به گزارش راهبرد معاصر، مدتهاست که پزشکان و مدافعان سلامت هشدار میدهند که اگر رعایت پروتکلهای بهداشتی جدی گرفته نشود، فاجعهای در راه است؛ عادیانگاری کاذب در شهر کاملا مشهود است. برگزاری مجالس شلوغ عروسی و عزا، دورهمیهای خانوادگی، رستورانهای شلوغ، بازارهایی که تا دیروقت پذیرای خیل مشتریان هستند، سفرهای تابستانی و بدتر از همه عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی در سطح جامعه سبب انفجار بیماری کووید شده است.
چرا هیچکس تصمیم نمیگیرد؟
ظرفیت تختهای بیمارستانی در حال اتمام است و به زودی حتی فضای بستری و بیمارستانی کافی برای پذیرش سیل عظیم بیماران وجود نخواهد داشت و کادر درمان خسته و فرسوده شدهاند و جانی در رمق آنها نمانده است؛ اما چرا هیچکس تصمیم نمیگیرد؟ چرا هیچکس گوش نمیدهد؟! چرا همه فکر میکنند که تنها باید با فشار بر سیستم درمان در آخرین حلقه از این زنجیره معیوب کار را مدیریت کرد؟! نزدیک به یک سال و نیم از شروع این بلا میگذرد و بسیار آموختهایم؛ بسیار آزمودهایم! تا کی باید شاهد از دست دادن عزیزانمان باشیم! تاکی باید نظارهگر داغ و ضجههای فرزند و مادر و پدر و خواهر و برادر و همسرانی باشیم که میشد امروز در کنار عزیزانشان باشند!
خیابانها، مغازهها، ادارات، بانکها، باشگاهها و باغات عروسی و مساجد و همه و همه به گونهای در روند معمول و حتی بیش از معمول خود فعالند که گویی هیچ خبری از بیماری نیست و هیچ اتفاقی نیفتاده. سکوت مسئولان به قدری عمیق است که گویی شنیدن خبر درگذشت روزانه بیش از 300 نفر از مردم عزیزمان، جزئی از اخبار روزانهای است که دیگر هیچ حساسیتی در ایشان ایجاد نمیکند.
خیز جدید بیماری کرونا با گونه دلتا
متاسفانه خیز جدید بیماری کرونا با گونه دلتا منجر به اشغال ظرفیت تختهای بیمارستانی شده است و ارائه خدمت به بیماران با ایثار کادر سلامت و به دشواری بسیار انجام میشود. در این شرایط خطرناک، بیتوجهی به دستورالعملهای بهداشتی و ادامه برگزاری تجمعهای خانوادگی، اجتماعی و رفت و آمدها باعث افزایش تصاعدی تعداد بیماران و مرگ و میر آنان میشود.
مراکز درمانی از 18 ماه پیش تاکنون بی وقفه در حال خدمت به بیماران کووید و غیر کووید بودهاند و مدافعان سلامت در این مدت فرصت استراحت و تجدید قوا نداشتهاند و اگر مردم سنگر مقابله با ویروس را ترک کنند، مدافعان سلامت به تنهایی قادر به محافظت از جان خیل آسیبدیدگان از حملات ویروس نخواهند بود.
نواخته شدن زنگ خطر قرمز کرونایی
نواخته شدن زنگ خطر قرمز کرونایی برای تمام منطقه ایران با ادامه این روند دور از انتظار نیست و با نمایان شدن واریانتهای جدید ویروس کرونا و دلتاویروس در کشور، نگرانی متولیان بهداشت و درمان را بیشتر کرده و بیتوجهی مردم نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی به ویژه استفاده از ماسک و رعایت فاصله اجتماعی این نگرانی را افزایش می دهد.
گرچه تزریق واکسن در حال انجام است، اما رعایت پروتکل های بهداشتی همچنان مهمترین و بهترین عامل برای جلوگیری از ابتلا به کروناست بویژه اینکه به نظر می رسد نوع دلتا که این روزها زیاد از آن سخن گفته می شود، از انواع پیشین خطرناک تر است و حتی کسانی که قبلا مبتلا شده اند یا حتی کسانی که واکسن زده اند نیز در برابر این نوع ویروس، ایمنی کامل ندارند.
استانهای جنوبی، شمالی، شرقی و غربی دچار بحران شدهاند و همگی به رنگ قرمز درآمدهاند و دیر یا زود ایران یکپارچه به رنگ سرخ درخواهد آمد و از طرفی رؤسای بیمارستانها همچنان از طغیان موج پنجم کرونا نگرانی میکنند به طوری که وضعیت تهران در برابر موج بیماری کرونا خیلی وخیم است.
پیک پنجم لحظه به لحظه سختتر میشود
پیک پنجم لحظه به لحظه سختتر میشود و زمزمههای اشباع کامل تختهای بستری، کمبودهای دارویی، معطلیهای چند ساعته در اورژانس و تریاژ بیمارستانها و احتمال خوابیدن مریضها پشت درهای بیمارستانها از سوی رؤسای بیمارستانها آژیر قرمز را در ایران به صدا درآورده است و پزشکان متخصص عفونی با توجه به رویت شواهد موجود و روند پذیرش بیماران بستری هشدار میدهند که اگر مردم رعایت نکنند و مسئولان وظایف را انجام ندهند شرایط از آنچه هست به مراتب بدتر خواهد شد.
قطعا با ادامه این روند، در روزهای آینده همچنان هم افزایش تعداد مبتلایان و هم افزایش میزان مرگ و میر را شاهد خواهیم بود، زیرا واقعا میزان رعایت پروتکلها کم است. نمیدانیم چه اتفاقی افتاده، آیا ترس مردم نسبت به بیماری ریخته است، خستهاند یا چه اتفاق دیگری افتاده که پروتکلها را رعایت نمیکنند.
در حال حاضر در بسیاری از کشورها، علیرغم واکسیناسیون باز هم پروتکلهای بهداشتی را رعایت میکنند. به عنوان مثال کشوری مانند انگلیس واکسیناسیون را به خوبی انجام داده، اما اکنون مجددا قرنطینه اعلام کرده است. این موضوع نشان میدهد که هر اقدامی هم که در برابر این ویروس انجام میدهیم، باز هم باید ماسک بزنیم، فاصلهگذاری را رعایت کنیم و پروتکلهای بهداشتی را جدی بگیریم.
تازهترین وضعیت کرونا در ایران
متاسفانه بحران کرونا در ایران روز به روز افزایش پیدا میکند به نحوی که طبق نقشه رنگبندی جدید کرونا در کشور، در حال حاضر 285 شهرستان در وضعیت قرمز کرونایی قرار دارند.بر این اساس در حال حاضر 285 شهرستان در وضعیت قرمز، 110 شهرستان در وضعیت نارنجی و 53 شهرستان در وضعیت زرد قرار دارند.
شهرهای قرمز جدید شامل اهر، بناب، تبریز، جلفا، شبستر، هشترود در استان آذربایجان شرقی، تکاب، سردشت، شوط، مهاباد در آذربایجان غربی، پارس آباد در اردبیل، خوانسار، فریدون شهر، مبارکه، چادگان در اصفهان، اشتهارد در البرز، دهلران در ایلام، فردوس در خراسان جنوبی، تربت جام در خراسان رضوی، مانه و سملقان در خراسان شمالی، آبادان، اهواز، خرمشهر، دشت آزادگان، شادگان، شوش در خوزستان، مهدی شهر در سمنان، اوز، خرامه، زرقان، فیروزآباد، قیر و کارزین، ممسنی، نی ریز در فارس، ازنا، دورود، چگنی در لرستان، سوادکوه شمالی، عباس آباد، نکا، کلاردشت، گلوگاه در مازندران، آشتیان، تفرش، شازند در مرکزی، بهار، تویسرکان، رزن در همدان، اردل، کیار در چهارمحال و بختیاری، مریوان در کردستان، کوهبنان در کرمان، هرسین، پاوه، کرمانشاه در کرمانشاه، دنا، لنده، گچساران در کهگیلویه و بویر احمد، گمیشان در گلستان، فومن، لنگرود، ماسال در گیلان و ، بهاباد در یزد هستند.
استان کرمانشاه
رئیس کمیته اطلاع رسانی ستاد مدیریت کرونا دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه گفت: بر اساس رنگ بندی جدید از شنبه نهم مرداد ماه شهرستانهای قرمز رنگ استان شامل کرمانشاه، کنگاور، گیلانغرب، صحنه، سنقر وکلیایی، هرسین و پاوه خواهد بود.
مهدی محمدی افزود: شهرستانهای اسلام آباد غرب، سرپل ذهاب و جوانرود در وضعیت نارنجی و شهرستانهای ثلاث باباجانی، دالاهو، روانسر و قصرشیرین هم در وضعیت زرد هستند.
استان گیلان
براساس آمارها عدد بیماران کرونایی در گیلان سه رقمی شده و تخت های بیمارستانی هم حالا مملو از بیماران کرونایی است.بیمارانی که برای زنده ماندن با ویروس جهش یافته دلتا کرونا می جنگند. ماسک زدن و رعایت دستورالعمل ها همچنان مهمترین سد مقابله با کروناست. پرهیز از مسافرت و دورهمی ، رعایت شیوه نامه های بهداشتی و فاصله گذاری اجتماعی ، همچنان توصیه مورد تاکید پزشکان است.
آبتین حیدرزاده معاون دانشگاه علوم پزشکی گیلان با اشاره به آخرین وضعیت کرونا در استان گیلان اظهار داشت: بیش از هزار و 300 بیمار کرونایی اکنون در کل بیمارستانهای استان گیلان بستری هستند.
وی با بیان اینکه 300 بیمار جدید در شبانه روز گذشته به آمار بیماران کرونایی در استان افزوده شدند گفت: متأسفانه 230 بیمار کرونایی در استان گیلان بهدلیل وخامت حالشان در بخش مراقبتهای ویژه بیمارستانها به سر میبرند.
استان هرمزگان
بیتدبیری محض از سوی مسئولان و مدیران امر بهداشت کشور موجب شده هرمزگان روزهای سیاه کرونایی را یکی پس دیگری تجربه کند. در هفته اخیر موج شدیدی از کرونا هرمزگان را در برگرفته به نحوی که ظرفیت پذیرش بیمار کرونایی در بیمارستانهای استان تکمیل شده و تمامی بخشها مملو از بیمار بستری هستند. یکی دیگر از آمار بسیار نگران کننده میزان جان باختگان کرونایی در هرمزگان است، در حالتی بسیار خطرناک در هفته اخیر هرمزگان شاهد جان باختن 76 بیمار بوده که رقمی بی سابقه بوده و در صورت عدم تدبیر لازم و به موقع میتواند فاجعه کرونایی برای این استان رقم بخورد.
در همین زمینه دکتر فاطمه نوروزیان سخنگوی دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با اشاره به وضعیت فوق بحرانی هرمزگان در مواجهه با کرونا گفت: شرایط این استان بسیار حاد است. وی افزود: امروز سیاه ترین روز کرونایی هرمزگان رقم خورد و شاهد جان باختن 20 هم استانی شامل (11زن و 9مرد 31 تا 90ساله در قشم(9نفر)، میناب(3نفر)، سیریک(2نفر)، بندرعباس(2نفر)، رودان، بندرخمیر، بشاگرد، جاسک) بودیم که در نوع خود بی سابقه است.
استان مازندران
604 بیمار مبتلا به کرونا در 24 ساعت گذشته در مراکز درمانی زیرمجموعه دانشگاههای علوم پزشکی مازندران و بابل بستری شدند و 14تن نیز در این مدت جان خود را از دست داده اند. همچنین در 24ساعت گذشته 539بیمار مبتلا به کووید19 با بهبودی نسبی از بیمارستانهای زیرمجموعه دانشگاههای علوم پزشکی مازندران و بابل مرخص شدند و 356بیمار مبتلا نیز در بخش مراقبتهای ویژه بستری هستند وهم اکنون 2هزار و 950بیمار مبتلا به کرونا ویروس در مراکز درمانی مازندران بستری هستند.
دکتر موسوی رئیس دانشگاه علوم پزشکی مازندران گفت: 421بیمار جدید مشکوک به کووید19 شبانه روز گذشته در بیمارستانهای زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی مازندران، پذیرش و بستری و 384نفر ترخیص شدند. 2هزار و 112بیمار مبتلا به کووید19 اکنون در بیمارستانهای زیرمجموعه این دانشگاه بستری هستند. 313بیمار با علائم تنفسی حاد در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانهای استان بستری هستند.
استان کرمان
دلتا در حالی در استان کرمان جولان میدهد که به گفته مسئولان هنوز در سربالایی پیک پنجم کرونا قرار داریم و هنوز هفته سیاه کرونایی در انتظار استان کرمان است؛ در این شرایط تختهای بیمارستانی در استان در حال تکمیل شدن بوده، نیاز به بیمارستان صحرایی ضرورت دارد و کادر درمان را خستهتر از هر زمان دیگری هستند. با توجه به شدت همهگیری دلتاویروس، روزانه بار مراجعات به بیمارستانهای استان کرمان بیشتر و بیشتر میشود و شاهد افزایش چشمگیر آمار بیماران سرپایی و بستری در استان هستیم و این شرایط بحرانی این کرونا است که بیرحمانه قربانی میگیرد.
علی زینیوند استاندار کرمان با بیان اینکه تقریباً شیوع کرونا در سیستان و بلوچستان کاهش یافته و اکنون استان کرمان بیشترین درگیری را در کشور دارد اظهار داشت: احتمالاً وضعیت کرونایی استان در هفته آینده، سیاه است./تسنیم