صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

تاریخ انتشار: ۱۰:۰۱ - ۰۳ مهر ۱۴۰۱ - 2022 September 25
کد خبر: ۱۵۱۸۷۲
یادداشت اختصاصی بشیر اسماعیلی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی؛

نقاط عطف سخنرانی رئیس جمهور در سازمان ملل

نقطه عطف سخنرانی ریاست جمهوری کشورمان که آن را در زمره نمونه‌های شاخص در این زمینه قرار می‌دهد، آنجایی بود که در مبحث ‌تروریسم بین‌المللی و جایگاه جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از قربانیان تروریسم که‌ همواره با آن مبارزه کرده ‌است، تصویری از سردار شهید سلیمانی را به حضار در مجمع عمومی ملل متحد نشان داد.

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ سخنرانی سالانه سران کشور‌ها در مجمع عمومی سازمان ملل متحد فرصتی است برای تشریک مساعی بین‌المللی و ارائه راهکار برای رسیدن به صلح و آرامش در جهان. جمهوری اسلامی ایران نیز از بدو پیدایش تاکنون، از این تریبون به عنوان محلی برای بیان روندهای فکری و خط مشی‌های سیاسی خود بهره برده است.


در وضعیتی که با وجود مدعیان آزادی بیان، سازوکار رسانه‌ای غرب سانسور سازمان‌دهی شده‌ای را علیه افکار مخالف خود اعمال می‌کند، چنین فرصتی برای بیان آزادانه مواضع، به وسیله کشور‌های جهان مغتنم شمرده می‌شود. در این میان، سخنرانی‌های تعدادی از سران کشور‌ها به لحاظ ماهیت متفاوت و خاص نسبت به بقیه، مورد توجه قرار گرفت و در اذهان مردم جهان باقی مانده است .

 

در میان نمایندگان جمهوری اسلامی ایران، محمدعلی رجایی دومین رئیس‌جمهور کشورمان نخستین مقام بلندپایه ایرانی بود که در مجمع عمومی سازمان ملل متحد سخنرانی کرد. وی در این سفر در شورای امنیت نیز سخنرانی کرد و پای خود را روی میز شورای امنیت گذاشت تا آثار شکنجه باقیمانده بر کف پایش در دوران پهلوی را به نمایش بگذارد.


رئیس دولت اصلاحات با طرح پیشنهاد «گفت و گوی تمدن‌ها» و محمود احمدی نژاد که در سال ۲۰۱۰ ادعا کرد آمریکا به سازماندهی حملات ۱۱ سپتامبر کمک کرده است و در سال ۲۰۱۱ اروپا را به خاطر حمایت از رژیم صهیونیستی با هولوکاست نقد کرد، در میان سخنرانی‌های شاخص تاریخ ملل متحد قرار گرفته‌اند.

آیت الله رئیسی به موارد مهمی همچون عدالت جهانی، حق تعیین سرنوشت کشور‌ها، مقابله با یکجانبه گرایی در جهان و وجود استاندار‌های دوگانه در برخورد با موضوعات بین‌المللی پرداخت


در عین حال سخنرانی آیت‌الله سید ابراهیم رئیسی در مجمع عمومی را می‌توان به لحاظ مختلف نمونه ماندگاری در این راستا به حساب آورد؛ نخست، آنکه در این سخنرانی نسبت به صلح، امنیت و همکاری‌های بین المللی تأکید شد تا موضع جمهوری اسلامی ایران در قبال مسئولیت بین‌المللی خود بار دیگر روشن شود.

 


دوم، اینکه موضوع ‌هسته‌ای که همچنان در رأس موضوعات محل رایزنی میان ایران و غرب قرار دارد، به طور منصفانه‌ای تحلیل شد و رئیس جمهور با بیان اینکه «جمهوری اسلامی ایران به دنبال ساخت یا دستیابی به سلاح هسته ای نیست و چنین سلاح هایی در دکترین ما جایی ندارند»، این نکات محوری را یادآوری کرد که اولاً، آمریکا بود که در سال ۲۰۱۸ به وسیله دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق این کشور از برجام خارج شد و غیر قابل اعتماد بودن خود را به اثبات رساند. دوماً، برنامه هسته‌ای ایران با بی‌طرفی بررسی نمی‌شود، در حالی که رژیم صهیونیستی برنامه هسته ای مخفیانه دارد.


طرح موضوع نابرابری و برخورد دوگانه با موضوعات یکسان در مجمع عمومی ملل متحد که بر مبنای برابری همه کشورها و اصل مساوات در جهان شکل گرفته است، اقدام نمادینی در این راستا محسوب می‌شود.


 سوم، اینکه آیت الله رئیسی به موارد مهمی همچون عدالت جهانی، حق تعیین سرنوشت کشور‌ها، مقابله با یکجانبه گرایی در جهان و وجود استاندار‌های دوگانه در برخورد با موضوعات بین‌المللی پرداخت.


نقطه عطف سخنرانی ریاست جمهوری کشورمان که آن را در زمره نمونه‌های شاخص در این زمینه قرار می‌دهد، آنجایی بود که در مبحث ‌تروریسم بین‌المللی و جایگاه جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از قربانیان تروریسم که‌ همواره با آن مبارزه کرده ‌است، تصویری از سردار شهید سلیمانی را به حضار در مجمع عمومی ملل متحد نشان داد. وی با تأکید بر بحران آفرینی داعش در منطقه‌ و تبیین نقش شهید سلیمانی در مهار آن گفت، «دولتی از آن طرف کره زمین، تصمیم گرفت جغرافیای منطقه ما را به قیمت ریختن خون صدها هزار زن و کودک، دوباره خط‌کشی کند اما جمهوری اسلامی این پروژه را متوقف کرد و سپس به عقب راند. فرماندهی و قهرمان این جنگ علیه تروریسم و نابودکننده داعش کسی نبود جز سردار سپهبد قاسم سلیمانی. کسی که در راه آزادی ملت‌های منطقه به شهادت رسید و رئیس جمهور سابق آمریکا سند این جنایت را به اسم خود زد».


از زمان شهادت سردار تاکنون بیشتر رسانه‌های غربی حتی در شبکه‌های اجتماعی و فضای مجازی کوشیده‌اند تا نام این شهید بزرگوار را به طور سازماندهی شده‌ای سانسور کنند. این حرکت رئیسی در مجمع عمومی، استفاده هوشمندانه‌ از فرصت به دست آمده بود تا ورای همه‌ محدودیت‌ها، ماهیت اتهامات پیرامون تروریسم را که غرب همواره در تلاش است به ما نسبت دهد، پیش چشم جهانیان بازتعریف و قهرمان واقعی مبارزه جهانی با تروریسم را یادآوری کند.

نمایش دادن تصویر سردار سلیمانی که سند جنایت های تروریستی آمریکا در منطقه و تأییدی بر مظلومیت ایران است، نقطه عطفی بود که این سخنرانی را در کنار موارد ماندگار مشابه خود در تاریخ قرار داد


 در مجموع می‌توان سخنرانی ریاست جمهوری را در مجمع عمومی ملل متحد منطبق بر علم روز روابط بین‌الملل دانست و در عین حال، به طور ظریفی ایده‌های انقلابی، معنوی و جهان شمول جمهوری اسلامی ایران را در کنار آن مطرح می‌کرد.
 

نقد بی عدالتی، برخورد دوگانه و ظلم از مهمترین انتقاداتی بود که رئیسی در سخنرانی خود، نسبت به نظام بین‌الملل وارد دانست.

 

نمایش دادن تصویر سردار سلیمانی که سند جنایت های تروریستی آمریکا در منطقه و تأییدی بر مظلومیت ایران است، نقطه عطفی بود که این سخنرانی را در کنار موارد ماندگار مشابه خود در تاریخ قرار داد.

 

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: