به گزارش راهبرد معاصر فرهنگیان همچنان منتظر تصمیم شورای نگهبان برای تایید اصلاحات مجلس درباره لایحه رتبه بندی معلمان هستند.بر اساس این لایحه فرهنگیان در رتبه های آموزشیار معلم، مربی معلم، استادیار معلم ، دانشیار معلم و استاد معلم قرا می گیرند. پیش از این نیز پیش بینی هایی درباره امتیازات مورد نیاز برای قرار گرفتن در هر رتبه اعلام شده است. با این حال امروز یک عضو مجلس شورای اسلامی اعلام کرده است که بیشتر معلمان بر اساس رتبه بندی فرهنگیان در رتبه دو یا سه قرار می گیرند.
درحالی که شنبه ۷ اسفند، سخنگوی شورای نگهبان در ارتباط با لایحه رتبه بندی معلمان اظهار داشتند که هنوز اصلاحات به شورای نگهبان ارسال نشده است؛ امروز
فلاحی، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس اعلام کرد اصلاحیه طرح رتبه بندی معلمان 4 روز پیش به شورای نگهبان ارسال شده است.
به گفته فلاحی، کف حقوق در طرح جدید پایه حقوق برای رتبه یک حدود ۸ میلیون تومان است.
در ارتباط با نحوه اختصاص رتبه ها نیز همانطور که پیش بینی میشد به گفته فلاحی رتبه بیشتر معلمان دو یا سه است.
سنوات مورد نیاز برای دریافت رتبه های بالاتر در رتبه بندی معلمان حداقل ۵ سال خدمت در رتبه قبلی است، به عبارتی هر ۵ سال یک رتبه می توانید دریافت کنید ( مشروط به داشتن سایر شرایط که در آیین نامه اجرایی رتبه بندی فرهنگیان مشخص می شود مثل ساعات ضمن خدمت و ..)
برای رتبه ۱ یا آموزشیار معلم شرط سنوات ذکر نشده است و از طرفی در ماده ۴ فرآیند رتبه بندی را برای کلیه معلمان تعریف کرده است ، بنابراین همکاران از بدو خدمت تجربی ، مشمول دریافت رتبه خواهند بود و رتبه آموزشیار معلم را دریافت خواهند کرد
معلمان شاغل در مناطق محروم ، مرزی و عشایری، معلمان ابتدایی و استثنایی به ازای هر سال ۳ ماه تعجیل در دریافت رتبه خواهند داشت ..
به عبارتی هر ۴ سال بک رتبه دریافت خواهند کرد ( مشروط به داشتن سایر شرایط و اینکه تمام ۴ سال این شرایط محفوظ بماند ، به عنوان مثال معلم شاغل در منطقه محروم تمام ۴ سال خدمت خود را در منطقه محروم گذرانده باشند و در صورت خدمت کمتر ، به همان میزان محاسبه و اعمال خواهد شد مثال: فردي كه دو سال در مناطق كمتر توسعه يافته یا محروم بوده و سپس به مناطق برخوردار منتقل شده است ، به همان نسبت ( دو سال)، مشمول ٦ ماه تعجيل مي شوند.)
همکاری که دارای مجموع شرایط چند بند از این ماده باشد ، مثلا معلم ابتدایی شاغل در مناطق محروم ،همان تعجیل که به ازای هر سال ۳ ماه است را دریافت خواهد کرد ( فقط تعجیل مربوط به یکی از موارد را دریافت خواهد کرد )
نخبگان موضوع سند راهبردی کشور در امور نخبگان ، صرفا برای یک بار می توانند در دریافت یکی از رتبه ها ، ۳ سال تعجیل داشته باشند
حداقل سابقه مورد نیاز برای دریافت رتبه دانشیار معلم ۱۵ سال و استاد معلم ۲۱ سال است که تعجیل های ذکر شده برای معلمان ابتدایی ، استثنایی ، شاغلان مناطق محروم مرزی و عشایری و نخبگان از این سنوات کسر می شود ( ماده ۵ تبصره های ۱ تا ۳ )
مجلس شورای اسلامی اصلاحات اعمال شده در "رتبهبندی معلمان" را بهمنظور تأمین نظر شورای نگهبان تصویب کرد و مجدداً این لایحه برای اعمال نظر شورای نگهبان ارسال شد.
40 هزار میلیارد تومان اعتبار برای اجرای رتبهبندی معلمان در سال 1401 و نیمه دوم سال 1400 تعیین شده است.
به گفته رضا حاجیپور؛ سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس، اشکالات شورای نگهبان به رتبهبندی معلمان که عمده آن مربوط به بار مالی و اصل 75 بود، با حضور نماینده شورای نگهبان، آموزش و پرورش، سازمان برنامه و بودجه و سازمان اداری و استخدامی رفع شد.
وی افزود: تمام تلاشمان را انجام دادیم تا شورای نگهبان مجدد به مصوبه رتبهبندی معلمان اشکالی نگیرد، زمان اجرای رتبهبندی معلمان از نیمه دوم سال 1400 است و اعتبار آن در بودجه سال 1401 لحاظ شده است تا بتوان پرداختی رتبهبندی را از نیمه دوم سال 1400 محاسبه کرد.
پیش از این علیرضا منادی؛ رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس گفته بود: دولت در بودجه سال 1401، 25 هزار میلیارد تومان برای رتبهبندی اختصاص داد در حالی که دولت قبل رقم پایینتری را میپذیرفت همچنین مجلس، 13 هزار و 300 میلیارد تومان اختصاص داد تا اگر پول برای اجرای رتبهبندی 1400کفایت نکرد، اعتبار وجود داشته باشد.
طبق اصلاحات رتبهبندی معلمان؛ معلمان براساس شایستگیهای عمومی، تخصصی و حرفهای و تجربه خود در رتبههای پنجگانه به ترتیب: آموزشیار معلم، مربی معلم، استادیار معلم، دانشیار معلم و استاد معلم قرار میگیرند؛ کارکنان کادر اداری وزارت آموزش و پرورش که برای خدمت معلمی استخدام شدهاند نیز مشمول این قانون می شوند.
کسب رتبههای بالاتر مستلزم حداقل 5 سال خدمت در هر یک از رتبهها و کسب سایر شرایط لازم تعیین شده در آییننامه اجرائی این قانون خواهد بود.
همچنین حداقل سابقه خدمت معلمی برای کسب رتبههای دانشیار معلم و استاد معلم به ترتیب(15) و(21) سال است و ارفاقات مذکور در تبصرههای (1) و (2) این ماده، از این مدت کسر میشود.
برای رتبههای موضوع این قانون، فوق العاده رتبه بندی در احکام کارگزینی معلمان تعیین می شود. فوق العاده مذکور برای معلمان با رتبه آموزشیار معلم حداقل چهل و پنج درصد(45%)، مربی معلم حداقل پنجاه و پنج درصد(55%)، استادیار معلم حداقل شصت و پنج درصد(65%)، دانشیار معلم حداقل هفتاد و پنج درصد(75%) و استاد معلم حداقل نود درصد(90%) مجموع امتیازات حق شغل و حق شاغل و فوق العاده شغل است.
فوقالعاده رتبهبندی موضوع این قانون، از تاریخ 31/ 6/ 1400 اعمال میشود؛ معلمان بازنشسته قبل از این تاریخ، مشمول این قانون نمیشوند.
با عنایت به محاسبه ی حقوق بازنشستگی از میانگین حقوق دو سال آخر کارمند تاثیر تصویب لایحه ی رتبه بندی در حقوق و پاداش بازنشستگی به شرح زیر
است:
۱_با توجه به شمولیت لایحه ی رتبه بتدی از تاریخ ۱۴۰۰/۶/۳۱
بازنشستگان قبل از این تاریخ هیچ مبلغی بابت رتبه بتدی دریافت نخواهند کرد .
۲_بازنشستگان اول مهر ۱۴۰۰ تاثیر بسیار بسیار ناچیزی از رتبه بتدی را در حقوق خود خواهند دید
۳_بازنشستگان آخر اسفند ۱۴۰۰ تنها یک چهارم از مبلغ رتبه بتدی که در حکمشان ثبت شده را در دوران بازنشستگی
دریافت خواهند کرد .
۴_بازنشستگان آخر شهریور ۱۴۰۱ یک دوم از مبلغ رتبه بتدی که در حکمشان ثبت شده را در دوران بازنشستگی دریافت خواهند کرد .
۵-بازنشستگان آخر اسفند ۱۴۰۱ سه چهارم از مبلغ رتبه بتدی که در حکمشان ثبت شده را در دوران بازنشستگی دریافت خواهند کرد .
۶_بازنشستگان آخر شهریور ۱۴۰۲ کل مبلغ رتبه بتدی که در حکمشان
ثبت شده را در دوران بازنشستگی
دریافت خواهند کرد .
بازنشستگان روز ۳۱شهریور ۱۴۰۰ و به بعد مبلغی را که در حکمشان بابت رتبه بندی ثبت شده به همراه سایر بند های شامل پاداش جمع و در سنوات خدمتی خود حداکثر سی ضرب کنند.