ابعاد پیدا و پنهان اصرار زلنسکی بر رایزنی با پکن-راهبرد معاصر
مصر: در مرحله نخست ۳۳ زندانی اسرائیلی در مقابل ۱۸۹۰ اسیر فلسطین آزاد می‌شوند دبیر کل سازمان ملل: آتش‌بس میان اسرائیل و لبنان همچنان پابرجاست، اما شکننده است سازمان امنیت سعودی: کشور در معرض توطئه قرار دارد وقوع انفجار‌های بزرگی «ایلات» را به لرزه درآورد پزشکیان: آماده تضمین امنیت در منطقه هستیم و نیازی به غرب نداریم السیسی با خلیفه حفتر دیدار کرد روس‌اتم: مذاکرات با ایران درباره احداث یک نیروگاه اتمی جدید به‌زودی آغاز می‌شود توافق اربیل و سلیمانیه برای تشکیل دولت اقلیم کردستان عراق جزئیات آزادی اسرای عضو گروه‌های مبارز فلسطینی در مرحله اول پزشکیان: مصمم به عملیاتی کردن طرح جامع راهبردی ایران و روسیه هستیم بن‌گویر، وزیر امنیت داخلی اسرائیل در اعتراض به توافق تبادل اسرا استعفا کرد رأی دادگاه عالی آمریکا به ممنوعیت تیک‌تاک متن معاهده راهبردی ایران و روسیه منتشر شد/ جزئیات توافق تهران و مسکو نخست‌وزیر گرینلند: نمی‌خواهیم بخشی از ایالات متحده باشیم پزشکیان: زمان استاندارد دوگانه به پایان رسیده است / پوتین: ایران و روسیه همکاری‌های اطلاعاتی دارند
یادداشت اختصاصی حنیف غفاری، کارشناس مسائل بین‌الملل؛

ابعاد پیدا و پنهان اصرار زلنسکی بر رایزنی با پکن

اخبار ضد و نقیض درباره سقوط شهر راهبردی باخموت در استان دونتسک اوکراین به‌وسیله ارتش روسیه موازنه نبرد را به زیان دولت اوکراین تغییر خواهد داد. علاوه بر این، شکل‌گیری هرگونه معامله‌ای میان روسیه و اوکراین با واسطه‌گری چین خط قرمز ناتو در جنگ اوکراین به‌شمار می‌رود. به‌همین دلیل رئیس‌جمهور اوکراین بارها از تمایلش برای دیدار با همتای چینی خبر داده است.
حنیف غفاری؛ کارشناس مسائل بین‌الملل
تاریخ انتشار: ۱۴:۱۳ - ۱۷ فروردين ۱۴۰۲ - 2023 April 06
کد خبر: ۱۷۸۰۴۰

ابعاد پیدا و پنهان اصرار زلنسکی بر رایزنی با پکن

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ این روزها ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین چندین بار از تمایل خود برای دیدار با شی جین پینگ، رئیس جمهور چین خبر داده و حتی حاضر شده است هر چه سریع‌تر ‌با هدف برگزاری این دیدار به پکن سفر کند تا در جریان جزئیات طرح 12 ماده ای چینی ها برای پایان دادن به جنگ اوکراین قرار گیرد. 

 

 

اصرار زلنسکی مبنی بر دیدار با مقام‌های ارشد چینی در حالی است که پکن نیز قصد دارد نقش خود را به عنوان بازیگر میانجی در نظام بین الملل تقویت کند. حتی میانجی‌گری مؤثر چینی ها میان تهران و ریاض نیز در همین راستا قابل تحلیل و ارزیابی است. 

 

بخشی از ابراز تمایل خاص زلنسکی درباره دیدار با مقام‌های چینی مبتنی بر بی اعتمادی نسبت به بازی بعدی ناتو در اوکراین است

اما چرا زلنسکی اصرار به این دیدار دارد؟ عوامل پشت پرده و آشکار تمایل غربگرایان اوکراینی نسبت به رایزنی با پکن درباره سرنوشت جنگ اوکراین چیست؟ در این زمینه دو نکته اساسی وجود دارد که لازم است مدنظر قرار گیرد:

 

 

نخست، اینکه اخبار ضد و نقیض درباره سقوط شهر راهبردی باخموت در استان دونتسک (واقع در شرق اوکراین) به‌وسیله ارتش روسیه، موازنه نبرد را بیش از پیش به زیان دولت اوکراین تغییر خواهد داد. به‌تازگی زلنسکی اعتراف کرد، اگر سقوط باخموت محقق شود ممکن است روس‌ها این پیروزی را به غرب بفروشند و درنهایت، معامله ای یک‌طرفه را با عنوان «معاهده صلح» به کی یف تحمیل کنند. 

 

 

به عبارت بهتر، بخشی از ابراز تمایل خاص زلنسکی درباره دیدار با مقام‌های چینی مبتنی بر بی اعتمادی نسبت به بازی بعدی ناتو در اوکراین است. زلنسکی به وضوح آگاه است با فرسایشی شدن نبرد و بروز برخی بحران‌های اقتصادی در کشورهای اروپایی و حتی آمریکا (که خود را در قالب بحران‌های بانکی در این کشورها نشان داده است)، نگاه منتقدانه عمومی شهروندان غربی نسبت به استمرار حمایت‌های خارجی آمریکا-اروپا از جنگ اوکراین افزایش خواهد یافت.

 

 

در چنین شرایطی سقوط باخموت می تواند به دستمایه ای برای معامله پشت پرده ناتو و روسیه با یکدیگر بر سر پایان دادن به جنگ اوکراین تبدیل شود، با این تفاوت که قطعاً روس‌ها در صورت کسب دستاورد میدانی جدید در باخموت، محدودیت‌های بیشتری را به اوکراینی ها در پیمان صلح نهایی تحمیل خواهند کرد. 

 

 

دوم، اینکه رویکرد بازیگران غربی نسبت به رایزنی های کی یف و پکن نسبت به جنگ اوکراین تعیین کننده است. بدون شک شکل گیری هرگونه معامله ای میان روسیه و اوکراین با واسطه گری چینی ها خط قرمز ناتو در جنگ اوکراین به‌شمار می رود. بی دلیل نیست که دولت‌های غربی به صراحت طرح صلح چینی ها را در جنگ اوکراین (بدون توجه به ماهیت و جزئیات آن) صرفاً به واسطه هم پیمانی راهبردی مسکو و پکن رد کرده اند. 

 

 

از این رو ناتو در مسیر نزدیک شدن زلنسکی به پینگ و تحقق نهایی طرح واسطه گری و صلح چینی در جنگ اوکراین اخلال ایجاد کرد و حتی در این زمینه هشدارهای پشت پرده بسیار سختی به زلنسکی خواهد داد. با وجود این، فرجام معادله و کشمکش راهبردی با توجه به پیچیدگی آن چندان مشخص نیست. 

 

ارسال نظر
آخرین اخبار