شکست پروژه هم‌پیمان سازی آمریکا در بازار انرژی-راهبرد معاصر
لاوروف: ناتو قصد کنترل بر جهان را دارد پارلمان لبنان: طی ساعت‌ها یا روز‌های آتی ممکن است توافق آتش‌بس اعلام شود. کاخ سفید: اوکراین اجازه استفاده از موشک‌های «اتکمز» را در کورسک دارد کاخ سفید: پیشرفتی در آتش‌بس لبنان وجود ندارد که بتوان در مورد آن صحبت کرد ۱۷ نفر در واژگونی اتوبوس در برزیل کشته شدند استعفای رئیس ستاد تیپ گولانی ارتش رژیم صهیونیستی حزب الله فرمانده تیپ گولانی را برای همیشه خانه‌نشین کرد جزئیات توافق جامع همکاری میان ایران و روسیه وزیر خارجه هند: با ایران و اسرائیل برای جلوگیری از تشدید تنش‌ها در ارتباط هستیم بازدید سفیر ایران در عراق از قبیله «آل عیسی الطائی» آکسیوس: اسرائیل و لبنان بر سر مفاد آتش بس به توافق رسیدند سی‌ان‌ان: نتانیاهو در اصل توافق آتش بس با حزب الله موافقت کرد امانی، سفیر ایران در لبنان: روز گذشته برای صهیونیست‌ها بسیار دردناک بود عربستان در تدارک عمره ۳۰ میلیونی رمضان السودانی: جمعیت عراق از ۴۵ میلیون نفر گذشت

شکست پروژه هم‌پیمان سازی آمریکا در بازار انرژی

هفته گذشته اعضای اوپک‌ پلاس با کاهش 2 درصدی تولید نفت خود موافقت کردند، توافقی که روزانه 2 میلیون بشکه نفت از عرضه به بازار جهانی می‌کاهد و این برای اتحادیه اروپا در آستانه زمستان بدون گاز روسیه، خبر نگران‌کننده‌ای بود.
تاریخ انتشار: ۱۹:۲۶ - ۱۶ مهر ۱۴۰۱ - 2022 October 08
کد خبر: ۱۵۳۶۰۹

به گزارش راهبرد معاصر هرچند قیمت نفت که ۳ ماه پیش در بحبوحه جنگ اوکراین به مرز بشکه‌ای ۱۲۰ دلار رسیده و به تازگی در کانال ۹۰ دلار آرام گرفته بود، اما با تصمیم کاهشی تولید از سوی اوپک پلاس، قیمت این ماده حیاتی دوباره به مرز ۱۰۰ دلار در هر بشکه نزدیک شد، قیمتی که هر اندازه غربی‌ها را متضرر می‌کند در مقابل از نظر سیاسی و اقتصادی به سود روسیه خواهد بود.

شاید کاهش ۲ میلیون بشکه نفت در روز نسبت به مصرف ۱۰۰ میلیونی آن در وهله اول عدد قابل توجهی نباشد، اما این توافق در حالی که غرب خود را برای زمستانی سرد و بدون گاز روسیه آماده می‌کند، پیام آور چالش‌های جدیدی خواهد بود. اروپا اینک با به قدرت رسیدن راست‌های افراطی در برخی کشورها مانند ایتالیا و سوئد با مشکلات ساختاری جدی که حتی وحدت اتحادیه را نیز تهدید می‌کند، روبه‌رو است و هرگونه فشار جدید سیاسی و اقتصادی هر چند اندک، می‌تواند به ناپایداری وضعیت اتحادیه اروپا کمک کند.

اخیراً استراتژیست‌هایی چون «مورگان استنلی» پیش‌بینی کرده بودند که تولید نفت روسیه پس از اجرایی شدن تحریم‌های اتحادیه اروپا به میزان یک تا ۱.۵ میلیون بشکه در روز کاهش می‌یابد، اما حالا با احتساب رقم کاهشی اوپک پلاس باید ۲ برابر آن را در برآوردهای خود مد نظر قرار دهند که طبیعتا می تواند فشارهای ناشی از کمبود انرژی را مضاعف کند.

به لحاظ ملاحظات سیاسی نیز تصمیم کاهشی اوپک پلاس شکستی برای آمریکا در پروژه «هم‌پیمان سازی» این کشور قلمداد می‌شود. الکساندر نواک، قائم‌مقام نخست‌وزیر روسیه که به‌تازگی از سوی آمریکا تحریم شده، به‌دلیل آن که مورد تحریم مشابهی از سوی اتحادیه اروپا قرار نگرفت با حضور در وین توانست ضمن ایفای نقش موثر در شکل‌گیری توافق در جلسه اوپک پلاس، زمینه همکاری اوپک و اوپک‌ پلاس تا آخر سال ۲۰۲۳ را نیز فراهم کند که دلیل آن را باید در ناهماهنگی میان آمریکا و اروپا جستجو کرد.

«آموس هوخشتاین»، نماینده ارشد انرژی آمریکا ماه گذشته برای گفتگو در مورد مسائل انرژی از جمله تصمیم اوپک پلاس به عربستان سعودی سفر کرده بود و تصمیم اخیر اوپک پلاس که به‌شدت خشم آمریکایی‌ها را برانگیخت، نشان داد که در این جدال بسیار مهم آمریکا نتوانسته هم پیمان سنتی خود یعنی ریاض را از قرار گرفتن در جبهه روسیه باز دارد.

اهمیت این رخداد زمانی بیشتر روشن می‌شود که ناکامی بایدن در سفر تیر ماه خود به عربستان سعودی را نیز که هدف اصلی آن مدیریت جریان تولید انرژی بود، به آن اضافه شود. سناتور «کریس مورفی»، نماینده دموکرات کنگره آمریکابا انتشار متنی طعنه آمیز در این خصوص در صفحه توئیتر خود نوشت: «من فکر می‌کردم که هدف فروش تسلیحات به کشورهای حوزه خلیج‌فارس به رغم نقض حقوق بشر، جنگ مزخرف یمن، کار علیه منافع آمریکا در لیبی، سودان و غیره، این است که وقتی یک بحران بین‌المللی پیش آمد، عرب‌ها آمریکا را به جای روسیه و چین انتخاب می‌کنند!»

توافق اخیر اوپک پلاس بار دیگر نشان داد هم‌پیمانی‌های سنتی در منطقه به دلایل مختلف دستخوش تغییرات ماهیتی شده و جهان غرب نمی‌تواند در جنگ اوکراین اهداف خود را با پروژه «هم‌پیمان سازی» و با شعار «ما در مقابل روسیه» پیش ببرد./نورنیوز

مطالب مرتبط
ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار