به گزارش راهبرد معاصر؛ مسائل پیش آمده بین ایران و آذربایجان این نگرانی را ایجاد کرده که روابط دو همسایه تیره و تار شود. روابطی که انتظار می رفت برای دو کشور دستاوردهایی به دنبال داشته باشد اما مسائل مختلفی که در سال های گذشته بین دولت آذربایجان و ارمنستان و همکاری های غیر قابل قبول دولت آذربایجان با رژیم صهیونیستی ایجاد شده و چالش هایی که برای تبادلات اقتصادی ایران با همکاری های پشت پرده دشمنان جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته، ما را بر آن واداشت تا نگاهی داشته باشیم به تفاهم نامه هایی که دولت مردان آذربایجان با جمهوری اسلامی ایران به امضاء رساندند اما بدان پایبند نیستند، لذا موضوع باید در مجامع بین المللی دنبال شود. سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در آذربایجان به برخی از سندهای امضاء شده اشاره کرده است.
افشار سلیمانی سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در آذربایجان در خصوص چالش های ایجاد شده بین ایران و آذربایجان به این مساله اشاره کرد که دولت آذربایجان باید به اسناد همکاری با ایران مراجعه و به آنها الزام داشته باشد گفت: به هر حال برخی مسائل ایجاد شده در منطقه قطعا ریشه تاریخی دارد. اما اگر به سی سال پیش یعنی بعد از فروپاشی شوروی و اتفاقاتی که در منطقه رخ داده برگردیم متوجه می شویم که برخی کشورها و رژیم ها مثل رژیم صهیونیستی به دنبال ایجاد چالش هایی در منطقه و در بین همسایگان بوده و هستند تا به نفع خود از آب گل آلود ماهی بگیرند.
وی دراین باره توضیح داد: در این موضوع که آذربایجان در سالهای اخیر ارتباط نزدیکی با رژیم صهیونیستی داشته شکی نیست. خرید تسلیحات از رژیم صهیونیستی یکی از مسائلی است که ارتباط این کشور را با اسرائیل تایید می کند. اما اینکه اسرائیل در آذربایجان علیه ایران چه مسائلی را مد نظر قرار دارد باید مورد توجه قراردهیم و دولتمردان آذربایجانی را به اسناد همکاری با ایران و توجه به اجرای آنها نهیب بزنیم و فرابخوانیم.
افشار سلیمانی دراین باره افزود: جمهوری اسلامی ایران با کشور آذربایجان در سال های گذشته چند سند همکاری امضاء کرده است که ایران تا کنون به این سندهای همکاری پایبند بوده است، لذا انتظار داریم جامعه جهانی این موارد را مد نظر قرار دهد و آذربایجان را برای عبور و بی توجهی به آنچه به امضاء رسانده مورد مواخذه قرار دهد. از سال 1372 در سفر آقای هاشمی رفسنجانی به آذربایجان و سفرهای دیگر مسئولین دو کشور سندهایی به امضاء رسیده که یکی از مهمترین این تفاهم نامه ها بر این موضوع تاکید دارد که دو کشور ایران و آذربایجان نباید خاک خود را برای اقدامات نظامی یا هر گونه اقدامی علیه کشور متقابل یا سایر کشورها در اختیار کشور دیگری بگذارد.
وی در خصوص سند به امضاء رسیده دیگری با کشور آذربایجان گفت: بین ایران و آذربایجان یک سند نظامی در سطح وزرای دو کشور نیز به امضاء رسیده است، به عبارت دیگر بین دو کشور زمینه همکاری های نظامی و حتی امنیتی نیز رقم خورده است. این سند بعد از سال 83 بر این محورها تاکید دارد که ایران و آذربایجان می توانند در امور امنیتی با هم تبادل فکر و اندیشه و فعالیت هایی در این راستا داشته باشند. قطعا اسناد این همکاری ها بین دو کشور ایران و آذربایجان رد و بدل شده تا هر دو کشور در صورت نیاز از طریق کانال های امنیتی، نظامی و امنیتی نیازهای خود را مبادله کنند.
وی در این باره خاطر نشان کرد: اولین بار زمان آقای خاتمی آقای الهام علی اف، ضمن دیدار با رئیس جمهور وقت حتی از نمایشگاه صنایع دفاعی ایران هم بازدیدی داشت. بعد از این بازدید بود که رئیس جمهور آذربایجان در کشور خود وزارت صنایع ایجاد کرد و متعاقب آن وزیر صنایع آذربايجان هم با ایران سندی را به امضاء رساند به این معنا که دو کشور ایران و آذربایجان روابط خوبی با هم داشته اند.
افشار سلیمانی گفت: ایجاد هر گونه اختلاف در بین دولتهای مختلف در مسائل سیاست خارجی موضوع غریبی نیست. گاهی اختلافات به دلیل مسائل تاریخی و مسائل اقتصادی و حتی امنیتی ایجاد می شود اما مساله مهم برای کشورهای مختلف، بخصوص همسایگان کار کردن روی اشتراکات است. قطعا وقتی ایران و آذربایجان اسناد راهبردی دراین حد و اندازه دارند باید از آن برای کنار گذاشتن چالش های ایجاد شده استفاده کنند.
وی در این باره گفـت: مثلا براساس اسناد امضاء شده اسرائیل نمی تواند بر علیه ایران در خاک آذربایجان، پایگاه نظامی تشکیل دهد. این مساله حتی در قانون اساسی آذربایجان نیز تاکید شده است که آذربایجان به هیچ کشور دیگری در خاک خود پایگاه نظامی نمی دهد. این موضوع دستور اکید و قطعی قانون اساسی آذربایجان است که باید بدان توجه شود و مطالبه ما به عنوان امضا کنندگان چنین سندی است.
افشار سلیمانی خاطر نشان کرد: به هر حال باید در سطوح مختلف با مقامات آذربایجان در خصوص سند های امضا شده و همکاری های فیمابین ایران و آذربایجان در مسائل نظامی و امنیتی گفتگوها و رایزنیهای صورت بگیرد تا با نشان دادن اسناد مشخص شود در کشور آذربایجان علیه ایران اقداماتی صورت گرفته است. قطعا جمهوری اسلامی ایران با توجه به اسناد موجود و رابطه تاریخی، دوستی و همسایگی نقض هر گونه سند یا تفاهم نامه ای بین خود و آذربایجان را نمی پذیرد لذا جمهوری اسلامی ایران باید از ظرفیت های دیپلماتیک خود برای این موضوع در مجامع بین المللی استفاده کند تا بتواند حقوق حقه خود را استیفا کند.