به گزارش راهبرد معاصر؛ کشور افغانستان همچنان صحنه درگیری ها بین طالبان و دولت است. با اینکه کشورهای همسایه از جمله ایران تلاش می کنند تا با برگزاری نشست ها و وسمینارهایی زمینه های رسیدن به تعامل و صلح را بین طرفین درگیر در این کشور پیدا کنند و بسط دهند اما متاسفانه چالش های زیادی تا رسیدن به یک راه حل منطقی در مسیر پیش روی مردم افغانستان قرار دارد. جعفر قناد باشی کارشناس سیاست خارجی و روابط بین الملل درباره تازه ترین وقایع افغانستان و پیش شرط های رسیدن به صلح در این کشور چند نکته را با راهبرد معاصر در میان گذاشته که در ادامه می خوانید.
جعفر قناد باشی کارشناس سیاست خارجی و روابط بین الملل در گفت و گو با راهبرد معاصر در خصوص بهترین سناریو برای ایجاد آرامش و ثبات در افغانستان و آنچه در مذاکرات دوحه صورت گرفته گفت: آنچه مسلم است افغانستان در شرایط بسیار حساسی به سر می برد. به نظر می رسد مذاکرات برگزار شده در دوحه منجر به ایجاد یک سلسله امیدواری های جدیدی برای مردم افغانستان شده است شاید از رهگذر این مذاکرات مردم شاهد صلح یا تقویت زمینه های آتش بس در کشور خود باشند.
وی در این باره خاطر نشان کرد: درواقع این امیدواری تنها نقطه روشنی است که مردم افغانستان دارند. متاسفانه این کشور سال هاست درون دالان تاریک درگیری ها قرارگرفته، لذا برای بیرون رفتن از این دالان باید همه طرف های درگیر منازعات سیاسی در افغانستان تلاش کنند تا با اتخاذ بهترین تصمیم از این دالان خارج شوند.
کارشناس سیاست خارجی در خصوص آنچه در دوحه برای رسیدن به توافق بین دولت و طالبان گذشته گفت: با اینکه در دوحه توافقی بر سر آتشبس و بر سرد آزادی پنج هزار زندانی طالبانی صورت نگرفت، لیکن آنچه مورد تاکید بود تصریح در مذاکرات و برگزاری جلسات بعدی مذاکرات برای رسیدن به صلح و ثبات بود. این به معنی این است که این احتمال وجود دارد که به کمک مذاکرات و گفت و گوها شاهد کاهش درگیری های بین دولت و طالبان باشیم تا شاید کشور افغانستان به سمت و سوی صلح پیش برود.
وی در خصوص نقش کشورهای همسایه در ایجاد صلح و ثبات در افغانستان توضیح داد: کشورهای همسایه خواهان رسیدن افغانستان به صلح و آرامش هستند لذا برای تامین و برقراری امنیت در افغانستان تلاش می کنند. بی شک برقراری امنیت در افغانستان برای کشورهای همسایه بسیار مهم است. در این بین جمهوری اسلامی ایران نیز میزبان برگزاری نشست وبیناری بود.
قناد باشی درباره وبینار برگزار شده توضیح داد: جمهوری اسلامی در این دور از مذاکرات کوشید تا زمینه های هوشیاری مردم افغانستان در برابر توطئه هایی که ممکن است آمریکاییها برای آنها کلید زده باشند را فراهم کند، چرا که به ظنر می رسد هدف آمریکا از خروج از افغانستان تشدید درگیری خونین و فلجکننده بین نیروهای دولتی و طالبان است که در نهایت مردم افغانستان ازاین موضوع متضرر می شوند.
جعفر قناد باشی دراین باره تصریح کرد: خبرهایی که از گوشه و کنار افغانستان می رسد حاکی از گسترش درگیری های بین طالبان و دولت در بیست استان این کشور است. درگیری هایی که موجب شده نزدیک به هزار نفر در روز کشته و مجروح شوند. طبیعتاً هر کشته ای زخمی بر پیکر رنجور افغانستان است و می تواند فاصله مردم افغانستان را تا رسیدن به صلح کاهش دهد.
وی در ادامه بیان داشت: هم طالبان و هم دولت افغانستان باید به این موضوع مهم دقت کنند درگیریها نمی تواند بدون عواقب باشد. اگر از راه های مسالمت آمیز و از راه های درست سعی کنند حکومتی را به نمایندگی از همه اقوام ، گروه ها، جناحها، احزاب سیاسی افغانستان ایجاد کنند، طبیعتا این کار کمترین عواقب و پیامدها را خواهد داشت. اگر قرار باشد طالبان یا دولت افغانستان از طریق جنگ و پرتاب راکت و درگیری های مسلحانه و کشتار پیش برود طبیعتا این پیامدها و به زودی از بین نخواهد رفت و شاهد برادر کشی های بیشتر در افغانستان خواهیم بود.
قنادباشی در این باره تصریح کرد: طبیعتا این چرخه باطل ادامه پیدا می کند چرا که عده ای برای گرفتن تقاص خونهای ریخته شده وارد صحنه می شوند و افغانستان همچنان روز به روز به سمت خونریزی های بیشتر پیش می رود. لذا با توجه به جغرافیای افغانستان، ترکیب قومی و مذاهب مختلف در افغانستان، مسلما راه های نظامی پاسخگو نیست، ضمن اینکه در وبینار برگزار شده در تهران بر این موضوع تاکید شد که راه حل افغانستان را نباید از مسیر نظامی گری، سرکوب و به کار گیری اسلحه یافت، بلکه راه حل ایجاد ثبات و آرامش در افغانستان است. امروز افغانستان باید از طریق رایزنیها، اشتراک نظر و همفکری به سمت برپایی حکومتی مبتنی بر آرای مردم پیش برود تا جمهوری اسلامی افغانستان تحقق پیدا کند. یعنی جمهوریت و اسلامیت در کنار هم در این کشور محقق شود.