به گزارش راهبرد معاصر وام سهام عدالت اول قرار بود ۱۰ تا ۵۰ میلیون تومان باشد اما حالا رسیده به هفت میلیون تومان!
بر اساس مصوبه جدید بانک مرکزی قرار شده یک میلیون فقره وام هفت میلیون تومانی با ضمانت یارانه و سهام عدالت پرداخت شود اما مشکل اینجاست که فقط یک میلیون فقره وام پرداخت میشود و ۴۹ میلیون نفر سهامدار عدالت وجود دارد!
به گزارش تجارتنیوز، طرح پرسروصدای وام به پشتوانه سهام عدالت بیش از یک سال است که مطرح شده است و از بهمنماه امسال بانک ملی و بعد هم بانک تجارت شروع به پرداخت این تسهیلات کردند، البته در مبالغ خردی که به زیر ۱۰ میلیون تومان میرسید.
حالا هم طبق بخشنامه جدید بانکمرکزی قرار شده وام هفت ملیون تومانی سهام عدالت و وام هفت میلیون تومانی یارانه توسط پنج بانک عامل ملی، ملت، صادرت، تجارت و رفاه کارگران پرداخت شود.
علیرضا قیطاسی دبیر شورای بانکهای دولتی و نیمهدولتی به تجارتنیوز خبر میدهد که شرایط پرداخت این وام در دو بانک ملی و تجارت که از پیش فراهم بود، سه بانک دیگر نیز به زودی آینده به سامانه مربوطه دسترسی خواهند داشت و بانک رفاه کارگران ظرف یکی دو روز آینده آماده پرداخت این تسهیلات خواهد بود.
البته باید گفت که هر یک از این بانکها سهمیه پرداخت ۲۰۰ هزار کارت دارند و مشمولان وام نیز فقط کسانی هستند که هیچ کسری از سهام عدالت خود را نفروختند. مشمولان وام یارانه هم کلیه سرپرستان خانوار هستند که یکی از یارانه های نقدی و معیشتی را دریافت می کنند.
مهلت بازپرداخت اعتبار اعطایی به تشخیص موسسه اعتباری حداکثر ۱۸ ماه است. اعتبار کارت رفاهی نیز به هیچ عنوان قابل برداشت یا قابل انتقال نیست. و از این مبلغ فقط میتوان برای خرید کالا و خدمات در فروشگاهها استفاده کرد.
البته برای خرید هم محدودیتهایی وجود دارد و افراد فقط میتوانند از فروشگاههایی خرید کنند که طرف قرارداد با سامانه رفاهی ایرانیان و بانک عامل هستند.
۶۰ درصد سهام عدالت یا حسابهای یارانه نقدی و معیشتی خانوار به عنوان وثیقههای قابل قبول وام سهام عدالت در نظر گرفته شده است. البته به این شرط که به عنوان توثیق برای وام دیگری، لحاظ نشده باشند.
با این که این طرح با شعار حمایت معیشتی از مردم و افزایش قدرت خرید اقشار مختلف مردم اجرا شده اما حداکثر مبلغ وام فقط هفت میلیون تومان است. تازه با توجه به این که گفته شده حداکثر مبلغ این وام هفت میلیون تومان است، این احتمال وجود دارد که بانک مبلغی کمتر از این مقدار را به متقاضیان بدهد.
دبیر شورای بانکهای دولتی در این باره عنوان میکند:« مبلغ تسهیلات در پی اعتبارسنجی بانکها و با توجه به شرایطی که متقاضی برای بازپرداخت دارد، از سوی بانک تعیین میشود».
در واقع پنج بانک باید یک میلیون فقره وام بدهند و در مجموع نهایتا باید حدود هفت هزارمیلیارد تومان وام پرداخت کنند َاما به نظر میرسد بانکها از منظر پرداخت تسهیلات در مضیقه قرار دارند و پرداخت همین مقدار هم ممکن است برایشان مقدور نباشد.
دبیر کانون بانکهای خصوصی در این باره به تجارتنیوز گفته: « توان پرداخت وام بانکها محدود است. از یک طرف ابلاغیههای مختلفی برای وامهای مختلف از قرضالحسنه گرفته تا سایر انواع برای پرداخت به شبکه بانکی رسیده ولی از طرف دیگر بانک مرکزی بخشنامه داده که بانکها نمیتوانند مانده تسهیلاتشان را نسبت به سال گذشته بیش از دو درصد افزایش دهند».