صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

میقات مدیا

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

  • ۰۲:۴۵
  • دوشنبه ۳۱ ارديبهشت ۱۴۰۳
  • Monday 20 May 2024
تاریخ انتشار: ۰۹:۵۸ - ۰۲ آبان ۱۴۰۲ - 2023 October 24
کد خبر: ۲۱۰۰۶۲
یادداشت زیاد ناصرالدین، تحلیلگر اقتصادی عرب‌زبان؛

فروپاشی اقتصاد رژیم صهیونیستی در عملیات «طوفان الاقصی»

مقاومت فلسطین توانست به درون هسته رژیم صهیونیستی نفوذ و آن را مستقیم و غیرمستقیم از نظر اقتصادی فلج کند تا جایی که فریادهای صهیونیست‌ها مبنی بر سقوط بزرگ شاخص‌های اقتصادی به گوش می‌رسد.

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ رژیم صهیونیستی از زمان غصب سرزمین‌های اشغالی در سال 1948 میلادی در غرب آسیا به‌وسیله انگلیس و بر مبنای اعلامیه شوم بالفور، پایگاهی پیشرفته برای غرب، نه تنها در سطح نظامی، بلکه با هدف کنترل کالاها، منابع انرژی و اقتصاد مردم منطقه به‌شمار می‌رود.

 

این همان چیزی است که در روزهای اخیر با تقلای آمریکا و غرب برای نجات آنچه از این رژیم باقی مانده، به امید تکمیل طرح کریدور اصلی تجاری شرق به غرب که از آنجا می‌گذرد، قابل درک است. این کریدور به زعم غرب، می‌تواند محل تلاقی همه کریدورهای اقتصادی جهانی باشد که تکمیل کننده پازل استعمار ظالمانه آن‌ها هستند. 

 

عملیات «طوفان الاقصی» که هفتم اکتبر آغاز شد، حادثه‌ای تاریخی و در سال های اشغالگری صهیونیست‌ها بی نظیر بود. مقاومت فلسطین توانست به عمق هسته این رژیم نفوذ و آن را مستقیم و غیرمستقیم از نظر اقتصادی فلج کند تا جایی که فریادهای صهیونیست‌ها مبنی بر فروپاشی بزرگ اقتصاد رژیم صهیونیستی بلند شده است. برای نخستین بار می توان ادعا کرد، پروژه های راهبردی بزرگ دشمن صهیونیستی غیرقابل اجرا شده اند.

 

بیشتر صهيونيست‌ها انتظار داشتند اقتصاد این رژیم در نتیجه جنگی که علیه غزه در جریان عملیات «طوفان الاقصی» به راه انداخت، متحمل خسارت‌های اقتصادی سنگینی شود

این عملیات قربانیان زیادی دارد؛ ازجمله کریدور هندی-آمریکایی که از بندر حیفا می‌گذرد و سرمایه‌گذاران این پروژه از پیامدهای عملیات مقاومت جان سالم به در نمی‌برند، زیرا امکان سرمایه‌گذاری در مکان‌هایی که امنیت ندارد، حتی با وجود جاه‌طلبی‌ صهیونیست‌ها نیست. 

 

در زمینه عادی سازی روابط، موضوع فرق کرد و آنچه اتفاق افتاد، تأیید می کند دیگر به نفع هیچ کشور عربی ای نیست که بخواهد وارد تعامل با رژیم صهیونیستی شود. 

 

در روزهای اخیر گزارش‌ها و تحلیل‌های زیادی در رسانه‌های عبری منتشر شده است که نشان می‌دهد بیشترشان انتظار داشتند اقتصاد رژیم صهیونیستی در نتیجه جنگی که علیه غزه در جریان عملیات «طوفان الاقصی» به راه انداخت، متحمل خسارت‌های اقتصادی سنگینی شود. 

 

بیش از دو هفته پس از آغاز تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به نوار غزه، روزنامه یدیعوت آحارونت از بزرگترین فاجعه اقتصادی در تاریخ رژيم صهیونیستی سخن گفت و کابینه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر این رژیم را مسئول مستقیم خسارت‌هایی دانست که کابینه‌اش در معرض آن قرار گرفته است.

 

بخش مالی

این گزارش نشان می‌دهد، ارزش واحد پول رژیم صهیونیستی (شکل) در برابر دلار همچنان رو به کاهش است و به پایین‌ترین سطح خود از سال 2012 میلادی، یعنی پنج درصد رسیده است. ارزش شکل در برابر دلار شنبه گذشته به 4.08 رسید، این یکی از مهم‌ترین اقداماتی است که نشان دهنده خطرپذیری های اقتصادی در یک واحد تجاری است.

 

با وجود اینکه بانک مرکزی رژیم صهیونیستی به‌عنوان یک واحد تجاری بلافاصله در بازار آزاد وارد عمل شد، ولی اوضاع شکل به‌سرعت رو به وخامت گذاشته است. 

 

ارزش واحد پول رژیم صهیونیستی (شکل) در برابر دلار همچنان رو به کاهش است و به پایین‌ترین سطح خود از سال 2012 میلادی، یعنی پنج درصد رسیده است

با این روند بانک مرکزی رژیم صهیونیستی با معضلی بزرگ مواجه است، زیرا میان دو گزینه قرار دارد؛ نخست، کاهش نرخ بهره برای کمک به رونق اقتصادی در دوران جنگ و دیگری، بالا نگه داشتن نرخ بهره برای حمایت از ارز. 

 

به گزارش فایننشال تایمز، معامله‌گران شرط‌بندی خود را در برابر شکل افزایش دادند که به گزینه دوم فشار وارد می‌کند، با وجود این، تحلیلگران در بورس اوراق بهادار تل‌آویو که به نوبه خود بیش از هشت درصد سقوط کرده است، انتظار داشتند بانک مرکزی نرخ بهره را کاهش دهد. 

 

ارزش اوراق قرضه رژیم صهیونیستی از ابتدای جنگ تاکنون 136 درصد افزایش یافته است و فروش اوراق قرضه دیاسپورا در بحبوحه انتظار افزایش بدهی عمومی که در حال حاضر به 294.7 میلیارد دلار رسیده، زیان هایی به همراه داشته است که تخمین زده می شود 2.839 میلیارد دلار باشد.

 

بخش های تجارت و فناوری

موشک های شلیک شده به منطقه گوش دان که نگین حوزه صنعت، اقتصاد و فناوری رژیم صهیونیستی است، باعث شد این منطقه به‌شدت فلج شود و تاکنون بیش از 2 میلیارد دلار به این رژیم خسارت وارد کرده است.

 

شکست فناورانه بزرگی که این رژیم عبری در زمینه سامانه های جاسوسی و اطلاعاتی متحمل شد، ضعف بزرگ شرکت‌های «های تک» (فناوری‌های پیشرفته) را آشکار کرد. در نتیجه، پیش بینی می شود فروش خارجی آن‌ها در حوزه فناوری اطلاعات و جاسوسی در بازارهای جهانی کاهش یابد.

 

در این زمینه نیویورک تایمز گزارش کرد، شرکت «انویدیا» نشست هوش مصنوعی را که قرار بود در تل آویو برگزار شود، لغو کرده است. بیشتر شرکت های بزرگ فناوری آمریکایی ازجمله مایکروسافت، گوگل (الفابت)، اپل و اوراکل نیز دفاتر تولید یا تحقیق و توسعه مهمی در سرزمین‌های اشغالی دارند. 

 

سرنوشت تأسیساتی که اینتل با هزینه 25 میلیارد دلاری قصد ساخت آن را داشت و به ساخت تراشه های الکترونیکی اختصاص داده شده است، در هاله‌ای از ابهام قرار دارد، به ویژه اینکه مکان استقرار آن تنها 30 دقیقه با حصار جداکننده نوار غزه فاصله دارد.

 

تردیدی وجود ندارد 360 هزار سرباز ذخیره پس از اعزام به جنگ کار خود را ترک کردند، اتفاقی بی سابقه در تاریخ این رژیم که تأثیر مستقیمی بر بخش های حیاتی رژیم صهیونیستی دارد.

 

به گزارش روزنامه معاریو، از ابتدای جنگ بازار رژیم صهیونیستی به دلیل غیبت کارکنانش 4.6 میلیارد شکل یا بیش از 1.2 میلیارد دلار آمریکا خسارت دیده است. 

 

کار در کارخانه‌های پوشاک (۸۰ درصد)، کارخانه‌های لوازم الکتریکی و الکترونیکی (۴۷ درصد) و اسباب‌بازی‌ها (۶۴ درصد) کاهش یافته است. همچنین شرکت‌های «اچ اند ام» و «زارا» فروشگاه‌های خود را در رژیم صهیونیستی تعطیل کرده‌اند.

 

بخش انرژی

در زمینه انرژی، شرکت «شورون» دو روز پس از «طوفان الاقصی» اعلام کرد، میدان گاز طبیعی تامار را که یکی از مهم‌ترین منابع گاز مورد استفاده برای تولید و صادرات برق در شهرک‌های صهیونیست نشین است، تعطیل کرد. تعطیلی این میدان تا امروز از ترس اینکه مقاومت آن را هدف قرار دهد، به توقف صادرات گاز رژیم صهیونیستی به مصر و اردن و افزایش فشار بر بازار گاز اروپا شده است.

 

روزنامه مارکر گزارش کرد، ادامه جنگ در غزه سرمایه گذاری در حوزه گاز طبیعی را در سرزمین‌های اشغالی به خطر می اندازد، زیرا می تواند ضربه محکمی به جاه طلبی های رژیم صهیونیستی برای تبدیل شدن به هاب صادرات گاز طبیعی به اروپا و سایر نقاط وارد کند.

 

قیمت نفت پس از نوسانات شدید در بازارهای جهانی به حدود 94 دلار در هر بشکه افزایش یافت. روزنامه گاردین گزارشی منتشر کرد که در آن از نگرانی تجار و اقتصاددانان حوزه نفت پس از فراتر رفتن بازارها از 100 دلار در هر بشکه خبر داد.

 

این روزنامه انگلیسی نوشت، دلیل نگرانی‌ها ترس از نابودی مسیر اصلی محموله های نفت و گاز است که از مسیر دریا از تنگه هرمز در غرب آسیا به بازار جهانی حمل می شوند. 

 

علاوه بر این، بلومبرگ اکونومیکس به بررسی تأثیر بالقوه جنگ بر تورم جهانی پرداخت و به این نتیجه دست یافت گسترش جنگ در منطقه و ورود ایران به آن تأثیر بسیار خطرناکی خواهد داشت، زیرا می‌تواند عاملی برای رکود بازارهای جهانی باشد و قیمت نفت را تا بشکه ای 150 دلار افزایش دهد. 

 

همچنین ورود ایران به جنگ غزه می‌تواند ضربه ای قوی به رشد جهانی باشد که ممکن است در سال 2024 میلادی به جای 2.7 درصد به 1.7 درصد کاهش یابد و مانع از تلاش های جهانی برای مهار قیمت ها شود و نرخ تورم جهانی را به 6.7 درصد برساند یا به طور قابل توجهی بالا ببرد.

 

بخش گردشگری و هوانوردی

بخش گردشگری و هوانوردی رژیم صهیونیستی ضربه شدیدی خورد. پس از بمباران موشکی فرودگاه بن گوریون در تل آویو، فرودگاه های رامون و حیفا نیز از کار افتادند و تمامی خطوط هوایی بین المللی پروازهای خود را به این منطقه متوقف کردند. 

 

همچنین شرکت‌های بیمه هوانوردی در برابر خطرات جنگی با صدور اطلاعیه‌ای، پوشش بیمه شرکت‌های مستقر در این رژیم را لغو کردند که برخی از لغو‌ها در حال حاضر اجرایی شده است و دولت نتانیاهو را مجبور به پرداخت 6 میلیارد دلار غرامت کرد که هزینه هنگفتی است. خسارت‌های بخش هوانوردی رژیم صهیونیستی تاکنون به حدود 1.6 میلیارد دلار رسیده است که میانگین 100 میلیون دلار در روز است.

 

همه این موارد نشان‌دهنده زیان‌های مورد انتظار در بخش گردشگری رژیم صهیونیستی است که درآمد آن در سال 2022 میلادی به بیش از 3.4 میلیارد دلار رسید و از زمان شروع جنگ روزانه حدود 98 میلیون دلار خسارت متحمل شده است.

 

 

بهره سخن

فاجعه ای مانند این پیش‌تر هرگز در تاریخ اشغالگری صهیونیست‌ها بر سرزمین فلسطین رخ نداده بود. در واقع، هیچ خسارتی به اندازه یک پنجم خسارت‌هایی که امروز می بینیم، حتی در دوران جنگ های متعدد قبلی رخ نداده بود. 

 

عملیات «طوفان الاقصی» یک فاجعه اقتصادی تمام عیار برای رژیم صهیونیستی رقم زد و تل‌آویو را وادار کرد حتی علنی از آمریکا درخواست کمک مالی اضافی به ارزش 14 میلیارد دلار کند. 

 

پس از شکست امنیتی، نظامی، سیاسی و اخلاقی رژیم صهیونیستی مقابل مقاومت فلسطین، ساعت صبر فرا می‌رسد و حقیقت بر همگان آشکار می‌شود. همه خواهند فهمید اقتصاد این رژیم پوچ و خانه‌شان سست تر از تار عنکبوت است.

نظر شما