صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

  • ۲۲:۵۱
  • سه‌شنبه ۱۱ بهمن ۱۴۰۱
  • Tuesday 31 January 2023
تاریخ انتشار: ۱۲:۱۶ - ۰۷ مهر ۱۳۹۹ - 2020 September 28
کد خبر: ۶۰۷۶۳
«یادداشت اختصاصی» صلاح فحص، نماینده جنبش لبنانی امل در تهران؛

چه عواملی زمینه سقوط دولت ادیب را فراهم آورد؟

صلاح فحص: دور زدن شیعیان در تشکیل کابینه و اِعمال فشار بر حزب الله و امل را می توان از عوامل سقوط کابینه ادیب بر شمرد. ادیب با اتکا به حمایت های فرانسه و آمریکا بر آن بود تا آنچه را که در جنگ 33 روزه محقق نشده بود (خلع سلاح مقاومت)، با تشکیل کابینه و بهره گیری از فضای شدید ناشی از مشکلات اقتصادی محقق نماید.

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ وضعیت اقتصادی و سیاسی در لبنان متاسفانه چشمگیر نیست و این وضعیت علل زیادی در پی دارد. لبنان کشوری کوچک و هم مرز با سوریه، فلسطین و دریا است. از طرفی فلسطین اشغال شده و سوریه نیز وضعیتی روشن دارد. لبنان در این حالت راهی جز دریا ندارد. دشمنان این کشور از جمله رژیم صهیونیست نمی خواهند لبنان کشوری قدرتمند باشد. آنها به هر اسبابی چنگ می زنند تا لبنان را تضعیف کنند. ولی کل دنیا به دلیل هم مرز بودن لبنان با فلسطین اشغالی به این کشور چشم دوخته اند. چون این سرزمین توانست با رژیم صهیونیستی بجنگد و پیروز میدان باشد. لبنانی ها و مقاومت نشان دادند که می توان قدرتی ایجاد کرد و حریف ارتش شکست ناپذیر رژیم صهیونیست شد. مقاومت از سال ها پیش شروع شد و شهدای زیادی نیز در این راه تقدیم کرد تا توانست پیروز شود. رژیم صهیونیست نمی توانست در مقابل مقاومت ساکت بماند. از این رو برای لبنان توطئه کرد و در این مسیر تنها نبود و بسیاری از کشورهای عربی و غربی نیز پشت این توطئه ها قرار داشتند. رژیم صهیونیستی سعی زیادی کرد تا در لبنان کارشکنی کند.


مقاومت در لبنان تنها نیست و پشتیبانی های منطقه ای سیاسی و اقتصادی و اجتماعی دارد. با خروج رژیم صهیونیستی از سرزمین های اشغالی در جنوب لبنان، هیمنه اسرائیل شکسته شد چون تا کنون هیچ دولت منطقه ای و بین المللی نتوانسته بود این کشور را مجبور به خروج از سرزمین های اشغال شده کند ولی مقاومت موفق شد و جنوب لبنان را در سال 2000 از اشغال رژیم صهیونیستی خارج کرد. مقاومت از این طریق قوی تر شد و رژیم صهیونیستی برای از بین بردن آن دست به جنگ 33 روزه زد. در این جنگ به لبنان صدمات زیادی وارد شد و وضعیت لبنان از نظر زیر بنایی و ساختاری بسیار آشفته بود ولی مقاومت توانست بر علیه رژیم صهیونیستی پیروز شود. رژیم صهیونیست سعی کرد اینبار به خطوطی حمله کند که مقاومت را حمایت می کنند از این رو به سوریه دست درازی کرد. هدف اول در این مساله نابود کردن مقاومت بود. همچنین هدف تحریم ایران زمین گیر کردن مقاومت را دنبال می کند.


وقتی مسیر جنگ مخالفان را به نتیجه نرساند به سمت جنگ اقتصادی حرکت کردند تا با فشارهای اقتصادی مردم را بر علیه دولت خود تحریک کنند. متاسفانه سعد حریری نتوانست در برابر این مسائل ایستادگی کند و استعفای خود را ارائه کرد. سپس دولت دیاب وارد عرصه شد ولی عمر این دولت با انفجار وحشتناک بندر بیروت به اتمام رسید. این انفجار خرابی زیادی به همراه داشت و حدود دویست نفر به شهادت رسیدند و هزاران نفر نیز زخمی شدند. وضعیت معیشتی در لبنان بسیار بد است و همین مشکلات پای فرانسه را به لبنان باز کرد. حرفهایی که زده در حقیقت باطل است شاید با خیر کار می کنند اما هدف اصلی غرب زمین گیر کردن مقاومت لبنان است.


دولت لبنان مجموعه ای تقسیم شده از مسیحیان، مسلمانان شیعه، سنی و سایر گروه ها هستند که با هم کشور را اداره می کنند. وزارت دارایی یکی از وزارتخانه های مهم لبنان است که خود امضای سوم دارد. 90% از شیعیانی که برای این پست ها انتخاب می شوند توسط جنبش امل و جنبش الله است. در مجلس نیز طیف شیعه نمایندگان عمدتا از جنبش امل و حزب الله هستند. آقای ادیب به یکباره و با دخالت فرانسه مطرح شد و بدون هیچ بررسی به سمت تشکیل دولت رفت. او امروز می خواهد وزیری برای وزارت دارایی تعیین کند ولی این کار بدون هر گونه مشاوره ای با امل و حزب الله انجام می شود. در این بین آمریکا تحریم هایی را بر علیه برخی از شخصیت های شیعه از جمله معاون آقای بری داشت که مشخص شد توطئه هایی بر علیه مقاومت و بر علیه شیعیان در جریان است. از طرفی تحریم ها و از طرفی عدم اجازه حضور شیعیان و اعضای امل و حزب الله در دولت مشخص می کند نیت چیست. امروز در لبنان هر چیزی امکان دارد، ما نظر خود را اعلام کردیم آقای بری گفتند کابینه اگر تشکیل شود ولی ما شرکت نمی کنیم. اگر ادیب می تواند کابینه خود را در این صورت تشکیل بدهد برود و این کار را انجام بدهد.


امروز فرانسه با آنچه در سر دارد به طرف کمک به لبنان آمده است ولی ما می دانیم چیزی را مفت به کسی نمی دهند. هر کشوری مصلحتی دارد. باید این کمک بررسی شود اگر نیت واقعا کمک است چرا قبول نکنیم ولی نباید جز کمک چیز دیگری در جریان باشد. ما از توطئه هایی که بر علیه لبنان و مقاومت در جریان است نگرانیم و نمی خواهیم سایر کشورها در این توطئه ها شریک شوند. همه می دانند در دریا نفت وجود دارد ولی چرا به لبنان اجازه استخراج داده نمی شود؟ تلاش های زیادی شد تا ما 850 کیلومتر مرز دریایی بین خود و فلسطین اشغالی را از دست بدهیم. برخی از کشور ها مقاومت را به عنوان تروریست اعلام کرده اند و نمی خواهند مقاومت در راس باشد و برای این منظور هر تلاشی صورت می دهند.

 

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: