گزارش نشریه «ریسپانسیبل استیت کرفت»؛

تقلای آمریکا برای عادی‌سازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی

به نظر می‌آید رئیس‌جمهور آمریکا به این فکر است عادی‌سازی روابط میان رژیم صهیونیستی و عربستان را به‌عنوان دستاورد در انتخابات ریاست جمهوری به معرض نمایش بگذارد، اما این اشتباه بزرگی است. سال گذشته وی این اشتباه را مرتکب شد و در آستانه انتخابات میان‌دوره‌ای کنگره سعی کرد نظر ولیعهد سعودی را جلب کند، اما با مخالفت وی مواجه شد.
دانیل لاریسون؛ کارشناس ارشد مسائل خاورمیانه اندیشکده کوئینسی
تاریخ انتشار: سه‌شنبه ۰۲ خرداد ۱۴۰۲ - 23 May 2023

تقلای آمریکا برای عادی‌سازی روابط عربستان و رژیم صهیونیستی

 

به گزارش «راهبرد معاصر»؛ طبق گزارش های منتشر شده، دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا قصد دارد قبل از پایان سال جاری، توافق عادی سازی میان اسرائیل و عربستان سعودی را دنبال کند. آکسیوس نوشت، رئیس جمهور بایدن قبل از کارزار انتخاباتی به دنبال عادی سازی روابط میان تل آویو و ریاض است؛ هر چند چشم انداز توافق عادی سازی میان این کشورها به اندازه گذشته دور از ذهن نیست؛ اما همچنان هیچ دلیل و شواهد قانع کننده ای برای آمریکا وجود ندارد که این موضوع را در کانون تلاش های دیپلماتیک خود در منطقه قرار دهد.


به نظر می آید بایدن به این فکر است با این نمد برای خود کلاهی ببافد؛ در واقع دولت بایدن به این می اندیشد عادی سازی روابط میان اسرائیل و عربستان سعودی را می تواند به عنوان دستاورد در انتخابات ریاست جمهوری به معرض نمایش بگذارد؛ اما این اشتباه بزرگی است. سال گذشته بایدن این اشتباه را مرتکب شد و در آستانه انتخابات میان دوره ای کنگره سعی کرد نظر محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی را جلب کند؛ اما با مخالفت وی مواجه شد.

دولت بایدن هرگز نباید با گسترش تضمین امنیتی به عربستان سعودی موافقت کند و باید به حمایت و پشتیبانی نظامی از آن پایان دهد


این عقلانی نخواهد بود قبل از انتخابات فشار بزرگی برای توافق با سعودی ها انجام شود که به زیان منافع آمریکا تمام می شود؛ در حالی که دلایل خوبی وجود دارد ولیعهد بار دیگر با این موضوع مخالفت کند. در واقع، بن سلمان ترجیح می دهد پس از انتخابات صبر تا بتواند در آینده امتیازات بزرگتری کسب کند. حتی اگر سعودی ها مایل به پذیرش پیشنهاد بایدن باشند، این توافق بسیار بدی برای آمریکا خواهد بود.


با فرض اینکه این توافق از الگوی تعیین شده به وسیله توافقنامه عادی سازی قبلی با امارات و مراکش تبعیت کند، احتمالاً اسرائیل هیچ امتیاز معناداری نخواهد داد و برای رضایت مقام های آل سعود، دولت آمریکا باید امتیازات سیاسی و نظامی اعطا کند. شایعه شده قیمت عادی سازی روابط ریاض با تل آویو شامل تضمین امنیتی آمریکا و حمایت این کشور از برنامه هسته ای غیرنظامی آن است.


دست کم این موضوع احتمالاً شامل افزایش قابل توجه فروش تسلیحات و کمک های نظامی آمریکا خواهد بود، رفتار اهریمنی و خرابکارانه را در منطقه بیشتر می کند و این بهایی است که آمریکا باید از پرداخت آن خودداری کند.


دولت بایدن هرگز نباید با گسترش تضمین امنیتی به عربستان سعودی موافقت کند و باید به حمایت و پشتیبانی نظامی از آن پایان دهد. آخرین چیزی که دولت آمریکا به آن نیاز دارد، تعهد امنیتی دیگر در منطقه ای است که تاکنون هزاران جان و تریلیون دلار را در جنگ های غیرضروری هدر داده است. تضمین امنیتی برای عربستان، دولت سعودی را به رفتارهای بی پروا و تحریک آمیز تشویق می کند.


هنگامی که متحدان و شرکای آمریکایی فرض می کنند از حمایت و پشتیبانی آمریکا برخوردار هستند، دست به رفتارهای بی پروا می زنند؛ رفتاری که اگر تنها بودند از آن اجتناب می کردند. تحولات دهه گذشته ثابت می کند حمایت آمریکا از عربستان سعودی باعث شده است این کشور رویکرد تهاجمی تر و تهدیدآمیزتری نسبت به همسایگانش داشته باشد.


از این موضوع آگاهیم که عربستان سعودی چگونه از سلاح هایی که آمریکا به آن ها می فروشند، استفاده می کنند. عربستان سعودی از سلاح های ساخت آمریکا برای کشتن هزاران غیرنظامی و ارتکاب جنایت های جنگی بی شمار در یمن استفاده کرده است. دولت آمریکا نباید به آن ها ابزارهایی برای جنگ با همسایگانش بدهد.


حتی اگر آتش بس فعلی در یمن برقرار و روزی به حل و فصل درگیری منجر شود، دولت آمریکا نباید خود را دوباره در موقعیتی قرار دهد که بتواند جنگی مانند جنگ یمن را فعال کند. در واقع رابطه امنیتی نزدیک تر با عربستان سعودی، دولت آمریکا را در مسیر اشتباه قرار خواهد داد.

عربستان سعودی از سلاح های ساخت آمریکا برای کشتن هزاران غیرنظامی و ارتکاب جنایت های جنگی بی شمار در یمن استفاده کرده است


قرار بر این بود عادی سازی روابط میان اسرائیل و کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس پاداش سازش اسرائیل با فلسطینی ها باشد؛ اما توافقنامه عادی سازی با حمایت دولت دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا برای نادیده گرفتن فلسطینی ها و دادن مجوز آزاد به اسرائیل برای انجام هر کاری که می خواهد در سرزمین های اشغالی انجام دهد، طراحی شده است. برخلاف چرخش دولت قبلی، این توافق نامه هیچ ارتباطی با صلح نداشت و تنها مهر تأیید آمریکا به آپارتاید اسرائیل بود.


توافق با عربستان سعودی ضربه دیگر به مردم فلسطین خواهد بود و ساختار سرکوبگری را که آن ها مجبور به تحملش هستند، بیشتر تقویت می کند. علاوه بر این، توافقی بد برای آمریکاست و کار اخلاقی قابل سرزنش خواهد بود. تصور بایدن در کنار بن سلمان و دولت ائتلافی راست افراطی به رهبری بنیامین نتانیاهو آخرین چیزی است که بیشتر حامیان حزبی وی می خواهند ببیندد.


بلوک قابل توجهی از دموکرات ها هستند که می خواهند به حمایت آمریکا از عربستان سعودی پایان دهند. بنابراین دشوار است تصور کنید آن ها به عنوان بخشی از توافق عادی سازی، حمایت و پشتیبانی خود را از عربستان سعودی افزایش دهند. 


نسبت به گذشته حمایت و پشتیبانی بسیار گسترده تر و پر سر و صداتری از فلسطین در حزب دموکرات وجود دارد. طبق نظرسنجی گالوپ در اوایل سال جاری، ۴۹ درصد دموکرات ها می گویند بیشتر با فلسطینیان همدردی می کنند. بنابراین ایجاد نمایش بسیار بزرگ دوری از فلسطینی ها و حرکت به سمت دولت راست افراطی باعث واکنش شدید خواهد شد.


هیچ چالش منطقه ای وجود ندارد که با توافقنامه عادی سازی میان اسرائیل و عربستان سعودی حل و فصل شود یا حتی بهبود یابد. سرکوب مردم فلسطین ادامه خواهد یافت و احتمالاً بدتر خواهد شد و آمریکا عمیق تر از آنچه در حال حاضر است، درگیر خواهد شد. هیچ صلحی برای جشن گرفتن وجود نخواهد داشت، زیرا اسرائیل و عربستان سعودی در نیم قرن گذشته در جنگ نبوده اند. ایالات متحده هزینه های انجام این توافق را پرداخت خواهد کرد، اما در حالی که با بدهی های حتی بزرگتر برای آینده مواجه است؛ در واقع آن ها هیچ چیزی به دست نمی آورند.


اگر اسرائیل خواهان عادی سازی روابط با عربستان سعودی و دیگر کشورهای منطقه است، باید به سعودی ها چیزی که می خواهند بدهد. اگر دولت آنها نتواند یا نمی خواهد این کار را انجام دهد، این مشکل واشنگتن نیست که آن را حل و فصل کند.

 

ارسال نظر
پربیننده ترین اخبار
رضا میرابیان، کارشناس مسائل غرب آسیا در گفت‌وگو با «راهبرد معاصر» مطرح کرد: / ۱ روز پیش

آتش بس غزه و احتمال فروپاشی کابینه نتانیاهو

روح‌الله مدبر، تحلیلگر مسائل روسیه در گفت‌وگو با «راهبرد معاصر» مطرح کرد: / ۱ روز پیش

پیش نیازهای تحقق اهداف توافق ایران و روسیه

یادداشت احمد عبدالرحمان؛ تحلیلگر امور نظامی و راهبردی؛ / ۱ روز پیش

در بهار پیروزی، جای شهدا خالی