به گزارش راهبرد معاصر، درحالی که حمایت از مسئله فلسطین و رد هرگونه عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی یکی از بارزترین جلوهها در جریان برگزاری مسابقات جام جهانی در قطر است، رسانههای منطقهای و دیگر رسانههای جهان واکنشهای متعددی به این مسئله داشتهاند.
در همین راستا روزنامه انگلیسی گاردین با انتشار گزارشی اعلام کرد، کلیپهایی که از استادیومهای ویژه برگزاری مسابقات جام جهانی در مناطق مختلف قطر منتشر میشود، نشاندهنده حضور پررنگ فلسطین در این عرصه و در مقابل، احساس تنفر آشکار از اسرائیل است.
در این گزارش آمده است، در مسابقات جام جهانی که برای نخستینبار در منطقه خاورمیانه برگزار میگردد، در ازای حضور ضعیف و طرد شده اسرائیل، میبینیم که فلسطین حضور پررنگی در این عرصه دارد و این درحالی است که هیچ یک از طرفها در این مسابقات بازی نمیکنند. کلیپهایی که اخیرا از فضای مسابقات جام جهانی قطر منتشر شده احساس نفرت علیه اسرائیل در میان ملتهای عربی شرکت کننده در جام جهانی را نشان میدهد؛ حتی با وجود اینکه حاکمان کشورهایی که این مردم در آنها زندگی میکنند توافقهای عادیسازی با اسرائیل امضا و شروع به ایجاد روابط تجاری و همکاری امنیتی آشکار با تلآویو کردهاند.
بر اساس این گزارش، قطر روابط رسمی با اسرائیل ندارد اما اجازه سازماندهی پروازهای مستقیم از تلآویو را صادر کرده و همچنین به دیپلماتهای اسرائیلی اجازه داد در یکی از آژانسهای مسافرتی در این کشور (قطر) برای ارائه خدمات کنسولی حضور داشته باشند. البته همه این اقدامات، موقت و ویژه دوره برگزاری مسابقات جام جهانی بود و نمیتوان آن را گامی در جهت انعقاد توافق عادیسازی مشابه توافقی که چند کشور عربی دیگر با اسرائیل امضا کردهاند دانست.
طبق گزارش مذکور با شروع مسابقات جام جهانی تقریبا 4000 اسرائیلی و 8000 فلسطینی ویزای ورود به قطر را دریافت کردند و البته وزیر خارجه اسرائیل گفته است که انتظار میرود حدود 20 هزار اسرائیلی بتوانند به قطر بروند. اما در یکی از کلیپهایی که در جریان مسابقات جام جهانی منتشر شده میبینیم که یک هوادار فوتبال مصر در شرایطی که یک خبرنگار اسرائیلی در حال معرفی خود به مخاطبان است، به این خبرنگار نزدیک شده و میکروفون را از او گرفته و میگوید: زنده باد فلسطین.
گاردین ادامه داد، در کلیپی دیگر از خیابانهای دوحه گروهی از هواداران لبنانی را میبینیم که زمانی که متوجه شدند خبرنگار مصاحبه کننده یک اسرائیلی است گفتگوی خود را با او قطع کرده و فریاد زدند که «نام این سرزمین فلسطین است و اسرائیلی وجود ندارد». در حالی که این هفته صدها هزار نفر از سراسر جهان برای تماشای مسابقات جام جهانی به قطر آمدهاند این نمونه از تقابل بین هواداران عرب و خبرنگاران اسرائیلی بسیار نگرانکننده است. این کلیپها خیلی سریع مانند آتش در رسانههای اجتماعی در مناطق مختلف خاورمیانه منتشر شدند و این یکی از عوامل درگیری سیاسی در مسابقات جام جهانی است.
این رسانه در ادامه گزارش خود آورده است، کشور میزبان مسابقات جام جهانی مذاکرات حساسی در خصوص حضور هواداران با پرچمهای همجنسگرایان و همچنین در دسترس بودن آب جو و نوشیدنیهای الکلی در قطر انجام داد و این چیزی است که در غرب به آن توجه نمیشود. اما قطر در ازای میزبانی از این مسابقات که هزینه آن میلیاردها دلار تخمین زده میشود در برابر قوانین فیفا برای صدور مجوز ورود خبرنگاران و هواداران اسرائیلی به این کشور (قطر) تسلیم شد.
این روزنامه انگلیسی ادامه داد، اما با این وجود قطر با آگاهی از حساسیت افکار عمومی داخلی و همچنین سایر ملتهای عربی نسبت به ورود اسرائیلیها تاکید کرد که این اقدامات موقتی بوده و به هیچ وجه گامی در راستای عادیسازی روابط نیست. اگرچه نه فلسطین نه اسرائیل نمایندهای در مسابقات جام جهانی ندارند اما حضور فلسطین در فضای این رویداد جهانی که برای نخستین بار در خاورمیانه برگزار میگردد بسیار پررنگ است. قبل از بازی افتتاحیه روز یکشنبه، گروهی از مردان قطری به سمت ورزشگاه «استاد البیت» حرکت کرده و در حالی که به همه خوشامد میگفتند پرچم فلسطین را بالا بردند.
این افراد در گفتگو با روزنامه گاردین اعلام کردند، ما از ملت فلسطین و همه ملتهای مسلمان و عربی که پرچم فلسطین را بالا بردهاند حمایت میکنیم و کنارشان ایستادهایم.
بر اساس گزارش گاردین، پرچمهای فلسطین توسط هواداران تونس، عربستان سعودی و الجزایر برافراشته میشد و آنها پرچمهای فلسطین را دور گردن خود پیچیده بودند. «رندا احمر» زن جوان فلسطینی روز پنجشنبه پرچم کشورش را برافراشته بود و آن را بالای سر همه مردمی که برای تماشای مسابقه فوتبال آمده بودند به اهتزاز درآورد. یک رهگذری که از آنجا عبور میکرد به حمایت و تشویق این زن فلسطینی پرداخته و فریاد زد که این پرچم کشور ماست و آن را در همه جا به اهتزاز درخواهیم آورد.
این رسانه انگلیسی تصریح کرد، فیفا قبلا اعلام کرده بود که جهت صدور مجوز برای پرواز اسرائیلیها به دوحه مشروط به اینکه فلسطینیها نیز بتوانند از تلآویو به دوحه پرواز کنند، با قطر توافق کرده است. اما بعد از گذشت نزدیک به یک هفته از شروع مسابقات مشخص نیست که چه تعداد موفق به پرواز شدند. حتی برخی اسرائیلیها مجبور شدند از طریق اردن یا مصر به قطر سفر کنند. «دابی نیوو» هوادار اسرائیلی که خود را برای رسیدن به دوحه آماده می کرد گفت که با نگرانی گزارشهای مربوط به فعالیتهای فلسطینیها را در طول مسابقات تماشا میکرده است.
گاردین به نقل از این شهرکنشین صهیونیست نوشت، امیدوارم قطریها از ما استقبال کنند و همه چیز خوب پیش برود. من واقعا امیدوارم که بتوانم با افرادی از سراسر جهان به ویژه کشورهای عربی ملاقات کنم و از تماشای فوتبال لذت ببرم.
«تال شورر» گزارشگر ورزشی شبکه 12 تلویزیون رژیم صهیونیستی به آسوشتیدپرس گفت که در حین گزارش زنده از مسابقات، توسط فلسطینیها و دیگر شهروندان عرب تحت فشار قرار گرفت و تحقیر شد و هنگامی که یکی از فروشندگان تلفن همراه متوجه شد که تنظیمات گوشی دوستش به زبان عبری است با عصبانیت بر سر او فریاد زد و گفت که از کشور ما برو بیرون. من ابتدا خیلی خوشحال بودم چون با پاسپورت اسرائیلی وارد قطر شدم و فکر میکردم این اتفاق مثبتی است اما بسیار ناراحت کننده بود و من و دوستانم مورد توهین و تهدید قرار گرفتیم.
در همین راستا دیپلماتهای اسرائیلی که در جریان مسابقات جام جهانی به قطر سفر کردهاند از هواداران اسرائیلی خواستند تا دور از کانون توجهات باشند؛ چرا که فضای این مسابقات به دلیل حضور هزاران نفر از شهروندان کشورهای مختلفی که اسرائیل را رد میکنند بسیار حساس است؛ کشورهایی مانند ایران. «لیورهایات» دیپلمات صهیونیست در پیامی به اسرائیلیهای حاضر در قطر گفت که حضور خود را کاهش داده و برای محافظت از امنیت خود، هویتتان را پنهان کنید.
به طور کلی آنچه که در جام جهانی قطر درباره نحوه تعامل اعراب و مسلمانان با صهیونیستها رخ میدهد موید آن است که رویکرد رژیمهای عربی برای سازش با اسرائیل هرگز بیانگر دیدگاه ملتهای این کشورها نیست. رژیم صهیونیستی که از هر مناسبت بینالمللی برای تبلیغ عادی سازی و به رسمیت شناساندن خود در سطح جهانی بهرهبرداری میکند این بار در جام جهانی فوتبال یک سیلی بزرگ از اعراب و مسلمانان دریافت کرد./ تسنیم