به گزارش راهبرد معاصر؛ پس از اظهارات جنگطلبانه « بنی گاتز» وزیر دفاع اسرائیل، وزارت خارجه آمریکا از شرکایش خواست برای متوقف سازی برنامه هستهای ایران بهجای اقدام نظامی بر دیپلماسی تکیه کنند. در 5 آگوست بنی گاتز در اظهاراتی بیان نمود: « جهان و منطقه باید سریعاً با ایران برخورد کنند و اسرائیل باید در این شرایط به نقش خود عمل کند. اکنون زمان عمل است و دیگر کلمات کافی نیستند. زمان اقدامات دیپلماتیک، اقتصادی و حتی نظامی فرارسیده است و در غیر این صورت ، حملات ایران ادامه خواهد یافت.»
مقامات صهیونیستی با اقدامات پرزیدنت جو بایدن برای بازگشت به برجام مخالف هستند و بر این عقیده میباشند که حتی با احیای برجام نمیتوان به ایران اعتماد کرد. البته ایالاتمتحده و اسرائیل برای ممانعت از توسعه برنامه هستهای ایران، درگذشته به اقدامات مخفیانه و حملات نظامی مبادرت ورزیدهاند. دولت بایدن بر این نظر است که تنها مانع بلندمدت در مقابل ایران هستهای، دیپلماسی است ولی جمهوری خواهان آمریکایی و اسرائیل عمدتاً بر اقدامات نظامی مستقیم تأکید میکنند. حملات اخیر به کشتیهای تجاری اسرائیل در آبهای خلیجفارس تنها تنشهای موجود در منطقه را تشدید بخشیده است. ( اسرائیل، ایران را مسئول حملات اخیر به کشتیهای تجاری دانسته است)
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به اظهارات جنگطلبانه بنی گاتز گفت: « ایالاتمتحده برای بررسی گامهای بعدی واکنش مناسب به دنبال همکاری نزدیک با شرکا میباشد... امنیت اسرائیل و سایر شرکا برای ما یک مسئله بسیار جدی است. ما همچنان در ارتباط نزدیک با همتایان اسرائیلی خود هستیم و آنها را قبل و بعد از هر دور از مذاکرات بهروز میکنیم. ما در این مذاکرات با شفافیت زیادی رفتار کردیم ؛ چونکه میدانستیم ایالاتمتحده و اسرائیل در اینکه ایران هرگز به سلاح اتمی دست پیدا نکند، دارای منافع مشترکی هستند. ما بر این عقیده هستیم که بهترین مسیر برای دستیابی به هدف خود دیپلماسی با هماهنگی شرکای منطقهای است.»
وی در واکنش به حملات پهبادی در آبهای عمان که باعث کشته شدن یک انگلیسی و یک رومانیایی شد گفت: « ایالاتمتحده عمیقاً نسبت به این رویداد نگران است و ما همانند شرکای خود، شدیداً حمله به کشتی مرسر استریت را محکوم میکنیم.» فرماندهی مرکزی ایالاتمتحده، ایران را مسئول این رویداد دانسته است. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا گفت: « هیچ توجهی برای این حمله و تبعیت از الگوی رفتار تهاجمی وجود ندارد. این اقدامات، آزادی کشتیرانی و تجارت بینالمللی و جان کسانی را که در کشتیها هستند، تهدید میکند. ما از اقدامات نظامی غیرقانونی هیچ کشوری علیه کشتیهای تجاری حمایت نمیکنیم»
مقامات صهیونیستی، مخالفت خود را با مذاکرات احیای برجام در وین پنهان نکردهاند. بنیامین نتانیاهو نخستوزیر پیشین در ماه آوریل گفت: « توافقی با ایران که ما را به نابودی تهدید میکند، برای ما الزامآور نخواهد بود.» نفتالی بنت نخستوزیر کنونی در اظهاراتی بیان نمود که اسرائیل ، آزادی عمل کامل خود را در قبال ایران حفظ خواهد کرد. احیای برجام با ایران اشتباهی است که به یکی از خشونتبارترین دولتهای جهان مشروعیت میبخشد.( ادعایی)
در طی سالهایی که بنیامین نتانیاهو نخستوزیر اسرائیل بود، وی همواره مخالفت شدید خود را با توافق هستهای و هرگونه مذاکره میان ایالاتمتحده و ایران اعلام میکرد. بسیاری از تحلیلها نشانگر این است که با پایان دوران نخستوزیری نتانیاهو، نفتالی بنت از انتقاد آشکار از راهبرد ایالاتمتحده در قبال ایران خواهند کاست و در عوض تلاش خواهد کرد که در پشتصحنه، مخالفتهای خود را به آمریکا و اروپا مطرح کنند.
اظهارات شدید اللحن و تهدیدات مقامات اسرائیل و ایران علیه یکدیگر در طی سالهای اخیر یک ریتم مداوم داشته است. طرفین تاکنون علیه یکدیگر حملاتی را ترتیب دادهاند. در طی سالهای گذشته، اسرائیل بارها مواضع ایران و گروههای شیعه همسو با آن را در سوریه مورد هدف قرار داده و علیه افراد و تأسیسات هستهای ایران، عملیات پنهانی خرابکارانه ترتیب داده است. در این راستا مقامات دیپلماتیک و نظامی ایران در طی هفتهی گذشته هشدار دادند که این کشور برای واکنش به هرگونه تجاوز اسرائیلی یا آمریکا آماده هستند.
تشدید تنشها بین دو کشور در یک برهه حساسی برای ایران اتفاق میافتد. سید ابراهیم رئیسی رئیسجمهور اصولگرای ایران بهتازگی روی کار آمده و هنوز کابینهی خود را تشکیل نداده است. سید ابراهیم رئیسی در ماه ژوئن اظهاراتی بیان کرد که اجازه نمیدهد، مذاکرات صرفاً به خاطر مذاکرات باشد. « مذاکرات نباید به تعویق بیفتد بلکه هر نشست باید نتیجه داشته باشد.» رئیسی همچنین در اظهاراتی گفت که حتی اگر ایالاتمتحده تمامی تحریمهای دولت ترامپ را لغو کند، با جو بایدن دیدار نخواهد کرد. منتقدان توافق هستهای بر این نظر میباشد که برجام توافقی بسیار محدود میباشد زیرا که به مسئله موشکی و فعالیتهای منطقهای ایران رسیدگی نمیکند. جو بایدن اظهار داشته که برجام پایه و اساس یک توافقنامه طولانیتر و قویتر با ایران میباشد؛ اما مقامات ایرانی بارها با این پیشنهاد مخالفت کردهاند. سید ابراهیم رئیسی در ماه ژوئن گفت که برنامه موشکهای بالستیک تهران غیرقابلمذاکره است.