صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

تاریخ انتشار: ۱۶:۳۱ - ۰۷ مهر ۱۴۰۰ - 2021 September 29
کد خبر: ۱۰۳۹۲۱

آخرین اخبار کشف ماینر در بورس تهران / مزرعه ای در کار نبود!

بر اساس آخرین اخبار شرکت توانیر درباره کشف ماینر در بورس تهران اعلام کرده است که استخراج رمز ارز در حجم وسیع و در حد یک مزرعه نبوده اما با این حال در صورت محرز شدن تخلف هزینه برق به شکل غیر یارانه ای از آنها دریافت و جریمه می شوند.

به گزارش راهبرد معاصر پس از انتشار اخبار مختلف درباره کشف ماینر در بورس تهران و تائید و تکذیب های چندباره بلاخره سازمان بورس وجود دستگاه های ماینر را تائید کرد. در اطلاعیه سازمان بورس و اوراق بهادار آمده است این فعالیت در گزارش ها و حساب های شرکت به طور کامل ثبت و افشا نشده است و از آنجا که این موضوع با اساسنامه و رسالت شرکت بورس همخوانی ندارد موضوع به معاونت حقوقی ارسال شده است. در این میان شرکت توانیر که دیروز این موضوع را رد کرده بود اعلام کرده است که استخراج در حجم وسیع و در حد یک مزرعه نبوده است، چرا که مصرف برق ثبت‌ شده توسط کنتورهای شرکت بورس چنین موضوعی را ثبت نکرده است. با این حال در صورت محرز شدن تخلف هزینه برق به شکل غیریارانه‌ای و کامل از آنان دریافت می‌شود، خسارت وارده به شبکه هم باید پرداخت کنند. در نهایت هم به مراجع قضایی معرفی و یک بار دیگر جریمه می‌شوند.

 

 

توضیحات سازمان درباره کشف ماینر در بورس

سازمان بورس و اوراق بهادار اعلام کرد: رسیدگی به موضوع کشف ماینر در شرکت بورس اوراق بهادار تهران در دستور کار کمیته رسیدگی به تخلفات سازمان است.در این اطلاعیه آمده است: برای تنویر افکار عمومی به اطلاع می‌رساند در رسیدگی‌های نظارتی سازمان بورس و اوراق بهادار، تعدادی ماینر که از سوی شرکت بورس اوراق بهادار تهران مورد بهره برداری قرار گرفته است در ساختمان شرکت مزبور کشف گردید و در ادامه بررسی نیز مشخص شد که فعالیت مزبور در گزارش‌ها و حساب‌های شرکت به طور کامل ثبت و افشا نشده است و با توجه به اینکه بدواً چنین امری با اساسنامه و رسالت شرکت بورس نیز همخوانی نداشته است، موضوع به معاونت حقوقی سازمان ارسال شده است.رسیدگی به این موضوع به طور فوق‌العاده در دستور کار کمیته رسیدگی به تخلفات سازمان قرار گرفته و برای بررسی کم و کیف و ابعاد تخلفات این موضوع، مدیران بورس تهران فراخوانده شده‌اند.بدیهی است پس از رسیدگی کامل و ارزیابی توضیحات و مستندات این امر که در حوزه داخلی شرکت رقم خورده است، نتایج رسیدگی و جزئیات امر و تصمیم سازمان اطلاع رسانی خواهد شد.

 

ماینرهای بورس در کش‌وقوس تایید و تکذیب

اخیرا صحبت‌هایی مبنی بر کشف چند دستگاه ماینر در شرکت بورس مطرح شد. مسئله‌ای که  مدیرعامل این شرکت صراحتا آن را رد کرد اما معاون سازمان بورس تلویحا تایید و اعلام کرد که چنین دستگاه‌هایی وجود داشته‌اند و شخصی هم نبوده‌اند.

معاون اجرایی سازمان بورس تهران همچنین توضیح داده بود که شخصا دستگاه‌ها را رؤیت نکرده‌ اما از آنجا که چند روزی است  بحث آن مطرح است، این شرکت باید پاسخگو باشد.

