آشنایی با انواع ژل‌های زیبایی تزریقی، عواقب، عوارض و جایگزین آنها-راهبرد معاصر

آشنایی با انواع ژل‌های زیبایی تزریقی، عواقب، عوارض و جایگزین آنها

فیلرهای تزریقی (ژل) مواد مصنوعی یا طبیعی هستند که به بافت های صورت تزریق میشوند تا چین و چروک و خطوط پوستی را کاهش دهند و حجم از دست رفته ی بافت صورت در اثر افزایش سن را به آن بازگردانند.
تاریخ انتشار: ۱۱:۰۹ - ۱۷ بهمن ۱۴۰۰ - 2022 February 06
کد خبر: ۱۲۰۹۲۱

به گزارش راهبرد معاصر؛ به این مواد تزریقی، فیلر های پوستی، ایمپلنت های تزریقی، فیلرهای چین و چروک و فیلرهای بافت نرم نیز گفته میشود. از این فیلرها برای رفع خطوط لبخند، حجم دهی به گونه ها و لب ها و همچنین برای اصلاح جای جوش نیز استفاده میشود.

 

اکثریت فیلرها قابل جذب هستند. به همین دلیل تزریق آنها نتایج موقتی نیز ارائه میدهد که این نتایج بسته به محصول مورد استفاده برای تزریق و بسته به ویژگی های آناتومیک خود شخص، چند ماه الی چند سال میتوانند ماندگاری داشته باشند.

 

برخی از فیلرها به عنوان فیلرهای دائمی به بازار عرضه می شوند که میتوانند تا چندین سال ماندگاری و دوام داشته باشند.

 

طبق اعلام انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی آمریکا، ۲.۷ میلیون تزریق فیلر تنها در سال ۲۰۱۷ انجام شده که این میزان نسبت به سال قبل از آن، ۳ درصد رشد داشته است.

انواع فیلرها (ژل های تزریقی)

امروزه انواع فیلرهای تزریقی در بازار موجود هستند.

 

در حالی که اکثریت فیلرهای تزریقی نتایج فوری بهمراه دارند، طبق اعلام آکادمی پوست آمریکا ( AAD )، برخی از فیلرها برای اثرگذاری کامل به چند هفته یا چند ماه زمان نیاز دارند تا نتایج نهایی خود را نشان دهند و از طرفی برای دوام نتایج به تزریق های مجدد و همچنین مراقبت‌های پس از تزریق هم نیاز است.

 

رایج ترین فیلرهای مورد استفاده عبارتند از:

هیالورونیک اسید(HA)

هیالورونیک اسید بطور طبیعی در خود بدن نیز یافت میشود. از این ماده برای حجم دهی به بافت پوست در نواحی مانند گونه ها، صاف کردن پوست و رفع چین و چروک ها بویژه در اطراف چشم ها، لب ها و پیشانی استفاده میشود. دو برند معتبر تجاری این ماده،‌ ژوویدرم (Juvéderm) و رستیلن (Restylane) نام دارد. طبق اعلام انجمن جراحان پلاستیک و زیبایی آمریکا (ABCS)، از آنجایی که بدن بتدریج و با گذر زمان هیالورونیک اسید را جذب میکند، نتایج حاصل از تزریق این ماده بطور کلی ۶ الی ۱۲ ماه دوام خواهند داشت.  امروزه،‌ با پیشرفت هایی که در تولید این نوع فیلرها حاصل شده،‌ نتایج حاصل از تزریق این ماده، معمولا ۱۲ ماه یا بیشتر دوام می آورند.

 

کلسیم هیدروکسی آپاتیت(CaHA)

در این نوع فیلر، کلسیم در اندازه های میکروسکوپی به ژل افزوده شده و سپس تزریق میشود. این ژل نسبت به ژل های هیالورونیک اسید غلیظ تر است که همین امر آنرا برای رفع چین و چروک های عمیق پوست مناسب میسازد. نتایج حاصل از تزریق ژل های کلسیم هیدروکسی آپاتیت ( با نام تجاری رادیس - Radiesse) معمولا یک سال دوام می آورند.

 

پلی ال-لاکتیک اسید

این اسید تجزیه پذیر، بجای پر کردن چین و چروک ها، تولید کلاژن طبیعی پوست را تحریک میکند و از این طریق موجب صافی پوست شده و چین و چروک را کاهش میدهد.

 

این فیلر با نام تجاری اسکالپترا استیک (Sculptra Aesthetic) عرضه میشود. از این فیلر برای رفع چین و چروک عمیق پوست و برای حجم دهی استفاده میشود. این فیلر بصورت تدریجی اثر میکند که همین امر آنرا به یک فیلر نیمه دائمی تبدیل کرده که نتایج حاصل از تزریق آن به مدت حداقل ۲ سال دوام می آورند. 

 

پلی متیل متاکریلات (PMMA)

این فیلر از ذرات ریزی به نام میکروسفر و کلاژن تشکیل شده است که به بافت پوست حجم میدهند. طبق تحقیقاتی که در زمینه ی جراحی پلاستیک و عمل های زیبایی انجام شده،‌ استفاده از این فیلر تا حدودی با عوارض و مشکلاتی همراه است.

 

این فیلر با نام تجاری بلافیل (Bellafill) به بازار عرضه میشود و حتی با وجود ماندگاری ۵ ساله نتایج آن، باز هم جزو اولین انتخاب های پزشکان برای تزریق نیست.

 

طبق تحقیقاتی که در زمینه عمل های زیبایی انجام شده، فیلرهای پوستی که دوام و ماندگاری طولانی مدتی دارند، عوارض بیشتری نظیر عفونت و ندول های زیر پوستی را نیز بهمراه دارند.

عوارض جانبی تزریق فیلر

طبق اعلام آکادمی پوست آمریکا ( AAD )، عوارض جانبی زیر معمولا به محض اتمام تزریق در اطراف ناحیه ی تزریق بروز میکنند اما این عوارض با گذشت ۷ الی ۱۴ روز رفع میشوند:

  • قرمزی ناحیه
  • تورم
  • درد
  • کبودی
  • خارش
  • راش (ضایعه پوستی)

 

عوارض جانبی نادر

این عوارض جانبی جزو عوارضی هستند که به ندرت رخ میدهند اما باز هم باید از آنها آگاه باشید. عوارض جانبی نادر تزریق فیلر عبارتند از:

  • عفونت.
  • نشت و برون ریزی فیلر از محل تزریق.
  • ایجاد ندول هایی در اطراف محل تزریق که ممکن است برای رفع آنها به جراحی نیاز باشد.
  • ایجاد ضایعه گرانولوم، نوعی واکنش التهابی بدن به فیلر
  • جابجا شدن و حرکت فیلر به ناحیه ی دیگر
  • آسیب به عروق خونی.
  • کور شدن، زمانی اتفاق میفتد که فیلر به داخل شریان تزریق میشود و خونرسانی به چشم مسدود میشود.
  • مرگ بافت، که به دلیل مسدود شدن جریان خون به بافت رخ میدهد.

 

اقدامات احتیاطی

تزریق فیلر بطور کلی روشی ایمن و بی خطر است اما باید از موارد و نکات احتیاطی زیر پیروی کنید:

  • برای انجام تزریق فیلر، به پزشکی ماهر و مجرب (متخصص پوست یا جراح پلاستیک با تجربه) که دارای مجوز است مراجعه کنید.
  • این عمل باید در یک محیط پزشکی مانند کلینیک انجام شود و نه در منزل شخصی یا مراکز خرید.
  • از پزشک خود درباره تجربه و سابقه استفاده از فیلر تزریقی که برای تزریق به خودتان انتخاب کرده اید سوال کنید. هرچه تجربه پزشک در استفاده از یک محصول بیشتر باشد بهتر است.
  • فیلرها را بصورت آنلاین یا از مکان های غیر مجاز نخرید. فیلر را فقط از مراکز ارائه دهنده خدمات پزشکی معتبر تهیه کنید.
  • فیلرها باید در سرنگ های باز نشده و دارای برچسب باشند. حین خرید حتما این موارد را بررسی کنید.
  • حتما فیلری بخرید که مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) باشد.
  • از خطرات و عوارض جانبی احتمالی تزریق آگاه باشید.
  • مواد تشکیل دهنده ی فیلر را مطالعه کنید و اگر می دانید که به هر یک از مواد تشکیل دهنده ی آن (به عنوان مثال به کلاژن) آلرژی دارید، تزریق فیلر را انجام ندهید.
  • اگر دارویی مصرف میکنید حتما این مورد را به پزشک خود اطلاع دهید تا از تداخلات دارویی و عوارضی نظیر لختگی خون جلوگیری شود.

 

عوامل خطر، که باید از آنها آگاه باشید

شما نباید تزریق فیلر دریافت کنید اگر:

  • پوست شما به هر دلیلی ملتهب است (مثلاً اگر پوست شما، جوش، آکنه فعال، کهیر و غیره دارد)
  • به هر یک از فیلرها حساسیت دارید (برچسب روی محصول را بخوانید)
  • دچار اختلال عدم انعقاد خون هستید
  • برای خانم های باردار و شیرده یا برای افراد زیر ۱۸ سال (ایمنی و بی خطر بودن تزریق فیلر برای گروه های سنی جوان تر مورد مطالعه قرار نگرفته است)
  • پوست شما مستعد ایجاد جای زخم است (مثلاً زخم های کلوئیدی یا بافت اسکار بروی پوست خود دارید)
  • در برخی موارد مثلا در تزریق ژل به لب، ممکن است به علت حساسیت و یا بروز علائم عفونت نیاز به تخلیه ژل از لبها باشد که برای این امر حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنید .

جایگزین های فیلرهای تزریقی

میتوان با بسیاری از روش های مراقبتی و زیبایی پوست،‌ از بروز علائم پیری و چین و چروک های پوستی جلوگیری کرد. هر کدام از این روش ها درجات تاثیرگذاری و موفقیت مختلفی دارند. برخی از محبوب ترین این روش ها عبارتند از:

 

لوسیون ها (پمادهای موضعی)

برخی از لوسیون ها با افزایش گردش سلولی پوست به کاهش خطوط و چین و چروک ریز پوست کمک می کنند.  برخی دیگر از لوسیون ها نیز حاوی محرک‌هایی هستند که می‌توانند باعث شوند مناطقی در صورت (مانند لب‌ها) به طور موقت متورم شده و حجیم‌تر به نظر برسد.

میکرودرم ابریژن

میکرودرم ابریژن روشی غیرتهاجمی برای جوانسازی پوست است که در آن از اپلیکاتور برای لایه برداری استفاده میشود. این ابزار ذرات کوچک و ساینده را به پوست اسپری میکند و با لایه برداری پوست منجر میشود که لایه ی نرم و صاف تر زیرین جایگزین آن شود. این روش موجب سفتی و کشیدگی پوست شده و به کاهش چین و چروک پوست کمک میکند.

درم ابریژن

درم ابریژن یک عمل لایه برداری است که موجب حذف لایه های بیرونی پوست می شود (و چین و چروک ها و جای زخم ها را کاهش می دهد)، در نتیجه پوست نرم تر و صاف تر زیرین جایگزین آن میشود.

لایه برداری شیمیایی

در این روش،‌ مواد لایه بردار شیمیایی بروی پوست اعمال میشوند تا لایه ی مرده ی بیرونی پوست را لایه برداری کند و لایه های صاف و جدید زیرین پوست جایگزین آن شود.

 

نکات ضروری

اگر از فیلرهای مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا(FDA) استفاده شود و این تزریق توسط متخصص مجرب انجام شود، این روش کاملا بی خطر خواهد بود.

پزشکان توصیه میکنند که باید از ماساژ دادن ناحیه تحت درمان خودداری شود و فرد باید از قرار دادن ناحیه ی تزریق شده در معرض هوای سرد و دمای بالا (مانند رفتن به سونا یا اسکی در هوای سرد) پرهیز کند.

مصرف داروی آنتی هیستامین و داروهای ضد التهاب میتواند در کاهش قرمزی یا خارش پوست موثر باشد.

اگر متوجه علائم عفونت شدید (مانند تب،‌ چرک کردن ناحیه یا داغ و ملتهب بودن ناحیه) سریعا به پزشک مراجعه کنید.

اگر بعد از تزریق با اختلالات بینایی یا تنفسی مواجه شده اید و یا اگر درد وعلائم شدید دیگری دارید که باعث ناراحتی شما شده است،‌ سریعا به پزشک مراجعه کنید.

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده