی بود که در این مکان انجام گرفت. هفته گذشته هم اعلام شد که معترضان از ورود به نوتردام منع شدهاند. یک سناریو این است که برای کاهش جمعیت ناراضیان ممنوعیتهایی برای تردد آنها در برخی مناطق برقرار شده است. با این حال، تمام تحرکات معترضان (توانایی آنها و مسیر حرکتشان و دیگر مولفهها) از سوی پلیس و مقامهای امنیتی از نزدیک رصد میشود. رهبران فرانسه در بحبوحه آتشسوزی کلیسای نوتردام خواستار همبستگی میان مردم شدند. در آن زمان بسیاری از گزارشها حاکی از این بود که مکرون میکوشد با توسل به این آتشسوزی اعتراضات جلیقهزردها را به حاشیه ببرد اما گویا آنها دست رئیسجمهور را خواندند.
به نوشته گزارشگر نیویورکتایمز، مکرون تا اینجای کار «در شطرنج با جلیقهزردها، مات شده است». رهبران اتحادیههای تجاری میگویند روان شدن سیل کمکها برای بازسازی نوتردام درحالی است که این کشور غرق در بیعدالتی است. آنها میگویند نخبگان باید به «ریل واقعیت» برگردند و از کارگران با درآمد پایین حمایت کنند. لوموند روز شنبه گزارش داد که پلیس در توییتر خود اعلام کرد که «گروههای خشونتطلب» راهپیماییهایی تشکیل دادند اما ۱۱۰ نفر از آنها دستگیر شدند. به نظر میرسد سخنرانی مکرون که قرار بود دوشنبه شب ایراد شود و به دلیل آتشسوزی نوتردام به تعویق افتاد، دوباره به جریان بیفتد و او بهزودی سخنرانی خود در مورد «بیعدالتی» در فرانسه را قرائت کند. یک نظرسنجی ملی نشان داده که ۵/ ۱ میلیون نفر از شرکتکنندگان در این نظرسنجی در تمام فرانسه خواستار کاهش مالیات و افزایش شبکه امنیت اجتماعی و خدمات دولتی سخاوتمندانه هستند.