به گزارش راهبرد معاصر ویروس کرونا دلتا گونه جدید جهش یافته ویروس کرونا و گونه هندی آن است که پس از انگلیس چند کشور اروپایی را درگیر کرده است و بر اساس اعلام سازمان جهانی بهداشت در حال تبدیل شدن به بیماری غالب ناشی از کووید 19 به ویژه در اروپا است. تب جزو علائم معمول ویورس دلتا است و مقدار تکثیر کرونا دلتا در بدن فرد مبتلا بالاتر از سایر ویروس کرونا است و فرد مبتلا پس از 3 تا 4 روز به شدت مریض می شود. دیگر علائم کرونا دلتا شامل سردرد، گلو درد و آبریش بینی است و در حال حاضر 91 دصد از موارد ابتلا به در انگلیس از نوع کرونا دلتا است. افراد باید مراقب علایمی مانند سرفه، تنگی نفس، سردرد، خستگی، از دست دادن حس بویایی یا چشایی باشند.
«سومیا سوامیناتان» از کارشناسان ارشد سازمان جهانی بهداشت ضمن هشدار از گسترش جهانی گونه جهش یافته دلتا همچنین تاکید کرد، گونههای جدید با قابلیت انتقال و سرایت پذیری بالا، ضرورت دسترسی به دوزهای موثر واکسن را افزایش میدهد.«مایک رایان» مدیر بخش فوریتهای بهداشتی سازمان جهانی بهداشت نیز گفت: گونه دلتا در برخی مناطق در حال تبدیل شدن به بیماری غالب است و این مسئله بر اساس اطلاعاتی که درباره سرایت پذیری این ویروس به دست آورده ایم، نگران کننده است. به نوشته افه، مسئلهای که کارشناسان سازمان جهانی بهداشت همه در آن اتفاق نظر دارند اینکه با توجه به گردش آزادانه گونههای جدید، وضعیت همهگیری بسیار پویا بوده و دادهها و اطلاعات بیشتر پیرامون واکسنهای مختلف مورد استفاده در هر کشور به منظور بررسی کارآیی و اثربخشی آنها در برابر این انواع نو ظهور ویروس مورد نیاز است. بر اساس تازهترین اطلاعات، انگلیس از افزایش شدید مبتلایان به گونه دلتا خبر داده و مقامهای بهداشتی آلمان پیشبینی کرده اند که به رغم افزایش میزان واکسیناسیون، این نوع جدید ویروس کرونا به گونه غالب در این کشور تبدیل خواهد شد. گونه جهش یافته دلتا به میزان ۶۰ درصد بیشتر از گونه آلفا که برای نخستین بار در انگلیس شناسایی شد، قابل انتقال است. سرایتپذیری گونه آلفا نیز ۵۰ درصد بیش از نمونه اولیه ویروس کرونا گزارش شده است. بهداشت عمومی انگلستان (PHE) اعلام کرده است که بیش از ۹۰ درصد موارد جدید ابتلا به کووید-۱۹ در انگلیس از نوع دلتا است. هرچند جدیدترین اطلاعات نشان میدهد این رقم میتواند تا ۹۶ درصد موارد جدید ابتلا به ویروس کرونا را در انگلیس شامل شود. به نوشته دویچه وله، با افزایش شمار مبتلایان به ویروس کرونا، دولت پرتغال نیز در بیانیهای اعلام کرد کلانشهر لیسبون از بعد از ظهر جمعه ۱۸ ژوئن (۲۸ خرداد) تا صبح دوشنبه قرنطینه میشود. ظاهرا علت این وضعیت شیوع گونه جدید کرونا موسوم به دلتا است که کارشناسان آن را نگرانکننده میدانند. بر اساس هشدار کارشناسان سازمان جهانی بهداشت، کاهش محدودیتهای بهداشت عمومی و اعلام پیروزی زودهنگام در مقابله با ویروس کرونا، نتیجهای جز گسترش گونه دلتا در بر نخواهد داشت.
