بن‌بست صهیونیست‌ها در مقابله با ایران-راهبرد معاصر
ترجمه گزارش «ریسپانسیبل استیت کرفت»؛

بن‌بست صهیونیست‌ها در مقابله با ایران

اگر اسرائیل به تهدیداتش علیه ایران عمل کند، به خوبی آگاه است که می‌تواند خود را در یک مارپیچ تنش‌آمیز با ایران و شرکای منطقه‌ای‌اش قرار دهد که کنترلش بر آن بسیار محدود خواهد بود. از سوی دیگر، اگر اسرائیل به ایران حمله نکند، در خطر است که به عنوان یک ببر کاغذی به تصویر کشیده شود. ایران کشوری نزدیک به ۸۶ میلیون نفر برای عملیات انتقام جویانه از توانایی بالقوه بسیج شبکه‌ها و حامیان خود در سرتاسر خاورمیانه برخودار است.
جورجیو کافیرو؛ کارشناش ارشد مسائل خاورمیانه انستیتو میدل ایست
تاریخ انتشار: سه‌شنبه ۲۳ آذر ۱۴۰۰ - 14 December 2021

بن‌بست صهیونیست‌ها در مقابله با ایران هسته‌ای

 

به گزارش راهبرد معاصر؛ چندین مقام ارشد آمریکایی و صهیونیستی در اظهاراتی بیان کردند: « ایران بسیار بیشتر از آنچه که در گذشته قابل تصور بود، به تولید تسلیحات هسته‌ای نزدیک شده است و ممکن است کمتر از ۵ سال دیگر به توانایی تولید بمب اتم دست یابد.» این جمله برگرفته از مقاله روزنامه نیویورک تایمز است که در ژانویه ۱۹۹۵ منتشر شد. در این روزنامه نوشته شده بود: «مقامات ارشد اسرائیل می گویند که اگر این برنامه متوقف نشود، آن ها مجبور خواهند شد مشابه بمباران راکتور عراق در سال ۱۹۸۱، به راکتورهای هسته ای ایران حمله کنند.»


بیست و هفت سال بعد، مقامات رژیم صهیونیستی همچنان به تهدید بمباران تاسیسات هسته ای ایران ادامه می دهند. هفته ی گذشته، بنی گانتز، وزیر دفاع هشدار داد که اسرائیل باید هر کاری که می تواند انجام دهد تا از دستیابی ایرانیان به سلاح هسته‌ای جلوگیری کند. در غیر این صورت ممکن است، زمانی پیش آید که ما چاره ای جز اقدام ( حمله نظامی) نخواهیم داشن.»


بنا به دلایل موجه، نگرانی های بسیار قانع کننده ای در این مورد وجود دارد که بر خلاف سهولت نسبی اسرائیل در بمباران مصر، غزه، عراق، لبنان، سودان، تونس و سوریه، این کشور به سادگی نمی تواند تاسیسات هسته‌ای ایران را بدون عواقب و پیامدهای بالقوه فاجعه بار بمباران کند. مطمئنا نمی توان بمباران تاسیسات هسته‌ای ایران توسط اسرائیل را با حملات هوایی این کشور علیه راکتور اوسیراک عراق در سال ۱۹۸۱ یا تاسیسات الکبر سوریه در سال ۲۰۰۷م مقایسه کرد. در عمل اسرائیل باید با این واقعیت روبرو شود که ایرانی ها ده ها سایت هسته‌ای در سرتاسر کشور خود ساخته‌اند.


هفته‌ی گذشته یوسی ملمان در روزنامه هاآرتص نوشت: «جنگنده های اسرائیل باید قبل از حمله به سایت های هسته‌ای به مراکز فرماندهی و کنترل ، مراکز ارتباطی و سامانه های ضد هوایی حمله کنند.» اما در مجموع، این یک ماموریت بسیار پیچیده و عملا غیرممکن است که برای نیروی هوایی اسرائیل بسیار بزرگ می باشد. همچنین به یاد داشته باشید که برخی از جنگنده ها به طور قطع در طول پرواز گم می شوند، خلبان آن ها کشته یا اسیر می گردند.


