به گزارش راهبرد معاصر؛ فطریه یا زکات فطره که شکلی از زکات است از فروع دین اسلام است و در روز عید فطر باید پرداخت شود و مبلغ زکات فطره ۹۸ به میزان سه کیلو گرم از قوت غالب خانوار در طول سال به ازای هر نفر است و در پاسخ به اینکه زکات فطره بر چه کسانی واجب است باید گفت وظیفه پرداخت فطریه بر عهده سرپرست خانواده است و به ازای همه افراد خانواده باید پرداخت شود. بر این فطریه 98 بر اساس خوراک غالب خانواده ها به میزان 3 کیلوگرم نان، برنج، ذرت، خرما یا مانند آن است که بیشتر مصرف می شود.
مبلغ کفاره و فطریه 98 چقدر است؟ + احکام
مقدار و نرخ فطریه امسال چقدر است؟
بر این اساس مثلا یک خانواده 4 نفره که قوت غالب آنها برنج کیلویی 25 هزار تومان است باید به مبلغ 12 کیلو از این برنج یعنی مبلغ 300 هزار تومان را به عنوان زکات فطره ۹۸ یا فطریه 98 پرداخت کند.
کفاره روزه 98 نیز به سه شکل می توان ادا کرد؛ دو ماه روز گرفتن که باید یک ماه آن پشت سر هم باید، آزاد کردن یک بنده و سیر کردن 60 فقیر.
کفاره روزه بر کسانی واجب است که عمدا روزه خود را شکسته باشند بدون آنکه مجبور باشند. (کفاره جمع یعنی چه؟) اگر شکستن روزه با فعل حرام صورت گرفته باشد نیز کفاره جمع واجب است و باید دو مورد از سه مورد انجام شود.
مبلغ کفاره روزه ۹۸ و زکات فطره ۹۸ از نظر آیت الله العظمی خامنه ای
مبلغ کفاره روزه ۹۸ و زکات فطره ۹۸ از نظر آیت الله العظمی مکارم شیرازی
بر اساس اعلام آیت الله العظمی مکارم شیرازی، زکات فطره ۹۸بر مبنای قوت غالب گندم مبلغ 9 هزار تومان و بر مبنای قوت غالب برنج خارجی، مبلغ 24 هزار تومان و برنج داخلی، مبلغ 60 هزار تومان اعلام شده است و مردم در انتخاب هر یک از آنها مخیر هستند. کفاره روزه ۹۸ غیر عمد مبلغ 3 هزار تومان است که باید به صورت نان تهیه و پرداخت شود، همچنین کفاره روزه عمد مبلغ 180 هزار تومان است.
مبلغ کفاره روزه ۹۸ و زکات فطره ۹۸ از نظر آیت الله العظمی نوری همدانی
مؤمنین محترم توجه دارند که فطریه 98 هر نفر ۳ کیلوگرم گندم یا برنج و یا موارد دیگری که در رسالههای عملیه ذکر شده است، میتواند باشد. البته بهتر آن است که قوت غالب پرداخت شود که بر این اساس قوت غالب گندم برای هر نفر ۹ هزار تومان در نظر گرفته شده است. همچنین برای کسانی که میخواهند قیمت برنج را پرداخت کنند، برنج داخلی حدود ۶۰ هزار تومان و خارجی حدود ۲۴ هزار تومان برای هر نفر در نظر گرفته شده، اما با توجه به تفاوت قیمت در مناطق مختلف به همان قیمت منطقهای محاسبه شود. کفاره در روزه غیرعمد روزانه ٢٥٠٠ تومان و در کفاره روزه عمدی روزانه ۱۵۰ هزار تومان است.
مبلغ کفاره روزه ۹۸ و زکات فطره ۹۸ برای خوزستانی ها
ولی فقیه در خوزستان در نماز عبادی سیاسی جمعه اهواز در مصلی مهدیه امام خمینی (ره) درخصوص تعیین نرخ زکات فطریه گفت: باتوجه به قیمت گندم و تحقیقات صورت گرفته، امسال بهای زکات فطریه برای هر نفر از مردم شریف خوزستان ۷۵ هزار ریال است.
مبلغ کفاره روزه ۹۸ و زکات فطره ۹۸ / دبیرخانه شورای عالی افتای کردستان مذهب امام شافعی
دبیرخانه شورای عالی افتای کردستان در بیانیهای میزان زکات فطره امسال مردم استان کردستان را طبق مذهب امام شافعی اینگونه اعلام کرد: براساس فتوای صریح ائمه مذهب امام شافعی (رضی الله عنه) میزان فطره به ازای هر نفر یک صاع از قوت غالب هر شهر، معادل ۲.۵ کیلو گرم است. براساس اعلام شورای افتاء استان کردستان، میزان زکات فطره سال ۹۸ براساس قوت غالب منطقه (در حدود ۲.۵ کیلوگرم گندم) به مبلغ حداقل شش هزارتومان تعیین شده است.
احکام زکات فطره ۹۸ از نظر مقام معظم رهبری
شرایط زکات فطره
بر کسی که خودش فقیر نباشد واجب است برای خود و تمام کسانی که تحت تکفل او هستند زکات فطره بپردازد. برخی مراجع تقلید افراد تحت تکفل را شامل کسانی که شب عید فطر میهمان شخص هستند نیز دانستهاند. اگر کسی که فطره بر او واجب است آن را پرداخت نکند بر خود انسان واجب نمیشود. کارمندان و سربازان تحت تکفل دولت محسوب نمیشوند.
زمان پرداخت فطریه/ زکات فطره بهتر است در چه زمانی پرداخت شود؟
از غروب آفتاب شب عید فطر تا ظهر روز عید بایستی مبلغ آن پرداخت شود. اگر در این محدوده زمانی فقیری یافت نشود میتوان مبلغ را کنار گذاشت و بعداً پرداخت نمود.
آیا بچه در شکم مادر فطریه دارد؟
خیر لازم نیست.
ایا فطریه به پدر و مادر میرسد؟
جایز نیست.
آيا زكات فطره را مىتوان به خانواده فقير غير متدين داد؟
در زكات فطره، عدالتِ گيرنده لازم نيست؛ ولى به كسى كه آشكارا گناه كبيره انجام مىدهد، بنابر احتياط نبايد زكات فطره داد.
آيا پدر مىتواند زكات فطره را به فرزند دانشجوى خود كه محتاج است، بدهد؟
اگر فرزندان فقير باشند، پدر و مادر بايد مخارج واجب آنان را بپردازند و نمىتوان چيزى از زكات فطره را بابت مخارج زندگى به آنها داد ولى براى اداى دين و يا مايحتاجى كه تأمين آن بر پدر واجب نيست اشكال ندارد.
آيا جايز است زكات فطره را به عنوان هديه، به خويشاوندان آبرومند و مستحق داد؟
میتواند به عنوان هديه بدهد و لازم نيست به او بگويد زكات فطره است؛ ولى بايد در نيت قصد زكات كند.
كسى كه سيد نيست، میتواند فطره را به سيد بدهد؟
خير، جايز نيست.
آيا جايز است زكات فطره را در امور فرهنگى و مذهبى كه باعث نشر معارف دين میشود صرف كرد؟
صرف زكات فطره در راه نشر معارف دين اشكال ندارد؛ ولى بهتر است آن را به فقير بدهند.
همسرم از سادات مىباشند با توجه به اينکه فطريه ايشان به عهده اينجانب مىباشد و من نيز سيّد نيستم و با عنايت به اينکه فطريه سادات جداگانه دريافت مىشود آيا فطريه مربوط به همسرم را در محل فطريه سادات بايد قرار داد؟
ملاک در پرداخت فطريه معيل (پرداخت کننده فطريه) است نه عيال، بنابراين شما نمىتوانيد فطريه خود را به سيّد بپردازيد هر چند همسر شما از سادات باشد.
آيا فطريه را به سادات فقير مىتوان داد؟
غير سادات نمىتوانند به سادات فطريه پرداخت نمايند.
اگر شخصى وضع مالى خوبى ندارد و براى مداواى بيمارى دختر بچهاش که هزينه زيادى دارد نيازمند پول است، آيا زکات فطره به او تعلق مىگيرد؟ و اگر بعداً معلوم شود كه اصلاً او مستحق نبوده حکم چيست؟
اگر فقير است، زكات فطره بر او واجب نيست و مىتوانيد زكات خود را به او بدهيد و اگر بفهميد فقير نبوده چنانچه مالى را كه به او دادهايد از بين نرفته باشد، مىتوانيد پس بگيريد و به مستحق بدهيد و اگر نتوانيد پس بگيريد، بايد از مال خودتان فطره را بدهيد.
فطریهی مهمان یک شبه بر عهدهی چه کسی است؟
فطریه میهمان یک شبه بر عهده خودش میباشد و بر عهدهی میزبان نیست.
پرداخت فطریه غیر سادات به سادات و احکام آن چگونه است؟
غیر سادات نمیتوانند فطریه را به سادات فقیر پرداخت کنند و در صورت پرداخت مجزی نمیباشد و ملاک در این امر سرپرست خانواده میباشد.
پرداخت فطریه در شهری غیر از شهر شخص پرداخت کننده چگونه است؟
بنابر احتیاط در همان شهری که هست پرداخت شود.
جهت مصرف فطریه چیست؟ و آیا میتوان آن را برای اماکن مذهبی مصرف نمود؟
مصرف فطریه همان مصرف زکات است؛ ولی احتیاط این است که به فقرای مومن داده شود.
احکام زکات فطره ۹۸ از نظر مقام معظم رهبری
آیا دادن پول یک مدّ طعام به فقیر تا با آن غذایی برای خودش بخرد، کافی است؟
اگر اطمينان داشته باشد که فقير به وکالت از او طعام خريده و سپس آن را به عنوان کفّاره قبول مىکند، اشکال ندارد.
اگر شخصی وکیل در غذا دادن به عدهای از مساکین شود، آیا میتواند اُجرت کار و پختن غذا را از اموالی که به عنوان کفّاره به او داده شده است، بردارد؟
مطالبه اجرت کار و پخت غذا براى وى جايز است، ولى نمىتواند آن را بابت کفّاره حساب نمايد و يا از اموالى که بايد به عنوان کفّاره به فقرا داده شود، بردارد.
زنی به علت بارداری و نزدیکی وقت زایمان، نمیتواند روزه بگیرد و میداند که باید آنها را بعد از زایمان و قبل از ماه رمضان آینده قضا نماید، اگر بهطور عمدی یا غیرعمدی تا چند سال روزه نگیرد، آیا فقط کفّاره همان سال بر او واجب است یا آنکه کفّاره تمام سالهایی که روزه را به تأخیر انداخته، واجب است؟
فديه تأخير قضاى روزه ماه رمضان هرچند به مدت چند سال هم به تأخير افتاده باشد، يکبار واجب است و آن عبارت است از يک مدّ طعام براى هر روزى، و فديه هم زمانى واجب مىشود که تأخير قضاى روزه ماه رمضان تا ماه رمضان ديگر بر اثر سهلانگارى و بدون عذر شرعى باشد، ولى اگر به خاطر عذرى باشد که شرعاً مانع صحّت روزه است، فديهاى ندارد.
زنی به علت بیماری از روزه گرفتن معذور است و قادر بر قضا کردن آنها تا ماه رمضان سال آینده هم نیست، در این صورت آیا کفّاره بر او واجب است یا بر شوهرش؟
اگر افطار روزه ماه رمضان از جهت بيمارى و تأخير قضاى آن هم از جهت ادامه بيمارى بوده است، براى هر روز يک مدّ طعام به عنوان فديه بر خود زن واجب است و چيزى بر عهده شوهرش نيست.
شخصی ده روز روزه بر عهده دارد و در روز بیستم شعبان شروع به روزه گرفتن میکند، آیا در این صورت میتواند عمداً روزه خود را قبل یا بعد از زوال، افطار کند؟ در صورتی که قبل یا بعد از زوال افطار نماید، چه مقدار کفّاره دارد؟
در فرض مذکور افطار عمدى براى او جايز نيست و اگر عمداً افطار کند، در صورتى که قبل از زوال باشد، کفّارهاى بر او واجب نيست و اگر بعد از زوال باشد، کفّاره بر او واجب است که عبارت است از غذا دادن به ده مسکين، و در صورت عدم تمکن، واجب است سه روز روزه بگيرد.
زنی در دو سال متوالی در ماه مبارک رمضان حامله بوده و قدرت روزه گرفتن در آن ایام را نداشته است، ولی در حال حاضر توانایی روزه گرفتن را دارد، حکم او چیست؟ آیا کفّاره جمع بر او و اجب است یا فقط قضای آن را باید به جا آورد؟ تأخیر او در قضای روزه چه حکمی دارد؟
اگر بر اثر عذر شرعی روزه ماه رمضان را نگرفته، فقط قضا بر او واجب است، و در صورتی که عذر او در خوردن روزه خوف از ضرر روزه بر جنین یا کودکش بوده، باید علاوه بر قضا، برای هر روز یک مد طعام به عنوان فدیه بپردازد، و اگر قضا را بعد از ماه رمضان تا ماه رمضان سال بعد، بدون عذر شرعی به تأخیر انداخته، فدیه دیگری هم بر او واجب است یعنی باید برای هر روز یک مد طعام به فقیر بدهد و در صورتی که عذر او خوف ضرر برای خودش بوده، حکم سایر موارد خوف ضرر را دارد که در صورت استمرار این خوف تا ماه رمضان سال بعد، قضا از وی ساقط است و فقط فدیه (یک مد طعام) بر او واجب است.
آیا رعایت ترتیب بین قضا و کفّاره، در کفّاره روزه واجب است یا خیر؟
واجب نيست.
آیا لزوم انجام روزههای کفاره حنث قسم که به صورت پشت سرهم باشد، فتوا است یا احتیاط واجب؟ همچنین حکم نسبت به سه روز روزه کفاره افطار قضای روزه، فتوا است یا احتیاط واجب؟
وجوب پشت سر هم بودن سه روز روزه ای که بعنوان کفاره ی قسم، یا به عنوان کفاره افطار قضای روزه می باشد، مبنی بر احتیاط است.
باتوجه به اینکه پرداخت کفاره عمدی درصورتی که توان پرداخت نباشد ساقط است آیا پرداخت کفاره غیرعمدی و فدیه هم درصورتی که توان پرداخت فعلی ندارد برای همیشه ساقط است یا هرگاه توان پیداکرد باید بپردازد؟
حکم خصال کفاره را ندارد و هر زمان توانایی پیدا کرد، باید بپردازد.