پزشکیان در آیین دریافت استوارنامه سفیر جدید نیوزیلند: زورگویی در قاعده گفت‌و‌گو نمی‌گنجد روند بررسی برنامه‌های «مدنی‌زاده» در کمیسیون اقتصادی مجلس سخنگوی دولت: دولت اعتراض کامیونداران را به رسمیت می‌شناسد نحوه جذب منابع انسانی در آموزش و پرورش اصلاح شد نیروی زمینی ارتش ۵ پایگاه موشکی در ساختار خود پیش‌بینی کرد مهاجرانی: ایران با حفظ منافع ملی مذاکره را ترک نخواهد کرد / تمام سناریو‌های ما روی میز است محمود احمدی نژاد عازم اروپا شد + جزئیات دستورات معاون اول رئیس‌جمهور برای اطفای حریق در پارک ملی گلستان الحاق ۱۰ فروند بالگرد باز آماد شده به هوانیروز ارتش قالیباف: بولیوار صدای استقلال را از دل ملت‌های تحت ستم بیرون کشید قالیباف قانون اصلاح پرداخت فوق‌العاده خاص را ابلاغ کرد دستور رییس جمهور برای پرداخت حقوق کارمندان مبتنی‌بر عملکرد سخنگوی هیات رئیسه مجلس: مدنی‌زاده به عنوان وزیر پیشنهادی اقتصاد به مجلس معرفی شد نائب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس: قصور بانک‌ها در پرداخت وام ازدواج محرز است سلیمی، نماینده مجلس: امضای سرپرست وزارت اقتصاد از فردا بی‌اعتبار است

نشست خبری رضا پهلوی مایه تمسخر شد

رضا پهلوی روز گذشته در نشست خبری در پاسخ به پرسشی درباره کودتای ۲۸ مرداد، ضمن سکوت درباره این واقعه، از دخالت خارجی در اتفاقات اخیر حمایت کرد.
تاریخ انتشار: ۱۵:۵۶ - ۳۰ مهر ۱۴۰۱ - 2022 October 22
کد خبر: ۱۵۵۶۹۷

به گزارش راهبرد معاصر؛ روز گذشته رضا پهلوی نشست خبری به بهانه اغتشاشات اخیر با حضور نمایندگان رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از کشور برگزار کرد. این نشست طولانی تنها با حضور رسانه‌هایی همچون بی‌بی‌سی، صدای‌ آمریکا و اینترنشنال برگزار شد و برخی فرازهای آن مورد تمسخر در فضای مجازی واقع شد؛ از درخواست برای دادن اموال اختلاس‌گران فراری به کانادا به کارگران اعتصاب کرده (بدون مشخص کردن سازوکار‌ آن) تا درخواست آزادی همجنس‌بازی در ایران.

 

اما جایی از این نشست خبری تشریفاتی، پاشنه آشیل پهلوی‌ها خودنمایی کرد و آن زمانی بود که یک خبرنگار درباره حمایت خارجی‌ها از اعتراضات و نگرانی‌ها از دخالت خارجی در امور داخلی کشور پرسیده و به کودتای 28 مرداد و روی کار آمدن محمدرضا پهلوی با حمایت آمریکا اشاره می‌کند. این سؤال که شاید بدون هماهنگی پرسیده شد، تاحدودی عصبانیت رضا پهلوی را در پی داشت اما او نه تنها به کودتای 28 مرداد اشاره‌ای نمی‌کند بلکه تلویحاً از حمایت خارجی نیز دفاع می‌کند.

 

رضا پهلوی با اشاره به شعار دوران اغتشاشات 88 که می‌گفتند "اوباما؛ یا با ما یا با اونا" و درخواست آشوبگران برای موضع‌گیری نمایندگان کنگره یا نمایندگان پارلمان اروپا، مسئله دخالت خارجی را یک "ذهنیت کهنه" دانست و گفت: اتفاقاً اعتراض مردم به دنیا این است که چرا کاری نمی‌کنید! دخالت در حفظ حقوق بشر امری واجب است اگرچه لشگرکشی را نفی می‌کنیم.

 

سؤال درباره کودتای 28 مرداد در سالهای گذشته همواره با سکوت بازماندگان پهلوی روبه‌رو شده است. چه شخص رضا پهلوی و چه مادر وی فرح که در دوران حکومت شاه، ملکه بود نه تنها از‌ آن اتفاق عذرخواهی و یا انتقاد نکردند بلکه درصدد توجیه برآمدند. یک بار دیگر رضا پهلوی در یک نشست مطبوعاتی در مؤسسه هودسون آمریکا وقتی از او پرسیدند آیا غیر از آمریکایی‌ها، شما یا خانواده‌تان هیچ‌گاه به خاطر کودتای 28 مرداد عذرخواهی می‌کنید؟ جواب داد: من قضاوت در مورد اینکه چه بود را به تاریخ‌دانان می‌سپارم ولی معمولاً کودتا از پایین به بالاست نه بالا به پایین! و بعد در توجیه برکناری مصدق گفت: اگر تغییر هر نخست‌وزیر کودتاست پس هر بار که (زمان شاه) نخست‌وزیر عوض شده، کودتا بوده پس ما یک سال در میان کودتا داشته‌ایم!

 

جواب رضا پهلوی که البته در همین نشست خنده حضار را در پی داشت نشان می‌دهد وی که دانش‌آموخته علوم سیاسی است نمی‌داند کودتا برخلاف انقلاب توسط نظامیان و از بالا به پایین انجام می‌پذیرد و یا برکناری محمد مصدق نه با استعفا یا با اراده شاه بلکه با قوه قاهره نظامیان و حمایت دولت‌های آمریکا و انگلستان رخ داد.

 

سکوت در برابر کودتای 28 مرداد، هم برای پوشاندن ضعف‌ها و اشتباهات دوران حکومت شاهنشاهی است و هم آنکه عملکرد رضا پهلوی در طول دوران زندگی در خارج کشور نشان داده با سلطه بیگانه و حمایت خارجی مشکلی ندارد. کما اینکه در گذشته خواستار تمدید و افزایش تحریم‌ها علیه ایران شده بود و اخیراً نیز در نشستی با چند عضو اتحادیه اروپا خواستار تحریم و فراخواندن سفرای اروپایی شد.

 

 کودتای 28 مرداد سال 1332 با حمایت سرویس اطلاعات مخفی بریتانیا و سازمان CIA (سیا) و با همراهی بخشی از ارتشیان برای بازگرداندن شاه به ایران و برانداختن دولت محمد مصدق انجام گرفت./ تسنیم

ارسال نظر
تحلیل های برگزیده