با وجود این روز گذشته سازمان بورس اوراق بهادار تهران در اطلاعیه‌ای رسما موضوع را شایعه خواند و نوشت:« اگرچه شرکت بورس اوراق بهادار تهران ورود به حوزه رگولاتوری رمزارز را به عنوان یک دارایی دیجیتال و در قالب یک پروژه تحقیقاتی دنبال کرده بود، نظر به انتشار شایعه‌ای مبنی بر وجود ماینر شخصی در این شرکت، بورس تهران شایعات مطرح شده در این زمینه را قویاً تکذیب می‌کند»

البته فاصله این تکذیب با خبر بعدی که تایید موضوع بود، کمتر از ۲۴ ساعت به طول انجامید. صبح امروز سازمان بورس در اطلاعیه‌ تازه‌ای به عنوان نهاد ناظر بر شرکت بورس خبر کشف ماینرها را تایید کرد. این سازمان اعلام کرد که در ادامه بررسی نیز مشخص شده استخراج رمز ارز در گزارش ها و حساب های شرکت به طور کامل ثبت و افشا نشده و از آنجا که چنین امری با اساسنامه و رسالت شرکت بورس همخوانی ندارد، موضوع به معاونت حقوقی سازمان ارسال شده است.

با وجود تمام این تایید و تکذیب‌ها اما تا زمان نگارش این گزارش سازمان و شرکت بورس اوراق‌بهادار همچنان از اعلام جزئیاتی مثل تعداد دستگاه‌های ماینر و این که این دستگاه‌ها متعلق به کدام شخص یا سازمان بوده، طفره‌ رفتند و تلاش‌های خبرنگاران اقتصادآنلاین برای پیگیری این موضوع از شرکت و سازمان بورس بی‌نتیجه ماند.

 

 

 

خبری از مزرعه بیت‌کوین نبوده است

با این حال حالا که خبر تایید شده باید دید وزارت نیرو چرا تاکنون موفق به کشف و برخورد با آن نشده بوده و حالا موضع توانیر در مواجهه با این اتفاق چیست؟

محمد خدادادی بهلولی، مجری تامین برق مراکز استخراج رمز ارز تولید، انتقال و توزیع نیروی برق ایران، درگفت‌وگو با اقتصادآنلاین در این باره این خبر را از منظر توانیر همچنان رد یا تایید نمی‌کند و می‌گوید: با بررسی مصرف برق ساختمان سعادت‌آباد شرکت بورس چیزی قابل تشخیص نیست و نیاز به انجام بررسی‌های بیشتری است که موارد در حال پیگیری است. چرا که انشعاب ساختمان شرکت بورس نزدیک به  ۵۰۰ کیلووات است. با فرض این که مثلا دو ماینر در چنین ساختمانی فعال باشند حدود نیم درصد ظرفیت آن انشعاب را در بر می‌گیرند. ضمن این که الگوی مصرف برق ماینرها هم به الگوی مصرف سرورهای این شرکت شباهت زیادی دارد.

او عنوان می‌کند: این که بگوییم استخراج در حجم وسیع و در حد یک مزرعه بوده، درست نیست چون مصرف برق ثبت‌شده توسط کنتورهای شرکت بورس چنین چیزی را نشان نمی‌دهد. اگر این اتفاق افتاده باشد تعداد ماینرها کم بوده و پیگیری آن از طریق الگوی مصرف برق کار راحتی نیست. با این حال همکاران ما در شرکت توزیع تهران بزرگ در حال بررسی هستند و به زودی در این باره اطلاع‌رسانی می‌شود.

مجری تامین برق مراکز استخراج رمز ارز برای روشن‌شدن بهتر وضعیت، مصرف برق  انشعاب‌های بزرگ را به آبیاری یک باغ بزرگ تشبیه می‌کند: «برای آبیاری یک باغ بزرگ نیاز به کانالی با جریان فرضی یک متر مکعب بر دقیقه دارید. اگر در این میان چیزی به اندازه ۱۰۰سی‌سی بر دقیقه به صورت نهری کوچک گرفته و به صورت غیرمجاز استفاده شود، پیگیری آن برای کسی که جریان آب را پایش می‌کند آسان نیست. چون کشف ۱۰۰ سی‌سی در یک متر مکعب کار آسانی نیست. وقتی ما با اشتراکی مواجه هستیم با انشعابی با قدرت بالا، ماجرا شبیه به همین رود است. یک ماینر کوچک هم حکم همان نهر کوچک را دارد. بنابراین تشخیص سخت است و لازم است روش‌های دیگری استفاده شود تا به قطعیت برسیم.»

خدادادی می‌افزاید: نه در شرکت بورس بلکه در هر مکان دیگری وقتی گزارشی این چنینی میرسد، همکارانمان الگوی مصرف را چک می‌کنند؛ اگر الگو مشکوک باشد که محتمل است. اما اگر مشکوک هم نباشد نیاز به بازرسی محلی دارد. به همین دلیل نیاز است بررسی بیشتری صورت بگیرد تا بتوان از بعد فنی اظهار نظر دقیق‌تری کرد.

به گفته مجری تامین برق مراکز استخراج رمز ارز اگر چنین تخلفی محرز شود، برخوردی شبیه به سایر متخلفان با فرد یا افراد متخلف صورت می‌گیرد. به این معنا که هزینه برق به شکل غیریارانه‌ای و کامل از آنان دریافت می‌شود، خسارت وارده به شبکه هم باید پرداخت کنند در نهایت هم به مراجع قضایی معرفی می‌شوند و یک بار دیگر جریمه می‌شوند. چون صنعت برق درخصوص استفاده غیر مجاز از برق خصوصا جهت استخراج رمزارزها بسیار حساس است. زیرا این کار نه تنها به شبکه برق آسیب می‌زند بلکه امنیت تامین انرژی را نیز به خطر می‌اندازد.

او در نهایت تاکید می‌کند: لازم است مدیران سازمان‌ها و نهادها نظارت کافی داشته باشند تا با سودجویی عده‌ای خاص خدشه‌ای به اعتبار کل نهاد، سازمان یا شرکت مربوطه وارد نشود. اکنون در تهران با دوستان شرکت بورس جلساتی برگزار شده و با جمع‌بندی آنان احتمالا به زودی به جمع‌بندی بهتری می‌رسیم.

 

 

ماینر چیست؟

برای استخراج این ارز دیجیتال، باید از یک دستگاه ماینر استفاده کنید که به آن اسیک یا asic که مختصر شده کلمه مدارهای مجتمع با کاربرد خاص است نیز می‌گویند. ماینر بیت کوین اصطلاحاً به دستگاه‌هایی گفته می‌شود که مخصوص استخراج بیت کوین است و انواع بسیار گوناگونی دارند.

بیت کوین‌ها در واحدهایی به نام بلاک توسط ماینر ها استخراج می‌شوند.در حال حاضر پاداش استخراج هر بلاک، ۱۲.۵ بیت ‌کوین است؛ بنابراین وقتی تراکنش‌ها در یک بلاک جای می‌گیرند و بلاک استخراج می‌شوند، به استخراج‌کنندگانی که در استخراج آن بلاک نقش داشتند ۱۲.۵ بیت‌کوین می‌رسد.این ۱۲.۵ بیت ‌کوین بین ماینرها تقسیم می‌شود. در سال ۲۰۰۹ میلادی که استخراج بیت کوین تازه شروع می‌شد، پاداش هر بلاک در حدود ۵۰ بیت کوین بود؛ و در سال ۲۰۱۲ این پاداش به ۲۵ بیت‌کوین کاهش یافت. با این‌ وجود هر ۴ سال یک‌بار پاداش استخراج هر بلاک بیت کوین به نصف خواهد رسید.

پس از هاوینگ یا نصف شدن پاداش استخراج بیت کوین که در اواخر ماه اردیبهشت سال آینده (۲۰۲۰) اتفاق می‌افتد، پس از استخراج هر بلاک، پاداش استخراج از ۱۲.۵ بیت کوین به ۶.۲۵ بیت کوین کاهش می‌یابد.

با توجه به قدرت پردازش بسیار زیادی که برای استخراج یک بلاک از بلاک‌چین بیت‌کوین نیاز است، ماینرها به گروه‌های استخراج ارز می‌پیوندند تا با مشارکت همدیگر، بتوانند بلاک‌های بیشتری استخراج کنند. به این گروه‌های استخراج، اصطلاحاً استخر (pool) گفته می‌شود.

 

مطالب مرتبط
نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: