به گزارش راهبرد معاصر؛ بر اساس اعلام بانک مرکزی قیمت مسکن شهر تهران در تیرماه ۱۳۹۸ به میانگین ۱۳ میلیون و ۳۵۰ هزار تومان در هر متر مربع رسید که نسبت به ماه قبل، تنها ۰.۴ درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۹۱ درصد رشد یافت. معاملات نیز ۴۸۰۰ فقره بود که کاهش ۶۵ درصدی را نسبت به تیرماه سال قبل نشان میدهد. این حجم از افت فشار ماهیانه قیمت از مردادماه ۱۳۹۴ تا کنون بیسابقه بوده است.
در شرایطی که از شکست بازار مسکن در مناطقی میانی پایتخت طی هفتههای اخیر خبر دادیم، مطابق آمار بانک مرکزی نیز قیمت مسکن در مناطق ۲، ۳، ۴، ۵، ۶، ۷، ۸، ۹، ۱۰، ۱۳، ۲۰ و ۲۲ نسبت به خردادماه کاهش پیدا کرد. در سوی مقابل در مناطق ۱، ۱۱، ۱۲، ۱۴، ۱۵، ۱۶، ۱۷، ۱۸، ۱۹ و ۲۱ با افزایش قیمت مواجه بودیم. منطقه ۱۱ نیز با رشد ۱۱۶ درصدی پیشتاز تورم ملکی در تهران بود.
نمایههای ارایه شده از بازار مسکن در اولین ماه تابستان حاکی از آن است که در ادامه وضعیت سرایت گرانی بازار ملک به مناطق جنوبی قرار داریم. البته احتمالا این مناطق نیز به اشباع رسیدهاند و ممکن است طی ماههای آینده به سرنوشت مناطق میانی دچار شوند.
با این وجود قیمت مسکن در منطقه ۱ با رشد ۳ میلیون تومانی ماهیانه به میانگین ۲۹.۸ میلیون تومان در هر متر مربع رسید. هرچند در این منطقه نیز معاملات تنها ۲۹۲ فقره بود که افت ۶۴ درصد را نسبت به تیرماه ۱۳۹۷ به ثبت رساند. این یعنی رکود تورمی در بالاترین نقطه پایتخت کماکان حاکم است. جدا از منطقه ۱ که با توجه به مشتریان خاص آن رشد قیمت باید بر اساس ویژگیهای این محدوده بررسی شود، افول بازار در مناطق میانی این هشدار را به فروشندگان داد که باید خود را برای رکود طولانی مدت آماده کنند و احتمالا در این بازه زمانی بر اساس قیمتهای کشف شده، رکوردها کاهشی میشود.
با اینکه برخی کارشناسان، روند صعودی قیمت مسکن تا پایان سال را پیشبینی میکردند، کارنامه بازار مسکن در تیرماه، عکس این تحلیل را به اثبات رساند؛ هرچند ممکن است در شهریورماه به عنوان آخرین ماه از فصل جابهجایی، قیمتها مقدار اندکی بالا برود. اما نوسان شدید در بازار ملک، دور از ذهن است و به نظر میرسد رکود ۱۰ تا ۱۲ فصلی در بازار مسکن آغاز شده است.
در شرایط فعلی، خریداران در انتظار افت قیمت به سر میبرند و پیشبینی میشود که در صورت ثبات قیمت ارز با کاهش اندک قیمت مسکن در تمام مناطق تهران مواجه شویم.
منبع: ایسنا