به گزارش راهبرد معاصر؛ دکتر حمیدرضا بیکی اظهار کرد: بیماری آنفلوانزا یک بیماری تنفسی حاد واگیردار با منشأ ویروسی است که ویروس آنگونههای متعددی دارد.
وی تصریح کرد: بیماری آنفلوانزا در تمامی طول سال رخ میدهد اما معمولاً بیشترین زمان فعالیت آن در ماههای سرد سال و اوج آن در زمستان است.
این پزشک از تب و لرز، درد عضلانی، درد مفاصل، سردرد و خستگی به عنوان برخی از علائم این بیماری نام برد و ادامه داد: سرفه، ناراحتی گلو، آبریزش از بینی یا گرفتگی بینی، تهوع، استفراغ و اسهال که در عدهای از بیماران و از جمله در کودکان شایعتر از بزرگسالان از دیگر علائم این بیماری است.
با بدتر شدن این علائم به پزشک بروید
وی با بیان اینکه بعضی از علائم ممکن است بیش از یک هفته طول بکشد اضافه کرد: همچنین ممکن است علائم در بعضی از افراد بسیار خفیف باشد. در افرادی که قبلاً واکسینه شدهاند یا به علت ابتلای قبلی به بیماری آنفلوانزا مقداری ایمنی کسب کردهاند علائم ممکن است خفیف باشد.
دکتر بیکی در پاسخ به پرسشی در ارتباط با زمان مراجعه بیمار به پزشک افزود: در صورت بروز و بدتر شدن علائمی نظیر: کوتاه شدن تنفس (سختی تنفس) یا تنفس سریع، درد سینه، گیجی یا سرگیجه ناگهانی و یا استفراغ مداوم بیمار باید فوراً به پزشک مراجعه کند.
این پزشک متخصص با بیان اینکه دفع ویروس احتمالاً در افراد بالغ بین ۳ تا ۵ روز بعد از بروز نشانههای بالینی بیماری است اضافه کرد: بروز نشانههای بالینی بیماری در کودکان نیز هفت روز بعد از آن ادامه دارد.
آنفلوانزا چگونه منتشر میشود؟
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شاهرود به چگونگی انتشار این بیماری آنفلوانزا پرداخت و اظهار کرد: ویروسهای آنفلوانزا بهطور عمده از طریق هوا (ذرات ریز تنفسی آلوده) توسط سرفه و عطسۀ فرد بیمار منتقل میشوند.آنفلوانزا همچنین از طریق تماس با سطوح آلوده به ویروس منتقل میگردد.
وی با بیان اینکه آنفلوانزا میتواند توسط فرد آلوده (فرد آلودۀ بدون علامت) و یا بیمار (فرد دارای علامت) به سایرین منتقل شود افزود: افراد بیمار میتوانند از یک روز قبل از شروع علائم تا ۵ تا ۷ روز بعد از شروع علائم بیماری، آلودهکننده باشند. ضمن اینکه کودکان و افراد دارای ضعف سیستم ایمنی مبتلابه آنفلوانزا میتوانند به مدت بیشتری (گاه تا ۲۱ روز) آلودهکننده باشند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با بیان اینکه خطر ناشی از عوارض بیماری در افرادی که بیشتر از سایرین در معرض خطر بیماری آنفلوانزا قرار دارند افزایش مییابد گفت: افراد سالمند بالای ۶۵ سال، زنان باردار، افراد دارای بیماری زمینهای مزمن، افراد بیشازحد چاق، کودکان ۶ماهه تا ۱۸ ساله ای که به مدت طولانی تحت درمان با آسپیرین قرار دارند، افرادی که داروی ضعیف کننده ایمنی یا کورتیکواستروئید مصرف میکنند و همچنین ساکنین آسایشگاه ها و کارکنان و...از جمله گروه های در خطر بیشتر هستند.
وی با اشاره به چگونگی درمان آنفلوانزا تصریح کرد: آنفلوانزا یک بیماری ویروسی است بنابراین داروهای ضد میکروبی (آنتیبیوتیکها) بر آن تأثیری ندارند. تجویز آنتیبیوتیک با نظر پزشک و در موارد خاص (ازجمله همراه شدن یک بیماری میکروبی با بیماری آنفلوانزا) مفید است. در بیشتر موارد آنفلوانزا، میکروبی اضافه نمیشود و بیمار نیاز به آنتیبیوتیک ندارد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شاهرود گفت: علائم بیماری آنفلوانزا معمولاً با استراحت در منزل، نوشیدن مایعات به میزان کافی و دریافت داروهای ضد دردهای عضلانی بهبود مییابد.
وی اضافه کرد: داروهای ضدویروسی خاصی برای کاهش شدت و مدت بیماری آنفلوانزا زیر نظر پزشک و در موارد خاص معمولاً برای افراد در معرض خطر و پرخطر تجویز میگردد و بههیچعنوان نباید بهعنوان خوددرمانی مورداستفاده قرار گیرند.
دکتر بیگی به نقش واکسن آنفلوانزا در پیشگیری از بیماری اشاره کرد و افزود: زنان باردار وزنان تا دوهفته پس از زایمان، سالمندان، افراد دارای بیماری زمینهای مزمن (قلبی-ریوی-کلیوی-کبدی-عصبی، افراد خیلی چاق، افراد دارای کمبود یا نقص سیستم ایمنی و کارکنان درمانی و پزشکی به خصوص در بخشهای با بیماران ضعف ایمنی از جمله گروههایی هستند که در اولویت دریافت واکسن آنفلوانزا قرار دارند .
این پزشک تاکید کرد: همچنین افرادی که به تخممرغ حساسیت شدید دارند، افرادی که مبتلابه یک بیماری حاد با یا بدون تب هستند و افرادی که قبلاً در زمان دریافت واکسن آنفلوانزا، حساسیت نشان دادهاند، نباید واکسن آنفلوانزا بزنند.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی شاهرود تاکید کرد: همچنین اگر بیماری خاصی دارید، قبل از تزریق واکسن آنفلوانزا با پزشک مشورت کنید.ضمن اینکه افراد دارای حساسیت و آلرژی که نیازمند دریافت واکسن هستند باید در مراکزی اقدام به واکسیناسیون کنند که امکانات و تجهیزات کافی برای احیا دارند./ بهداشت نیوز