صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

تاریخ انتشار: ۱۳:۴۵ - ۰۸ آبان ۱۳۹۹ - 2020 October 29
کد خبر: ۶۴۵۳۹
مرتضی موسوی، کارشناس مسائل منطقه در گفتگو با راهبرد معاصر پاسخ داد:

ترامپ یا بایدن؛ کدام یک مصالح سعودی را تامین می کند؟

موسوی: عربستان سعودی از انتخابات آینده آمریکا نگران است، با آنکه گفته می شود سعودی ها مایل به روی کار آمدن ترامپ هستند اما در عمل بین دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان برای آنها تفاوتی وجود ندارد، چرا که رئیس جمهور آمریکا چه ترامپ باشد چه بایدن به عربستان بسان گاو شیر ده نگاه می کند و سعودی ها به خوبی به این مسئله واقفند.

 

مرتضی موسوی کارشناس منطقه و جهان عرب در گفتگو با راهبرد معاصر در خصوص توجه سعودی ها به انتخابات آمریکا گفت: از بدو به قدرت رسیدن آل سعود، این خاندان همیشه متحد سنتی آمریکا بوده اند، یعنی این خانواده دربست از دوستان و از متحدین قدیمی آمریکا به شمار می روند، لذا  موضوعی نیست که قابل پنهان کردن باشد. متاسفانه عربستان سعودی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی روابط خود را با ایران بهبود نبخشید و در زمینه های مختلف با جمهوری اسلامی ایران همکاری نکرد.

 

وی درباره خصومت ریاض علیه تهران افزود: سعودی ها با تشکیل شورای خلیج فارس و جبهه گیری علیه جمهوری اسلامی ایران عملاً خود را به آمریکا وابسته تر کردند. بی شک خاندان آل سعود به عنوان حاکمان عربستان سعودی بدون مبالغه نالایق ترین و بی کفایت ترین سلاطین سعودی در  ۱۳۰ سال اخیر هستند، چرا که اکثر پادشاهان سعودی روابط با ایران را در منطقه حائز  اهمیت می دانستند، ضمن اینکه ما هم مهمترین سفرایی که متخصص در جهان عرب بودند را به این موضوع توجه می دادیم که به روابط با ریاض اهمیت باید داد.

 

این کارشناس مسائل منطقه در ادامه خاطر نشان کرد: روابط ایران و عربستان سعودی در دوران قبل از انقلاب یک بار دچار مشکل شد به دلیل گردن زدن یک ایرانی که در کنار بارگاه پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله از عشق زیاد به این ساحت از خود بیخود شده بود، سعودی ها این حالت معنوی را  اهانت تلقی کرده و گردن فرد ایرانی را زدند که منجر به قطع روابط ایران با عربستان شد، بعد از آن با عذرخواهی و پرداخت دیه روابط خود را با ایران از سر گرفتند.

 

مرتضی موسوی گفت:  بعدتر عربستان سعودی به دلیل تخاصم با جمهوری اسلامی ایران تلاش کرد تا روابط خود را با ما قطع کند لذا کوشش کرد تا کشورهای عربی منطقه را برای ضدیت با ایران با خود همراه کند، لذا بحرین را به خود وابسته کرد اما تیره و تار شدن روابط عربستان با قطر مانع همکاری این دو کشور شد. به هر حال امارات، عربستان، بحرین و مصر در موضع‌گیری علیه جمهوری اسلامی ایران به شدت عمل می کنند و متحد آمریکا به شمار می روند.

 

مرتضی موسوی در خصوص چرایی اهمیت انتخابات آمریکا برای سعودی ها گفت: عربستان سعودی از انتخابات آینده آمریکا نگران است، با آنکه گفته می شود سعودی ها مایل به روی کار آمدن آقای ترامپ هستند اما در عمل بین دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان برای آنها تفاوتی وجود ندارد، چرا که رئیس جمهور آمریکا چه ترامپ باشد چه بایدن به عربستان بسان گاو شیر ده نگاه می کند و سعودی ها به خوبی به این موضوع واقفند.

 

این کارشناس مسائل منطقه در ادامه پیرامون تاثیر انتخابات آمریکا بر تحولات رژیم صهیونیستی بیان داشت: نقطه نظر و رویکرد روسای جمهور آمریکا  در برابر اسرائیل ابدا تغییر نمی‌کند و چون روابط آمریکا با اسرائیل استراتژیک است و با عربستان سعودی هم روابط استراتژیکی دارد، عربستان احساس می‌کند بدون آمریکا دوام نمی‌آورد. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، امریکا میلیاردها دلار سلاح به عربستان سعودی فروخته است، سلاحی که به درد عربستان سعودی نمی خورد چرا که از نظر صنعتی و کشاورزی بسیار عقب افتاده هستند، حتی لبنیات مورد نیاز خود را از خارج وارد می‌کنند.

 

موسوی در این باره تصریح کرد: میلیاردها دلار سلاح در عربستان بایگانی شده که از آنها استفاده ای صورت نمی گیرد، فقط در جنگ یمن برای مقابله با استقلال خواهی ملت محروم یمن استفاده می شود. خاندان سعودی همواره متحد صهیونیست ها بودند گرچه خود را به ظاهر دشمن آنها نشان می دادند لذا این خاندان همیشه به اسلام و ملت فلسطین خیانت کرده اند. شاهد این ادعا هم سکوت سعودی ها در  برابر عادی شدن روابط برخی کشورهای عربی با اسرائیل است که خاندان سعودی هیچ عکس العملی از خود نشان نداده اند، هر چند گفته اند که در سرزمین فلسطین باید یک دولت فلسطینی تشکیل شود، اما غیر از این کاری نکردند، بنابراین اگر در آمریکا جمهوری خواه یا دموکرات روی کار بیاید برای عربستان سعودی فرقی نمی کند که چه کسی روی کار می آید چرا که سعودی‌ها آن قدر وابسته به آمریکا هستند که هر گونه اهانتی را از سوی آمریکایی‌ها تحمل می کنند.

 

مرتضی موسوی کارشناس منطقه تصریح نمود: عربستان به کیف پول آقای ترامپ تبدیل شده بود، آمریکا هر جا که می خواست موشک بزند اول پولش را از سعودی ها می گرفت، هر جا می خواست  سیاستی علیه ایران عنوان کند اول پول آن را  از سعودی ها می گیرد، وقتی آقای ترامپ رو در رو  به آنها می‌گوید شما احمق هستید، باید از شما پول بگیرم! مشخص است که نوع نگاه آمریکا به زمامداران سعودی چگونه است. لذا در چند سال گذشته توهینی نبوده که آقای ترامپ به عربستان روا نداشته باشد.  حتی در جریان قتل فجیع  آقای خاشقچی در ترکیه توسط محمد بن سلمان، آمریکا خود را دربست در اختیار عربستان قرار نداد و محدودیت‌هایی در روابط خود با عربستان حتی به صورت ظاهری مطرح کرد و  کنگره آمریکا علیه عربستان سعودی موضع گرفت.

 

مرتضی موسوی خاطر نشان کرد : سعودی ها حماقت خود را اینگونه نشان دادند که حتی بهترین روسای جمهوری آمریکا  بعد از انقلاب اسلامی ایران حتی آقای اوباما به سعودی ها توصیه کرد که اختلافات با ایران را کنار بگذارید، ما با به شما دور هستیم، ایران به شما نزدیک است، ایران ۱۷۰۰ کیلومتر در خلیج فارس مرزهای دریایی دارد، ایران کشور متمدن و با تاریخ و با فرهنگ است  ملتی که در طول تاریخ مستعمره هیچ کشوری نبوده است و همیشه سرفراز زندگی کرده است، حتی بزرگان امریکا به عربها چنین توصیه کردند. من به یاد دارم آقای برژینسکی مشاور عالی امنیت رئیس جمهور آمریکا وقتی محمد بن سلمان، ایران را به جنگ تهدید کرد جواب زیبایی به او داد که با جنگ با ایران، ایران شما را به قرون وسطی می کشاند. لذا با اینکه سعودی ها می دانند آمریکایی ها دوستان واقعی آنها نیستند اما به دلیل وابستگی به آمریکا به این کشور و دولتمردان آن از هر دو حزب باج می دهند.

 

نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: