به گزارش راهبرد معاصر، بعد از اعلام نتایج کنکور ۱۴۰۰، زمان سرنوشت سازترین مرحله یعنی انتخاب رشته کنکور رسیده است. عوامل زیادی وجود دارند که به داوطلب کمک میکنند تا بهترین انتخاب رشته را داشته باشد. برای رسیدن به این خواسته داوطلب باید با جزییات رتبهها در کارنامه کنکور آشنا باشد و با توجه به آنها برای انتخاب رشته اقدام کند. کارنامه کنکور اصلیترین ملاک در انتخاب رشته و اولین اصل در چینش انتخابها میباشد. سوالی که برای بسیاری از داوطلبین مطرح میشود اینست که رتبه اصلی داوطلبان در کنکور سراسری کدام یک از رتبههای ثبت شده در کارنامه است و رتبه نهایی در کنکور کدام است؟ برای پاسخ به این سوال تا ادامه این مقاله با ما همراه باشید.
توضیحات کارنامه کنکور سراسری 1400
در کارنامه اولیه ای که هنگام اعلام نتایج کنکور سراسری برای شما صادر می شود، اطلاعات مهمی درج شده است. این اطلاعات در 4 قسمت جداگانه با عناوین مختلف درج شده است.
اطلاعات ثبت نامی و آزمونی
اعلام علاقمندی بر اساس تقاضانامه
وضعیت مجاز به انتخاب رشته در دوره های مختلف هر یک از گروه های آزمایشی
وضعیت رتبه و نمره کل داوطلب در هر زیر گروه آزمایشی، که در این بخش به توضیح کامل هر یک خواهیم پرداخت
اطلاعات ثبت نامی و آزمونی
در این قسمت به اطلاعات هویتی و تحصیلی داوطلب اشاره شده است. از مهم ترین اطلاعات این قسمت می توان به سهمیه اعمال شده، استان، ناحیه و قطب بومی اشاره کرد. داوطلبان می بایست تمامی اطلاعات مندرج در این قسمت را به دقت بررسی کرده و چنان چه مغایرتی را با اطلاعات حقیقی خود ملاحظه نمودند با ارسال درخواست حتما این موضوع را به اطلاع سازمان سنجش آموزش کشور برسانند.
ممکن است برخی از داوطلبان از نحوه ثبت و ارسال درخواست در سایت سازمان سنجش مطلع نباشند که با کلیک بر روی لینک مربوطه می توانند اطلاعات لازم را کسب نمایند. نکته دیگری که داوطلبان باید در نظر داشته باشند اعمال شدن سهمیه آن هاست. چرا که سهمیه های کنکور تاثیر به سزایی در پذیرفته شدن نهایی آن ها در رشته و دانشگاه مورد نظر خواهد داشت.
ممکن است برای بسیاری از داوطلبان این سوال پیش بیاید که منظور از استان، ناحیه و قطب بومی چیست؟ در پاسخ به این سوال باید بگوییم که بومی گزینی شیوه ای برای پذیرش داوطلبان کنکور سراسری است که برای جذب دانشجو در دانشگاه های کشور اعمال می شود. در این روش دانشگاه ها ملزم هستند تقریبا 20 درصد از ظرفیت رشته های خود را به داوطلبان آزاد (غیربومی) و مابقی ظرفیت (حدود 80 درصد) را به داوطلبان بومی خود اختصاص دهند.
داوطلبان چنان چه انتخاب رشته خود را با توجه به استان، ناحیه و قطب بومی خود انجام دهند قطعا شانس پذیرش بهتری نسبت به سایر داوطلبان خواهد داشت. در صورتی که تمایل دارید توضیحات تکمیلی درباره این موضوع را دریافت نمایید می توانید از مشاوران مرکز تخصصی مشاوره تحصیلی ایران مشاوره کمک بگیرید.
اعلام علاقه مندی بر اساس تقاضانامه
این قسمت شامل علاقه مندی های داوطلب می باشد که در هنگام ثبت نام تقاضای خود را نسبت به این گزینه ها اعلام کرده اند. ممکن است برخی از داوطلبان در زمان ثبت نام تمایل به اعلام علاقه مندی در دوره های پیام نور و غیرانتفاعی نداشته اند اما با ملاحظه کارنامه خود نظرشان تغییر نماید که در این صورت می توانند با مراجعه به سایت سازمان سنجش آموزش کشور مجددا نسبت به خرید کارت اعتباری با عنوان “سریال علاقه مندی به گزینش در رشته های پیام نور و غیرانتفاعی آزمون سراسری” اقدام نمایند تا امکان انتخاب رشته های این دانشگاه برای آن ها فراهم گردد.
همچنین داوطلبانی که در زمان ثبت نام سهمیه کارمندی و بهیاری خود را انتخاب نکرده اند می توانند از طریق ارسال درخواست به سازمان سنجش یا از طریق لینک فعال شده در زمان انتخاب رشته، تقاضای خود را برای ثبت این سهمیه ها اعلام دارند.
وضعیت مجاز به انتخاب رشته در دوره های مختلف هر یک از گروه های آزمایشی
در این قسمت علاوه بر اطلاعاتی همچون شماره داوطلبی و گروه آزمایشی، مشخص شده که آیا در دوره های روزانه و نوبت دوم – مجازی، پردیس خودگران و مازاد ظرفیت – بهیاران – دانشگاه فرهنگیان و دانشگاه شهید رجایی – رشته های پیام نور و غیرانتفاعی و همچنین در رشته های بدون کنکور پذیرفته شده اید یا خیر. چنان چه زیر هر یک از موارد مذکور عبارت “مجاز” نوشته شده باشد یعنی شما می توانید در آن دوره و یا دانشگاه انتخاب رشته کنید و چنانچه زیر موارد فوق عبارت “غیر مجاز” درج شده باشد یعنی شما هنگام انتخاب رشته نمی توانید کد رشته های آن دوره یا دانشگاه را انتخاب کنید.
وضعیت رتبه و نمره کل داوطلب در هر زیرگروه رشته امتحانی
در این قسمت جدول دیگری نیز وجود دارد که در آن وضعیت رتبه و نمره کل شما در هر زیرگروه رشته امتحانی مشخص شده است.
در واقع در این قسمت میزان تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم شما در زیرگروه های مختلف مشخص شده است.
میزان تاثیر سوابق تحصیلی پیش دانشگاهی شما در زیرگروه های مختلف مشخص شده است.
وضعیت رتبه در سهمیه شما بین افراد شرکت کننده در رشته امتحانی شما مشخص شده است.
رتبه کشوری شما بدون در نظر گرفتن سهمیه در بین تمامی افراد شرکت کننده در رشته امتحانی شما مشخص گردیده است.
وضعیت نمره کل نهایی شما در زیر گروه های مختلف رشته امتحانیتان درج گردیده است و همچنین مشخص شده که در هر زیر گروه سوابق تحصیلی شما تاثیر مثبت داشته و یا فاقد تاثیر مثبت بوده است.
نکته قابل توجه
چنانچه رتبه شما نسبت به معدلی که در دوره دیپلم و پیش دانشگاهی کسب کرده اید وضعیت بدتری داشته باشد. در صورتی که سوابق تحصیلی خوبی داشته باشید تاثیر مثبتی بر رتبه شما خواهد داشت. و اگر سوابق تحصیلی خوبی نداشته باشید همانطور که گفته شد زیر عبارت تاثیر سوابق تحصیلی فاقد تاثیر مثبت نوشته می شود یعنی هیچ تاثیر خوب یا بدی بر رتبه شما نخواهد داشت.
رتبه کل در سهمیه و آخرین رتبه مجاز شده در دوره های روزانه و نوبت دوم گروه آزمایشی داوطلب
در این جدول که جدول آخر موجود در کارنامه شما می باشد ماکزیمم رتبه کل زیرگروه ها، رتبه کل در سهمیه، آخرین رتبه مجاز در سهمیه (دوره های روزانه و نوبت دوم) و همچنین رتبه کشوری شما بدون اعمال سهمیه درج گردیده است. مهم ترین بخش این جدول قسمت رتبه کل در سهمیه می باشد.
رتبه نهایی در کارنامه کنکور کدام است
در کارنامه کنکور سراسری به شما چند رتبه از جمله رتبه کشوری ( بدون اعمال سهمیه ) ، رتبه کل در سهمیه و رتبه در زیرگروه ها که به دو صورت رتبه کشوری بدون اعمال سهمیه و رتبه در سهمیه محاسبه شده است ، داده می شود .
