به گزارش راهبرد معاصر؛ یک منبع دیپلماتیک خبر داد «لی هو» نماینده ویژه چین در امور کشورهای اوراسیا، اواخر هفته جاری به روسیه سفر خواهد کرد.
این منبع در گفتگو با خبرگزاری تاس اظهار کرد انتظار می رود این سفر اواخر هفته جاری انجام شود.
در همین حال پیشتر وانگ ون بین سخنگوی وزارت خارجه چین گفته بود که لی هو نماینده ویژه چین به کشورهای روسیه، آلمان، لهستان، اوکراین و فرانسه سفر خواهد کرد تا مذاکراتی را با سران این کشورها برای حل بحران اوکراین برگزار کند.
این در حالی است که آقای هو در 16 و 17 ماه جاری به کی یف سفر کرد. وی در این سفر تاکید کرد که هیچ روش فراگیری برای حل بحران اوکراین وجود ندارد و پکن قصد دارد این مناقشه را به شیوه خود حل کند. این دیپلمات چینی دیدارهای جداگانه ای را با ولودیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین، آندری یرماک رئیس دفتر ریاست جمهوری و دیمیتری کولبا وزیر امور خارجه اوکراین برگزار کرد. وی قرار است به زودی به بروکسل، پاریس، برلین و مسکو سفر کند.
وزارت خارجه چین پیشتر نیز برنامه سفر آقای هو را اعلام نکرده و این وزارت خانه تاکید کرده بود که برنامه سفر آقای لی در وقت مناسب و مقتضی منتشر خواهد شد.
این دیپلمات چینی عالی رتبه ترین مقام این کشور است که از زمان آغاز تهاجم روسیه به اوکراین در فوریه 2022، به اوکراین سفر کرده است.
این سفر در حالی انجام شد که در اواخر ماه گذشته میلادی شی جین پینگ رئیس جمهور چین تماسی تلفنی را با ولودیمیر زلنسکی همتای اوکراینی خود برقرار کرد. این نخستین گفتگو دو طرف از زمان آغاز جنگ در اوکراین بود.
در 24 فوریه سال جاری وزارت خارجه چین طرحی 12 ماده ای را برای حل بحران اوکراین ارائه کرد. این طرح شامل درخواست آتش بس، نظارت بر منافع قانونی امنیتی تمام کشورها، حل بحران انسانی در اوکراین و پرهیز از هر گونه تحریمهای یک جانبه که مورد حمایت شورای امنیت سازمان ملل نیست، است.
این طرح صلح که در نخستین سالگرد جنگ اوکراین ارائه شد، به شکلی گسترده تکرار مواضع قبلی چین درباره این جنگ بود. در این طرح از دوطرف درگیر جنگ خواسته شده تا با تنش زدایی تدریجی موافقت کرده و درباره استفاده از سلاح های هستهای نیز هشدار داده است.
در همین حال بسیاری از رهبران اروپایی از جمله امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه و اورسولا فن درلاین رئیس کمیسیون اروپا از شی خواستند تا با زلنسکی صحبت کرده و نقشی فعال تر در جلوگیری از اقدامات مسکو در اوکراین داشته باشد.
از زمان آغاز تهاجم روسیه به اوکراین، چین از محکوم کردن این اقدام دوست استراتژیک خود یعنی مسکو خودداری کرده و یا این اقدام مسکو را «تهاجم» خوانده است. همین امر موجب انتقادهای گسترده کشورهای اروپایی و آمریکا شد./تسنیم