به گزارش راهبرد معاصر در حالی که طی روزهای گذشته اخبار خوشی از لایحه رتبه بندی معلمان به گوش می رسد و حتی رئیس کمیسیون آموزش مجلس از نهایی شدن این لایحه تا هفته آینده خبر داده است اما به نظر می رسد همچنان منابع مالی محل نگرانی برخی از نمایندگان است. امروز اصغر سلیمی عضو کمیسیون اقتصادی از لزوم تعریف منابع مالی رتبه بندی معلمان در بودجه ۱۴۰۱ خبر داده و گفته منابع مالی اجرای طرح نظام رتبه بندی فرهنگیان باید در بودجه ۱۴۰۱ تعریف شود تا مجلس این طرح را در برنامه هفتم توسعه کشور به عنوان یک برنامه پنج ساله تصویب کند.
اصغر سلیمی درباره "طرح نظام رتبه بندی معلمان" و مطالبه این قشر برای تحقق آن، اظهار کرد: معلمان زیرساختهای فرهنگی کشور را به وجود میآورند به همین دلیل توجه به آموزش و پرورش باید از اولویتهای اصلی دولت باشد و قطعا اگر میخواهیم آینده کشور و توسعه آن تضمین شود باید به پدیده آموزش و معیشت معلمان نگاه ویژه داشته باشیم به طوری که یک معلم نباید هیچ دغدغه مالی داشته باشد.وی افزود: معلمان نسل آینده کشور را تربیت میکنند به همین دلیل یک معلم نباید دغدغهای به جز آموزش و تربیت دانش آموزان داشته باشد. حقوقی که هم اکنون معلمان دریافت میکنند به هیچ وجه جوابگوی مخارج زندگی آنان و تورم فعلی نیست پس باید یک طرح جامع برای حل این مشکل داشته باشیم.
نماینده مردم سمیرم در مجلس، تصریح کرد: مجلس و دولت به دنبال این هستند که بحث رتبه بندی معلمان را به یک وضعیت مناسب برسانند. به همین دلیل کمیسیون آموزش جلسات زیادی در این باره تشکیل داده و پیگیریهای لازم را با حمایت رئیس مجلس انجام داده است. امیدواریم دولت هرچه سریعتر وزیر آموزش و پرورش را به مجلس معرفی کند تا با هماهنگی و هم افزایی مجلس و وزارت آموزش و پرورش طرح نظام رتبه بندی معلمان را محقق کنیم تا فرهنگیان به حق خود برسند.سلیمی ادامه داد: هم اکنون مشکل اصلی بر سر راه رتبه بندی معلمان نبود اعتبار و بودجه کافی برای اجرای آن است. با شرایط اقتصادی کشور باید منابع مالی اجرای این طرح مشخص شود و دولت اگر بتواند منابع مالی طرح را تعیین کند رتبه بندی معلمان محقق میشود. شورای نگهبان طرحهایی را که منابع مالی مشخصی ندارند رد میکند به همین دلیل دولت باید منابع مالی طرح رتبه بندی معلمان را با همکاری سازمان برنامه و بودجه مشخص کند تا تصمیم گیری راحت شود.
وی خاطرنشان کرد: با اجرای طرح نظام رتبه بندی معلمان، هر فرهنگی متناسب با سابقهای که دارد ارتقا پیدا و حقوقهای آنان به طرز چشمگیری افزایش پیدا میکند به طوری که تقریبا ۸۰ درصد حقوق اعضای هیات علمی دانشگاهها را دریافت میکنند. معتقدم با توجه به تلاشهایی که در حال انجام است منابع مالی اجرای این طرح در بودجه ۱۴۰۱ تعریف میشود که در این صورت در برنامه هفتم توسعه، مجلس رتبه بندی معلمان را به عنوان یک برنامه پنج ساله تصویب میکند.
یک عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با تاکید بر اهمیت موضوع رتبه بندی معلمان گفت: رتبه بندی موجب می شود هم کیفیت آموزشی ما افزایش پیدا کند و هم در نظام آموزش و پرورش ایجاد شایستگی را شاهد باشیم.حجت الاسلام احمد حسین فلاحی با اشاره به لایحه رتبه بندی معلمان و چالش هایی که این لایحه پشت سر گذاشت، عنوان کرد: بیش از ۱۰ سال است که هم فرهنگیان و هم نمایندگان منتظر هستند که این لایحه هرچه سریع تر به مجلس بیاید تا بررسی و تصویب آن نهایی شود.
وی افزود: مجلس قبل از عید کلیات لایحه را به صورت دوشوری تصویب کرد تا مجددا در پایان دولت قبلی به دولت جدید بازنگردد، در کمیسیون نیز بند به بند آن بررسی و اصلاح شد تا بند هفتم که مربوط به مسائل مالی بود. هزینه رتبه بندی معلمان حداقل ۳۰ هزارمیلیارد تومان است.
نماینده مردم همدان تصریح کرد: دولت سابق ۵ هزار و دویست میلیارد برای این موضوع در نظر داشت، ولی آقای نوبخت ادعا می کرد که برای این لایحه ۶۰ هزارمیلیارد تومان در نظر گرفته شده است و برای همین مسائل مالی، این لایحه در این مدت میان کمیسیون آموزش و تحقیقات و سازمان برنامه و بودجه در کش و قوس بود و این مساله موجب شده بود که لایحه رتبه بندی نهایی نشود.فلاحی ادامه داد: امیدوارم مسائل مالی لایحه رفع شده باشد، تا دوباره دچار چالش نشود، برای این ۳۰ هزار میلیارد تومان یا باید ردیف جدیدی ایجاد کنیم یا از ردیف های دیگر کمک بگیریم.این عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در پایان اضافه کرد: رتبه بندی معلمان موجب می شود هم کیفیت آموزشی ما افزایش پیدا کند و هم در نظام آموزش و پرورش ایجاد شایستگی را شاهد باشیم تا بر اساس آن شایستگی ها مشکلات معیشتی معلمان رفع شود.
علی کریمی فیروزجایی عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در مراسم آغاز سال تحصیلی جدید در دبیرستان زنده یاد دکتر محمود افشار با اشاره به اینکه امیدوارم با شروع واکسیناسیون عمومی در کشور، آموزش و پرورش بار دیگر به چرخ اصلی خود برگردد، گفت: مجلس تمام قد در خدمت دستگاه تعلیم و تربیت است و لایحه رتبهبندی معلمان، 11 مهر به بعد خارج از نوبت بررسی و با قید فوریت در مجلس تصویب خواهدشد.
پیش از این علیرضا منادی رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس با اشاره به اینکه در خصوص ماده 7 لایحه رتبه بندی که چالشهای بسیاری را به دنبال داشت، گفته بود: «با دستگاههای مختلف از جمله وزارت آموزش و پرورش، سازمان برنامه و بودجه و سازمان امور استخدامی در خصوص کمبود اعتبارات و ایرادات شکلی و قانونی اختلاف نظراتی داشتیم، نهایتا این چالشها حل شد و همان پیشنهاد اولیه بنده که معادل حداقل 80 درصد حقوق هیأت علمی بر اساس رتبه به معلمان بود، نهایی شد. بنابراین در صورت تصویب نهایی این لایحه در صحن علنی مجلس از تاریخ 31 شهریوماه 1400 یعنی زمان اجرای این قانون، نباید دریافتی معلم کمتر از 80 درصد حقوق و فوق العادههای یک استاد دانشگاه که همتراز او در وزارت علوم است، باشد. این همترازی با توجه به اینکه اکثریت معلمان ما لیسانس و فوق لیسانس هستند، معادل سازی خواهد شد.
بر اساس تصمیم کمیسیون، همچنین مقرر شد که به ازای ارتقا رتبه به ترتیب 25، 20، 15، 10درصد به مجموع حقوق، مزایا و فوق العادههای مستمر معلمان افزوده شود. یعنی اگر معلمی از رتبه معلم پایه به معلم ارشد برسد 25 درصد و اگر از معلم ارشد به معلم خبره برسد 20 درصد افزایش حقوق شامل او خواهد شد. بار مالی این لایحه نیز برای اینکه مشمول اصل 75 قانون اساسی نشود با معاونت قوانین مجلس بررسی شده و مشکلی از این جهت وجود ندارد.»
تامین اعتبار و بودجه مورد نیاز به یکی از چالش های اصلی لایحه رتبه بندی معلمان تبدیل شده است. این لایحه س از تصویب کلیات، در خرداد ۱۴۰۰، جهت بررسی جزئیات، به کمیسیون آموزش محول شد؛ در این کمیسیون، تغییرات زیادی در لایحه اولیه صورت گرفت. از جمله این که ماده ۷ به حالت حداقل ۸۰ درصد همترازی با اعضای هیئت علمی دانشگاه ها مبدل شد. اما بعدها عدم تامین اعتبار بودجه ماده 7 به یکی از چالش های اصلی تبدیل شد. امروز هم منادی رئیس کمیسیون در شبکه خبر اعلام کرده است که اجرای رتبه بندی با بودجه تغییر می کند و اگر قرار باشد اعضا بر موضوع 80 درصد عیات هلمی اصرار کنند با موضوع در صحن مورد بررسی قرار گیرد. با این حال به گفته او اگر حقوق رسمی معلمان ۲۵ درصد افزایش یابد، به حقوق آنها یک میلیون و ۷۵۰ هزار تومان اضافه می شود. اما اگر این رقم ۵۰ درصد افزایش یابد معادل ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به حقوق معلمان افزوده خواهد شد. در نهایت در صورتی که ۸۰ درصد به حقوق فرهنگیان اضافه شود، دریافتی آنها ۳ تا ۵ میلیون تومان بر اساس رتبه شان افزایش خواهد یافت.