ایران کشوری نزدیک به ۸۶ میلیون نفر برای عملیات انتقام جویانه از توانایی بالقوه بسیج شبکه ها و حامیان خود در سرتاسر خاورمیانه (از حزب الله لبنان گرفته تا گروه های مسلح در فلسطین و سوریه) برخودار است. در واقع نیروهای نیابتی همسو با ایران که اسرائیل را احاطه کرده اند، می توانند دولت یهود را مجبور کنند که برای حمله بهای گزافی را بپردازد. بر اساس گزارش ارتش رژیم صهیونیستی، حزب الله لبنان به تنهایی دارای ده هزار موشک است که برخی از آن ها دارای سامانه های هدایت شونده دقیق هستند که می توانند به تمام نقاط اسرائیل برسند. تهران که دارای زرادخانه موشکی هولناک با قابلیت حملات هدایت شونده دقیق است می تواند به بمباران هسته ای اسرائیل ، واکنش نشان دهد. علی رغم تمام لفاظی های اسرائیل، نهاد امنیت ملی این کشور به وضوح این ریسک احتمالی مرگبار را درک می کند.


در سال ۲۰۱۰م بنیامین نتانیاهو نخست وزیر وقت و ایهود باراک وزیر دفاع به روسای امنیتی کشورشان دستور دادند که ارتش را برای حمله به تاسیسات هسته ای ایران در عرض چند ساعت آماده کنند. با این حال، روسای امنیتی اسرائیل آنها را متقاعد کردند که این دستور را پس بگیرند. دستور افزایش آمادگی نظامی توسط نتانیاهو و باراک به گابی اشکنازی، رئیس وقت ستاد کل نیروهای دفاعی اسرائیل و مئیر داگان، رئیس وقت موساد، در جلسه‌ای در تاریخ نامشخصی داده شد.


بر اساس گزارش تایمز اسرائیل، مئیر داگان، رئیس وقت موساد پاسخ داد که اگر این دستور عمل شود، ممکن است بر اساس یک تصمیم غیرقانونی منجر به جنگ شود. گابی اشکنازی اظهار داشت که چنین حمله ای یک اشتباه راهبردی خواهد بود و همچنین هشدار داد که همین دستور برای آماده سازی برای حمله (حتی اگر اسرائیل واقعاً چنین حمله‌ای را انجام ندهد ) ممکن است منجر به جنگ شود. این برنامه نشان داد که نتانیاهو و باراک ترجیح دادند که اصرار نکنند که روسای امنیتی دستورات آن ها را اجرا کنند.


بدون در نظر گرفتن تهدیداتی که اسرائیل در صورت بمباران تاسیسات هسته‌ای ایران با آن مواجه خواهد شد، باید پرسید که چنین بمبارانی چه دستاوردی دارد؟ حتی اگر اسرائیل سایت های هسته‌ای مورد هدف را با موفقیت نابود کند، دانشمندان و مهندسان ایران دانش لازم برای بازسازی آنها را حفظ خواهند کرد. در این مرحله، تحلیلگران آمریکایی موافق هستند که خرابکاری های گذشته اسرائیل در هدف قرار دادن برنامه هسته‌ای ایران باعث شده تا آن ها بسیار بهتر و سریع تر از آنچه پیش بینی می شد، بازسازی کرده اند.


در این راستا مسئله جایگاه بین المللی ایران و مواضع قدرت های غیر غربی نیز مطرح است. در حال حاضر، چین و روسیه مخالف تبدیل شدن ایران به یک کشور آستانه هسته ای هستند، چه رسد به این که ایران به سلاح هسته ای مجهز باشد. اما اگر اسرائیل، ایران را بمباران کند و سپس ایرانی‌ها به پکن و مسکو بگویند که تنها بازدارندگی هسته‌ای می‌تواند کشورشان را از حملات اسرائیل در امان نگه دارد، پکن و مسکو به احتمال زیاد از موضع تهران حمایت و پشتیبانی خواهند کرد. در نهایت، می‌توان فرض کرد که تهدیدهای مستمر اسرائیل نمی‌تواند به هیچ نتیجه خوبی برای دولت یهود منجر شود، به‌ویژه اگر تل‌آویو نتواند دولت بایدن را متقاعد کند که ارتش ایالات متحده را وارد جنگ کند.


با توجه به اینکه چگونه دولت‌های بوش، اوباما و ترامپ همگی تصمیم گرفتند که سایت‌های هسته‌ای ایران را بمباران نکنند، تصور اینکه بایدن و تیمش دستور حمله را صادر کند، دشوار است. بنابراین در صورتی که مذاکرات بر سر احیای برجام با شکست مواجه شود و برنامه هسته ای ایران با سرعت پیش برود، تهدیدهای بیشتر اسرائیل می‌تواند دولت یهود را به دو گزینه سرنوشت ساز و نامطلوب برساند. اگر از یک سو، اسرائیل به تهدیدات خود عمل کند، به خوبی می تواند خود را در یک مارپیچ تنش آمیز با ایران و متحدان منطقه ای اش بیابد که کنترلش بر آن بسیار محدود خواهد بود. از سوی دیگر، اگر اسرائیل هرگز حمله نکند، در خطر است که به عنوان یک ببر کاغذی به تصویر کشیده شود.


با نگاهی به آینده، منافع اسرائیل در برابر برنامه هسته‌ای ایران چیست؟ پاسخ ساده است: صحبت در مورد تهدید هسته‌ای ادعایی ایران را متوقف کنید. نیازی به ادامه هیاهوی این تهدید یا نمایش به اشتباه ایران به عنوان یک بازیگر دولتی غیرمنطقی نیست. انجام این کار نتیجه معکوس دارد و امنیت بلندمدت اسرائیل را تضعیف می کند. حتی اگر روزی ایران سلاح هسته‌ای داشته باشد، دلیلی ندارد که یک حمله هسته‌ای بدون دلیل علیه هر کشوری از جمله اسرائیل انجام دهد. رژیم تهران انتحاری عمل نمی کند. رهبران ایران می دانند که اگر جمهوری اسلامی دست به چنین حمله ای بزند، کشورشان عواقب سنگینی را متحمل خواهد شد. به نظر می‌رسد که فعالیت‌های هسته‌ای ایران عمدتاً برای تقویت جایگاه این کشور و استفاده از ترسی که قدرت‌های دیگر از برنامه هسته‌ای ایران دارند، طراحی شده است. برای ادامه دستیابی به چنین اهدافی، ایرانی ها لزوماً هرگز نیازی به دستیابی به سلاح هسته ای ندارند و در صورت عدم احیای برجام، ایران می تواند یک کشور آستانه هسته ای باقی بماند.


امروز، در حالی که ایران و قدرت‌های جهانی هفتمین دور مذاکرات هسته‌ای امسال در وین را پشت سر می‌گذارند که در 3 دسامبر به پایان رسید، اسرائیل از همه طرف‌ها می‌خواهد که مذاکرات را فوراً متوقف کنند. اما باید اسرائیلی‌ها درک کنند که احیای برجام واقع‌بینانه‌ترین مسیر برای تضمین توقف برنامه هسته‌ای ایران است

 

ارسال نظر
پربیننده ترین اخبار
یادداشت موسی سرور، کارشناس مسائل اروپا؛ / ۱ روز پیش

هروله غرب برای مذاکره با روسیه

یادداشت اختصاصی حنیف غفاری، کارشناس مسائل بین‌الملل؛ / ۱ روز پیش

وجه اشتراک بحران سازان در سوریه

«راهبرد معاصر» گزارش می‌دهد؛ / ۱۹ ساعت پیش

هلهله آسمانیان در ولادت بانوی دو عالم