«عدنان المفتی» رئیس جمهور بعدی عراق است؟-راهبرد معاصر
یمن: ناوهواپیمابر را هدف قرار دادیم/سرنگونی جنگنده آمریکایی الجولانی: گروه‌های نظامی در نهاد واحدی ادغام خواهند شد دیدار سفیر چین در ایران با علی لاریجانی بازگشایی سفارت قطر در دمشق پس از ۱۳ سال توضیحات عراقچی در خصوص بازدید از برخی اماکن تاریخی-مذهبی در قاهره آمریکا جایزه ۱۰ میلیون دلاری بر سر الجولانی را لغو کرد فایننشال تایمز: ترامپ به حمایت از اوکراین ادامه خواهد داد جزئیات دیدار الجولانی با هیئت آمریکایی در دمشق هشدار وزیر خارجه عراق: داعش در حال سازماندهی مجدد خود است وزارت خارجه آمریکا زندان قزل حصار و ۴ نهاد مرتبط با تجارت نفت ایران را تحریم کرد گروه‌های مسلح تحریرالشام وارد مرز‌های رقه شدند حمله به کنسولگری اسرائیل در نیویورک تحریم‌های جدید آمریکا علیه ناوگان دریایی پنهان ایران پزشکیان در دیدار اردوغان: کمترین خدشه به تمامیت سرزمینی سوریه، به هیچ وجه قابل قبول نیست دیدار پزشکیان با نخست‌وزیر پاکستان/ دعوت شهباز شریف از رئیس‌جمهور برای سفر به پاکستان

«عدنان المفتی» رئیس جمهور بعدی عراق است؟

منابع آگاه از رایزنی میان دو حزب اتحادیه میهنی و دموکرات کردستان عراق برای دستیابی به توافق بر سر گزینه پیشنهادی برای ریاست‌جمهوری عراق که طبق عرف سیاسی، سهم کُرد‌ها است، خبر دادند.
تاریخ انتشار: ۱۲:۳۶ - ۲۳ آذر ۱۴۰۰ - 2021 December 14
کد خبر: ۱۱۳۵۹۰

به گزارش راهبرد معاصر، «بنکین ریکانی» عضو حزب دموکرات کردستان عراق و وزیر پیشین مسکن از توافق میان دو حزب حاکم در منطقه کردستان بر سر گزینه ریاست‌جمهوری خبر داد.

به نوشته پایگاه خبری «العهد»، وی افزود که این توافق‌ها منجر به انتخاب فرد جدیدی برای تصدی پست ریاست جمهوری خواهد شد. البته این فرد باید توسط حزب دموکرات کردستان عراق پذیرفته شود، زیرا این پست متعلق به همه کُرد‌ها است.

وی در خصوص میزان شانس «عدنان المفتی» (۷۷ ساله) رئیس پیشین پارلمان منطقه کردستان برای تصدی پست ریاست‌جمهوری عراق گفت: «المفتی یکی از برجسته‌ترین چهره‌های اتحادیه میهنی کردستان از بین دو یا سه چهره برجسته این حزب است و طبق اطلاعات من، رئیس‌جمهور جدیدی که مورد قبول دو حزب [حاکم در منطقه کردستان]باشد، انتخاب خواهد شد».

ریکانی با تاکید بر این‌که تا کنون حزب دموکرات کردستان عراق از ریاست جمهوری دست برنداشته است، گفت: «در سیاست همه چیز ممکن است».

این در حالی است که چند روز پیش «غیاث السورجی»، از رهبران اتحادیه میهنی کردستان به نقل از «بافل طالبانی» رئیس این حزب به پایگاه خبری «الفرات» گفته بود: «"برهم صالح" نامزد این اتحادیه برای تصدی دوباره پست ریاست جمهوری است. در این باره باید میان گروه‌های سیاسی کُرد توافق وجود داشته باشد، اما به هر حال شخصیت مطلوب و اولویت ما، برهم صالح است».

وی تصریح کرد که این رهبران اتحادیه میهنی کردستان هستند که در این باره تصمیم‌گیری می‌کنند و تا به این لحظه هیچ‌کس برای تصدی پست ریاست‌جمهوری اعلام تمایل نکرده و منتظر روز‌های آتی هستیم، اما فرد مطلوب و دارای محبوبیت مردمی، برهم صالح است.

السورجی با بیان این‌که مساله ریاست جمهوری هنوز میان گروه‌های سیاسی کُرد مورد بررسی قرار نگرفته، تاکید کرد که این پست طبق عُرف سیاسی پس از سال ۲۰۰۳ سهم کُردهاست و به موجب توافق با حزب دموکرات، این پست سهم اتحادیه میهنی است. احتمالا طی روز‌های آتی رهبران اتحادیه میهنی دقیق در این خصوص تصمیم‌گیری خواهند کرد.

به اعتقاد ناظران سیاسی، برهم صالح همچنان گزینه اصلی حزب اتحادیه میهنی کردستان برای ریاست‌جمهوری عراق است، اما با توجه به رویکرد گروه‌های سیاسی عراق مبنی بر ضرورت تغییر روسای قوای سه گانه عراق، به نظر می‌رسد که اتحادیه میهنی کردستان نیز می‌بایست گزینه‌ای غیر از برهم صالح را برای تصدی پست ریاست‌جمهوری معرفی کند.

