تسهیل واردات واکسن در دولت جدید-راهبرد معاصر
توضیحات شرکت ثامن در خصوص آلوده بودن محلول دیالیز صفاقی جذب ۳۰ هزار نفر به آموزش و پرورش با آزمون اختصاصی دانشگاه فرهنگیان شیوه برگزاری کنکور ۱۴۰۴ تغییر می‌کند؟ ورود ۱۳۰۰ دستگاه اتوبوس و ساخت ۳۹ خط جدید مترو پایتخت پلیس: دستگیری سارقان ۱۰میلیاردی طلافروشی در تهران ماهواره چمران جدیدترین تست‌های خود را با موفقیت به انجام رساند ایلان ماسک: نورالینک برای از بین بردن درد گردن و کمر باید تراشه مغزی بسازد صدور هشدار نارنجی هواشناسی برای شمال | سیلاب در راه است معاون وزیر آموزش و پرورش: آموزش و پرورش ملک جناح خاصی نیست/ از ظرفیت اساتید استفاده شود خبر خوش برای معلمان | کد ۱۹ استخدام ۶ هزار نفر برای وزارت آموزش و پرورش تایید شد جزئیات مسمومیت چند دانش‌آموز در شهرری | ماجرا چه بود؟ واکنش سازمان غذا و دارو به ماجرای محلول‌های دیالیزی آلوده دستگیری تبعه افغان مسلح در یافت آباد به اتهام قدرت نمایی خبر خوش برای معلمان جدید و فرهنگیان فاقد رتبه و جاماندگان رتبه بندی+ جزئیات ماجرای درگیری موتور سوار و یک زن | واکنش پلیس | دلیل ارجاع زن جوان به مراجع قضایی
راهبرد معاصر بررسی می‌کند؛

تسهیل واردات واکسن در دولت جدید

آمارها حکایت از تسهیل روند واردات واکسن کرونا در دولت جدید به نسبت دولت قبلی دارد. بر اساس آمار گمرک از تاریخ 15 بهمن سال گذشته تا پایان مرداد ۱۴۰۰ در مجموع ۴۰ محموله واکسن کووید ۱۹ وارد کشور شده است؛ بر این اساس، کل ورودی محموله واکسن کرونا از ابتدا تا ۳۱ مرداد تعداد ۱۴۲ دستگاه کامیون به وزن ۳۲ هزار و ۵۲۶ تن و به ارزش ۴۲ میلیون و ۴۷۴ هزار یورو بوده است.
تاریخ انتشار: ۱۳:۵۰ - ۱۸ شهريور ۱۴۰۰ - 2021 September 09
کد خبر: ۱۰۱۴۷۷

شیب تسهیل واردات واکسن در دولت جدید

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ کرونا زندگی را در سراسر دنیا مختل کرده است آمار مبتلایان هر روز در مسیری از جهش های تازه کرونا سیر صعودی و نزولی می یابد؛ اما آنچه مسلم است کووید 19 عامل بیماری کرونا حالا یا دست ساخته بشر یا برآمده از دل طبیعت هر روز در حال تغییر است و اَشکال نوظهور آن بدتر و پیشرفته تر از نوع قبلی جان مبتلایان را می ستاند تا جایی که به اذعان محققان و متخصصان امر، کرونا ویروس جدید با قدرت 98 درصدی بیشتر در سرایت به سرعت در حال یافتن قربانیان بیشتر و البته گروهی و خانوادگی است. دلتای هندی امروز اگر وارد خانواده ای شود به سرعت تک تک اعضا را مبتلا می کند و اگر درگیری ریوی ایجاد کند به سرعت آمار مرگ و میر را صعودی می کند.


هم اکنون نسبت به کرونای سال 98 آمار مبتلایان و جانباختگان چند برابر شده و به روزانه 600 تا 700 نفر رسیده است و متخصصان و محققان تنها راه جلوگیری از انتشار و سرایت وحشتناک این ویروس را واکسیناسیون عمومی می دانند تا جاییکه مطابق با بسیاری از پروژه های تحقیقاتی و البته به روایت بسیاری از آمارها واکسیناسیون عمومی در برخی کشورها آمار ابتلا و مرگ و میر ناشی از این بیماری مهلک را تا 80 درصد کاهش داده است؛ حتی در کشورهایی که هنوز واکسیناسیون عمومی به اتمام نرسیده آمار مبتلایان و تعداد بستری ها و بیماران بدحال به شدت کاهش یافته است. متخصصان بر این باورند که حتی در صورت جهش تازه ای از کرونا یعنی لامبدا و مو افراد ممکن است در صورت عدم رعایت پروتکل ها مبتلا شوند اما درصد مرگ و میرشان به شدت کاهش می یابد.


از واردات تا تولید واکسن

بر همین اساس کشورهایی که در عرصه تولید واکسن و دارو حرفی برای گفتن داشتند وارد کارزار تولید واکسن شدند و دیری نپایید که اولین واکسن ها در روسیه، آمریکا و چین تولید و روانه بازارهای جهانی شد. ایران اسلامی نیز که سابقه ای طولانی در واکسن و سرم سازی دارد با چندین پروژه وارد عرصه تولید واکسن شد تا با تولید واکسن داخلی بتواند خیلی زود وارد میدان واکسیناسیون عمومی شود. اما هنوز تا تولید واکسن و ورود آن به مرحله بالینی مانده بود که کرونا ویروس باری دیگر با جهشی نامآنوس آمار قربانیانش را افزایش داد.


اما و اگرها برای واکسیناسیون با واکسن وارداتی یا تولید داخلی بالا گرفت و از بگم بگم وزیر امور خارجه تا ادعای بی وفایی وزیر بهداشت برای ورود به هنگام واکسن برای نجات جان مردم حرف و سخن ها گفته شد. اما مسئله اینجا بود که زمانه جنگ و جدل بر سر کم کاری های دولتِ رو به اتمام نبود و می باید مسئولان با جدیت بیشتری پای کار می مانند تا به فرمایش مقام معظم رهبری تولید و ورود واکسن برای واکسینه شدن مردم در اختیار قرار گیرد. مقام معظم رهبری عنوان کردند: «هم برای واردات، هم برای تولید داخلی، باید تلاش مضاعف بشود و بتوانند واکسن کرونا را هر جور که ممکن است، برای همه مردم برسانند.»


چرا واکسیناسیون کند پیش می رود؟

اما چرا روند واکسیناسیون در کشور ما کُندتر از دیگر کشورها پیش می رود؟ یک پاسخ مشخص برای این امر تحریم بودن ایران اسلامی از سوی آمریکا است. جنایت آمریکا علیه ایران وقتی روشن تر شد که واکسن برکت مجوز نهایی تولید و تزریق را دریافت کرد و آمریکایی که پیش از این اجازه ورود واکسن به ایران را نمی داد به یک باره حس بشر دوستانه اش گل کرد! وقتی آمریکا دید سیاست تحریمش نه تنها اثری نداشته که باعث خودکفایی ایران در تولید آن شده تصمیم گرفت موضع خود را عوض کند.


واردات واکسن سرعت گرفت

اما پاسخ دیگر شاید کم کاری مسئولان ذیربط در ورود به هنگام واکسن مجوز دار بود امری که با شروع دولت سیزدهم و ضرب العجل آقای رئیسی برای ورود واکسن آمارها را تا حدود زیادی تغییر داد. رئیس جمهوری دستور داد که واردات واکسن توسط بخش خصوصی با رعایت استانداردهای وزارت بهداشت تسهیل شود.


آمارها حکایت از تسهیل روند واردات واکسن کرونا در دولت جدید به نسبت دولت قبلی دارد. بر اساس آمار گمرک از تاریخ 15 بهمن سال گذشته تا پایان مرداد ۱۴۰۰ در مجموع ۴۰ محموله واکسن کووید ۱۹ وارد کشور شده است؛ بر این اساس، کل ورودی محموله واکسن کرونا از ابتدا تا ۳۱ مرداد تعداد ۱۴۲ دستگاه کامیون به وزن ۳۲ هزار و ۵۲۶ تن و به ارزش ۴۲ میلیون و ۴۷۴ هزار یورو بوده است.


آمار تفکیکی گمرگ جمهوری اسلامی ایران نشان می‌دهد در این بازه زمانی ۲۲ محموله سرم چینی سینوفارم به میزان ۲۰ میلیون و ۱۳۰ هزار دوز، واکسن استرازنکا از مبداء ژاپن ۳ محموله به میزان ۲ میلیون و ۹۱۱ هزار و ۸۱۰ دوز و از مبداء روسیه ۱ محموله به میزان ۳۱۵ هزار دوز، واکسن روسی اسپوتنیک ۱۱ محموله به میزان ۱ میلیون و ۴۵ هزاردوز، واکسن کواکس از مبدا ایتالیا و کره جنوبی هر کدام ۱ محموله به ترتیب به میزان یک میلیون ۴۵۲ هزار دوز و ۷۰۰ هزار و ۸۰۰ دوز و واکسن هندی بهارات ۱ محموله به میزان ۱۲۵ هزار دوز وارد کشور شده است.


نقش برکت در ورود واکسن های خارجی

بر این اساس مجموع دوز واکسن وارد شده به کشور از نیمه بهمن ماه سال گذشته تا پایان مرداد امسال ۲۶ میلیون و ۶۷۹ هزار ۶۱۰ دوز بوده است. تحلیل ها حاکی از آن است که تولید واکسن برکت نقش مهمی در افزایش واردات واکسن از خارج داشته است.


سید حیدر محمدی مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو پیش از این عنوان کرده بود: تولید واکسن برکت در زمینه تسهیل واردات واکسن کرونا موثر بوده است و درحال حاضر برخی از واکسن سازها نگران هستند که در صورت افزایش تولید واکسن ایرانی، ممکن است دیگر در بازار ایران جایگاهی نداشته باشند.


وی معتقد است: اگر واکسن برکت به تولید انبوه نمی رسید کشورهای خارجی به راحتی واکسنی در اختیار ما قرار نمی دادند و تاکید کرده است: مردم باید بدانند تحریم نبودن دارو یک دروغ خنده دار است. سابقه این کشورها نشان می دهد هرجا احساس کنند که کشور ایران دچار کمبود دارویی است تلاش می کنند مانع از صادرات یا ورود دارو به کشور شوند.


شواهد نشان می دهد واکسیناسیون در ایران در حال اوج گیری است و قرار است به زودی با پای کار آمدن ارگانهای دیگر چون بسیج و هلال احمر از مرزهای خطرناک آمار بالای قربانیان کرونا ویروس که در حال حاضر روزانه بین 600 تا 700 نفر است، گذر کنیم. چرا که به گفته دبیر کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا واکسیناسیون باید در 3 ماه و ضربتی انجام شود تا مرگ و میر کاهش یابد؛ در واکسیناسیونی که یک سال طول بکشد، سطح ایمنی کسی که اول واکسن زده به اندازه سطح ایمنی آخر سال نیست.


اما و اگرهای داروهای کرونایی

گذشته از واکسیناسیونی که حالا با تسهیل افزایش واردات در کنار افزایش تولید داخلی برکت قرار است به میزان لازم در دسترس باشد و می باید ضربتی انجام شود مسئله داروهای کرونا و سرم های مورد نیاز مطرح است. داروی رمدسیویر یکی از داروهایی است که خصوصا در بهبود نوع ریوی بیماری تا حدودی موثر است دارویی که باز هم به دلیل تحریم های آمریکایی به میزان لازم نبود و همین امر و نیاز بالای به آن سبب قیمت های نجومی آن در بازار سیاه شده بود.


حیدر محمدی مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و دارو در این خصوص گفته است: کشورهای خارجی در ابتدای شیوع کرونا این دارو را به ما نمی فروختند اما امروز 8 تولیدکننده ایرانی آن را تولید می کنند. حالا که این دارو در کشور تولید می شود مدعیان حقوق بشر اعلام می کنند که آمادگی دارند به ایران رمدسیویر صادر کنند. در مرداد 3 میلیون و 470 هزار دز رمدسیویر در کشور مصرف شد درحالی که در گذشته ماهی 170 هزار دز مصرف می شد اما توانایی خوب کشور در زمینه تولید دارو توانست نیاز کشور را برطرف کند.


مسئولانی که پاسخگو نیستند!

صحبت های حیدر محمدی در حالی مطرح می شود که مهرداد جمال ارونقی معاون فنی گمرک کشور چندی پیش در گفتگویی جنجالی خبر از ترخیص 13تن داروی رمدسیویر دپو شده در انبار فرودگاه امام خمینی داده بود. وی مدعی شده بود که وزارت بهداشت در 6 مرداد ماه مجوز ترخیص کلیه داروهای یکی از شرکت های هندی سازنده رمدسیویر که از رده خارج شده بود و حتی تایید سازمان بهداشت جهانی را نیز نداشته صادر کرده است. وی همچنین گفته بود مجوز ترخیص و ورود به کشور سرم های وارداتی از یک شرکت ترک که ممنوعیت آن قبلا به گمرک اعلام شده بود و به عبارتی مورد تایید نبود نیز توسط وزارت بهداشت صادر شده است. این مقام مسئول اسناد و مستنداتی نیز بر این مدعا ارائه کرده است.


این ادعا حرف و سخن ها و اما و اگر های بسیاری از چرایی ترخیص داروهای بدون تاییدیه سازمان بهداشت جهانی تا بازی با جان بیماران و مرگ عزیزان را در پی داشت. امری که راهبرد معاصر را بر آن داشت تا برای پیگیری آن به سراغ مسئولان امر برود تا شاید پاسخ قانع کننده و یا حتی تکذیب چنین امری را دریافت کند اما علیرغم تلاش ها و تماس های مکرر با جناب دکتر محمدی پاسخی دریافت نشد بعد از آن به سراغ دو تن از مسئولان مربوطه در سازمان هلال احمر رفتیم و متاسفانه هنوز نتوانستیم پاسخی دریافت کنیم. راهبرد معاصر قضیه آمار های دقیق واکسن های کرونا و داروهای ترخیص شده از گمرک را در روزهای آینده پیگیری خواهد کرد.

 

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار