رفتار دوگانه غرب با وقوع زلزله در ترکیه و سوریه-راهبرد معاصر
پزشکیان: مصمم به عملیاتی کردن طرح جامع راهبردی ایران و روسیه هستیم بن‌گویر، وزیر امنیت داخلی اسرائیل در اعتراض به توافق تبادل اسرا استعفا کرد رأی دادگاه عالی آمریکا به ممنوعیت تیک‌تاک متن معاهده راهبردی ایران و روسیه منتشر شد/ جزئیات توافق تهران و مسکو نخست‌وزیر گرینلند: نمی‌خواهیم بخشی از ایالات متحده باشیم پزشکیان: زمان استاندارد دوگانه به پایان رسیده است / پوتین: ایران و روسیه همکاری‌های اطلاعاتی دارند ببینید | لحظه امضای اسناد همکاری‌های راهبردی ایران و روسیه توسط پوتین و پزشکیان معاهده مشترک جامع راهبردی ایران و روسیه امضاء شد پوتین: مطمئنم توافق جدید تهران-مسکو به آینده همکاری طرفین کمک می‌کند کابینه امنیتی اسرائیل با توافق تبادل اسرا و آتش‌بس موافقت کرد پوتین در دیدار با پزشکیان: لازم است همکاری‌های ایران و روسیه در سطح منطقه و بین الملل گسترش یابد پزشکیان در دیدار با پوتین: با امضای طرح جامع راهبردی ارتباطات‌مان را تقویت می‌کنیم دیدار پزشکیان با نخست وزیر روسیه هیئت قضایی حکومت طالبان عازم ایران شد دیدار پزشکیان با پوتین
یادداشت اختصاصی مهدی خورسند، کارشناس مسائل اوراسیا؛

رفتار دوگانه غرب با وقوع زلزله در ترکیه و سوریه

در روزهای گذشته تصویری از ارسال هواپیماهای امدادی به ترکیه و سوریه منتشر شد که کاملاً بیانگر رفتار دوگانه غرب بود. تصویر به خوبی ثابت می‌کند حقوق بشر تنها زمانی برای محور غربی-آمریکایی معنا دارد که مطابق با سیاست‌ها و منافعشان باشد. درحالی‌که دو کشور مصیبت‌دیده نیازمند همبستگی و کمک‌های جهانی هستند، شواهد نشان می‌دهد بازی‌های سیاسی غرب و آمریکا هرگز نمی‌تواند جدا از پرونده‌های بشردوستانه در سوریه باشد.
مهدی خورسند؛ کارشناس مسائل اوراسیا
تاریخ انتشار: ۰۸:۲۹ - ۲۶ بهمن ۱۴۰۱ - 2023 February 15
کد خبر: ۱۷۲۷۵۴

رفتار دوگانه غرب با وقوع زلزله در ترکیه و سوریه

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ در روزهای گذشته زلزله ویران‌کننده‌ای در نوار مرزی جنوب ترکیه و شمال سوریه به وقوع پیوست که در مناطق مختلف منطقه احساس شد و حتی در شمال سوریه خسارت های مالی و جانی بسیار زیادی بر جای گذاشت. جست و جو همچنان برای یافتن مفقودشدگان زلزله در هر دو کشور همچنان ادامه دارد، اما چیزی که از ابتدا عیان بود، رفتار متناقض محور غربی-عربی با زلزله در ترکیه و سوریه است.


باوجود تحت تأثیر قرار گرفتن مردم جنوب ترکیه و شمال سوریه از این زلزله مرگبار و لزوم کمک‌رسانی جهانی به هر دو کشور، متأسفانه بار دیگر استاندارد دوگانه غربی خودنمایی کرد؛ استانداردی که پیش تر خود را در ارتباط با مسائل حقوق‌بشری، تروریسم و پناهندگی نشان داده بود و اینک کمک به زلزله‌زدگان به آن افزوده شد.

هر دو کشور مصیبت‌دیده ترکیه و سوریه در حال حاضر نیازمند همبستگی و کمک‌های جهانی هستند، اما شواهد نشان می‌دهد باج‌خواهی‌ها و بازی‌های سیاسی غرب و آمریکا هرگز نمی‌تواند جدا از پرونده‌های بشردوستانه باشد


آش اقدامات غربی‌ها به حدی شور شد که آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد هشدار داد، اکنون زمان مناسبی برای برخورد سیاسی با موضوع کمک به زلزله‌زدگان ترکیه و سوریه نیست و کمک‌ها باید متناسب با شرایط موجود تقسیم و تعیین شود. هشدارهای بی‌فایده دبیرکل در شرایطی است که کمک‌های بیش از ۶۵ کشور جهان به ترکیه سرازیر شده و بنا بر گفته رئیس سازمان هواپیمایی سوریه، فقط چهار هواپیما حامل کمک‌های بشردوستانه از طرف ایران، امارات متحده عربی، روسیه و هند به همراه دو فروند هواپیما از طرف عراق به سوریه اعزام شده‌اند. افغانستان نیز اگر به این شمار افزوده شود، در مجموع یاری‌رسان‌ها به زلزله‌زدگان سوری به ۶ کشور افزایش می یابد.


در روزهای گذشته تصویری از ارسال هواپیماهای امدادی به ترکیه و سوریه منتشر شد که کاملاً بیانگر این تناقض بود. تصویر به خوبی ثابت می‌کند حقوق‌بشر تنها زمانی برای محور غربی-آمریکایی معنا دارد که مطابق با سیاست‌ها و منافعشان باشد و هرجا با سیاست‌های آن تفاوتی به وجود آید، انسانیت نیز برایشان معنی خاصی ندارد.


هر دو کشور مصیبت‌دیده ترکیه و سوریه در حال حاضر نیازمند همبستگی و کمک‌های جهانی هستند، اما شواهد نشان می‌دهد باج‌خواهی‌ها و بازی‌های سیاسی غرب و آمریکا هرگز نمی‌تواند جدا از پرونده‌های بشردوستانه باشد و مردم سوریه حتی در میان این بحران بزرگ نیز مجبورند قربانی سیاست‌های ضدبشری شوند.


رویه‌های اینچنینی در روزهای گذشته کم نبودند؛ نظام لیبرال‌دموکراسی به رهبری آمریکا تناقضات گسترده‌‌ای از ادعای حقوق‌بشری از خود نشان داد که شاید موضوع زلزله و تفاوت گذاشتن برای کمک به مردم ترکیه و سوریه مصداق بارز آن بود.


علاوه بر این موضوع، هتاکی نشریه شارلی‌ابدو چاپ فرانسه بود که به مسخره کردن قربانیان و آسیب‌دیدگان این واقعه تلخ پرداخت. کاریکاتوریست این نشریه فرانسوی بدون توجه به زلزله مهیبی که قربانیان و خسارت هایش وجدان عمومی جامعه جهانی را به درد آورده است، ساختمان‌های ویران شده‌ای را به تصویر کشید و عنوان «زلزله ترکیه» را برایش درج کرد و نوشت «دیگر به ارسال ‌تانک نیاز نیست».


کاربران شبکه‌های اجتماعی جمله‌ای که  در زمینه کاریکاتور نوشته شده را چنین  برداشت کردند که منظور شارلی ابدو این است که برای کشتن ترک‌ها به ارسال ‌تانک نیاز نیست، زیرا آنها در جریان زلزله کشته شدند. مدیران این رسانه هتاک، بدون توجه به احساسات عمومی ایجاد شده نسبت به این کاریکاتور موهن، حتی در تصحیح اشتباه خود اقدامی نکردند و برگ دیگری از آزادی بیان قلابی در غرب رقم خود.


همچنین ایلهان عمر، نماینده سیاه پوست و مسلمان مجلس نمایندگان آمریکا هفته جاری با 218 رأی موافق جمهوری‌خواهان و ۲۱۱ رأی مخالف دموکرات‌ها به‌خاطر انتقاد از جنایت های رژیم صهیونیستی از کمیته مهم روابط خارجی مجلس نمایندگان رژیم صهیونیستی اخراج شد. این نماینده آمریکایی درباره موضوع فلسطین و اشغالگری رژیم صهیونیستی حساسیت ویژه‌ای در چند سال اخیر نشان داده بود. خفه کردن صدای منتقدانی که رویکرد ضداستکباری دارند و حرف حق می‌زنند، از ابزارهای آشکار غرب به سرکردگی آمریکاست.

ایلهان عمر، نماینده سیاه پوست و مسلمان مجلس نمایندگان آمریکا هفته جاری با 218 رأی موافق جمهوری‌خواهان و ۲۱۱ رأی مخالف دموکرات‌ها به‌خاطر انتقاد از جنایت های رژیم صهیونیستی از کمیته مهم روابط خارجی مجلس نمایندگان رژیم صهیونیستی اخراج شد


برای برخی که ندانند گفتن این مهم جای تعجب و حیرت دارد که آمریکا نه تنها کمک نمی‌کند، بلکه جلوی کمک به سوریه به بهانه تحریم را گرفته است و این فاجعه مضاعفی برای مردم ستمدیده سوریه ایجاد کرده است. رسانه‌های غربی نیز رویکردی متناقض نسبت به این دو زلزله داشتند. این فاجعه، ظلم و بی‌عدالتی فقط در حوزه امدادرسانی رخ نداد، بلکه در حوزه اطلاع‌رسانی نیز کاملاً ملموس است.

 


شاید بدبینانه به نظر آید، اما متأسفانه همیشه نوعی نژادپرستی جهانی در نظامات بین‌الملل حاکم بوده و این بار نیز همین موضوع در نحوه اطلاع‌رسانی اخبار زلزله دو کشور تأثیر گذاشته است. در روزهای گذشته آنچه از لابه‌لای صدها خبر مربوط به زلزله کاملاً قابل لمس بود، اینکه اخبار زلزله ترکیه خیلی بیشتر از اخبار زلزله سوریه، تحت پوشش رسانه‌های بین‌المللی قرار گرفته است؛ شاید به این دلیل که آنجا ترکیه است و اینجا سوریه و یکی از نتایج همین اطلاع‌رسانی ضعیف، می‌تواند مرگ بیشتر زلزله‌زدگان سوری باشد.


بهره سخن

غرب بار دیگر در آزمون انصاف، حقوق‌بشر و صداقت به سخت‌ترین وجه ممکن باخت و برگ ننگین دیگری در تاریخ خفت‌بار غرب در برخورد متناقض با موضوع حقوق‌بشر و انسانیت رقم خورد. غرب و آمریکای جنایتکار نشان دادند حقوق‌بشر برای آن ابزاری برای تحقق اهدافشان است و اصلاً بشریت در این میان معنا و مفهومی نداشته و ندارد.

 

ارسال نظر