ایالات متحده آمریکا و بریتانیا ۴۳ درصد از جمعیت خود را کاملا واکسینه کردهاند. اما کرونای دلتا در این چند هفته اخیر موارد ابتلا در بریتانیا را افزایش داده تا جایی که مسئولان بهداشت بریتانیا را نگران کرده است.افزایش مبتلایان به کوید۱۹ در هند هم مشاهده شده است و کرونای دلتا در این کشور قربانی بسیاری داشته است. به همین دلیل کارشناسان به این نتیجه رسیدهاند که سرایتپذیری این نوع از کوید۱۹ بسیار بالاست. در واقع کرونای دلتا ۴۰درصد بیشتر از کرونای آلفا سرایتپذیر است.
شواهد اولیه نشان داده است که کرونای دلتا خطر بستری شدن در بیمارستان را بیشتر از کرونای آلفا بالا میبرد.همچنین بررسی سازمان بهداشت عمومی بریتانیا روی بیش از ۳۸هزار نفر مبتلا به کوید۱۹ نشان داد که کرونای دلتا، ۶۱,۲درصد بیشتر از کرونای آلفا خطر بستری شدن افراد در بیمارستان را بالا میبرد. این وضعیت نشان میدهد کرونای دلتا میتواند شدت بیماری را در مقایسه با کرونای آلفا بسیار افزایش دهد.بررسیها نشان داده است کرونای دلتا بیشتر افرادی را گرفتار و راهی بیمارستان کرده است که هنوز واکسن کرونا دریافت نکردهاند. این نتیجه نشان میدهد که وقتی افراد در برابر کوید۱۹ کاملا واکسینه شوند، حتی کرونای دلتا نمیتواند آنها را چنان بیمار کند که در بیمارستان بستری شوند.شواهد دیگری نشان میدهد که واکسنهای کوید۱۹ میتوانند از پس کرونای دلتا برآیند.در تحقیقی روی ۲۰ فرد که دو دوز کامل واکسن فایزر- بیونتک دریافت کرده بودند، بدن آنها به اندازه کافی پادتن برای مقابله و خنثیسازی عملکرد انواع جهشهای کرونا، از جمله دلتا را داشت. این موضوع نشان میدهد که واکسنهای فعلی میتوانند فرد را در برابر کرونای دلتا مقاوم کنند.
بررسیهای دیگر روی اهمیت واکسیناسیون تاکید دارد، بهویژه اکنون که کرونای دلتا بهسرعت در حال گسترش است.محققان موسسه فرانسیس کریک در لندن گزارش دادهاند که واکنش ایمنی بدن افراد پس از دریافت دوز اول فایزر-بیونتک نمیتواند به اندازه سویه اولیه کرونای جدید در برابر کرونای دلتا قوی باشد. بنابراین لازم است که واکسیناسیون افراد تکمیل شود و آنها هر دو دوز واکسن را دریافت کنند تا در برابر کرونای دلتا مقاوم شوند.وقتی افراد کاملا واکسینه شوند، در برابر کرونای دلتا ۸۸درصد ایمن باقی میمانند که البته این ایمنی در برابر کرونای آلفا بیش از ۹۳درصد است. اما اگر افراد یک دوز واکسن دریافت کرده باشند، فقط ۳۳درصد در برابر کرونای دلتا و ۵۰درصد در برابر کرونای آلفا ایمن خواهند بود.
افرادی که واکسیناسیونشان تکمیل نشده است و آن دسته از افرادی که نقص ایمنی دارند یا مسن هستند در معرض خطر ابتلا به کرونای دلتا قرار دارند. همچنین افراد بالای ۸۰ سال یا کسانیکه دچار سرکوب سیستم ایمنی بدن هستند، باید کاملا مراقب این نوع کرونا باشند، چراکه در صورت ابتلا، بیماری آنها بسیار شدید خواهد بود یا حتی ممکن است جان خود را از دست بدهند.
کارشناسان بهداشت ایالات متحده آمریکا، وضعیت بریتانیا را همچون هشداری تلقی کردند و در تلاشاند که این اتفاق (گسترش کرونای دلتا)، اوضاع فعلی کشورشان را به هم نریزد. بریتانیا به دنبال افزایش موارد ابتلا به کرونای دلتا، قصد دارد پایان محدودیتهای کرونا را چند هفته به تعویق اندازد.