رژیم صهیونیستی در مرزهای جنوبی لبنان به دنبال چیست؟-راهبرد معاصر

رژیم صهیونیستی در مرزهای جنوبی لبنان به دنبال چیست؟

رژیم صهیونیستی در تاکتیکی جدید با حضور در مرزهای جنوبی لبنان به بهانه کشف تونل های زیرزمینی حزب الله، تلاش دارد قدرت عمل خود را در قالب دفاع پیشگیرانه به نمایش بگذارد.
نسیم حسینی؛ کارشناس مسائل رژیم صهیونیستی
تاریخ انتشار: ۱۳:۲۹ - ۲۴ آذر ۱۳۹۷ - 2018 December 15
کد خبر: ۱۴۶۵

به گزارش راهبرد معاصر؛ ارتش رژیم صهیونیستی از حدود 10 روز گذشته، ضمن اعلام بالاترین سطح آماده باش در طول 79 کیلومتر مرز مشترک با لبنان عملیات موسوم به «سپر شمال» را آغاز کرده است. طبق اظهارات مقامات تل آویو، هدف از این عملیات مبارزه با تونل‌های هجومی معرفی شده که به ادعای سران اسرائیلی توسط حزب‌الله لبنان در داخل اراضی اشغالی حفر شده اند. براین اساس در کنار حضور ارتش اسرائیل به فرماندهی منطقه شمالی و مشارکت سرویس اطلاعات و بخش مهندسی، ماشین آلات سنگین و بولدوزها در حال حفر زمین هستند.


به نظر می رسد این اقدام به دلیل ترس از غافلگیری‌هایی است که سیدحسن نصرالله در خصوص انتقال نبرد به داخل اسرائیل به جای محدود کردن آن در لبنان وعده داده است. در همین راستا پرواز مستمر هواپیماهای بدون سرنشین بر فراز جنوب و اخیرا ضاحیه جنوبی، به‌ویژه بر فراز باشگاه «الرایه» و «العهد» برای بررسی هرگونه تغییر در توپوگرافی زمین و حرکت تپه های منطقه انجام می شود.


از این رو بنیامین نتانیاهو اعلام کرد عملیات موسوم به «سپر شمال» را تا تحقق هدف یعنی کشف و خنثی سازی اقدامات نظامی حزب الله، ادامه خواهد یافت. در همین خصوص در روزهای اخیر، اخبار متعددی درباره کشف تونل های زیرزمینی حزب الله که از لبنان به داخل سرزمین های اشغالی کشیده شده اند، از سوی مقامات و رسانه های اسرائیلی شنیده می شود. اخباری که صرفا در حد چند خط خبری کوتاه است و هیچ تصویری که آن را مستند کند وجود ندارد.


در واقع مقامات تل آویو امیدوار هستند با استناد به کشف تونل هایی که گفته می شود به اندازه عبور موتورسیکلت عمق و پهنا دارند، بتوانند تحرکات خود را در مرزهای جنوبی لبنان با نام عملیات پیشگیرانه در افکار عمومی جهان توجیه کنند.


واکنش مقامات لبنان به آرایش نظامی رژیم صهیونیستی

میشل عون، رئیس جمهور لبنان، با مشاهده اقدامات اسرائیل در مرزهای جنوبی این کشور ضمن دستور به دستگاه های امنیتی برای رصد دقیق تحرکات رژیم صهیونیستی، به برنل کاردل، هماهنگ کننده ویژه سازمان ملل در امور لبنان گفت: ادعاهای تل آویو مبنی بر وجود کارگاه‌های ساخت اسلحه و انبارهای مخفی سلاح در برخی از مناطق لبنان اساسا صحت ندارد.


وی همچنین تاکید کرد: لبنان به حفظ ثبات در مرزهای خود و اجرای توافقنامه 1701 شورای امنیت پایبند است، اما اسرائیل همچنان به نقض حاکمیت لبنان در زمین و آسمان و دریا ادامه داده و به قطعنامه‌های صادره از سوی شورای امنیت و سازمان ملل در این زمینه اعتنایی نمی‌کند.


نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان هم روایت رژیم صهیونیستی از وجود تونل های زیرزمینی در مرز لبنان را مشکوک خواند. بری در تماس تلفنی با سفیر آمریکا در بیروت، ارائه مدارک و گزارش های لازم را که وجود تونل ها و صحت ادعاهای اسرائیلی را اثبات کند، خواستار شد. وی با اشاره به حفاری های رژیم صهیونیستی با هدف تخریب تونل های ادعایی حفرشده از سوی حزب الله، گفت: اگر اسرائیل بخواهد در سرزمین هایی که اشغال کرده حفاری کند، هرکاری می تواند انجام دهد، اما اگر بخواهد این حفاری ها را به سمت خاک لبنان ادامه دهد، مساله دیگری است.


حسن حب‌الله، عضو شورای سیاسی حزب‌الله لبنان بیان کرد: مقاومت لبنان کاملا بیدار و در آمادگی کامل قرار دارد وتحرکات دشمن اسرائیلی در تمامی جبهه‌ها را زیر نظر دارد.


شورای ملی رسانه در لبنان نیز در واکنش به جنجال برخی رسانه‌ها مبنی بر آغاز عملیات «سپر شمالی» اسرائیل برای نابودی تونل‌های حزب‌الله با صدور بیانیه‌ای از رسانه‌ها خواست که در تله تبلیغاتی و جنجال رسانه‌ای که اسرائیل علیه لبنان به راه انداخته است، نیفتند.


آیا جنگ میان حزب الله و رژیم صهیونیستی قریب الوقوع است؟

عقب نشینی رژیم صهیونیستی در سال 2000 میلادی از جنوب لبنان پایان تجاوزکاری های این رژیم در مناطق مرزی با لبنان نبود؛ زیرا هنوز بخش هایی از خاک لبنان در اشغال رژیم صهیونیستی است. پس از این اتفاق، در سال 2006 نبرد دیگری میان اسرائیل و لبنان به وقوع پیوست که این بار طرف مقابل ارتش رژیم صهیونیستی، نیروهای حزب الله بودند. جنگی که پس از سی و سه روز و به رغم برخورداری ارتش اسرائیل از تجهیزات نظامی قدرتمند، بدون نتیجه مثبتی برای آنها به پایان رسید و این مساله قدرت عمل حزب الله در برابر رژیم صهیونیستی را آشکار کرد.


اما اینک پس از 12 سال از جنگی که اسرائیل را متحمل فشارهای مادی، روانی و خسارات انسانی زیادی کرد، این سوال مطرح است در شرایط کنونی یکبار دیگر میان حزب الله و رژیم صهیونیستی تبادل آتش رخ می دهد یا خیر؟


برای پاسخ به این سوال لازم و ضروری است که به توان عملیاتی حزب الله نسبت به گذشته توجه شود. نیروهای حزب الله در نتیجه ورود به بحران سوریه و چندین سال نبرد در کنار نیروهای سوری علیه گروه های مختلف تروریستی، نسبت به گذشته از آمادگی رزمی، تاکتیکی و عملیاتی بسیار بالاتری نسبت به قبل دارند. براین اساس اگرچه ارتش اسرائیل به دلیلی برخورداری از نیروی هوایی، قدرت ضربه زنندگی دارد اما توان موشکی حزب الله در کنار پشتوانه تجربه جنگ طولانی سوریه، درگیری جدید می تواند برای رژیم صهیونیستی بسیار مهلک باشد.


با این حال در خصوص احتمال وقوع درگیری نظامی جدید بین حزب الله و اسرائیل دو دیدگاه وجود دارد:


 از نگاه یک گروه حمایت های آمریکا و دولت ترامپ شامل پشتیبانی از صهیونیست ها برای ورود به یک جنگ تازه در منطقه نمی شود. زیرا این نبرد هزینه های متعددی برای ایالات متحده خواهد داشت. گزارش های سازمان های حقوق بشری در باره فجایع جنگ یمن و تصاویر دلخراش از وضعیت غیرنظامیان در این درگیری که آمریکا به عنوان حامی عربستان ایفای نقش می کند، باعث دودستگی در بین نمایندگان کنگره و واکنش افکارعمومی این کشور علیه سیاست های تسیلحاتی آمریکا شده که این امر هزینه رسانه ای و تبلیغاتی برای مبرا کردن و یا منحرف کردن نگاه ها از نقش آمریکا در جنگ یمن را چند برابر کرده است. لذا ورود به منازعه ای جدید، در حالی که واشنگتن در چند جبهه از جمله پیشبرد تحریم های ایران، مساله کره شمالی، جنگ تجاری با چین، اختلافات با اروپا و مساله سوریه درگیر است، منطقی به نظر نمی رسد.


اما از دیدگاه دوم، برهه کنونی بهترین زمان برای حمله و تضعیف حزب الله توسط رژیم صهیونیستی محسوب می شود. تیم دولت ترامپ متشکل از افراد جنگ طلبی هستند که نسبت به هرگونه تقویت حزب الله در لبنان به دلیل پیوندی میان این گروه و جمهوری اسلامی ایران، حساس اند و لذا مایل اند به نحوی توان حزب الله را تضعیف کنند.


در همین راستا برایان هوک، رئیس گروه اقدام ایران در وزارت خارجه آمریکا با اعلام حمایت از عملیات نظامی صهیونیست ها علیه لبنان گفت: حفر تونل از سوی حزب الله نمونه ای از سیاست خارجی انقلابی ایران است.


جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا، هم برای اینکه نشان دهد اظهارات مقامات اسرائیل در خصوص کشف تونل های جدید درست است، از حزب‌الله خواست حفر تونل در مرزهای لبنان با سرزمین‌های اشغالی را متوقف کند.


علاوه براین می توان به کشورهایی مانند عربستان اشاره کرد که به محدودن شدن حزب الله در جنگ احتمالی آینده چشم دوخته و از این رو از ایجاد بی ثباتی در لبنان و تضعیف حزب الله حمایت می کنند. زیرا آل سعود پس از عدم موفقیت در پیشبرد برنامه هایش در سوریه، عراق و یمن امیدوار است بتواند در جنگی با ابزارهای اسرائیلی و حمایت آمریکا، به یکی از متحدین اصلی جمهوری اسلامی ایران در منطقه ضربه وارد کند.


هراس رژیم صهیونیستی از توان نظامی حزب الله

تجزیه و تحلیل های نظامی نشان می دهد مقامات رژیم صهیونیستی نسبت به گذشته بازدارندگی بیشتری برای حمله و شروع جنگ علیه حزب الله دارند. در این باره روزنامه یدیعوت آحارنوت به نقل از «یووال اشتاینس» وزیر انرژی این رژیم عنوان کرد: «موشک های حزب الله ممکن است که کل اسرائیل را هدف قرار دهد. صهیونیستها، حزب الله را دشمن بسیار خطرناک و بسیار مجرب می دانند».


پایگاه صهیونیستی «والا» با اشاره به دقت بالای موشک های حزب الله لبنان نوشت: «حزب الله توان هدف قرار دادن اهداف و تاسیسات حساس و مهم اسرائیل را دارد و جنگ 2006 در مقایسه با جنگ بعدی به مثابه تفریح است».


در واقع جنگ سال 2006 نشان داد برتری نظامی اسرائیل به ویژه در ابعاد تسلیحاتی و آموزشی نیروی هوایی، هوانیروز و زرهی که در نبردهای گذشته سهم بسیار مهمی در جلوگیری از گسترش دامنه جنگ به داخل سرزمین های اشغالی داشتند، فاقد کارایی نظامی شده اند و لذا نتوانستند نقشی در جلوگیری از گسترش دامنه جنگ به داخل اسرائیل ایفا کنند. بدون شک این مساله در زمان حال با توجه به گسترش زرادخانه موشکی حزب الله و کارآزمودگی بیشتر رهبران و نیروهای تحت امرشان می تواند برای صهیونیست ها خطرناک تر باشد.


مضاف براین، همان طور که اشاره شد رهبران اسرائیل توان عملیاتی نیروهای حزب الله در جبهه زمینی را در سوریه دیده اند و می دانند تجربه جنگ سوریه به قدرت آنها نسبت به گذشته افزوده است. این در حالی است که تعداد کشته شده های ارتش اسرائیل در نبرد با حزب الله برای تل آویو و مردم سرزمین های اشغالی بسیار اهمیت دارد تا جایی که می تواند به بحران سیاسی در این رژیم و سقوط دولت نتانیاهو بیانجامد. لذا هرگونه تصمیم شتابزده در آغاز جنگی که احتمال کشته شدن تعداد زیادی از نیروهای ارتش اسرائیل در آن وجود دارد، یک خودکشی سیاسی برای این رژیم به شمار می رود. به ویژه آنکه در جنگ سی و سه روزه، برای اولین بار تعداد کشته شدگان ارتش اسرائیل از طرف مقابل بیشتر شد.


بنابراین به نظر می رسد بیش از آنکه احتمال وقوع نبردی جدید وجود داشته باشد، تحرکات ارتش رژیم صهیونیستی در راستای اقداماتی برای جلب اعتماد و آرامش خاطر ساکنین 22 شهرک شمال سرزمین های اشغالی است. همچنین تل آویو تلاش دارد نشان دهد نسبت به هرگونه تحرک و برنامه ریزی حزب الله و نیروهای مقاومت حساس و آگاه است و در صورت لزوم دست به مقابله نظامی در قالب دفاع پیشگیرانه می زند.


علاوه بر این عرض اندام نظامی اسرائیل که در حال حاضر بیشتر بعد رسانه ای دارد، تلاشی برای جلب نظر دوستان عرب خود در منطقه نیز محسوب می شود. زیرا در ماه های اخیر وزارت خارجه اسرائیل تحرکات گسترده ای برای عادی سازی روابط با جهان عرب شروع کرده و در این شرایط نمایش قدرت نظامی و بازدارندگی این رژیم می تواند بر قدرت اقناع سازی رهبران عرب در برقراری رابطه با تل آویو موثر باشد.




ارسال نظر
تحلیل های برگزیده