اما یکی از رتبه های مهم و اصلی در کارنامه اولیه کنکور سراسری ، رتبه داوطلب در زیر گروه است چرا که این رتبه نشان دهنده عملکرد داوطلب در هر یک از زیر گروه ها می باشد .
شاید در اینجا برای داوطلبان این سوال به و جود بیاید که اصلا رتبه در زیر گروه به چه معناست ؟ در کنکور سراسری ، مجموعه رشته های تحصیلی را با توجه به ضریب و اهمیت دروس امتحانی آن ها در زیر گروه های مختلف دسته بندی می کنند به طوریکه گروه ریاضی 3 ، گروه تجربی 5 ، گروه علوم انسانی 5 ، گروه هنر 5 و زبان های خارجی 4 زیرگروه دارند .
اما دو رتبه ارائه شده برای هر زیر گروه اهمیت زیادی در انتخاب رشته دارد . به عنوان مثال اگر رتبه داوطلب در زیر گروه ( 1 ) ، 600 و در زیرگروه ( 3 ) ، 900 شده باشد نشان دهنده آن است که داوطلب در زیر گروه یک بهتر عمل کرده است و شانس قبولی او در رشته های زیر گروه یک است . با توجه به اهمیت زیر گروه ها در ادامه به بررسی رتبه اصلی در کارنامه کنکور پرداخته شده است .
رتبه اصلی در کارنامه کنکور ، رتبه در سهمیه نهایی زیر گروه ها است چرا که سهمیه شما یک جامعه آماری کوچک از کل شرکت کنندگان کنکور سراسری است . به عنوان مثال اگر تعداد کل شرکت کنندگان کنکور تجربی 570103 نفر باشد و داوطلبی در سهمیه منطقه 1 قرار داشته باشد که 102152 نفر دارد ، پس وضعیت داوطلب ( رتبه ) صرفا در میان این 102152 نفر سنجیده خواهد شد .
همچنین از آنجایی که رتبه های مندرج در هر زیر گروه نشان دهنده شانس قبولی شما در رشته های مندرج در آن زیر گروه است بنابراین این رتبه ها عملکرد و میزان شانس قبولی داوطلب را نشان داده و نسبت به ضریب هر درس در هر زیر گروه ، تعیین می شود به طوریکه در هر زیر گروه ، میانگین وزنی نمرات تراز دروس عمومی و دروس اختصاصی داوطلب با توجه به ضریب هر درس در آن زیر گروه تعیین شده و ضریب دروس تخصصی سه برابر می شود .
برای مثال کارنامه زیر را در نظر بگیرید، کارنامه شما نیز به این صورت میباشد:
از بخش اول و دوم کارنامه که مربوط به اطلاعات شخصی و وضعیت مجاز به انتخاب رشته در دورههای مختلف هر یک از گروههای آزمایشی میباشد صرفه نظر کرده ایم.
وضعیت رتبه و نمره کل داوطلب در هر زیرگروه رشته امتحانی وضعیت رتبه و نمره کل داوطلب در هر زیرگروه رشته امتحانی
همانطور که در جدول اول مشاهده میکنید در این بخش اموری مربوط به میزان تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم و پیش دانشگاهی شما در زیرگروههای متفاوت درج شده است.
همچنین در این بخش وضعیت نمره کل نهایی شما نوشته شده است که بر اساس آن مشخص شده است سوابق تحصیلی شما تاثیر مثبت داشته و یا فاقد تاثیر مثبت بوده است.
نکته: اگر شما در دوران تحصیل معدل دیپلم و پیش دانشگاهی خوبی کسب کرده باشید، اما رتبه کنکور شما نسبت به این معدل وضعیت بدتری داشته باشد سوابق تحصیلی شما تاثیر مثبت بر روی رتبه شما میگذارد.
بررسی رتبههای درج شده در کارنامه:
رتبه کشوری: این عدد بدون حساب کردن سهمیه شما در بین تمامی شرکت کنندهها رشته شما میباشد.
