اختلاف روسیه و آمریکا برسر برجام-راهبرد معاصر

اختلاف روسیه و آمریکا برسر برجام

رئیس جمهوری روسیه در جریان مذاکرات با همتای آمریکایی خود ضمن تأکید بر لزوم اجرای کامل مفاد توافق هسته‌ای با ایران و نگرانی‌های مسکو درباره اقدامات نظامی ناتو، گفت: اعمال تحریم‌های جدید ضدروسی، حتی برای واشنگتن نیز تأثیر مثبتی به همراه نخواهد داشت.
تاریخ انتشار: ۱۱:۱۴ - ۱۷ آذر ۱۴۰۰ - 2021 December 08
کد خبر: ۱۱۲۷۲۵

به گزارش راهبرد معاصر، "یوری اوشاکوف" مشاور رئیس‌جمهوری روسیه در مسائل سیاست خارجی در کنفرانس مطبوعاتی برای خبرنگاران در پایان مذاکرات رهبران روسیه و ایالات متحده که عصر روز سه‌شنبه بصورت کنفرانس ویدئویی انجام شد، اعلام کرد که ولادیمیر پوتین به جو بایدن یادآور شد که تحریم‌ها هیچ تأثیر مثبتی، حتی برای خود آمریکا در پی نخواهد داشت.

اوشاکوف با اشاره به اینکه رئیس جمهوری آمریکا در این نشست نسبت به تحریم‌های جدید ضدروسی در زمینه اقتصادی، مالی و سیاسی هشدار داده و در پاسخ رئیس جمهور پوتین از آن صحبت کرد که تحریم‌ها پدیده جدیدی برای این کشور نیست و مدت نسبتاً طولانی است که اعمال می‌شود و چنین اقداماتی نه تنها تأثیری بر روسیه ندارد، بلکه متأسفانه تأثیر مثبتی هم برای خود ایالات متحده ندارند.

پوتین خط قرمز‌های روسیه را برای جو بایدن توضیح داد

به گفته مشاور رئیس جمهوی روسیه، ولادیمیر پوتین همچنین به همتای آمریکایی خود یادآور شد که "خطوط قرمز" مشخصی برای روسیه وجود دارد که از جمله آنها، ادامه گسترش ناتو به سمت شرق و استقرار سامانه‌های تسلیحاتی، به‌خصوص سلاح‌های تهاجمی در خاک اوکراین است.

یوری اوشاکوف تأکید کرد: «ولادیمیر پوتین به صراحت اعلام کرد که افزایش فعالیت نظامی اوکراین و کشور‌های عضو ناتو در نزدیکی مرز‌های روسیه موجب نگرانی جدی طرف روسی شده و نمونه آن مانور‌های نظامی اخیر ناتو در منطقه دریای سیاه است. با توجه به این وضعیت مسلماً مسکو نیازمند دریافت تضمین‌های حقوقی مشخص در خصوص تأمین امنیت روسیه و ایجاد شرایط عادی برای توسعه کشور است.

در این راستا، روسای جمهوی روسیه و آمریکا در نهایت توافق کردند که نمایندگان آن‌ها بلافاصله بررسی موضوع تضمین لازم برای تأمین امنیت روسیه را آغاز کنند و پوتین بر لزوم تضمین‌های حقوقی در خصوص عدم عبور از خطوط قرمز طرف روسی تأکید کرد. رئیس جمهوری آمریکا هم در پاسخ به ابراز نگرانی روسیه، وعده داد که این موضوع را با همتایان خود در ائتلاف ناتو مورد بررسی قرار خواهد داد.

این مقام کرملین ادامه داد: «پس از تأکید پوتین درباره خط قرمز‌های روسیه بود که جو بایدن این نظریه را مطرح کرد که در واشنگتن و دیگر پایتخت‌های کشور‌های عضو ناتو نگران تحریکات نظامیان روسی در نزدیکی مرز‌های اوکراین هستند و آن‌ها در حال آماده سازی تحریم‌های گسترده اقتصادی، مالی و سیاسی بوده و در صورت تشدید وخامت اوضاع پیرامون اوکراین قصد دارند از این تحریم‌ها استفاده کنند.»

به گفته اوشاکوف، در این رابطه رئیس جمهوری روسیه به همتای آمریکایی خود توضیح داد که نگرانی واشنگتن درباره نظامیان روسی که در خاک خود هستند، با نگرانی مسکو در خصوص نزدیک شدن ساختار‌های نظامی ناتو به مرز‌های روسیه بسیار متفاوت است. پوتین گفت: «شما آمریکایی‌ها نگران یک گردان از نظامیان روسی در حال حرکت در خاک کشور خودشان هستید، در حالی که ما نگران امنیت کشور خود به معنای گسترده کلمه و در مقیاس جهانی هستیم و این دو با یکدیگر بسیار متفاوتند.»

مشاور رئیس جمهوری روسیه در پاسخ به سئوال یکی از خبرنگاران تأکید کرد که در جریان مذاکرات پوتین و بایدن، به هیچ وجه صحبتی از امکان اعزام نظامیان روسی به خاک اوکراین مطرح نشد، چه رسد به اینکه از "حمله نظامی" حرفی به میان آمده باشد.



تأکید پوتین بر لزوم اجرای تمامی مختصات تعیین شده در توافقنامه هسته‌ای با ایران

مشاور پوتین همچنین اعلام کرد که رئیس جمهوری روسیه در مذاکرات خود با جو بایدن بر ضرورت رعایت کلیه پارامتر‌های مشخص شده در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) تأکید کرد. اوشاکوف گفت: «روند اوضاع کنونی پیرامون ایران نیز در مذاکرات روسای جمهوری روسیه و آمریکا مطرح شد و ولادیمیر پوتین بر اهمیت و ضرورت اجرای کامل توافقات و پارامتر‌های تعیین شده در چارچوب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) درباره برنامه هسته‌ای ایران تأکید کرد.»

وی با اشاره به اینکه مواضع مسکو و واشنگتن در این خصوص با یکدیگر بسیار متفاوت است، افزود: «البته رهبران دو کشور ابراز امیدواری کردند که مذاکرات وین درباره احیای برجام که در اواخر ماه نوامبر از سر گرفته شده، بصورت سازنده‌تری ادامه پیدا کند و در نهایت طرفین بتوانند به راه حلی مورد قبول همه شرکت کنندگان دست یابند.»



یادآوری پوتین در این باره که روابط دوجانبه در نتیجه اقدامات آمریکا تیره شده است

یوری اوشاکوف افزود، روسای جمهوری روسیه و آمریکا نارضایتی خود در خصوص وضعیت همکاری‌های دو کشور را نیز مورد اشاره قرار دادند، بویژه این واقعیت که دیپلمات‌های طرفین با مشکلات جدی در ادامه کار خود مواجه هستند. پوتین علت مشکلات موجود در روابط دوجانبه را اقدامات دولت ایالات متحده نامید که از ۵ سال قبل شروع به اعمال محدودیت‌های گسترده و ممنوعیت ورود و اخراج گروهی دیپلمات‌های روسیه کرده و در نتیجه مسکو مجبور شده تا به این اقدامات پاسخ مناسب دهد.

این مقام بلندپایه کرملین در پایان افزود که مذاکرات پوتین و بایدن که حدود دو ساعت بطول انجامید، کاملاً شفاف، با صراحت و جنبه کاری داشت. به گفته وی، هیچ توافقی درباره تماس‌های جدید بین روسای جمهوری روسیه و آمریکا صورت نگرفت، ولی دو طرف از امکان دیدار حضوری در کشور ثالثی در صورت فراهم شدن شرایط استقبال کردند.

اوشاکوف افزود، مسائل مربوط به انرژی و شیوع ویروس کرونا نیز در جریان مذاکرات پوتین و بایدن مطرح نگردید./تسنیم

مطالب مرتبط
ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار