در گفتگو با فرانس۲۴؛
خرازی: مردم ایران دربرابر فشار آمریکا مقاومت می کنند
رییس شورای راهبردی روابط خارجی جمهوری اسلامی ایران گفت : دشمنی آمریکا با ایران چیز تازهای نیست. مردم ایران دارای بلوغ سیاسی بالایی هستند و در برابر فشار آمریکا مقاومت میکنند.
به گزارش راهبرد معاصر به نقل از صدا و سیما کمال خرازی در سفر به فرانسه با شبکه فرانس ۲۴ مصاحبه کرد.
مهم است که محتاط باشیم
مارک پرلومان مجری فرانس ۲۴ در ابتدای این مصاحبه با این ادعا که تنش بین ایران و آمریکا تشدید میشود گفت وزیر امور خارجه انگلیس تأیید کرد که از بروز جنگ اتفاقی بیم دارد. آیا ما به جنگ میان ایران و آمریکا نزدیک هستیم؟
کمال خرازی در پاسخ گفت: واقعیت این است که شرایط بسیار خطرناکی وجود دارد و مهم است که محتاط باشیم تا از هر گونه درگیری اجتناب گردد؛ از آنجایی که با توجه به دشمنی آمریکا، سپاه پاسداران انقلاب در فهرست سازمانهای تروریستی قرار گرفت و ما نیز متقابلاً سنتکام را چنین نامیدیم، اگر آنها بخواهند کاری علیه ما انجام دهند، خطر درگیری وجود دارد. براین اساس شرایط خیلی حساس است و باید با دقت عمل کرد.
دشمنی آمریکا با ایران چیز تازهای نیست
مجری فرانس ۲۴ پرسید: با توجه به اینکه از سالها قبل روابط بسیار تنش آمیز بوده است، آیا شما میخواهید بگویید در حال حاضر ما یکی از بازههای زمانی بسیار سخت و خطرناک را در طول روابط چهل سال اخیر ایران و آمریکا شاهدیم؟
خرازی در پاسخ گفت: البته همواره مشخص است که آمریکا بر ایران فشار وارد کرده است، فراموش نکنیم که آنها حتی یک هواپیمای ایرباس غیر نظامی ایران را از بین بردند و در اوایل انقلاب آنها به تأسیسات ایران حمله کردند. به این ترتیب این دشمنی با ایران برای ما چیز تازهای نیست، اما در شرایط حاضر، آنها فشارهای اقتصادی شدیدی را علیه ایران اعمال کردهاند و آنچنان که خودشان نیز گفتهاند به دنبال تغییر نظام سیاسی در ایران هستند. در عمل، آنها به این هدف نرسیدهاند، زیرا مردم ایران دارای بلوغ سیاسی بالایی هستند و در برابر فشار آمریکا مقاومت میکنند.
برای پاسخ گویی به اقدامات نظامی آمریکا کاملاً آمادایم
مجری فرانس ۲۴ در ادامه با این ادعا که آیا شما از یک مداخله نظامی مستقیم آمریکا بیم دارید؟ پرسید آیا تهران در محافل قدرت درباره این موضوع به گونهای جدی اندیشیده است؟
خرازی پاسخ داد: قطعاً ما آماده هستیم و اگر آمریکا بخواهد به هر نحوی مداخله نظامی کند، ایران برای پاسخ گویی به اقدامات نظامی آمریکا کاملاً آماده است و آمریکاییها خودشان این مهم را به خوبی میدانند و به همین دلیل است که اعلام میکنند نمیخواهند با ایران وارد درگیری شوند.
بر اساس منافع ملی مان عمل میکنیم
مجری پرسید: آیا ایران آنچنانکه برخی مقامات رسمی گفتهاند آماده بستن تنگه هرمز است و آیا این یک گام جدی نزد شما محسوب میشود؟
خرازی پاسخ داد: اگر منافع ملی ایران الزام کند، ما امکان انجام این کار را داریم و میتوانیم اقداماتی انجام دهیم. در هر صورت این به میزان صادرات نفتی ایران و تأمین منافع ایران بستگی دارد.
حادثه انفجار کشتیها در امارات مشکوک است و باید تحقیق شود
مجری فرانس ۲۴ در ادامه پرسید: در روزهای اخیر حادثهای برای چند کشتی در بندری در امارات ایجاد شده است و عربستانیها اعلام کردند که این یک خرابکاری بوده است. مجری همچنین ادعا کرد آیا نگاه به سوی ایران است و آیا این ایران است که پشت این حوادث علیه نفتکشها قرار دارد؟
خرازی پاسخ داد: رویداد مشکوکی است و باید برای روشن شدن واقعیات تحقیق شود. در شرایط ملتهب کنونی این قبیل رویدادها ممکن است از سوی طرف سومی برای ایجاد تنش و بی ثباتی مورد بهره برداری قرار گیرد. به همین علت انتظار از همه این است که دقت کنند و در این باب تحقیق نمایند تا حقیقت روشن شود و اینکه در نهایت همه در یک دام نیفتاده باشند.
مجری فرانس ۲۴ چهار همچنین ادعا کرد بنابراین شما دست داشتن ایران در این حوادث را رد میکنید؟
خرازی پاسخ داد: قطعاً اینطور است. ایران هرگز دخالتی در این ماجرا نداشته است و ارتباطی با آنچه اتفاق افتاد ندارد و به همین علت است که باید تحقیق شود تا عناصر مداخله کننده در این حادثه معلوم شوند.
مجری پرسید: شما از یک طرف سوم گفتید. به نظر شما این طرف سومی که منافعی در این ماجرا داشته باشد کیست: آمریکا، یا متحدان منطقهای آن امارات یا عربستان، در این باب شما باید نظر مشخصی داشته باشید؟
خرازی پاسخ داد: هنوز من اطلاعاتی دراین باره ندارم تا بتوانم درباره آن صحبت کنم. به همین علت است که تاکید میکنم باید تحقیق شود تا عناصر دخالت کننده در این حادثه مشخص گردد.
قطعاً با کاخ سفید تماس نخواهیم گرفت
مجری در ادامه پرسید: این اواخر دولت ترامپ فشار اقتصادی زیادی را بر ایران وارد و تحریمهای جدیدی وضع کرده است و همزمان ترامپ چند روز قبل از مقامات ایران خواست به وی تلفن کنند. آیا میتوان به این امید داشت که به کاخ سفید تلفن شود؟
خرازی پاسخ داد: قطعاً این اتفاق نمیافتد و با وی تماس گرفته نمیشود. ترامپ علاقهمند است با همه ملاقات کند و عکس یادگاری بگیرد و برای خودش تبلیغ کند. ما نمیتوانیم به آمریکا اعتماد کنیم، فراموش نکنید که آنها از توافق هستهای خارج شدند. آنها قانون بین المللی را نقض کردند، زیرا این توافق هستهای بر پایه یک قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل مستحکم شده بود که خود آمریکاییها نیز به آن رأی داده بودند.
مجری پرسید: چرا باید دست دراز شده وی را رد کرد و ارتباط نگرفت. وی قبلاً این کار را با کره شمالی کرده است، زیرا ایران در برابر این شرایط سخت و فشارهای اقتصادی و نظامی که از آن گفتیم، شاید مطلوب باشد که پاسخ مثبت دهد و گفتگو کند؟
خرازی گفت: هدف ایشان این است فشارهای بیشتری بر ایران وارد کند. تلفن کردن به وی هیچ فایدهای ندارد، زیرا با کره شمالی هم به نتیجهای نرسید.
مجری در سوالی دیگری مبنی بر اینکه آیا شما فکر میکنید که به طور اساسی، دونالد ترامپ یا اطرافیان وی میخواهند با ایران جنگ کنند؟ آیا عمق اندیشه شما این باور را دارد؟
خرازی پاسخ داد: آنها میخواهند شرایطی را ایجاد کنند که نظام سیاسی ایران عوض شود و آنها موفق نخواهند شد؛ همچنانکه ادعا کردند که در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران، این نظام سقوط میکند و دیدیم چنین نشد و آنها میبینند که مردم ایران با وجود همه فشارهای اقتصادی از کشور دفاع میکنند و استقلال کشور را حفظ مینمایند.
از توافق هستهای خارج نمیشویم
مجری همچنین پرسید: ایران به تازگی اعلام کرد که برخی تمهیدات را در واکنش به فشارهای آمریکا اتخاذ میکند. شما به طور اخص اعلام کردید که از این پس ایران برای تولید آب سنگین و اورانیوم غنی شده محدودیتی قائل نمیشود و شما دو ماه به اروپاییها بیشتر مهلت دادید تا شرایط را برای کمک به بخشهای بانکی و نفتی ایران برای خروج از انزوا ایجاد کند. این یک ضرب الاجل به طور کلی است که اروپاییها پیشاپیش رد کردهاند. آیا شما فکر میکنید ممکن است در نهایت ایران نیز به نوبه خود از توافق هستهای بیرون برود؟
خرازی پاسخ داد: قبل از هر چیز این حق ایران مطابق با متن توافق است که در صورتی که طرف مقابل نیز به تعهداتش عمل نکند، برخی از تعهداتش را کاهش دهد. این حق بر اساس توافق هستهای به رسمیت شناخته شده است. دو موردی که ایران اعلام کرد آغاز کار است. دو ماه به کشورهای اروپایی فرصت داده شده است تا – متأسفانه این کشورها با وجود موضع گیریهای شأن در حمایت از اجرای توافق هستهای کار محسوسی نکردند- مشکلات بانکی و مبادلات تجاری حل شود. این دو ماه زمانی است که اروپا میتواند اقدامی کند. ساز و کار اینستکس هنوز عملیاتی نشده است. امیدوارم اروپاییها در این دوماه کاری بکنند تا ایران مجبور نباشد از این جلوتر برود. البته بی شک این بدان معنا نیست که ما میخواهیم از توافق هستهای خارج شویم بلکه برعکس از یک حق مصرح در توافق هستهای حکایت دارد و اینکه ما انتظار داریم اروپا به گونهای عمل کند که توافق حفظ شود تا تلاش گردد اقتصاد (ایران) بتواند کارکرد عادی خودش را داشته باشد.
مجری پرسید: اگر در پایان این شصت روز خواستههای ایران برآورده نشود، آیا ایران از توافق هستهای خارج میشود؟
خرازی تاکید کرد: نه اصلاً. ایران تمهیدات دیگری را اتخاذ خواهد کرد که بر اساس برخی تعهدات دیگر آن کاسته میشود. این به معنی خروج از توافق هستهای نیست.
از رفتار اروپاییها نا امیدیم
مجری فرانس ۲۴ در ادامه همچنین با این بیان که شما از اروپاییها ناامید هستید. وزیر امور خارجه فرانسه از آنچه را که به زعم وی «واکنش بد» تهران نامید، انتقاد کرده است و از شما دعوت کرد بلوغ سیاسی داشته باشید. آیا شما فکر میکنید اروپاییها که میگویند میخواهند از توافق حمایت کنند و آن را نجات دهند، در نهایت به اینجا رسیدهاند که این توافق نمیتواند ادامه حیات دهد بی آنکه این موضوع را به زبان بیاورند؟
خرازی پاسخ داد: بله ما از رفتار اروپاییها ناامید شدهایم. ما انتظار داشتیم که کشورهای اروپایی صادقانه به تعهدات به عهده گرفته شده شأن در قالب توافق هستهای عمل کنند و در این راه تلاش کنند. اما چند سالی از توافق هستهای میگذرد و میبینیم که روابط بانکی برقرار نشده است، روابط تجاری بین ایران و اروپا برقرار نشده است و این ناامیدی زیادی نزد ما ایجاد کرد. آنچه ما انتظار داریم این است که اروپا با اقدامات جدیدی این تأخیر را جبران کند.
مجری پرسید: برای این کار دیر نیست. فکر میکنید هنوز زمانی برای اروپا وجود دارد؟
خرزای پاسخ داد: بی شک هنوز برای اروپا زمان وجود دارد که اقدامی محسوس انجام دهد و گام اول این است که اینستکس عملیاتی شود. در واقع این ساز و کاری است که اجازه میدهد روابط تجاری ایران و اروپا تضمین شده برقرار شود.
پیگرد قانونی برای شهروندان مجرم از جمله جاسوسی حق طبیعی هر کشوری است
مجری فرانس ۲۴ به عنوان آخرین سوال مبنی بر این ادعا که یک کارمند زن ایرانی شورای بریتانیا در ایران به جرم جاسوسی به ده سال حبس محکوم شده است. موارد تنش آمیز زیادی بین تهران و اروپا وجود دارد. آیا این یک پیامی برای اروپایی هاست؟
خرازی پاسخ داد: نه اصلاً این طور نیست. به طور طبیعی هر کشوری در قبال شهروندانش که جرمی از جمله جاسوسی مرتکب میشوند حقوقی دارد و میتواند وی را تحت پیگرد قرار دهد. فعلاً این پروندهای مفتوح نزد دادگاه است تا میزان محکومیت وی تعیین شود. تاکید میکنم این حق طبیعی هر کشوری است. در فرانسه اگر یک نفر برای یک قدرت خارجی کار کند شما قطعاً وی را بازداشت میکنید؛ و این حق هر کشوری است و ما انتظار داریم دیگران در حقوق داخلی ایران مداخله نکنند.
منبع : مهر