هدف اصلی جمهوری اسلامی در مذاکرات وین چیست؟

مقامات ایرانی بارها ضمن تاکید بر لغو تحریم‌های غیرقانونی اعلام کرده اند که جمهوری اسلامی در مذاکرات وین به دنبال یک توافق خوب است.
تاریخ انتشار: ۱۷:۱۱ - ۱۸ آبان ۱۴۰۰ - 2021 November 09
کد خبر: ۱۰۹۰۰۲

به گزارش راهبرد معاصر  قرار است شهر وین هشتم آذر ماه (۲۹ نوامبر) میزبان دور جدید مذاکرات ایران و اروپا (آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس) باشد و در طی روزهای اخیر رایزنی‌هایی در این زمینه صورت گرفته است. از یک سو حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه در تماس‌های تلفنی با وزرای خارجه این پنج کشور درباره مذاکرات پیش رو به گفت‌وگو پرداخت و از سوی دیگر علی باقری معاون سیاسی وزیر امور خارجه از امروز سفری را به چند کشور اروپایی آغاز کرد.

حسین امیرعبداللهیان که چندی است به بیماری کرونا مبتلا شده در این روزها هم در قرنطینه مشغول کار است و در همین راستا رایزنی‌هایی را با برخی همتایان و از جمله وزرای خارجه پنج کشور عضو برجام صورت داد. وزیر امور خارجه در اینستاگرام نوشت: به توصیه پزشکان در خانه‌ قرنطینه‌ام، اما این به آن معنا نیست که رایزنی‌های دیپلماتیک و تلاش برای پیگیری حقوق ملت ایران متوقف شده است. این گفت‌وگوها در ساعات و روزهای آینده نیز ادامه خواهد یافت. 

 

 

البته امیرعبداللهیان با برخی همتایان دیگر خود نیز در این مدت به رایزنی تلفنی پرداخت و برخی از مقامات خارجی نیز با ارسال پیام‌هایی برای وزیر خارجه آرزوی بهبودی کردند.

«سرگئی لاوروف» اولین وزیر خارجه‌ای بود که با امیرعبداللهیان تلفنی گفت‌وگو کرد و ضمن این‌که جویای حال وی شد درباره مذاکرات پیش رو به رایزنی پرداخت. «وانگ یی» وزیر خارجه چین هم دیگر عضو برجام بود که با همتای ایرانی خود به گفت‌وگو پرداخت. روز دوشنبه ۱۷ آبان ماه نیز وزرای خارجه انگلیس و آلمان با همتای ایرانی خود تماس تلفنی برقرار کردند و امروز سه‌شنبه (۱۸ آبان) نیز وزیر خارجه فرانسه با امیرعبداللهیان به صورت تلفنی به گفت‌وگو پرداخت.

* ایران در مذاکرات آتی مطالبات خود را با قوت پیگیری خواهد کرد

وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران  ۱۵ آبان ماه در تماس تلفنی «سرگئی لاوروف» همتای روس خود با اشاره به توافق صورت‌گرفته با هماهنگ‌کننده برجام در خصوص زمان برگزاری گفت‌وگوها با گروه ۱+۴، تأکید کرد که پیشرفت سریع گفت‌وگوها مستلزم آن است که طرف‌های اروپایی و آمریکا با اجتناب از زیاده‌خواهی و طرح خواسته‌های فرابرجامی، رویکردی واقع‌بینانه و سازنده در پیش گیرند.

 

 

امیرعبداللهیان با بیان این‌که جمهوری اسلامی سابقه و روند مذاکرات پیشین در وین را مدنظر دارد، تصریح کرد: ایران در مذاکرات آتی مطالبات خود را با قوت پیگیری خواهد کرد.

وزیر امور خارجه روسیه نیز در این تماس با تأکید بر اهمیت احیای برجام، تصریح کرد که همه طرف‌ها و در وهله نخست ایالات متحده می‌بایست به تعهدات خود بازگردند. 

*  آمریکا و طرف‌های اروپایی به صورت واقع بینانه وارد مذاکره شوند

وزیر امور خارجه ۱۵ آبان ماه در تماس تلفنی «وانگ یی» همتای چینی (+) با بیان این‌که آمریکا و طرف‌های اروپایی به صورت واقع بینانه وارد مذاکره شوند تا توافق به سرعت حاصل شود، تصریح کرد: آمریکا نمی‌تواند سیاست شکست‌ خورده فشار حداکثری و تروریسم اقتصادی را ادامه داده و همزمان مدعی مذاکره و توافق باشد.

