صفحه نخست

سیاست

اقتصاد

بین‌الملل

جامعه

فرهنگ‌وهنر

چندرسانه‌ای

منهای نفت

اندیشکده‌های خارجی

انتخابات

فضای مجازی

صفحات داخلی

تاریخ انتشار: ۱۲:۰۱ - ۲۵ اسفند ۱۳۹۷ - 2019 March 16
کد خبر: ۶۷۷۸

واکنش‌های بین‌المللی به حمله تروریستی نیوزیلند

بسیاری از سران کشورهای جهان حمله تروریستی به دو مسجد در شهر کرایست چرچ شهر نیوزیلند را محکوم کردند که به جان باختن ۴۹ نفر و زخمی شدن ده‌ها نفر دیگر منجر شد.

به گزارش راهبرد معاصر؛ به نقل از یورونیوز،‌ جاسیندا آردرن، نخست‌وزیر نیوزیلند اعلام کرد که 40 نفر در حمله به دو مسجد در شهر کرایست ‌چرچ این کشور کشته شده‌اند. این دو حمله همزمان با اقامه نماز جمعه، در دو مسجد «نور» و «لینوود» اتفاق افتاد.

 

جاسیندا آردرن علاوه بر اعلام تعداد کشته شده‌ها، تعداد زخمی‌های این دو حمله را بیش از 40 نفر عنوان کرد. پلیس از بازداشت چهار نفر از جمله یک زن خبر داده است. اسکات موریسون، نخست وزیر استرالیا تایید کرد که یکی از مظنونان بازداشت شده استرالیایی است. از سوی دیگر مایک بوش، فرمانده پلیس نیوزیلند، در اطلاعاتی تازه گفت که پلیس پس از تیراندازی در دو مسجد، تعدادی وسایل انفجاری دست ساز را هم در خودروی مظنونان پیدا کرده است.

 

جاسیندا آردرن، نخست وزیر نیوزیلند اعلام کرد: فردی که روز جمعه به دو مسجد این کشور حمله مسلحانه کرده، دارای مجوز حمل سلاح بوده و وی، از پنج سلاح از جمله انواع نیمه‌ خودکار استفاده کرده بود.

 

نخست وزیر نیوزیلند همچنین گفت که مظنون در فهرست نظارتی هیچ یک از نهادهای امنیتی این کشور نبوده است. همچنین منابع آگاه هویت عامل حملات تروریستی خونین به دو مسجد را برنتون تارانت تبعه ای از بیست و هشت ساله از استرالیا اعلام کرد.

 

یکی از مهاجمان به مسجد نور نیوزیلند از زمان ورود به مسجد تا به رگبار بستن افراد نمازگزار را به طور زنده با دوربینی که روی کلاه خود نصب کرده بود، در شبکه‌های اجتماعی پخش می‌کرد. مقام‌های نیوزیلندی خواستار حذف این تصاویر از شبکه‌های اجتماعی شده‌اند.

 

نخست وزیر نیوزیلند در واکنش به این دو تیراندازی، این روز را یکی از سیاه‌ترین روزهای تاریخ کشورش نامید. پلیس نیوزلند از تمامی مساجد کشور خواسته است درهای خود را به روی مراجعان ببندند.

 

گزارشگر فرانس ۲۴ گزارش داد این بدترین حمله‌ای بود که نیوزیلند تا به امروز به خود دیده است. زخمیان به بیمارستان منتقل شدند. نیوزیلند هدف یک حمله تروریستی قرار گرفت. یکی از این حملات در شهر کرایست‌چرچ واقع در مرکز کشور رخ داد. بنا بر گزارش‌ها فردی همزمان با برگزاری نماز جمعه و در حالی که مسجد مجیدالنور مملو از جمعیت بود، وارد این مسجد شد. یکی از شاهدان عینی گفت: «من دیدم که شخصی وارد مسجدی شد که من در آن بودم. من افرادی را دیدم که غرق در خون بودند و ناله می‌کردند. در این لحظه متوجه شدم که قضیه واقعا جدی است.»

 

یک شاهد دیگر هم گفت: «در مسجد حدود ۱۵۰ نفر حضور داشتند. من صدای شلیک اسلحه شنیدم و دویدم. عده زیادی روز زمین افتاده بودند. من به پشت مسجد فرار کردم و نشستم. بعد با پلیس تماس گرفتم.» گزارشگر ادامه داد: «حدود ۴۰ نفر در این حمله کشته شدند. ۵ کیلومتر دورتر از این مسجد در حومه شهر لینوود دومین تیراندازی رخ داد. در این حمله نیز عده زیادی کشته شدند. پلیس در فضایی ملتهب شهر کریست چرچ را محاصره کرد.»

 

واکنش‌های بین‌المللی به حمله تروریستی در نیوزیلند

شورای امنیت سازمان ملل متحد با تروریستی خواندن حمله به دو مسجد در نیوزیلند، به شدت آن را محکوم کرد. در بیانیه شورای امنیت که در نشست عصر جمعه توسط نماینده فرانسه به عنوان رئیس این شورا قرائت شد، آمده است: اعضای شورای امنیت به شدت حملات تروریستی فجیع را در مسجد النور و مسجد لینوود که دست کم 49 کشته و تعداد زیادی زخمی بر جای گذاشت، محکوم می کند. در این بیانیه افزوده شده است: اعضای شورای امنیت عمیق ترین همدردی و تسلیت به خانواده قربانیان و دولت نیوزیلند را ابراز و آرزو می کنند که مجروحان این حادثه هرچه سریعتر بهبود یابند.

 

فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با صدور بیانیه‌ای ضمن محکوم کردن حملات تروریستی به مسلمانان در نیوزیلند، این نوع حملات را حمله به بشریت توصیف کرد. موگرینی در این بیانیه ضمن عرض تسلیت به خانواده قربانیان این حمله اظهار داشت: حمله به عبادتگاه حمله به تمام بشریت است. وی در ادامه بیانیه تصریح کرد: اتحادیه اروپا با نیوزیلند اعلام همبستگی می‌کند. در این روزهای دشوار آماده همکاری در تمام زمینه‌ها به ویژه مبارزه با تروریسم هستیم.

 

هایکو ماس وزیر خارجه آلمان ضمن محکوم کردن حمله تروریستی در نیوزیلند عنوان داشت: یک حمله تروریستی و حیوان صفتانه، مسلمانان صلح طلب را در هنگام نماز هدف قرار گرفت. زمانی که مردم فقط بخاطر مذهبشان کشته می‌شوند، این حمله علیه همه ما محسوب می‌شود. ما در کنار قربانیان ایستاده ایم. نیوزیلند قوی باش.

 

دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در حساب توئیتری خود در خصوص حمله تروریستی به دو مسجد در نیوزیلند که موجب شهادت 49 مسلمان شد، نوشته است: همدردی عمیق خود را با مردم نیوزیلند پس از کشتار بی‌رحمانه در مساجد نیوزیلند اعلام می‌کنم. 49 فرد بیگناه بی‌رحمانه جان باختند، به علاوه شمار زیادی زخمی شدند. ایالات متحده در کنار نیوزیلند ایستاده است.

 

ترامپ در حالی پیام همدردی با نیوزیلند صادر کرده که یکی از قاتلان این 49 نفر در مانیفستش خود را حامی رئیس جمهور آمریکا و اسلام‌ستیز معرفی می‌کند. همچنین ترامپ از تروریستی خطاب کردن این حادثه امتناع کرده است.

 

بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان حمله به دو مسجد مسلمانان در شهر کرایست چرچ در نیوزیلند را که منجر به شهادت و مجروحیت تعداد زیادی از مسلمانان از ملیت های مختلف شد را به شدت محکوم کرد و آن را اقدامی غیرانسانی و کاملا سبعانه خواند. سخنگوی وزارت خارجه موکدا از دولت نیوزیلند خواست با شناسایی سریعتر عاملین این اقدام نژادپرستانه، با اجرای عدالت و فارغ از هرگونه ملاحظه ای، با آنان برخورد کند. سخنگوی وزارت امور خارجه تاکید کرد: هر اقدام تروریستی در هر جا و توسط هر کس و به هر بهانه و انگیزه ای صورت بگیرد باید از سوی تمامی کشورها محکوم شود و دولت ها اجازه ندهند جریان ها و افکار نژادپرستانه و اسلام ستیزانه امنیت و آرامش شهروندان کشورها را به مخاطره بیندازند.

