به گزارش راهبرد معاصر، کرونا دلتا قدرت سرایت بیشتری نسبت به دیگر سویههای کرونا دارد و در صورت ابتلا یک نفر ازاعضای خانواده به احتمال خیلی زیاد سایر اعضا نیز مبتلا خواهند شد. پس لازم است به محض مشاهده علائم اولیه کرونای دلتا در بیمار قرنطینه شروع شود. دوره قرنطینه فرد مبتلا به کرونا دلتا حداقل ۱۴ روز است.در ادامه به علامت های شاخص کرونا دلتا و مدت زمان قرنطینه فرد مبتلا به کرونا و هم چنین نحوه مراقبت از بیمار کرونا دلتا می پردازیم.
هرگونه علامت مشابه سرماخوردگی باید کرونا فرض شده و فرد در قرنطینه بماند. این نوع از کرونا با علائم مشابه سرماخوردگی از جمله سرفه، عطسه، آبریزش بینی، بدن درد و ... میتواند خود را نشان دهد.
علاوه بر این، علائم گوارشی هم در این نوع کرونا بویژه در کودکان شایع است، علائمی که از جمله آن میتوان به اسهال، استفراغ، دل درد و ... اشاره کرد.
در میان علائم گسترده این سویه جدید، سه علامت آبریزش بینی، تب و گلودرد نسبت به بقیه شایعتر هستند. این سه علامت نشانههای خاص کرونای دلتا هستند و وجود آنها در افراد احتمال ابتلا به کرونا دلتا را تقویت میکند.
در صورت مشاهده هرگونه علامت، بویژه این سه علامت خاص نیاز است که افراد سریعا خود را قرنطینه کرده و در کوتاهترین زمان به مراکز درمانی مراجعه کنند.دراین موج در صورت ابتلای یک فرد در خانواده با توجه به سرعت بالای سرایت معمولا سایر افراد خانواده هم گرفتار میشوند.بنابراین اگر در یک خانواده تست کرونای یک نفر مثبت شده و سایر اعضا در روزهای بعد علامت دار شدند، دیگر نیاز به انجام تست نیست، چرا که تمام آنها به کرونا مبتلا شده اند و باید خانوادگی در قرنطینه بمانند.
رزیتا خداشاهی در پاسخ به این سوال که افرادی که علائم در آنها بعد از ۲۱ روز هم ادامه داشته، آیا باید همچنان در قرنطینه بمانند، گفت: این مورد بستگی به این دارد که علائم چه باشد؛ هنگامی که فردی درگیری ریه دارد و ۲۱ روز از آن میگذرد، ممکن است پس از این مدت و تا یک ماه به تکسرفه و بیحالی دچار باشد، ولی بعد از ۲۱ روز نباید علائم فعال بیماری کرونا در بدن وی مشاهده شود. البته این موضوع در مورد افرادی است که درمان شدهاند. ممکن است فردی در خانهاش باشد و تا ۱۰ روز علائم داشته باشد و هیچ درمانی هم انجام ندهد، اما ضعف و بیحالی در وی همچنان باقی بماند. به همین دلیل منظور از درمان، درمانی است که توسط پزشک انجام شود.
رئیس بخش عفونی بیمارستان امام رضا (ع) مشهد در مورد ایمنی پس از تزریق واکسن افزود: پس از تزریق دز اول واکسن کرونا قدرت سیستم ایمنی بدن کاهش پیدا نمیکند. هیچکدام از واکسنها عوارض خاصی نداشته و اگر عوارضی هم بوده، مثل واکسنهای معمول دیگر مانند آنفلوآنزا بوده است. کسانی بودهاند که دز اول واکسن را دریافت کردهاند، اما باز هم به کرونا مبتلا شدند. چنین مسالهای ربطی به تزریق واکسن ندارد. این افراد کسانی بودند که علائم خفیف کرونا را داشتهاند و با دریافت واکسن، بعد از چند روز علائم کرونا خود را نشان داده است و روزی که واکسن زدند ناقل و بیعلامت به حساب میآمدهاند.
خداشاهی ادامه داد: بعد از تزریق دز اول واکسن ایمنی کامل در بدن ایجاد نمیشود؛ شاید ایمنی پس از تزریق دز اول در حد ۳۰ درصد باشد. به همین دلیل روی ایمنی دز اول نمیتوان حساب کرد و باید حتما ۲ دز واکسن تزریق شود تا ایمنی لازم به دست آید.
وی تصریح کرد: باید توجه داشت هدف از واکسیناسیون این نیست که فرد دچار بیماری کرونا نشود بلکه هدف این است که اگر فرد مبتلا به کرونا شد، این بیماری منجر به مرگ وی نشود یا بستری ICU نداشته باشد. ممکن است فرد بعد از تزریق واکسن ناقل بدون علامت باشد و علائم خفیفی پیدا کند و درمان شود. در واقع هدف از واکسیناسیون این نیست که فرد بعد از دریافت آن دچار بیماری نشود بلکه هدف این است که فرد در صورت ابتلا بستری نشود و نوع شدید کرونا را نگیرد.
خداشاهی بیان کرد: اینکه بعضی از افراد علیرغم تزریق ۲ دز واکسن باز هم به کرونا مبتلا میشوند، دلیل بر شکست واکسن نیست بلکه با واکسن زدن ابتلا به ویروس کرونا مساله خاصی به نظر نمیآید و همانند بیماری آنفلوآنزاست که در جامعه خیلی از افراد به آن مبتلا میشوند، اما این بیماری باعث مرگ کسی نمیشود.
رئیس بخش عفونی بیمارستان امام رضا (ع) مشهد در خصوص زمان مناسب تزریق واکسن برای کسانی که مبتلا به کرونا میشوند، گفت: کسانی که به کرونا مبتلا میشوند، باید حداقل ۴ تا ۶ هفته از زمان درمانشان بگذرد تا بتوانند واکسن دریافت کنند، ولی در مواردی که کسی علائم خفیفی دارد یا تست PCR شخصی مثبت بوده، اما علائمی ندارد، چنین شخصی از ۲ هفته زودتر هم میتواند واکسن دریافت کند.
در سویه دلتا عمده موارد ابتلا به صورت خانوادگی است، گفت: کمتر موردی هست که فردی درگیر شده و اعضای خانواده او درگیر نشده باشند.
وی افزود: اگر فردی در خانوادهای مبتلا به کرونا شده و سایر افراد خانواده دچار علائم شده، حتی اگر این علائم خفیف و ناچیز باشد، اطمینان داشته باشند تمام خانواده مبتلا به کرونا هستند.
وی تصریح کرد: در این شرایط نیازی به قرنطینه فرد بیمار نیست و تمام خانواده باید در قرنطینه خانگی مانده و از خانه بیرون نیایند.
جانبخش گفت: مواردی هم داریم که فرد بیمار علائم بیماری را زود تشخیص داده و هنوز افراد خانواده درگیر نشده اند که در این زمان باید فرد به سرعت در محل یا اتاقی جداگانه در منزل قرنطینه شود.
وی افزود: با توجه به قدرت سرایت بالای این ویروس تاکید بر این است که افراد خانواده به هیچ عنوان به محل قرنطینه تردد نکرده و درصورت مراجعه جهت انجام کارهای بیمار حتما از دو ماسک استفاده کرده و تهویه را در اتاق برقرار کنند.
جانبخش گفت: توصیه میشود حتما پنجرههای اتاق باز بوده و تهویه مناسب در محل نگهداری بیمار لحاظ شود.
وی افزود: در صورت امکان توصیه میشود سرویس بهداشتی فرد بیمار از مابقی افراد خانواده جدا باشد، در غیراینصورت باید بعد از هر بار استفاده محیط سرویس بهداشتی بامواد ضدعفونی کننده ضدعفونی شود.
این متخصص بیماریهای عفونی گفت: ترجیحا بهتر است در ایام بیماری، فرد بیمار حمام نرود، چرا که در حمام بحث کمبود اکسیژن خون حادث میشود، اما درصورتی که علائم تنفسی وجود ندارد حمام رفتن بلامانع است.
وی افزود: بهتر است غذا پشت در اتاق گذاشته تا بیمار آن را بردارد و درصورت ناتوانی فرد بیمار، افراد باید با زدن دو ماسک و برقراری تهویه وارد اتاق بیمار شده و برای او غذا ببرند.
این متخصص بیماریهای عفونی بر استفاده بسیار از مایعات و غذاهای گرم مانند سوپ در ایام بیماری تاکید کرد.
جانبخش گفت: تا زمان بهبودی کامل و گذشت حداقل ۱۴ روز فرد باید در قرنطینه مانده و پروتکلهای بهداشتی را رعایت کند.