رتبه کل در سهمیه و آخرین رتبه مجاز شده در دورههای روزانه و نوبت دوم گروه آزمایشی داوطلب
و ماکزیمم رتبه کل زیرگروهها، رتبه کل در سهمیه، آخرین رتبه مجاز در سهمیه (دورههای روزانه و نوبت دوم) و همچنین رتبه کشوری شما بدون اعمال سهمیه درج گردیده است.
مهمترین بخش این جدول قسمت رتبه کل در سهمیه میباشد.
به عنوان مثال اگر عدد رتبه در سهمیه ۱۰۰۰ بوده باشد به معناست که شما بین تمامی داوطلبان هم سهمیه توانسته اید این رتبه را کسب کنید.
مهم عدد در انتخاب رشته و رتبه اصلی در کارنامه کنکور شما رتبه در سهمیه در زیرگروههای مختلف میباشد.
کارنامه کنکور سراسری در قسمت درصدها و نمرهها، ۶ ردیف دارد و ۵ ستون. آنچه در این ۶ ردیف میبینید عبارت اند از:
میزان تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم، میزان تاثیر سوابق تحصیلی پیش دانشگاهی، رتبه در سهمیه، رتبه کشوری (بدون سهمیه)، نمره (تراز) کل نهایی و تاثیر مثبت سوابق تحصیلی. در ادامه به توضیح هر کدام از این عناوین در کارنامه کنکور سراسری میپردازیم:
میزان تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم: تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم در کنکور حداکثر ۲۵ درصد و حداقل ۰ درصد است. تاثیر سوابق تحصیلی به ۲ عامل بستگی دارد. یکی اینکه با چه دیپلمی در کنکور چه رشتهای شرکت کرده اید و دومی اینکه تاثیر سوابق تحصیلی دیپلم در هر زیرگروه متفاوت است.
میزان تاثیر سوابق تحصیلی پیش دانشگاهی: سوابق تحصیلی پیش دانشگاهی از سال ۹۴ در کنکور داوطلبان تاثیر گذار شده و میزان این تاثیر در کنکور سراسری حداکثر ۵ درصد و حداقل ۰ درصد است. تاثیر سوابق تحصیلی پیش دانشگاهی هم مثل دیپلم به دو عامل تناسب دیپلم با گروه آزمایشی کنکور و زیرگروه ارتباط دارد.
رتبه در سهمیه: قطعا باید اول از همه به این سوال پاسخ بدهیم که اصلا سهمیه چیست؟ از آنجایی که توضیح سهمیه و انواع سهمیه و نقش آن در کنکور بسیار مفصل است آن را در مقاله دیگری مفصلا توضیح داده ایم. برای اطلاع از تاثیر سهمیه در کنکور سراسری کلیک کنید. اما در هرصورت شما در هر سهمیهای که قرار دارید در این ردیف رتبه شما بین آنها سنجیده میشود. سهمیه شما یک جامعه آماری کوچک از کل شرکت کنندگان کنکور سراسری است. به عنوان مثال در کارنامه بالا که برای یک داوطلب کنکور تجربی است، تعداد کل شرکت کنندگان کنکور تجربی ۵۱۹۷۷۴ نفر است، این داوطلب در سهمیه منطقه ۱ قرار گرفته که ۷۸۰۷۰ نفر دارد. پس در ردیف سوم وضعیت داوطلب صرفا در میان این ۷۸۰۷۰ نفر سنجیده شده است. در انتخاب رشته برای دانشگاههای سراسری، رتبه در سهمیه شما ملاک مهم تری نسبت به رتبه کشوری است و برای مقایسه با قبولیهای سال گذشته بهتر است از آن استفاده کنیم.
رتبه کشوری (بدون اعمال سهمیه): در ردیف چهارم رتبه شما در کل کشور سنجیده میشود. رتبه کشوری به دلیل تاثیر سهمیه در انتخاب رشته ملاک ضعیف تری در مقابل رتبه در سهمیه است.
نمره کل نهایی: نمره کل نهایی یا همان تراز کل، اصلیترین ملاک در کارنامه است. از آنجایی که تعریف تراز پیچیده است و بسیاری از دانش آموزان و حتی مشاوران مفهوم تراز را نمیدانند معمولا تراز استفاده خیلی کمتری نسبت به رتبه در سهمیه دارد.
تاثیر مثبت سوابق تحصیلی: این ردیف به خوبی نشان میدهد که آیا در مجموع معدل شما توانسته در رتبه شما تاثیر بگذارد یا خیر. اگر بخواهیم کمی واضحتر صحبت کنیم اکثر دانش آموزان که معدل پایینی دارند بشدت نگران این هستند که معدلشان تاثیر بدی در رتبه کنکور داشته باشد. همانطور که همه میدانیم تاثیر معدل در کنکور سراسری فقط بصورت مثبت است؛ بنابراین معدل به هیچ وجه تاثیر منفی در رتبه کنکور شما نخواهد گذاشت. دو حالت دیگر باقی میماند. تاثیر مثبت و بی تاثیر. ردیف ششم نشان میدهد که آیا معدل شما در رتبه کنکور شما توانسته تاثیر مثبت بگذارد یا بی تاثیر است؟ نکته جالب در این کارنامه این است که داوطلب با وجود اینکه معدل کتبی اش ۱۹.۰۳ بوده، ولی این معدل نتوانسته در رتبه او (که ۲۱۴۰۱ کشوری شده) تاثیر مثبت بگذارد. این موضوع یک بار دیگر نشان میدهد که به دلیل اینکه رقابت در کنکور سراسری بسیار شدیدتر از رقابت در امتحانات نهایی است، بنابراین تاثیر مثبت معدل در رتبه کنکور معمولا به ندرت رخ میدهد و برای بیشتر داوطلبان، معدل نهایی بی تاثیر خواهد بود، چه معدل داوطلب ۲۰ باشد چه ۱۰.
خب حال میخواهیم به سراغ توضیح ستونها برویم و همانطور که در این کارنامه (که برای یک داوطلب کنکور تجربی میباشد) مشخص است در کنکور تجربی ۵ ستون نشاندهنده ۵ زیرگروه است. در گروههای آزمایشی دیگر هم به تعداد زیرگروههایی که هستند ستونهایی وجود دارد. تفاوت این زیرگروهها در ضرایب هر درس در کنکور است
اهمیت زیر گروه ها در برنامه ریزی کنکور سراسری 1400
داوطلب در برنامه ریزی کنکور اول باید مشخص کند به چه رشته ای علاقه دارد و این رشته مربوط به چه زیر گروهی است . سپس براساس ضرایب دروس در آن زیرگروه ، متوجه اهمیت و ارزش آن درس خواهد شد و در برنامه ریزی بیشتر بر آن تأکید خواهد کرد .
بنابراین یکی از اهمیت ها و فواید زیر گروه این است که شما می توانید رشته ای را که به آن علاقه دارید زیر شاخه آن را پیدا کنید و مطابق با آن برنامه ریزی کنید .
به طور مثال اگر علاقه دارید که در رشته ی پزشکی قبول شوید باید بدانید که این رشته در زیر گروه یک قرار دارد و ضریب درس زمین شناسی در زیر شاخه یک دارای ضریب صفر است و این درس در زیر گروه دو دارای ضریب یک می باشد .
یا مثلا در گروه آزمایشی انسانی چنانچه داوطلبی علاقمند به رشته حقوق باشد ، این رشته جزو زیرگروه 1 است .
در این زیر گروه ادبیات فارسی و عربی به عنوان مهم ترین دروس ، هریک ضریب ( ۴ ) دارند .
ریاضی ضریب ( 2 ) ، اقتصاد ضریب ( 1 ) ، روان شناسی و علوم اجتماعی هم ضریب ( 1 ) دارند .
اما اگر به رشته روانشناسی علاقه دارید ، این رشته در زیرگروه ( 5 ) قرار دارد .
در این زیرگروه درس های روانشناسی ، ریاضی و علوم اجتماعی به عنوان مهمترین دروس ، ضریب ( ۳ ) دارند ولی ادبیات فارسی ضریب ( ۲ ) دارد و …
همانطور که گفته شد ضرایب و نقش دروس در زیرگروه ها متفاوت است و این مسئله روی برنامه ریزی داوطلب تأثیرگذار است و داوطلب با توجه به اطلاعاتی که دارد می تواند در برنامه ریزی مطالعاتی کنکور خود برای دروس امتحانی زمان بیشتری در نظر بگیرد