 

محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران شامگاه جمعه در تماس تلفنی با وزیر امور خارجه ترکیه به عنوان رئیس دوره ای سازمان همکاری اسلامی ضمن محکومیت شدید حمله تروریستی و کشتار مسلمانان در نیوزیلند خواستار واکنش مناسب کشورهای اسلامی نسبت به این جنایت هولناک شد. وزیر امور خارجه کشورمان با توجه به این واقعه تروریستی و اهانت سربازان اسرائیلی به مسجد مسلمانان در فلسطین اشغالی، پیشنهاد کرد سازمان همکاری های اسلامی نشستی فوری و اضطراری در سطح سران یا وزرای امور خارجه برگزار کند.

 

حزب الله لبنان حملات تروریستی به دو مسجد در نیوزیلند را به شدت محکوم کرد و از دولت این کشور خواست تا عاملان این جنایت را تحت پیگرد قرار دهد. حزب الله در این بیانیه درباره تندروی علیه مسلمانان و اتباع خارجی و تحریک به تنفری که واشنگتن در جهان آن را تغذیه می کند هشدار داد. حزب الله از دولت نیوزیلند خواست که طراحان و مجریان این اقدام تروریستی را تحت پیگرد قرار داده و اقدامات لازم به منظور جلوگیری از تکرار اینگونه حوادث را انجام دهد. حزب الله همچنین ضمن اعلام همبستگی با خانواده‌های شهدا برای مجروحان شفای فوری مسئلت کرد.

 

دفتر سیاسی جنبش انصارالله یمن روز جمعه با صدور بیانیه‌ای کشتار وحشیانه نمازگزاران در مساجد نیوزیلند را محکوم کرد. در این بیانیه آمده است: «حوادث نیوزیلند جنایت تروریستی وحشیانه ای است که امکان توجیه آن به هیچ وجه وجود ندارد.» دفتر سیاسی جنبش انصارالله اعلام کرد که این جنایت تروریستی پیامدهای اسلام ستیزی غرب است. جنبش انصارالله در این بیانیه این مصیبت دردناک را به خانواده های شهدا و همه مسلمانان تسلیت گفت و برای شهدا طلب مغفرت کرد.

 

جنبش حماس با صدور بیانیه ای حمله تروریستی به ۲ مسجد در نیوزیلند را به شدت محکوم کرد. در این بیانیه آمده است: این حادثه بار دیگر ثابت کرد که تروریسم نه دین است و نه وطن، بلکه تفکر و باوری است که کینه‌توزان و نفرت پراکنان همانند آمریکا از آن حمایت می‌کنند. در این بیانیه آمده است که ملت فلسطین بیش از هر ملت دیگری در معرض تجاوزات و اقدامات تروریستی صهیونیست‌ها بوده است. جنبش حماس از جامعه بین‌الملل خواست تدابیر لازم را برای مقابله با فرهنگ نفرت پراکنی در جهان و منتشرکنندگان آن و در راس آن‌ها رژیم اشغالگر صهیونیستی اتخاذ کند.

 

یک منبع رسمی در وزارت خارجه سوریه حمله تروریستی به ۲ مسجد در نیوزیلند را محکوم کرد. وی در ادامه افزود: این حمله نژاد پرستانه بار دیگر نشان می دهد که برای از بین بردن تروریسم و مبارزه با تفکرات خشونت بار که دین اسلام را هدف قرار داده به همکاری های همه جانبه نیاز داریم.

 

وزارت خارجه عراق روز جمعه با صدور بیانیه ای حملات تروریستی به دو مسجد نیوزیلند را محکوم کرد. در این بیانیه آمده است: این حادثه ثابت می کند که همه کشورهای دنیا از خطر تروریسم در امان نیستند. احمد الصحاف سخنگوی وزارت خارجه عراق گفت که این وزارتخانه جزئیات حمله تروریستی دردناک در دو مسجد نیوزیلند را دنبال می کند و ما شدیدا این جنایت را محکوم و بر حمایت خود از ملت نیوزیلند تاکید می کنیم. وی بر ضرورت یکپارچه شدن تلاش‌ها برای نابودی تروریسم تاکید کرد.

 

احمد ابوالغیط، دبیرکل اتحادیه عرب در واکنش به حمله تروریستی به ۲ مسجد در نیوزیلند تاکید کرد: ما این حمله را محکوم کرده و خواهان محاکمه فوری مهاجمان هستیم. وی در ادامه افزود: آنچه که باعث می شود این جنایت فجیع تر جلوه داده شود این است که نمازگزاران مسلمان بی گناه در محل عبادتشان هدف قرار گرفته اند و این نشان دهنده آن است که تروریسم هیچ دین و مذهبی را نمی شناسد. ابوالغیط تصریح کرد: این مسأله بیانگر تشدید نفرت و تندروی علیه دین است. ما خواهان ایجاد تغییرات کیفی در نوع اقدامات جهانی علیه تروریسم هستیم.

 

وزارت خارجه قطر حمله نیوزیلند را به شدیدترین لحن محکوم و به خانواده قربانیان تسلیت و برای زخمی ها شفا مسالت کرد. در بیانیه وزارت خارجه قطر آمده است: ما حمله تروریستی پلید به دو مسجد در نیوزیلند را به شدت محکوم و برای شهدا رحمت و برای بازماندگان صبر و شکیبایی و برای زخمی ها شفای عاجل از خداوند مسالت می کنیم.

 

دولت اردن نیز کشتار تروریستی در نیوزیلند را محکوم کرد و جمانه غنیمات، وزیر مشاور در امور اطلاع رسانی و سخنگوی دولت اردن بر موضع کشورش در رد تروریسم و حمله به انسان های عادی و محل های عبادی و حمله ظالمانه و مکرر به بی گناهان تاکید کرد و این حملات را پلیدترین چهره تروریسم توصیف کرد. وی تاکید کرد: این اقدامات پلید تروریستی نیازمند آن است که برای مبارزه امنیتی و فکری با تروریسم با اشکال مختلف آن براساس یک روش مشارکتی بین المللی عمل شود.

 

یک منبع در وزارت خارجه عربستان نیز حمله تروریستی نیوزیلند را به شدیدترین لحن محکوم کرد و گفت: عربستان تروریسم را به همه اشکال و صورت و از هر منبعی محکوم می کند. تروریسم دین و میهن نمی شناسد.

 

وزارت خارجه امارات نیز بر همبستگی کامل خود با کشور نیوزیلند برای مقابله با افراط گرایی و تروریسم و حمایت از آن در قبال همه اقدامات برای حفظ امنیت و سلامت شهروندانش تاکید کرد و به خانواده های قربانیان تسلیت گفت. دولت امارات بر موضع ثابت خود در رد هر شکلی از تروریسم تاکید کرد.

 

دولت مصر نیز به نوبه خود حمله تروریستی در نیوزیلند را به شدیدترین لحن محکوم کرد و برحمایت خود از این کشور و همه خانواده های قربانیان تاکید کرد. دولت مصر این اقدام تروریستی را مغایر با همه مبانی انسانی دانست و گفت: این اقدام بار دیگر لزوم افزایش تلاش های بین المللی برای مبارزه با تروریسم و مقابله با اشکال خشونت و افراط گرایی را گوشزد می کند.

 

احمد الطیب شیخ الازهر هم در بیانیه ای اعلام کرد: این حمله تروریستی نشانه خطرناکی از نتایج وخیمی است که می تواند افزایش گفتمان نفرت انگیزی و بیگانه ستیزی و گسترش پدیده اسلام هراسی در بسیاری از کشورهای اروپایی وحتی کشورهای مشهور به همزیستی قوی ساکن آنها، به همراه داشته باشد.

 

شوقی علام، مفتی مصر نیز حمله تروریستی به دو مسجد در شهر کرایست چرچ نیوزیلند را محکوم کرد و آن را منافی همه ادیان آسمانی دانست که تعدی به بی گناهان و ارعاب آنها را حرام دانسته اند؛ چه برسد به تعدی به خانه های خداوند. وی بر لزوم تحقیقات گسترده درباره این حمله تروریستی و شناسایی علل و تبعات و آن و شناسایی گروههای تروریستی که از چنین اقدامات تروریستی حمایت می کنند و در تلاش برای حمله به خانه های خدا و فتنه انگیزی در جوامع غربی هستند، تاکید کرد.

 

وزارت خارجه بحرین نیز با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: منامه این اقدام بزدلانه تروریستی را که مغایر با همه اصول دینی و ارزش های اخلاقی و انسانی است، به شدت محکوم می کند. دولت بحرین بر همبستگی خود با نیوزیلند در تلاش برای مبارزه با تروریسم و حفظ امنیتی و سلامت شهروندانش و موضع بحرین در مخالفت با خشونت و افراط گرایی و تروریسم تاکید کرد.