 

 

وزیر امور خارجه چین نیز ضمن استقبال و اعلام حمایت از تداوم مذاکرات هسته‌ای، آمریکا را عامل اصلی مشکلات به وجود آمده در راه اجرای برجام خواند و ابراز امیدواری کرد که آنها این اشتباه خود را با رفع همه جانبه تحریم‌ها جبران کنند تا در پرتو رویکرد مثبت ایران، مذاکرات پیش رو به نتایج خوبی منجر شود.

*  برخی طرف‌ها نیز با مسئولیت‌ناپذیری و سکوت در برابر اقدامات آمریکا، به بروز وضعیت فعلی دامن زده‌اند

وزیر امور خارجه کشورمان در مکالمه تلفنی روز دوشنبه ۱۷ آبان ماه با «لیز تراس» همتای انگلیسی، یادآور شد که بخش اعظم توافقات تجاری بین دو کشور پس از برجام اجرایی نشده‌ و ارتقای حجم تجارت و تسهیل مراودات مالی بین دو کشور نیازمند افزایش تحرک و اقدامات لندن است.

 

 

وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص برجام نیز بر مسئولیت آمریکا در به وجود آمدن شرایط کنونی تأکید کرده و تصریح کرد که برخی طرف‌ها نیز با مسئولیت‌ناپذیری و سکوت در برابر اقدامات آمریکا، به بروز وضعیت فعلی دامن زده‌اند. 

امیرعبداللهیان به همتای انگلیسی یادآور شد عادی‌سازی روابط تجاری با ایران یکی از تعهداتی بوده است که طرف مقابل در برجام پذیرفته است و این موضوع باید به نحو کاملی در مذاکرات وین محقق شود.

وزیر خارجه انگلیس نیز در این تماس ضمن ابراز خرسندی از اعلام تاریخ برگزاری کمیسیون مشترک برجام، سه کشور اروپایی را جهت دستیابی به پیشرفت در مذاکرات، مشتاق و جدی خواند. (جزییات بیشتر)

وزیر امور خارجه کشورمان همچنین در توئیتی نوشت که گفت‌وگوی تلفنی مفیدی با همتای انگلیسی داشته و درباره بازپرداخت بدهی قدیمی این کشور به ایران و مذاکرات در وین به رایزنی پرداخته است.

 

 

* لغو کامل تحریم‌ها یک ضرورت است

حسین امیرعبداللهیان در گفت‌وگوی تلفنی «هایکو ماس» همتای آلمانی یاد آور شد: آمریکا مقصر اصلی وضع موجود است. همچنین خروج آمریکا و بدعهدی سه کشور اروپایی بی اعتمادی را به شکل فزاینده‌ای افزایش داده است. لذا لغو کامل تحریم‌ها یک ضرورت است.

 

 

وی همچنین ضرورت اجتناب طرف‌های اروپایی از صدور بیانیه‌ها و اظهارات تنش آفرین را یادآور شد و گفت: در مسیر مذاکرات و فضای رسانه‌ای استفاده از زبان زور و تهدید کمک کننده نیست و جمهوری اسلامی ایران خود را تسلیم فضاسازی‌های واهی نخواهد کرد. هرگونه اظهار نظر غیردقیق و مغایر با واقعیات می‌تواند تلاش‌های در حال انجام را به خطر بیندازد. (جزییات بیشتر)

وزیر خارجه آلمان هم با اشاره به اینکه آلمان بی اعتمادی ایران را درک می‌کند، تصریح کرد که کشورش برای بازگرداندن آمریکا به برجام و همچنین به نتیجه رسیدن گفت‌وگوها تلاش خود را انجام خواهد داد.  

* ایران خواهان دستیابی به توافق خوب است

رئیس دستگاه دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران همچنین امروز (سه‌شنبه) در تماس تلفنی همتای فرانسوی، خطاب به «ژان ایو لودریان» با بیان این که ایران خواهان دستیابی به توافق خوب است، تصریح کرد: بی اعتنا به رفتار غیرسازنده تحریمی آمریکا، به افزایش توان دفاعی کشورمان با قدرت ادامه می‌دهیم.

وزیر امور خارجه کشورمان همچنین با یادآوری مسئولیت آمریکا در بروز وضعیت کنونی برجام و نقش سکوت سه کشور اروپایی در زیاده‌خواهی آمریکا، تصریح کرد که ایران خواستار دستیابی به یک توافق خوب است، اما این امر لازمه‌هایی دارد از جمله بازگشت طرف‌های مقابل به تعهدات کامل خود و لغو موثر تحریم‌ها.

وزیر خارجه فرانسه نیز در این تماس با بیان اینکه پاریس از بازگشت همه طرف‌ها به برجام حمایت می‌کند و هر آنچه در توان داشته باشد در این راستا انجام می‌دهد، ابراز امیدواری کرد که گفت‌وگوهای پیش رو در وین با پیشرفتی سریع همراه شود. (اینجا بخوانید)

به گزارش فارس، «سعید خطیب‌زاده» سخنگوی دستگاه دیپلماسی روز دوشنبه (۱۷ آبان ماه) در نشست هفتگی با خبرنگاران از سفر این هفته علی باقری به چند کشور اروپایی خبر داد و گفت: علی باقری این هفته عازم چند کشور اروپایی است و به سه پایتخت اروپایی فرانسه، آلمان و انگلیس و همچنین احتمالا یکی دو کشور دیگر از جمله اسپانیا سفر خواهد داشت و این سفر در مقام معاون سیاسی انجام و موضوعات مختلفی گفت‌وگو خواهد شد که مورد علاقه دو طرف است در موضوعات دوجانبه و منطقه‌ای. البته طبیعی است چون مذاکره کننده ارشد ایران است در خصوص موضوعات گفت‌وگوهای پیش رو هم صحبت خواهد کرد.

وی تصریح کرد: جمهوری اسلامی ایران مواضع خودش را برای دوستان خودش به صورت دقیق تشریح کرده و هم در سفرهای پیش رو تشریح خواهد شد.مادامی که ایران اطمینان قطعی نیابد که تحریم‌های یکجانبه، فراسرزمینی و غیرقانونی آمریکا یک جا و موثر و قابل راستی آزمایی و همراه با تضمین‌های لازم و عینی رفع نشود، اقدامات جبرانی خود را متوقف نخواهد کرد.

علی باقری نیز شب گذشته در توئیتی درباره این سفر نوشت: در ادامه رایزنی با همکاران خود در دیگر کشورها، در روزهای آینده با چند همتای اروپایی ملاقات خواهم کرد. تبادل نظر درباره موضوعات دوجانبه و منطقه و نیز گفت‌وگوهای آتی در دستورکار است. ما از هیچ کوششی برای پیشبرد منافع ملی خود از جمله لغو تحریم‌های غیرقانونی فروگذار نخواهیم کرد.

 

 

گفتنی است مذاکرات ایران و گروه ۱+۴ قرار است هشتم آذر ماه در وین برگزار شود. باقری پیش از این نیز به بروکسل سفر و با «انریکه مورا» هماهنگ کننده کمیسیون مشترک برجام دیدار و از آن جا به مسکو رفت و با «سرگئی ریابکوف» معاون وزیر خارجه روسیه ملاقات کرد. وی همچنین هفته گذشته با همتای چینی تلفنی گفت‌وگو و بعد از گفت‌وگوی تلفنی با انریکه مورا توافق شد که مذاکرات هشتم آذر ماه در وین برگزار شود.

این مذاکرات در حالی قرار است در وین برگزار شود که سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره این‌که آیا قرار است نتایجی که در ۶ دور مذاکرات وین کنار گذاشته شود یا از آنها استفاده شود؟ اظهار داشت: آن‌چه تا به حال در وین گفته شده اگه به سند کمال و تمامی رسیده بود در وین اعلام می‌شد. یکسری پیش نویس‌هایی در وین گفت‌وگو شد که پیشرفت‌هایی در آن حاصل شده بود و نکات اختلافی هم باقیمانده بود. اصل اساسی حاکم بر مذاکرات وین این است که همه چیز باید توافق شود تا توافق صورت گیرد. 

وی ادامه داد: آن‌چه در وین انجام شد پیش نویس توافقاتی بود که به آن رسیدیم. ما به آن توافق در وین نرسیدیم. هم آمریکا هم ۱+۴ و هم ایران می‌دانند. نقاط اختلافی کاملا روشن است. در چند موضوع بن بست داشتیم و بن بست هم حاصل از لجاجت آمریکا بر حفظ میراث شکست خورده ترامپ بود و متاسفانه رویکرد تیم مذاکره کننده آمریکا در وین این بود که بخشی از تحریم‌های ترامپ را حفظ کند و انرژی بسیار زیادی از ایران و ۱+۴ را گرفتند برای این‌که میراث ترامپ را حفظ کنند.

خطیب‌زاده اضافه کرد: پاسخ ما در آن مقطع و الان یکی است، تصمیم سیاسی لازم دارند می‌خواهند میراث شکست خورده و غیرقانونی و خجالت بار ترامپ را حفظ کنند، یا دوست دارند به تعهدات خودشان که تعهدات شفافی هم بوده برگردند./فارس

مطالب مرتبط
ارسال نظر