به گزارش راهبرد معاصر؛ کمتر از سه روز تا دور جدیدی از مذاکرات ایران و طرف های برجامی در وین زمان باقی مانده است که اظهار نظر رافائل گروسی مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره عدم به نتیجه رسیدن مذاکره با مقامات ایرانی، پرده از توطئه و طرح و برنامه های جدیدی که تداوم فشارهای قبلی علیه ایران است، برداشت. کارشناس و تحلیلگر مسائل سیاسی درباره این سفر و نتایج آن بر نشست وین با ما گفت و گو کرده است.
حسین کنعانی مقدم کارشناس سیاست خارجی و روابط بین الملل درباره سفر مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به ایران و هدف از دومین سفر وی در آستانه برگزاری نشست وین گفت: اصولا شورای حکام همواره قبل از برگزاری نشست و یا جلسه ای بین المللی آقای رافائل گروسی یا دبیر شورای حکام را برای بازدیدهایی از موضوعات مورد نظری که قصد مطرح کردن آن موضوع در شورا را دارند به کشور هدف اعزام می کنند، لذا همواره قبل از تشکیل جلسات به تهران یا به نقاط ديگر سفرهایی برای اهداف مورد نظرشان تنظیم می شود.
وی در خصوص گزارش های داده شده از سوی آقای گروسی به شورای حکام گفت: این گزارش عمدتا برای شورای حکام است و می تواند در رابطه با قطعنامه 2231 که مبتنی بر این موضوع است که آیا ايران به وظایف خود عمل کرده یا نه، اظهار نظر کند.
وی در این باره خاطر نشان کرد: هر چند آقای گروسی اعلام کرد مذاکرات با مقامات ایرانی به نتیجه ای نرسید اما با توجه به اینکه در برنامه های هسته ای ایران و گزارشات داده شده انحرافی وجود ندارد هر گونه سخنی برخلاف این موضوع نشان دهنده شیطنت غرب در آستانه ورود ایران به مذاکرات هسته ای است.
حسین کنعانی مقدم در این باره خاطر نشان کرد: از این رو می توان نتیجه گرفت که براساس گزارش های اعلام شده توسط مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی، تروئیکای اروپایی نیز متعاقب آن بیانیه ای نگران کننده درباره برنامه هسته ای ایران صادر کردند که روند فعالیت های هسته ای ایران را به نوعی زیر سوال بردند. در عین حال تلاش می کنند تا اینگونه وانمود کنند که ادامه مذاکره مهمترین راهکار برای حل مشکلات است.
وی در این باره افزود: به نظر می رسد آمریکایی ها در آستانه نشست ایران با طرفین برجامی نیازمند جلب توجه افکار عمومی برای محدود کردن ایران به خود بودند. آنها برای قانع کردن افکار عمومی نیاز داشتند که روند فعالیت های هسته ای ایران را غیر متعادل نشان دهند و ایران را با محدود سازی های بیشتر به میز مذاکرات برگردانند.
کنعانی مقدم در این باره تصریح کرد: به عبارت بهتر، امروز بایدن همان خواسته و استراتژی رئیس جمهور قبلی آمریکا، یعنی محدود سازی بیش از پیش فعالیت های هسته ای ایران را دنبال می کند. آنها تلاش می کنند ایران را از جهات دیگر تحت فشار قرار دهند تا مواضع اتخاذ شده، پیش زمینه نشست آتی 4 +1 برای اعمال فشار و محدودیت های بیشتر علیه ایران باشد.
کنعانی مقدم درباره راهبرد ایران در نشست آتی برجام گفت: جمهوری اسلامی ایران بر این سیاست خود پایدار است که وقتی می توانیم به تعهدات خود عمل کنیم که همه طرف ها به تعهدات خود عمل کرده باشند، چرا که برجام یک توافق چند جانبه است.از این رو ایران باید روی مواضع خود همچنان پافشاری کند در صورتی که تحریم ها حتی به صورت موقتی برداشته شود ایران باید به شرایط قبل قطعنامه 2231 برگردد.
این کارشناس مسائل سیاسی درباره لغو موقتی تحریم ها نیز توضیح داد: لغو موقتی تحریم ها نوعی سیاست گام به گام است، یعنی وقتی طرف مقابل حاضربه اعطای امتیازی به ما نیست، کشورها تلاش می کنند تا سیاست گام به گام را دنبال کنند. در چنین شرایطی حتی ممکن است یک گام به عقب هم برداشته شود یا اینکه گام هایی رو به جلو و مثبت، بسته به تعامل طرفین با هم دارد.
حسین کنعانی مقدم درباره راهبردهای اقتصادی ایران در شرایط تحریمی، اعم از باقی ماندن تحریم ها یا لغو موقتی تحریم ها گفت: با توجه به اینکه نباید اقتصادی شرطی داشته باشیم که به برجام گره خورده باشد، در صورت لغو دائمی یا لغو موقتی و حتی باقی ماندن تحریم ها، نباید اقتصاد به برجام گره زده شود، لذا باید مستقل از برجام تلاش شود مشکلات با مدیریت مطلوب اداره شود، چرا که معطل ماندن برای گشایش مسائل اقتصادی ازسوی غرب، توهمی بیش نیست و بیش از پیش مشکلات اقتصادی کشور را افزایش می دهد.