تحقق منافع اقتصادی ایران در گرو دریافت تضمین از آمريکا-راهبرد معاصر
سید مصطفی خوش چشم، کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت‌و‌گو با «راهبرد معاصر» مطرح کرد:

تحقق منافع اقتصادی ایران در گرو دریافت تضمین از آمريکا

سید مصطفی خوش چشم، کارشناس مسائل بین‌الملل با بیان اینکه در کنار بسته شدن پرونده‌های ایران در آژانس بین‌المللی انرژی اتمی باید تضمین‌های مستقیم به‌ویژه مرتبط با انتفاع اقتصادی پایدار ایران اخذ شود، گفت: با توجه به اینکه جمهوری‌خواهان اعلام کرده‌اند هرگونه توافق با ایران را دچار مشکل می‌کنند، قطعاً نیازمند اخذ تضمین‌های مختلف هستیم.
سید مصطفی خوش چشم؛ کارشناس مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۱۲:۲۳ - ۰۷ مهر ۱۴۰۱ - 2022 September 29
کد خبر: ۱۵۲۲۹۳

تحقق منافع اقتصادی ایران در گرو دریافت تضمین از آمريکا

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه کشورمان در مصاحبه با ان‌پی‌آر گفت: آمریکایی‌ها گام‌هایی در راستای دادن تضمین به ما برداشته‌اند و به تضمین‌هایی نیاز داریم که کامل‌تر باشند. 

 

 

وی افزود: اگر آمریکایی‌ها به مردم ایران اهمیت می‌دهند، می‌توانند به این واقعیت‌ توجه کنند که هزاران کودک ایرانی به‌دلیل تحریم‌های آمریکا جان‌شان را از دست داده‌اند. در مذاکرات وین، در مرحله‌ای قرار داریم که تنها دو موضوع بر روی میز باقی مانده‌اند؛ اما موضوع‌های باقی‌مانده مهم و قابل توجه هستند. 

 

سید مصطفی خوش چشم، کارشناس مسائل بین‌الملل در گفت و گو با «راهبرد معاصر» درباره اهمیت اخذ تضامین پیش از امضای توافق بازگشت‌ آمریکا به برجام از دولت واشنگتن گفت: تخلف های آمریکا در برجام و محقق نشدن وعده های برجامی در دوران باراک اوباما و دونالد ترامپ، رؤسای جمهور اسبق و سابق آمریکا که برجام را به راحتی بدون توجه به مکانیزم های توافق کنار گذاشتند ما را موظف می‌کند این بار در اخذ تضامین بسیار قوی عمل کنیم.

 

این تضامین تلاش می شود امنیت هرگونه سرمایه گذاری شرکت های خارجی در ایران حفظ شود

وی با بیان تخلف های متعدد و بدعهدی های مکرر آمریکا در توافق نامه های بین المللی افزود:  با توجه به اینکه آمریکا به هیچ عنوان به تعهدات خود پایبند نیست و در هیچ یک از توافق های اخیر دو یا چندجانبه با کشورهایی در قاره آمریکا، مکزیک، کانادا، حوزه آتلانتیک، اتحادیه اروپا و پیمان موشک های کوتاه برد و میان برد هسته ای بالستیک با روسیه، تعرفه تجاری با چین، پیمان آسمان های باز، معاهده آب و هوایی پاریس و حتی عضویت در یونسکو پایبند نبوده است، عقلانیت حکم می کند ایران تضامین مکفی برای انتفاع اقتصادی خود از هرگونه توافقی را از طرف مقابل بخواهد.

 

 

این کارشناس مسائل بین‌الملل عنوان کرد: طرف آمریکایی در ماه آینده انتخاباتی در پیش خواهد داشت که احتمال تغییر ترکیب سیاسی وجود دارد و احتمال اینکه اکثریت جمهوری خواه به قدرت برسند زیاد است، بنابراین با توجه به اینکه جمهوری خواهان از پیش اعلام کرده اند هرگونه توافقی با ایران را دچار مشکل می کنند، قطعاً ایران نیازمند اخذ تضامین مختلف است.

 

 

خوش چشم درباره نوع تضامین گفت: تضامین در چهار دسته هسته ای، حقوقی، اقتصادی و سیاسی قرار می گیرند، شامل تعداد زیادی از تضامین انفرادی و گروهی و یکی از مهمترین آن‌ها تضمین اقتصادی است. در این تضامین تلاش می شود امنیت هرگونه سرمایه گذاری شرکت های خارجی در ایران حفظ شود؛ به این معنا که سرمایه گذاری شرکت های خارجی در ایران بدون توجه به سرنوشت برجام و دخالت های آمریکا در توافق هسته‌ای باشد.

 

 

وی تصریح کرد: شرکت های آسیایی و اروپایی علاقمند به سرمایه گذاری در ایران خواسته اند دست‌کم 10 تا 20 سال زمان برای سرمایه گذاری امن به آنها داده شود. این شرکت ها در مدت یک‌ونیم سال تا دو سال گذشته از ایران درخواست کرده اند چنین تعهدی برای سرمایه گذاری آنها در اقتصاد ایران از طرف آمریکا گرفته شود تا به آنها برای باقی ماندن دوره طولانی مدت در ایران فارغ از هرگونه نتیجه برجام فرصت داده شود.

 

 

خوش چشم عنوان کرد: تضامین دیگری به‌صورت غیرمستقیم وجود دارد که از همان میزان اهمیت برخوردار است، ازجمله اینکه اگر ایران هرگونه توافقی انجام دهد، برای برداشتن فشارهایی شامل لغو تحریم ها و بسته شدن پرونده های آژانس است. طبعاً هرگونه توافقی انجام شود و پرونده های ایران باز بماند، در آینده نزدیک آمریکا با استفاده از همین ابزار می تواند خلف وعده، از ایران امتیاز بیشتری درخواست کند و پایداری توافق و انتفاع اقتصادی ایران را از بین ببرد .

 

 

این کارشناس سیاست خارجی تأکید کرد: بسته شدن این پرونده ها در به نتیجه رسیدن انتفاع اقتصادی ایران مهم است. پیش تر سال 2015 همه پرونده های مربوط به قبل از سال 2015 در توافق ایران و آژانس بسته شد. ایران با وجود این موضوع در یک‌ونیم سال گذشته با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بسیار همکاری کرده تا پرونده ها خاتمه یافته تلقی شود. 

 

پرونده های ایران کاملاً سیاسی باز مانده است و به عنوان ابزار فشار علیه ایران استفاده می شود، در حالی که ابزار فشار نباید در صورت هرگونه توافقی در دستان طرف مقابل باقی بماند

وی افزود: اسفند ماه سال گذشته با حضور رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در ایران زمانی که به توافق نزدیک شدیم، آژانس در مسیر بستن پرونده ها قرار گرفت، اما به محض سر باز زدن آمریکایی ها از اعطای امتیازات لازم به ایران، آژانس مسیر خود را تغییر داد و به عنوان یکی از ابزارهای فشار بر ایران، با صدور قطعنامه شورای حکام به عنوان ابزاری در دست آمریکا قرار گرفت. 

 

 

سید مصطفی خوش چشم تصریح کرد: طبعاً پرونده های ایران کاملاً سیاسی باز مانده است و به عنوان ابزار فشار علیه ایران استفاده می شود، در حالی که ابزار فشار نباید در صورت هرگونه توافقی در دستان طرف مقابل باقی بماند، بنابراین یکی از تضامینی که می تواند به ایران اطمینان خاطر بدهد که اگر توافقی حاصل شود ماندگار خواهد بود، بسته شدن پرونده های ایران در آژانس است. در کنار این موضوع می بایست تضامین مستقیم به‌ویژه‌ تضامین مرتبط با انتفاع اقتصادی پایدار ایران اخذ شود. 

 

ارسال نظر