 

وزارت خارجه لبنان نیز جنایت تروریستی پلید علیه نمازگزاران در دو مسجد در نیوزیلند را محکوم و تاکید کرد: وزیر خارجه لبنان پیشتر درباره افزایش راستگرایی افراطی در جوامع غربی هشدار داده بود و امروز نیز از افزایش چپ گرایی افراطی به عنوان واکنشی به آن هشدار می دهد. این وضعیت جوامع را با خطر بزرگی و رویارویی مستقیمی روبرو می کند که به مشکلات و جنگ منجر خواهد شد.

 

در همین حال، سازمان آزادیبخش فلسطین (ساف) اقدام جنایتکارانه و تروریستی یک افراط گرای استرالیایی در دو مسجد نیوزیلند را محکوم کرد و آن را اقدامی تروریستی و پلید دانست که ثابت می کند تروریسم دین و تابعیت نمی شناسد. احمد التمیمی عضو کمیته مرکزی سازمان آزادیبخش فلسطین گفت: این حمله تروریستی بزدلانه با این وحشیگری بیانگر نتایج وخیم اقدامات تحریک آمیز علیه اسلام و مسلمانان از جانب طرف های متعدد در سطح جهان است. وی از مسئولان نیوزیلند خواست تا عاملان این حمله بزدلانه را تحت تعقیب قرار داده و به دستگاه عدالت بسپارد. التمیمی همچنین به خانواده های قربانیان تسلیت و برای زخمی ها شفا مسالت کرد.

 

کمیته های مقاومت فلسطین نیز با انتشار بیانیه ای اعلام کرد: "این جنایت پلید علیه نمازگزاران مسلمان در نیوزیلند یادآور جنایتی بود که باروخ گولدشتاین تروریستِ صهیونیست علیه نمازگزاران مسجد الاقصی در شهر الخلیل در سال 1994 میلادی مرتکب شد. این بیانیه تاکید کرد: این جنایت تروریستی بازتاب اقدامات تحریک آمیز علیه مسلمانان و اسلام است که در سطح گسترده ای در رسانه های غربی جریان دارد و به وجهه مسلمانان و تعالیم اسلامی خدشه وارد می کند. کمیته های مقاومت فلسطین با تسلیت به مسلمانان نیوزیلند و خانواده های قربانیان، از دولت این کشور خواست تا عاملان آن را مجازات کرده و با اقدامات تحریک آمیز غیرمسئولانه علیه مسلمان و اسلام مقابله کند زیرا ادامه آن عواقب خطرناکی به همراه خواهد داشت و همه کسانی که اقدامات تحریک آمیز علیه مسلمانان صلح طلب و بی گناه تاوان آن را خواهند داد.

 

حادثه تروریستی نیوزیلند و تشدید تدابیر امنیتی در اروپا

فرانسه و انگلیس تدابیر امنیتی در شهرهای مختلف بویژه مناطق مربوط به مسلمانان را افزایش داده اند تا از وقوع حوادث همچون حادثه تروریستی نیوزیلند جلوگیری کنند.

 

حفاظت از مساجد در این میان از اهمیت ویژه ای برای نیروهای امنیتی فرانسوی و انگلیسی برخوردار است.

 

به نقل از خبرگزاری فرانسه، ­درپی حمله تروریستی خونین نیوزیلند، روز جمعه تدابیر امنیتی در اطراف مساجد در چندین شهر کانادا تشدید شد. جاستین ترودو، نخست وزیر کانادا با «وحشتناک» توصیف کردن این حملات، با نیوزیلند و مسلمانان سراسر جهان ابراز همدردی کرد.

 

ترودو در حساب کاربری توئیتر خود نوشت: «حمله به افرادی که در حال نیایش هستند، وحشتناک است و کانادا تیراندازی نیوزیلند را به شدت محکوم می‌کند. قلب‌های ما با قربانیان و خانواده آن‌ها است. ما با نیوزیلند و نیز مسلمانان سراسر جهان ابراز همدردی می‌کنیم.»

 

پلیس بزرگترین شهر کانادا که در آن شصت مسجد وجود دارد نیز گفت در واکنش به این حمله حضور پلیس در اطراف مکان‌های مذهبی به ویژه مساجد تشدید شد.

 

همچنین پلیس محلی از نظارت ویژه پلیس در مونترال خبر داد. در کبک نیز نیرو‌های امنیتی تدابیر حفاظتی را در اطراف مساجد تقویت کردند.

 

 

مطالب مرتبط
نظر شما
نام:
ایمیل:
نظر: