صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

تاریخ انتشار: ۱۴:۵۸ - ۲۷ مرداد ۱۳۹۹ - 2020 August 17
کد خبر: ۵۵۲۰۴

حاشیه‌های توافق میان امارات متحده عربی و اسرائیل+پاسخ وزیر خارجه امارات به ظریف

به دنبال اعلام علنی ترامپ مبنی بر توافق تاریخی میان امارات متحده عربی و اسرائیل، جمهوری اسلامی ایران در واکنشی این اقدام ابوظبی را اقدامی خطرناک دانسته و نسبت به هرگونه دخالت رژیم صهیونیستی در معادلات خلیج‌فارس هشدار می‌دهد که مسئولیت عواقب آن بر عهده دولت امارات و دیگر دولت‌های همراه خواهد بود.

به گزارش راهبرد معاصر؛ چند روز پیش بود که دونالد ترامپ در توئیتی توافق تاریخی میان امارات متحده عربی و اسرائیل را اعلام، و این توافق را در خدمت «جاری شدن صلح در خاورمیانه» خواند. اما به اعتقاد برخی تحلیلگران این توافق ممکن است احتمال رویارویی نظامی با ایران را افزایش دهد، چرا که همه تلاش و اقدامات ترامپ در زمینه‌ی اتحاد کشور‌های عربی و مسلمان، به‌ویژه کشور‌های حوزه خلیج‌فارس با اسرائیل در جهت براندازی نظام ایران خواهد بود.

وزارت امور خارجه نیز در بیانیه‌ای برقراری روابط میان امارات متحده عربی و رژیم صهیونیستی را به‌شدت محکوم و آن را یک حماقت راهبردی از سوی ابوظبی و تل‌آویو دانست. در بیانیه آمده است که «بدون تردید حاصل این حماقت، تقویت محور مقاومت خواهد بود، ملت فلسطین و ملت‌های آزادیخواه جهان هرگز این خیانت را نخواهند بخشید. در پایان این بیانیه وزارت امور خارجه از حاکمانی که از قصر‌های شیشه‌ای خود به‌صورت فلسطینیان و دیگر مردم مظلوم منطقه مثل یمن می‌کشند، توصیه کرده است که به خود آیند و در تشخیص دوستان و دشمنان خود به بیراهه نروند».

 

در همین راستا: «حسن روحانی نیز برقراری روابط رسمی امارات با اسرائیل را «خیانت» و از امارات خواسته بود که از این خطا بازگردد. او در سخنان خود به امارات هشدار می‌دهد که اگر پای اسرائیل را به منطقه باز کند، به شکل دیگری برخورد می‌شود». به دنبال این اعتراضات: «سپاه نیز این اقدام امارات را یک «اقدام ننگین و حماقت تاریخی» خواند و هشدار داد اگر کوچک‌ترین خدشه‌ای به امنیت ایران وارد شود آن را از چشم امارات می‌بینیم و تحمل نخواهیم کرد».


امارات متحده عربی در اعتراض به سخنان مقامات ایرانی کاردار ایران را احضار کرد
امارات متحده عربی در واکنش به سخنان مقامات ایرانی کاردار ایران را احضار و در نامه‌ای شدید الحن از ایران خواسته در امور داخلی این کشور دخالتی نداشته باشد. به گزارش فرارو، عبدالله بن زاید آل نهیان وزیر خارجه امارات در یادداشت خود، «اظهارات رئیس‌جمهوری ایران را غیرقابل‌قبول و تنش‌آفرین خوانده و آن را دخالت در امور کشورش توصیف کرده است؛ که می‌تواند تأثیر جدی بر ثبات و امنیت منطقه بگذارد». وی در ادامه گفته است که توافق عادی‌سازی روابط با اسرائیل «یک تصمیم مستقل» است که هدف آن مقابله با ایران نبوده است.


واکنش وزیر خارجه امارات به انتقاد محمد جواد ظریف
چندی پیش محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در لبنان «توافق بین ابوظبی و رژیم صهیونیستی را به شدت محکوم و آن را دردناک خواند. ظریف این توافق را به مثابه خنجری بر پشت لبنان و کشور‌های منطقه دانست».در مقابل، عبدالله بن زاید در نامه اعتراض آمیز خود خطاب به محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران که در سفر خود به لبنان در دفاع از مردم فلسطین صلح امارات و اسرائیل را محکوم کرده بود، نوشت: «شما اگر مسلمان هستید راه و رسم حکومت کردن بر ملت را یاد بگیرید. کشوری که جزء پنج کشور ثروتمند جهان می‌باشد نباید ملتش در سطل‌های زباله کمر خم کنند».



وی در ادامه می‌افزاید: «یک کشور مسلمان نباید وزیران دزد پرورش بدهد، ثروت ملت خود را به نابودی بکشد و ملت را روز به روز فقیر‌تر کند». بن زاید مدعی شد: «ما راه خود را بهتر از شما می‌دانیم و احتیاج به راهنمایی شما نداریم، که اگر بخواهیم از شما پیروی کنیم، ملتی فقیر و وزیرانی (مانند جواد ظریف) دزد خواهیم داشت».

 

این در حالی است که به اعتقاد برخی تحلیلگران، بااینکه نامی از ایران در این توافقات دیده نمی‌شود، اما تنها هدف این توافقات اتحاد کشور‌های عربی با اسرائیل علیه ایران خواهد بود. درست است که اعلام توافق تاریخی میان امارات و اسرائیل خبرساز شده است، اما باید توجه داشت که کشور‌های دیگری هستند که در نوبت بعدی علنی کردن روابط خود با اسرائیل‌اند. به نظر می‌رسد این مثلث ضد ایرانی تا زمانی که عربستان در ضلع آن قرار نگیرد کاملاً رسمی و علنی نخواهد بود.

 

برخی تحلیلگران سیاسی این توافق را یک موفقیت بزرگ برای دونالد ترامپ در عرصه سیاست خارجی دانسته‌اند. با توجه به سیاست دولت آمریکا در قبال ایران، این اتحاد می‌تواند گامی مؤثر در پیوستن کشور‌های دیگر عربی ازجمله عربستان به این اتحاد و علنی کردن روابط خود با اسرائیل باشد. تا جایی که سجادپور تحلیلگر مسائل ایران می‌گوید: «باید به تهران تبریک گفت که نقش قابله را در تولد روابط دیپلماتیک میان امارات و اسرائیل ایفا کرد».

 

به گفته برخی مسئولان، ما در برقراری رابطه امارات با اسرائیل، بی‌تقصیر هم نبوده‌ایم، چراکه در سیاست خارجی نه‌تن‌ها موفق عمل‌نکرده ایم، بلکه باسیاست‌های غلط خود مسبب این‌گونه اقدامات کشور‌های عربی و مسلمان شده‌ایم. برخی صاحب‌نظران معتقد هستند که، ما در سیاست دوستی با کشور‌های همسایه موفق عمل‌نکرده‌ایم. سیاست خارجی ما بیشتر از آنکه در تحکیم روابط با این کشور‌ها باشد، آن‌ها را به دامان اسرائیل سوق داده است. سیاست دشمن شناختن ایران به‌جای اسرائیل در میان اعراب نتیجه داده است.



با توجه به اینکه بیشتر کشور‌های عربی در خفا با اسرائیل رابطه دارند، علنی شدن روابط این کشور‌ها با اسرائیل با اعلام رسمی روابط امارات و اسرائیل از سوی ترامپ کلید خورد و باید منتظر باشیم که در روز‌های آینده کدام کشور‌ها به ترتیب روابط خود را با اسرائیل علنی و رسمی خواهند کرد./ فرارو

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: