احتمال تخلف در انتخابات پارلمانی عراق-راهبرد معاصر
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی: قطعنامه شورای حکام تعاملات میان ایران و آژانس را نادیده گرفته است قطعنامه شورای حکام علیه ایران تصویب شد پاسخ ایران به قطعنامه آژانس؛ راه‌اندازی مجموعه قابل‌توجهی از سانتریفیوژ‌های جدید و پیشرفته والری زالوژنی: جنگ جهانی سوم رسماً آغاز شده است وزیر خارجه ایران: عملیات وعده صادق ۳ علیه اسرائیل حتما انجام خواهد شد بیانیه مشترک ۷+۱ کشور در حمایت از ایران در نشست شورای حکام کمال خرازی: رای دیوان بین‌المللی کیفری در صدور حکم بازداشت نتانیاهو رسواکننده غربی‌هاست نماینده ایران در سازمان ملل: شورای امنیت به مصونیت اسرائیل پایان دهد شهردار یک شهر در ایالت میشیگان: برای دستگیری «نتانیاهو» و «گالانت» آماده‌ایم قطعنامه ضدایرانی امشب به رأی گذاشته می‌شود؛ ۶درخواست ۳کشور اروپایی از ایران آغاز فعالیت عراقچی در شبکه اجتماعی بلواسکای واکنش‌ها به حکم دادگاه لاهه برای بازداشت نتانیاهو بیانیه ضدایرانی تروئیکای اروپایی درباره برجام ادعای اتحادیه اروپا: اقدامات هسته‌ای ایران «توجیه غیرنظامی معتبر» ندارد عراقچی: ایران به گام غیرفنی اروپا پاسخ مناسب می‌دهد
سعدالله زارعی، تحلیلگر مسائل غرب آسیا در گفت‌وگو با راهبرد بررسی کرد:

احتمال تخلف در انتخابات پارلمانی عراق

سعدالله زارعی، تحلیلگر مسائل غرب آسیا در خصوص احتمال تقلب در انتخابات پارلمان عراق گفت: انتخابات عراق دو روش صورت گرفت؛ در برخی از شعب اخذ رای از سیستم الکترونیکی و در برخی شعب دیگر از سیستم سنتی استفاده شد که در بیشتر موارد در خصوص نتایج حاصل از شمارش دستی و الکترونیکی تفاوت فاحش وجود دارد و این نشان می‌دهد در سیستم الکترونیک اخذ آرا در انتخابات اخیر عراق تخلفاتی رخ داده است.
سعدالله زارعی؛ تحلیلگر مسائل غرب آسیا
تاریخ انتشار: ۱۴:۲۹ - ۰۷ آبان ۱۴۰۰ - 2021 October 29
کد خبر: ۱۰۶۸۷۷

آیا در انتخابات پارلمان عراق تقلب صورت گرفته است؟

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ انتخابات عراق در حالی برگزار شد که عراق شرایط خاصی را پشت سرگذاشته بود ترور شهیدان ابومهدی المنهدس و سپهبد سلیمانی و از همه مهمتر اعتراضات مردم بخاطر شرایط نامناسب اقتصادیی که در این کشور بوجود آماده است. انتخابات عراق علی‌رغم تمامی این چالش‌برگزار شد هرچند برگزاری این انتخابات از حواشی دور نماند و گروه‌های متعدد عراقی نتایج این انتخابات را درست ندانستند و معتقدند دخالت بیگانگان در انتخابات عراق باعث تغییر نتایج آن شده مردم عراق براین باورند حقشان در این انتخابات پایمال شده است، در همین راستا شاهد تجمعات اعتراضی پراکنده در عراق در اعتراض به نتایج انتخابات اخیر بودیم. در همین راستا خبرنگار «راهبرد معاصر» با سعدالله زارعی کارشناس ارشد منطقه به گفتگو پرداخته است که در ادامه آن را می‌خوانیم:

 

*با توجه به برگزاری انتخابات پارلمان عراق و اعتراضات مردمی به نتایج این انتخابات نظر شما درباره تحولات در این کشور چیست؟

اعتراضات صورت گرفته در رابطه با انتخابات عراق مبتنی بر سیستمی است که در این انتخابات مورد استفاده قرار گرفته، استفاده از این سیستم شبهاتی که درباره درباره مهندسی انتخابات ایجاد شده را تقویت میکند. برای آشنایی بیشتر با روند انتخابات اخیر در عراق بایستی این نکته ذکر شود که در انتخابات عراق دو روش صورت گرفت؛ در برخی از شعب اخذ رای از سیستم الکترونیکی و در برخی شعب دیگر از سیستم سنتی استفاده شد که در بیشتر موارد در خصوص نتایج حاصل از شمارش دستی و الکترونیکی تفاوت فاحش وجود دارد و این نشان می‌دهد در سیستم الکترونیک اخذ آرا در انتخابات اخیر عراق تخلفاتی رخ داده است. در ارتباط با این سیستم شبهه اساسی این است که سرور، طراحی و مدیریت آن در اختیار کشوری بوده که دقیقاً با گروه‌های مقاومت و برخی از جریان‌های سیاسی در عراق ضدیت دارد و در جهت کمک به مخالفان مقاومت برنامه‌ریزی داشته و در طول سال های گذشته مبالغ زیادی را در همین راستا هزینه کرده و گاهی این هزینه ها به صورت علنی انجام شده است.

 

نتایج انتخابات و اختلاف فاحش آرای شیوه سنتی و الکترونیکی مبین آن است که کشوری که مدیریت سرور و طراحی سیستم الکترونیکی انتخابات عراق را در اختیار داشته اقداماتی را در جهت دستکاری نتایج آرای انتخابات عراق انجام داده است. بنابراین، تظاهراتی که در این روزها صورت گرفته خواهان شمارش دستی آرا است در حالی که دولت مقاومت می‌کند و می‌گوید 15 درصد آرا را بازشماری کردم و حاضر نیستم باقی آرای ماخوذع را بازشماری کنم. میزان مشارکت بر اساس اعلام دولت حدود 9/5 میلیون بوده است. دولت که 15 درصد را بازشماری کرده برای بازشماری حدود 7 میلیون رای باقیمانده مشکلی ندارد و بهانه‌ای نیاز ندارد اما زیربار نمی‌رود و این نشان می‌دهد در وضعیت رای گیری اشکالات فاحشی وجود داشته که دولت به‌جهت برملا نشدن آن در برابر بازشماری مقاومت می‌کند.

 

*به نظر شما این تخلفات صورت گرفته از سوی دولت عراق بوده یا کشورهای دیگر؟

آن چیزی که مشخص است آن کسانی که طرف مجری و ناظر انتخابات یا همان کمیسیریای عالی عراقی اکنون حاضر به بازشماری نیستند که این شک برانگیز است. در ایران نیز شاهد بودید وقتی به نتیجه آرا انتخابات در سال 88 اعتراض شد موضع نظام این بود که حاضر هستیم کل آرای انتخابات را بازشماری کنیم در حالی که آن زمان که صحبت از این امر بود صحبت از بازشماری 48 میلیون رای بود چون مشارکت مردم 85 درصد بود ولی باز هم نظام برای صیانت از آرای مردم حاضر بود تمام آرا را بازشماری کند. این بار در عراق معترضین خواستار بازشماری کل آرا هستند و سیستم حکومتی که انتخابات را برگزار کرده زیر بار بازشماری آرا نمی رود که همین امر شک برانگیز است.

 

*رویکرد گروه‌های مقاومت درخصوص حواشی انتخابات ایجاد شده چه باید باشد؟

در این انتخاباتو حواشی ایجاد شده تنها واکنش گروه‌های مقاومت طرف بحث نیست. کلاً طیف‌های مختلف سیاسی عراق امروز خواهان بازشماری آرا هستند. اگر آرا بازشماری نشود در مشروعیت دولتی که بعدا انتخاب می شود اثر منفی می گذارد یعنی دولت تا پایان 4 سال متهم است به اینکه از طریق مهندسی انتخابات برسرکار آمده است و رای او طبیعی نبوده، که متاسفانه برای کشور عراق خوب نیست. گروه‌های مقاومت عراق نیز باید به عنوان حافظ منافع مردم مثل بقیه طیف ها روی بازشماری دستی آرا تاکید کند گروه‌های مقاومت عراقی باید حافظ منافع مردم عراق باشند مثل دیگر معترضان عراقی باید مطالبه کنند تمامی آرای انتخابات مجددا بازشماری شود.

 

*مقتدی صدر در پی خلع سلاح حشدالشعبی و ادغام آنان در ارتش گام برمی دارد. ارزیابی شما چیست؟

حشدالشعبی بخشی از ساختار نظامی عراق است و در ارتش ادغام نیست اما بعنوان یک سازمان نظامی زیر نظر فرمانده کل قواست و فعالیت خود را در راستای حفظ امنیت عراق انجام می‌دهد. حشدالشعبی یک گروه رسمی و قانونی است که در قوانین عراق موجودیت آن ذکر شده است و زیر نظر فرمانده کل قوا یعنی نخست وزیر فعالیت می‌کند. این که آقای مقتدی صدر یک زمانی شبه نظامیان جیش المهدی و یک زمانی سرایا السلام را داشته، درباره حشدالشعبی اینطور سخن می‌گوید حرف غیرقابل پذیرشی است چون درباره یک گروه رسمی صحبت می‌کند. در حالی که حشدالشعبی رقیب مقتدی صدر نیست و یک گروه سیاسی فعال در انتخابات نبوده منتهی اینها چون حشدالشعبی نفوذ جدی دارد و با فساد مبارزه می‌کند، بنابراین گروه‌های فاسد و  یه تنه به این بزند تا مانع فعالیت طبیعی آن شوند.

 

*روند خروج تدریجی امریکایی‌ها از عراق را چطور ارزیابی میکنید، آیا نتایج انتخابات روند خروج امریکایی‌ها از عراق را متوقف یا کند خواهد کرد؟

خروج امریکا از عراق یک انتخاب برای دولت امریکا نیست که بتواند آن را به موضوعاتی همچون انتخابات گره بزند. امریکا باید از عراق برود و آن چیزی که در رفتار امریکایی ها مشاهده می کنیم خروج از عراق تا پایان سال جاری است. حداقل بخش عمده نیروهای نظامی را تا پایان سال جاری خارج می کند. در عین حال امریکایی ها حتی درباره افغانستان هم معتقد هستند اگر بتوانند راهی برای بازگشت پیدا کنند بازگردند اما فضای داخلی عراق و گروه های مخالف امریکا در عراق که قدرتمند هم هستند، فضایی را برای ابقای نیروهای نظامی امریکا در عراق باقی نمی گذارند.

مطالب مرتبط
ارسال نظر
آخرین اخبار