با سقوط صدام، پست ریاست‌جمهوری که بیشتر نماد حاکمیت و وحدت عراق محسوب می‌شود، به کرد‌ها رسید. در بین کرد‌ها نیز طبق توافق نانوشته‌ای حزب اتحاد میهنی کردستان نماینده خود را برای به دست گرفتن این پست معرفی می‌کرد و حزب بارزانی نیز مدیریت منطقه کردستان را به دست گرفت. این شرایط البته در داخل منطقه کردستان به نفع حزب دموکرات تمام شد و این حزب توانست خود را حامی منافع کرد‌ها و اتحادیه میهنی را نماینده حاکمیت عراق جا بزند و جایگاه بارزانی‌ها در میان قوم‌گرایان منطقه کردستان بیش از پیش تثبیت شد.

با این حال به نظر می‌رسد بارزانی‌ها اکنون نیز مانند دوره قبل، به فکر تصاحب پست ریاست‌جمهوری باشند و پس از «جلال طالبانی»، «فؤاد معصوم» و «برهم صالح» که هر سه از عضو حزب اتحاد میهنی کردستان بوده و هستند، این بار قصد دارند که کرسی ریاست‌جمهوری را تصاحب کنند.

در سال ۲۰۱۸ نیز حزب دموکرات برای به دست گرفتن پست ریاست‌جمهوری خیز برداشت و «فؤاد حسین» که اکنون وزیر خارجه عراق است، به پارلمان معرفی شد، اما با اختلاف زیادی از رقیب خود یعنی برهم صالح شکست خورد.

نزدیک به یک ماه پیش، یک منبع سیاسی مطلع در این خصوص به وبگاه المعلومه گفت که حزب دموکرات کردستان عراق، خواستار استانداری کرکوک شده است تا دیگر ادعایی برای ریاست‌جمهوی نداشته باشد و این درخواست با مخالفت اتحاد میهنی مواجه شده است، چرا که رهبران این حزب معتقدند که افتادن استانداری کرکوک به دست دموکرات‌ها، نفوذ این حزب در میان کرد‌ها را افزایش خواهد داد؛ بنابراین حزب دموکرات نیز همچنان اصرار دارد که ریاست‌جمهوری عراق را به دست بگیرد و یکی از نمایندگان خود را برای این پست معرفی کند.

«مهدی عبدالکریم» عضو حزب دموکرات کردستان عراق، در تاریخ ۲۰ اکتبر در یک مصاحبه تلویزیونی، از رویکرد این حزب در نامزد کردن «نیچروان بارزانی» رئیس منطقه کردستان برای تصدی پست ریاست‌جمهوری خبر داد و گفت که وی از مقبولیت مردمی نزد استان‌های جنوبی عراق برخوردار است.

او گفته بود: «این حزب مذاکراتی را با سایر گروه‌های سیاسی کُرد پیروز در انتخابات پارلمانی اخیر آغاز خواهد کرد تا در نهایت، همگی بر معرفی یک نامزد قوی برای تصدی پست ریاست‌جمهوری، توافق کنند.»

به ادعای وی نیچروان بارزانی یکی از قوی‌ترین گزینه‌های نامزدی برای تصدی ریاست‌جمهوری است و هیچ مشکلی در خصوص زبان عربی ندارد و از تایید و مقبولیت نزد مردم استان‌های جنوبی و مرکزی پس از موفقیتش در اداره امور منطقه کردستان، برخوردار است.

پس از آن شایعاتی در خصوص قصد حزب دموکرات برای معرفی «سعی سعدی» عضو دفتر سیاسی این حزب به عنوان نامزد ریاست‌جمهوری به پارلمان جدید عراق، ا منتشر شد، اما وی گفت که در صورت معرفی شدن برای این پست به نفع اتحادیه میهنی کنار خواهد رفت؛ این موضع با واکنش تند «هوشیار زیباری» دیگر عضو دفتر سیاسی حزب دموکرات همراه شده و زیباری گفته است که اتحاد میهنی سال‌هاست توافق شراکت راهبردی با حزب دموکرات را زیر پا گذاشته و از این رو معادله سابق (معرفی نامزد اتحاد میهنی برای پست ریاست‌جمهوری) پایان یافته است و لزوما پست ریاست‌جمهوری نباید به اتحاد میهنی برسد. این مسأله البته از اختلاف درون تشکیلاتی در حزب بارزانی‌ها نیز حکایت دارد.

حزب دموکرات کردستان عراق به ریاست «مسعود بارزانی» در انتخابات اخیر پارلمانی این کشور، بر اساس آخرین نتایج اعلامی از شمارش آراء انتخاباتی موفق به کسب ۳۳ کرسی شده است. در مقابل ائتلاف کُردی موسوم به «تحالف کردستان» (حاصل همپیمانی حزب اتحادیه میهنی کردستان و حرکة التغییر (گوران))، ۱۶ کرسی و حزب کُردی «حرکة الجیل الجدید» به ریاست «شاسوار عبدالواحد» ۹ کرسی پارلمانی را کسب کرده است.

در روز انتخابات پارلمانی عراق که در دهم اکتبر جاری برگزاری شد، «بافل طالبانی» رئیس مشترک حزب اتحادیه میهنی کردستان، پس از شرکت در انتخابات در خصوص نامزد تصدی منصب ریاست جمهوری عراق در مرحله پس از انتخابات گفت که این حزب، «برهم صالح» رئیس جمهوری کنونی عراق و عضو شورای رهبری اتحادیه میهنی را به عنوان نامزد تصدی دوباره ریاست جمهوری معرفی خواهد کرد./فارس

ارسال نظر