تحلیل روزنامه لبنانی از مذاکرات وین/ دور اول با تساوی بدون گل به پایان رسید-راهبرد معاصر
نماینده ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی: قطعنامه شورای حکام تعاملات میان ایران و آژانس را نادیده گرفته است قطعنامه شورای حکام علیه ایران تصویب شد پاسخ ایران به قطعنامه آژانس؛ راه‌اندازی مجموعه قابل‌توجهی از سانتریفیوژ‌های جدید و پیشرفته والری زالوژنی: جنگ جهانی سوم رسماً آغاز شده است وزیر خارجه ایران: عملیات وعده صادق ۳ علیه اسرائیل حتما انجام خواهد شد بیانیه مشترک ۷+۱ کشور در حمایت از ایران در نشست شورای حکام کمال خرازی: رای دیوان بین‌المللی کیفری در صدور حکم بازداشت نتانیاهو رسواکننده غربی‌هاست نماینده ایران در سازمان ملل: شورای امنیت به مصونیت اسرائیل پایان دهد شهردار یک شهر در ایالت میشیگان: برای دستگیری «نتانیاهو» و «گالانت» آماده‌ایم قطعنامه ضدایرانی امشب به رأی گذاشته می‌شود؛ ۶درخواست ۳کشور اروپایی از ایران آغاز فعالیت عراقچی در شبکه اجتماعی بلواسکای واکنش‌ها به حکم دادگاه لاهه برای بازداشت نتانیاهو بیانیه ضدایرانی تروئیکای اروپایی درباره برجام ادعای اتحادیه اروپا: اقدامات هسته‌ای ایران «توجیه غیرنظامی معتبر» ندارد عراقچی: ایران به گام غیرفنی اروپا پاسخ مناسب می‌دهد

تحلیل روزنامه لبنانی از مذاکرات وین/ دور اول با تساوی بدون گل به پایان رسید

الاخبار در تحلیل دور جدید مذاکرات وین نوشت:روز گذشته، نیمه اول دور جدید مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۴ (روسیه، چین، انگلیس و فرانسه +آلمان) در وین با تساوی بدون گل به پایان رسید. و به نظر می رسد آمریکا آماده رفع تحریم نیست.
تاریخ انتشار: ۱۶:۵۷ - ۱۳ آذر ۱۴۰۰ - 2021 December 04
کد خبر: ۱۱۲۲۴۳

به گزارش راهبرد معاصر هفته گذشته شهر وین، میزبان نخستین دور مذاکرات در دولت جدید ایران (دولت سیزدهم) و گروه ۱+۴ (آلمان، فرانسه، انگلیس، روسیه و چین) و نماینده اتحادیه اروپا با هدف رفع تحریم‌ها علیه ایران بود و طرف ایرانی نیز دو سند شامل رفع تحریم‌ها و موضوعات هسته‌ای را به طرف مقابل ارائه داد و در نهایت به درخواست طرف‌های اروپایی برای مشورت با پایتخت‌های‌شان، مذاکرات متوقف و قرار شد بزودی دور جدید برگزار شود.

روزنامه لبنانی «الاخبار» با انتشار یادداشتی در خصوص روند این مذاکرات نوشت: «در حالی که انتظار می‌رود، مذاکرات هسته‌ای در هفته آینده در وین، از سر گرفته شود، به نظر می رسد که در نیمه اول دور جدید مذاکرات وین که در پنج روز گذشته برگزار شد، به جز دو سندی که ایران بر روی میز گذاشت، اقدام قابل توجهی ثبت نشد؛ دو سندی که حاوی پیشنهاداتی است که هرگونه توافق احتمالی در آینده، ممکن است بر اساس همین پیشنهادات باشد».

در مقدمه این یادداشت آمده است: «روز گذشته، نیمه اول دور جدید مذاکرات هسته‌ای ایران و گروه ۱+۴ (روسیه، چین، انگلیس و فرانسه +آلمان) در وین با تساوی بدون گل به پایان رسید. اما طرف غربی، به ویژه آمریکایی، توانست شوک ناشی از عملکرد تهاجمی و تاکتیکی هیأت ایرانی را که با تیمی متخصص در هتل پالاس کوبورگ اقامت داشتند، هضم کند. در همین راستا یک منبع آگاه با بیان اینکه "مذاکرات نه مثبت بود نه منفی"، گفت: "مذاکرات بینابین بود"».

نویسنده در ادامه تصریح می‌کند که پیش از شروع دور جدید، طرف غربی مشتاق اجرای طرح «مقصرسازی» ایران بود و این امر را ترویج می‌کرد که تهران به منظور خرید زمان برای توسعه برنامه هسته‌ای خود، نمی‌خواهد پای میز مذاکره بیاید. همچنین طرف غربی سعی کرد طرف ایرانی را پیشاپیش به گونه‌ای جلوه دهد که گویی طرف بازنده است، زیرا طرفی است که در خواسته‌های خود مبالغه می‌کند و نمی‌خواهد بر اساس توافق هسته‌ای، به تعهدات خود بازگردد. در همین راستا، «رابرت مالی» فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران، اواخر ماه گذشته در آستانه دور جدید مذاکرات هسته‌ای، گفت که «نشانه‌های دلگرم‌کننده‌ای» از سوی ایران فرستاده نمی‌شود و سپس تهران را به تعلل و پیشرفت در برنامه‌اش متهم کرد.

در ادامه یادداشت مذکور آمده است: «اما ایران با یک ضدحمله به استقبال این تاکتیک آمریکا رفت که باعث سردرگمی طرف‌های اروپایی و آمریکایی در وین شد، تا جایی که تروئیکای اروپایی چندین بار خواستار بازگشت به پایتخت‌ها یا مشورت با هیأت آمریکایی شد. زیرا همتای ایرانی، بر خلاف انتظار با دستانی پر حاضر شده بود. در عین حال متخصصانی در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی، امور بانکی و نفت، حقوق بین الملل و تحریم‌ها با خود همراه داشت. متعاقباً تیم ایرانی با قرار دادن دو سند بر سر میز مذاکره در خصوص لغو تحریم‌ها و تعهدات هسته‌ای، حرکت تهاجمی خود را انجام داد. در حالی که گفته شد تهران، سند سومی نیز دارد که قرار است پس از بررسی پاسخ طرف‌های اروپایی و آمریکایی به پیشنهادات ارائه شده در سندهای اول و دوم، ارائه کند».

بر این اساس، «علی باقری کنی» مذاکره کننده ارشد ایران پس از نشست کمیته مشترک هماهنگی توافق هسته ای با بیان این‌که «پیشنهادات ایران در خصوص لغو تحریم و مسائل هسته‌ای روی میز است»، گفت که سایر طرف‌ها دیدند که نیاز دارند برای رایزنی به پایتخت‌ها بازگردند. همچنین منابع «الاخبار» گزارش دادند که «باقری در سخنرانی خود در جمع هیأت‌های های غربی تاکید کرد که تحریم‌ها نمی تواند ادامه یابد و در عین حال آن‌ها خواستار بازگشت واشنگتن به توافق باشند».

این منابع تصریح کردند که «این محتوای محوری مواضع باقری کنی در روزهای گذشته بود». این مقام ایرانی دو روز پیش به صراحت اعلام کرد که پیشنهادات ایران بر اساس مفاد توافق ۲۰۱۵ است و بنابراین قدرت‌های غربی نمی‌توانند آن را رد کنند. وی سپس دیروز اعلام کرد که بر این اساس، به طرف مقابل این فرصت داده شد تا هفته آینده پس از رایزنی در پایتخت‌های خود برای مدت کوتاهی، مذاکرات را در وین از سر بگیرند.

در ادامه این یادداشت‌ آمده‌ است، در این میان، رسانه‌های اسرائیلی از جمله سایت صهیونیستی والا، این شایعه را ترویج کردند که هیأت‌های غربی در نشست دیروز، پیشنهادهای ایران را رد کردند و در دور بعد پس از رایزنی با پایتخت‌ها به طور کامل آن را رد خواهند کرد.

«هادی محمدی» تحلیلگر سیاسی ایرانی در این خصوص به الاخبار گفت: «واکنش اولیه طرف غربی که از طریق رسانه‌های آن‌ها، متوجه آن می شویم، در چارچوب تاکتیک مرحله اول یعنی نشان دادن ایران به عنوان عامل اصلی شکست مذاکرات و عدم داشتن آمادگی برای بازگشت به تعهدات خود در توافقنامه ۲۰۱۵ است».

وی تصریح کرد که واشنگتن به دنبال ایجاد فضای منفی علیه ایران است که از قبل از آغاز مذاکرات آغاز و در جریان مذاکرات ادامه داشت و تا هفته آینده مصادف با بازگشت هیأت‌ها به وین ادامه خواهد داشت. هدف از این اقدام، ایجاد ابزار فشار علیه هیأت ایرانی به منظور دور نگه داشتن آن از خواسته‌های تهران در خصوص لغو تمامی تحریم‌ها طبق توافقنامه ۲۰۱۵ است.

به اعتقاد این تحلیلگر سیاسی، «طرف آمریکایی سناریوی مشخصی دارد و واشنگتن به توافق هسته‌ای بازنمی‌گردد و آمادگی لغو تحریم‌ها را ندارد، مگر این‌که تهران لغو بخشی از تحریم را بپذیرد و علاوه بر بازگشت، به همه تعهداتش طبق توافق هسته ای، حداکثر امتیاز را بدهد»./فارس

مطالب مرتبط
ارسال نظر