انتقاد فرزین از سختگیری بانک‌ها در پرداخت تسهیلات خرد-راهبرد معاصر

انتقاد فرزین از سختگیری بانک‌ها در پرداخت تسهیلات خرد

رئیس‌کل بانک مرکزی بر لزوم تسهیل در پرداخت تسهیلات خرد توسط بانک‌ها تاکید کرد و گفت: تامین مالی عامه مردم از طریق نظام بانکی است، لذا وقتی مردم برای تسهیلات خرد به بانک‌ها مراجعه می‌کنند، نباید با سختی مواجه شوند.
تاریخ انتشار: ۲۱:۲۸ - ۰۱ خرداد ۱۴۰۲ - 2023 May 22
کد خبر: ۱۸۵۶۱۹

به گزارش راهبرد معاصر به نقل از روابط عمومی بانک مرکزی، محمدرضا فرزین در نشست ماهانه با مدیران عامل شبکه بانکی با بیان اینکه تسهیلات خرد نقش مهمی در رفع مشکلات مردم دارد و بانک ها نباید مردم را در این مسیر دچار مشکل کنند گفت: بانک ها بایستی نسبت به پرداخت سهمیه های ابلاغی در مورد تسهیلات تکلیفی و همچنین تسهیلات خرد طبق قانون متعهد باشند.

فرزین با اشاره به سخت‌گیری برخی شعب بانک ها در اخذ ضامن بیش از حد برای پرداخت تسهیلات تکلیفی و خرد گفت: طبق قانون پرداخت تسهیلات تکلیفی با یک ضامن باید انجام شود، لذا اگر بانکی منابع برای پرداخت تسهیلات ندارد آن را اعلام کند منتها معطل کردن مردم در بانک ها به بهانه ضامن صحیح نیست.

رئیس‌کل بانک مرکزی با اشاره به التهاب و اضطراب در بازارهای پولی و مالی کشور در ماههای پایانی سال گذشته گفت: انتظارات منفی نقش مهمی در ایجاد این التهابات داشتند که باعث ایجاد حباب در بازارها شد، اما خوشبختانه پس از گذشت 2 ماه از سال جاری وضعیت بهتر شده و بازارها اعم از ارز، بورس، طلا و ... به سمت آرامش و ثبات حرکت کرده‌اند.

فرزین افزود: با مجموعه تدابیر اتخاذ شده شاهد ثبات در بازار ارز هستیم و حباب ارز در حال کاهش است و با تداوم این روند حباب سایر بازارها نیز کاهش پیدا خواهد کرد، انتظارات تعدیل شده و در آینده وضعیت مناسبتری خواهیم داشت.

رئیس‌کل بانک مرکزی با اشاره به هدف گذاری رشد ۲۵ درصدی نقدینگی در سال جاری گفت: تشدید انضباط پولی یکی از اولویت های اصلی بانک مرکزی در طول سال خواهد بود.

فرزین با تاکید بر اینکه برنامه اصلاحی برای رفع ناترازی هر بانک توسط بانک مرکزی تهیه شده است گفت: بانک ها در کنترل تورم و رشد تولید نقش مهمی دارند بر این اساس بانک مرکزی اجرای برنامه های اصلاحی برای رفع ناترازی بانک ها را دنبال می کند و تعیین تکلیف بانک‌های ناتراز تا شهریور ماه سال جاری انجام خواهد شد.

رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: کنترل اضافه برداشت بانک ها از برنامه های جدی بانک مرکزی در سال جاری است و بانک ها بایستی از طریق افزایش سرمایه، فروش دارایی ها و ایجاد تنوع در روش های تامین منابع در راستای انضباط پولی و کاهش ناترازی اقدام کنند.

فرزین همچنین نظارت بر شعب خارج از کشور بانکها و تدوین استراتژی های جدید برای افزایش کارایی آنها را مهم دانست و تاکید کرد این شعب می توانند به نهادهایی برای جذب سرمایه خارجی تبدیل شوند و لازم است نظارت دقیق تر و جدی تری در قبال ماموریت ها و شرح وظایف و نیروی انسانی آنها انجام گیرد.

وی همچنین بر ضرورت نظارت بانک مرکزی بر شرکت های وابسته به بانک ها تاکید کرد و گفت: هر کجا پول سپرده گذاران مورد استفاده قرار می‌گیرد، بانک مرکزی هم باید ورود و نظارت کند؛ لذا بر این اساس ضوابط مشخصی برای نظارت بانک مرکزی بر شرکت های زیرمجموعه بانک ها تدوین خواهد شد.

بر اساس این گزارش در این نشست برخی از مدیران عامل بانک ها نیز دیدگاه های خود را درباره اصلاح نظام بانکی بیان کردند.

محمدرضا فرزین در جمع مدیران عامل بانک‌ها اظهار داشت: عمده تسهیلات تکلیفی خرد از سوی مجلس تصویب شده است که البته امسال میزان تسهیلات تکلیفی نسبت به کل تسهیلات بانک‌ها رقم بالایی نیست.

وی افزود: اولاً تسهیلات خردی که برای بانک‌ها در نظر گرفته می‌شود بانک باید بپردازد و بانک مرکزی نظارت می‌کند و بانک‌ها باید پاسخگو باشند، ثانیاً تسهیلات خرد خواسته عامه مردم است اما تسهیلات گران مربوط به گروه‌های خاص است.

رئیس کل بانک مرکزی گفت: بیشترین نقد و گلایه‌ای که مردم دارند مربوط به تسهیلات خرد است و انصافاً تسهیلات خرد و قرض‌الحسنه گره‌های بزرگی در زندگی مردم باز می‌کند و تأثیر زیادی در رضایتمندی مردم دارد. 

فرزین اظهار داشت: اولین مسئله این است که برخی شعبات بانک‌ها برای اینکه تسهیلات خرد پرداخت نکنند به مردم می‌گویند سه نفر ضامن فراهم کنند که این بسیار سخت است در حالیکه در تسهیلات تکلیفی فقط یک ضامن لازم است؛ حتی برخی شعبات می‌گویند سند خانه را هم بیاورید که ببینیم و یک چیزهایی از مردم طلب می‌کنند که باعث تعجب است.

وی افزود: تسهیلات خرد معمولاً 50 تا 100 میلیون تومان است باید با یک ضامن پرداخت شود و مردم را بی‌جهت سرگردان نکنید؛ اگر منابع ندارید به راحتی بگویید منابع نداریم اما کاری نکنید که باعث افزایش نارضایتی مردم شود چون فراهم کردن ضامن کار بسیار سختی است.

رئیس کل بانک مرکزی همچنین با اشاره به تجربه برخی بانک‌ها مانند قرض‌الحسنه رسالت عنوان کرد: می‌توانید کاری کنید که مشکل مردم بدون مراجعه به شعبه حل شود.

فرزین یکی دیگر از مشکلات شبکه بانکی را شعب خارج از کشور عنوان کرد و گفت: در حالیکه شعبات بانک در خارج از کشور می‌توانند به عنوان یک نهاد مالی مشکلات زیادی را حل کنند و حتی می‌توانند جذب سرمایه‌گذاری خارجی به کشور داشته باشند چون شناخت بازارآن کشورها را دارند اما گاهی افرادی را بعد از بازنشستگی و برای گذراندن دوره استراحت به شعب خارج از کشور اعزام می‌کنند. 

وی افزود: کسانی باید در شعب خارج از کشور باشند که هم انگیزه داشته باشند و هم متخصص باشند، قدرت پذیرش ریسک داشته باشند و اگر کسی نمی‌خواهد کسی کار کند باید برگردد زیرا کشور پول اضافه ندارد که هزینه دلاری و یا ارزی برای این افراد بپردازد. / فارس

مطالب مرتبط
ارسال نظر
آخرین اخبار